Razer Pro Click este departe de serpii precedenti ale companiei. Incercand sa ciupeasca mai de graba din faima lui Logitech MX Master 3, Pro Click are mai multe similaritati cu acesta din urma decat cu Razer Basilisk. Iar asta pentru ca e conceput pentru productivitate.

Prin gaming, majoritatea intelegem consumul de jocuri (chiar daca eu pledez pentru trairi), iar prin productivitate e firesc: procesul de productie, de creatie. Dar, daca folosesti un mouse de productivitate inseamna ca vei lucra mai eficient? Nu, la fel cum nici Superlight nu te face campion mondial. Mouse-urile sunt niste unelte, nu obiecte nazdravane.

Asa ca de ce spune Razer ca „Pro” vine de la productivitate? Pentru ca la birou se presupune ca stai 8 ore cu „unealta” in mana, iar ultima chestie care vrei sa te streseze e vreo tendinita la mana. Exagerez, dar ideea e ca nu ar trebui sa simti mouse-ul in mana, ci sa fie integrat perfect in workflow.

Hai sa va zic daca a reusit Razer Pro Click sa se faca neobservat in mana si pe biroul meu.

Razer Pro Click review | WASD

 

Ce este Razer Pro Click?

Un soarec ergonomic pentru dreptaci care, alaturi de tastatura wireless Pro Click si mousepadul Pro Glide, face parte din suita de productivitate Razer.

Alaturi de Humanscale, compania care produce mobila de birou ergonomica, Razer i-a conferit lui Pro Click o forma inedita. Alura sarpelui de care spuneam la inceput se pastreaza prin curburi si texturi laterale, insa mouse-ul poate trece usor neobservat intr-o corporatie.

Fata de MX Master 3, Pro Click e mai saracacios in caracteristici menite sa eficientizeze munca. Dar mai bine va spun prin ce se diferentiaza de omologul sau:

  • Multihost: se poate conecta la 4 dispozitive simultan, 3 via Bluetooth si 1 prin adaptorul USB de 2.4 Ghz. E de apreciat ca pe adaptor scrie numele mouse-ului, pentru a nu fi incurcat intr-un set-up cu mai multe dongle-uri.
  • Click stanga-drepta pe scroll
  • Senzor optic 5G Advanced (surprins si pe Basilisk X HyperSpeed sau, ultima fitza, Orochi V2)
  • Baterie pana la 400 de ore (Bluetooth) / pana la 200 de ore (2.4 GHz)

Razer Pro Click review | WASD

Pe langa senzor, Pro Click mai are un feature de gaming: teflonul. La patine ma refer, le mai cunoasteti si drept PTFE.

Switch-urile sunt mecanice si certificate pentru 50 de milioane de clickuri.

 

Galerie Foto

In caz ca nu stiati, Razer vrea sa devina o companie cu o amprenta neutra de carbon. Cum se poate vedea din cutie, deja au inceput sa foloseasca materiale reciclabile. Programul il gasiti sub #GoGreenWithRazer.

 

Experienta in timpul utilizarii

Inca consider ca e o necesitate ca orice produs sa aibe USB-C in 2021, iar Pro Click tot pe micro USB merge. As fi putut intelege motivul ca adauga o greutate infima mouse-ului, dar chiar nu e cazul aici din moment ce cantareste 106g. Chiar mai rau, daca credeti ca-l veti putea incarca cu orice cablu micro USB, va inselati amarnic. Mufa este atat de afundata in mouse, incat nu intra decat cablul cauciucat din cutie.

Nici macar cablul SpeedFlex de la Viper Ultimate nu intra. Razer obliga utilizatorul sa incarce mouse-ul prin cablul oferit in pachet, deci, daca din intamplare il pierdeti, multa bafta sa il gasiti sau sa faceti rost de un altul.

Ah, si ca sa-mi intelegeti complet frustrarea: Pro Type, din aceeasi colectie, are cablu textil cu conector USB-C. ?

motion-delay-rzr-pro-click2

Cat despre gaming, nu am simtit vreodata ca ma trage in jos. Sigur, m-am dezobisnuit cu mouse-urile mai dolofane, insa senzorul 5G mi-a urmarit cu precizie miscarile. Daca avea mai putine grame si uitam ce atragator e, l-as fi confundat sigur cu un mouse de gaming.

Lucru care nu poate fi deloc spus despre Master 3.

 

Forma si constructie

Acest capitol este intreg scopul pentru care cineva se uita la Pro Click. Ergonomia sau, mai exact, cat de bine se muleaza mana unui dreptaci pe mouse este un punct critic in decizia de cumparare.

Marturisesc ca Pro Click se simte fenomenal in mana. Razer si Humanscale au implementat inclinatia ideala de 30°, astfel ca prima atingerele e la fel de naturala ca toate ce-i vor urma.

Razer Pro Click review | WASD

Aproape ca iti aluneca mana pe el, exact ca o patura. Sau cel putin a mea, pentru ca am palmat soarecele asta numai de drag. Parca mi se contopea mana pe el si voiam sa il iau chiar si de la birou.

De fapt, chiar asta am mai facut; il luam in pat doar ca sa-l mai simt o data. Don’t #outofcontext.

Carcasa alba e fina si mata, iar in dreptul clickurilor este ondulata pe fiecare parte pentru a se aseza lenes degetele pe ele. Aderenta care merge mana in mana cu precizia a fost abandonata in pofida unui design mai slick.

Apropo, carcasa e mai gri decat fundul perfect alb. Nu e intocmai galbuie, ci putin mai deschisa decat gri-ul anilor ’90. Am tinut sa evidentiez asta pentru ca eu unul nu inteleg motivul din spatele contrastului.

Razer Pro Click review | WASD

Unde degetele nu stau chiar fixe pe clickurile principale, pe lateralele mouse-ului sunt de nemesicat. Textura cauciucata cu zimti minusculi ma duce cu gandul la niste solzi, deci iar la analogia cu serpii Razer. Confera control si un feedback tangibil remarcabil.

Niciun aspect al constructiei nu tradeaza ideea de „ieftin”. De aceea nu pot critica greutatea de 106g, pentru ca face parte din acelasi tot unitar solid si premium.

Plasticele de pe left & right click nu prezinta joc imediat vizibil. Doar rotita se clatina putin, dar am sa explic in urmatorul subcapitol motivul.

Razer Pro Click reviaew | WASD

 

Butoane si scroll

Switch-urile primare se apasa normal, nu sunt nici prea sensibile, nici prea rezistente. Butoanele laterale insa, sunt o idee mai zgomotoase, dar in niciun caz n-ar deranja la birou.

Scrollul e una din partile mele preferate la Pro Click. Are aceeasi textura ca pe laterale, doar ca pe metal. Imi aduce aminte de grip-urile de pe barile din sala de sport, poate ca de aceea stau asa mult sa-l frec.

E cat se poate de silentios, doar la derularea in sus scapa un feedback sonor subtil, exact cat trebuie.

Razer Pro Click review | WASD

Pe langa ca rotita se apasa (in mod evident), prin inclinarea ei la stanga sau la dreapta mai pot fi initiate inca 2 clickuri. Acestea sunt setate implicit sa fac un scroll-up, prin inclinare la stanga, respectiv scroll-down prin inclinare la dreapta. Iar cat timp e inclinata rotita catre una din cele doua directii, scrollul continua sa se repete, pas cu pas.

Pe mijloc se regaseste butonul de schimbat DPI, care poate trece prin 5 trepte si lumineaza strict portocaliu (dintr-un oarecare motiv?) cand mouse-ul cauta conexiune. Pe fund se afla glisorul pentru a trece pe modul 2.4 GHz sau Bluetooth. Daca il conectati la mai multe dispozitive via BT, atunci tot acolo aveti butonasul de a comuta intre ele.

Razer Pro Click review | WASD

 

Software

Capacitatile oferite prin Razer Synapse 3 sunt putin limitate. Se poate modifica DPI-ul din 100 in 100 pana la 16.000, polling rate-ul pana la 1.000 Hz, la cate minute de inactivitate sa intre in sleep mode si, desigur, macrourile sau alte functii pentru cele 8 butoane reprogramabile.

Dar softul nu e disponibil decat pe dispozitive Windows, iar Pro Click fiind un mouse de productivitate, imi imaginez ca sunt multi utilizatori de Mac afectati de asta.

Alta limitare e ca mouse-ul nu poate retine decat un singur profil pe memoria interna. Desigur, de fiecare data cand se sincronizeaza cu Synapse, trece pe profilul din aplicatie, insa trebuie sa inlocuiesti de fiecare data profilul din mouse cu altul.

Ultima suparare consta in faptul ca indicatorul de baterie nu are un procentaj. Iar asta e un blocaj deliberat din partea Razer, din moment ce:

Razer Pro Cklick & Viper Ultimate Synapse

 

Verdict

Avand in vedere ca exista Logitech MX Master 3 pe piata, imi este foarte greu sa recomand Razer Pro Click. Sigur, este elegant si zici ca il impaturesti cu palma, nu alta. Si sa fim seriosi, prima oara te uiti la infatisare, mai apoi la caracter.

Plus ca nu e deloc o surpriza, Razer tocmai asta tinteste: sa faca produse smechere. Dar poate ca nu intotdeauna se justifica estetic fata de competitorii mai functionali.

Tocmai de aceea are sub capota de balerina un senzor de top Razer, pentru a face din Pro Click un simbol din comuniunea Productivitate x Gaming.

Razer Pro Click review | WASD

Soricelul fitos costa chiar mai mult decat Logi si vine cu mai putine caracteristici. Lipseste acel scroll wheel lateral, un infinite scroll (MagSpeed), vreo 100 de ore la autonomia bateriei, Logitech Flow si profilele dedicate in anumite soft-uri.

In schimb, daca te atrage designul in special si vrei sa te joci si cateva ore pe saptamana un shooter, Pro Click ti se adreseaza. Daca nu ai nevoie de toate acele functii de pe Master 3 si vrei doar un mouse comod si aratos cu car nu te dai de gol ca esti gamer, atunci Razer te-a luat fix la tinta.

Daca prin absurd nu as fi avut termen de comparatie, singura mea suparare s-ar fi redus la cablu si la mufa de micro USB atat de scobita in plastic. Nici macar greutatea nu lasa foarte mult de dorit, de aceea sunt sigur ca, la a doua generatie de Pro Click, Razer va imbunatati foarte multe neajunsuri.

  • Razer Pro Click poate fi cumparat de la eMag la pretul de 439 de lei
Review overview
Summary Eleganta si rafinamentul stralucesc in compozitia lui Pro Click. Pe cat e de frumos, pe atat e de prietenos si in mana. Ii place si sa se joace, insa ar vrea cu ardoare sa fie cel mai bun la Productivitate. Din pacate, ii lipsesc cateva atuuri care l-ar fi ajutat sa nu fie eclipsat de baietii mai mari de la birou.
4
Tagged

Similar Articles

One thought on “Review: Razer Pro Click

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.