Să îmi încep introducerea iar cu acea propoziţie în care vă amintesc cum AMD declara că nu mai lansează nimic anul acesta? Deja m-am obişnuit cu astfel de gogonate şi ignor orice vorbă ce nu are legătură cu un roadmap.

Hai să începem, dragilor, să discutăm despre pasărea măiastră vopsită în roşu şi negru. Astăzi, AMD lansează cea mai puternică placă video a lor. Nu este vorba de o arhitectură nouă, însă este vorba de o implementare dual-GPU.

O placă video dual-GPU din seria 7900 nu reprezintă ceva nou şi dacă faceţi apel la memorie vă veţi aminti că atât ASUS cât şi alţii au scos pe piaţă nişte implementări foarte interesante cu 2x 7970 GHz Edition.

Totuşi, AMD au dorit să fie şi ei prezenţi în acest segment cu un model construit în totalitate de ei. Probabil s-au plictisit să vândă doar cipuri grafice.

Anyway, Radeon HD 7990 a fost lansată special pentru a-i încorona pe AMD, iarăşi, drept regii plăcilor video pentru că asta îşi doresc în definitiv…ca cea mai puternică placă video să poarte sigla AMD. Dacă reuşesc să sufle acea coroană virtuală şi inexistentă vom vedea în cele ce urmează.

AMD spun despre 7990 că este o placă video ceva mai specială decât un PCB cu două GPU-uri 7970 aruncate pe ea. Cică cipurile grafice ar fi de fapt cele mai bune variante de 7970 pe care le-au cules de-a lungul timpului din recolta lor.

Sincer, mă mir să fie aşa, căci sample-ul pe care am pus noi mâna de-abia a reuşit să atingă o amărâta de frecvenţă de 1090 MHz în overclocking. Cine ştie, poate voiau să spună că aceste cipuri sunt de fapt super mega extra bune pentru overclocking extrem. Dacă o fi aşa, ne scuzaţi, dar pe noi nu ne pasionează acest domeniu.

Având în vedere faptul că plăcilor video atât de puternice nu le poate fi evidenţiată performanţa la rezoluţia pe care o foloseşte babuinul acasă (FullHD), AMD au făcut o mişcare destul de inteligentă dotând această placă video cu ieşirile video necesare unui setup Eyefinity 5×1.

Astfel, le este permis să viseze, celor ce au la dispoziţie 999$, la setup-uri mai impresionante decât ceea ce deţin deja. Fără doar şi poate oricine visează la un locuşor de joace cu cel puţin 3 monitoare. Şi asta nu se întâmplă pentru că ar fi ceva util pentru performanţa ta de gamer, ci pentru simplul motiv că aceasta ne este firea şi gândim întotdeauna expansiv.

Dacă nu v-aţi dat seama din pozele pe care le-aţi văzut până acum că 7990 are un design monstruos şi este o placă video cu dimensiuni foarte mari, vă spun eu că aşa este:). Pe lângă faptul că radiatorul cântăreşte o tonă deoarece a fost folosit mult cupru pentru construcţia lui, acesta este răcit şi de nici mai mult nici mai puţin de 3 ventilatoare.

Pare horror pentru urechea fină a audiofilului de duminică din tine, însă AMD ne-au asigurat în prezentarea lor că acestea sunt mai silenţioase decât zgomotul de fundal al unei biblioteci. Poate că or fi ventilatoarele silenţioase aşa cum au declarat, însă placa este zgomotoasă ca naiba chiar şi atunci când stă degeaba. Cum? Coil noise la greu ce provine din străfundul sufletului AMD.

Ştiţi voi schema cu şurubelniţa şi magnetul care se ating şi este pasat un pic din magnetism către şurubelniţă? Ei bine, am impresia că şi plăcile dual-GPU pe care pun AMD mâna se contaminează cu acest coil noise.

Hai să vă arăt şi ce vă interesează pe voi cel mai mult, nişte specificaţii.

 

Specificatii

Specs AMD Radeon HD 7990

Mare lucru nu aveţi ce să observaţi în tabelul de mai sus. Specificaţiile lui Radeon 7990 sunt similare cu ale unui CrossFireX de două 7970 GHz Edition.

Vi s-a acrit de cifre? Nicio problemă căci am soluţia să scăpaţi de plictiseală. Serviţi mai jos o galerie foto compactă ce sunt conştient de faptul că puteam să o înşir pe 3 pagini.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/amd-radeon-hd-7990/galerie:172:110:0:1{/gallery}

După cum se poate observa, AMD au schimbat total modul de construcţie al unei plăci dual-GPU. Dacă Radeon 6990 era acoperită de o carapace ce conducea aerul direct către evacuare, pe toată lungimea lui 7990 sunt dispuse foarte multe fante prin care este evacuat aerul cald.

Într-una dintre imagini se observă un switch. Ei bine, acel switch are rolul schimbării BIOS-ului activ deci nu vă mai gândiţi că ar avea două profile precum 6990.

 

Platforma de test

Am modificat platforma de test şi de această dată tocmai pentru a beneficia de un procesor suficient de puternic pentru a nu limita placa video. Dacă pentru GTX 650 Ti Boost şi pentru Radeon HD 7790 am folosit un i5 3570K, pentru Radeon7990 se potriveşte în mod clar un i7 3970X.

Iată mai jos toate componentele şi toţi driverii folosiţi.

  • Placă de bază: GIGABYTE X79S-UP5-WIFI
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Memorii: 4×2 GB Kingston HyperX Predator @ 1866 MHz
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 240GB
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Driveri: 
    – NVIDIA ForceWare 314.21 Beta (9.18.13.1422) pentru GTX Titan
    – NVIDIA ForceWare 314.22 (9.18.13.1422) pentru GTX 680
    – NVIDIA ForceWare 314.21 Beta (9.18.13.1421) pentru GTX 690
    – AMD Catalyst 13.3 Beta pentru Radeon HD 7970
  • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit
  • Display: Dell U3011

Nu este întâmplător faptul că vedeţi aceaşi listă de componente şi driveri ca cea din acest articol. Adevărul este că atât 7990, cât şi GTX Titan le-am testat în aceaşi perioadă, săptămâna trecută.

 

Teste de performanta

3D Mark Vantage

Hai că până acum totul pare promiţător. Radeon 7990 este mai rapidă ca GTX 690 exact cu atât cât poate fi considerată marja de eroare a testului 3D Mark Vantage:).

 

Gaming la 1920*1080

{gallery}/2013/03-hardware/amd-radeon-hd-7990/teste/1920:172:110:0:1{/gallery}

 

Gaming la 2560*1600

{gallery}/2013/03-hardware/amd-radeon-hd-7990/teste/2560:172:110:0:1{/gallery}

 

Battlefield 3, Borderlands 2 şi Crysis 3

{gallery}/2013/03-hardware/amd-radeon-hd-7990/teste/bbc:172:110:0:1{/gallery}

 

În multe teste vedem cum 7990 se distanţează de parcă ar fi desprinsă din alt film. Totuşi, asta se întâmplă pentru că în acele cazuri este vorba de jocuri optimizate pentru arhitectura AMD. În celelalte jocuri 7990 se menţine ce poziţia de lider oferind cea mai bună performanţă, însă performanţa este foarte puternic afectată de activarea AntiAliasing-ului.

Cert este că numerele indică un singur lucru: 7990 este o placă video foarte puternică, însă sunt câteva lucruri foarte ciudate la mijloc şi veţi vedea de îndată la ce anume mă refer pentru că mă simt nevoit să introduc şi capitolul experienţă în timpul utilizării.

Consum si temperatura

La acest nivel de performanţă este absolut obligatoriu cunoaşterea consumului de curent electric pentru că un PC dotat cu aşa ceva este de fapt un consumator electric industrial.

Iată şi cum arată consumul întregului PC în care a fost instalată placa video Radeon 7990:

  • AMD Radeon 7990 – 585W
  • AMD Radeon 7970 – 346W
  • NVIDIA GeForce GTX 680 – 324W
  • NVIDIA GeForce GTX Titan – 418W
  • NVIDIA GeForce GTX 690 – 454W

Temperatura la care au urcat GPU-urile lui 7990 în timp ce rulau Unigine Valley a fost de 80°C. Despre overclocking nu am să mai povestesc nimic pentru că nu prea am ce. Frecvenţa maximă la carea binevoit să ruleze testele a fost de 1091 MHz.

 

Experienta in timpul utilizarii

Să nu credeţi că doar am rulat ca un roboţel acele benchmark-uri şi am notat nişte rezultate. La Battlefield 3, de exemplu, chiar am pierdut destul de mult timp jucându-mă (în loc să stau să îmi fac graficele mai repede) pentru a-mi da seama cui se adresează această placă video.

După cum ştiţi, am folosit un monitor de 30 inci pentru teste a cărui rezoluţie este de 2560*1600. Trecând peste faptul că trebuie să fi complet imbecil să te joci pe un monitor de asemenea dimensiuni, trebuie să fii şi mai tâmpit de atât să te joci la o astfel de rezoluţie la care nivelul tău de performanţă ca gamer scade sub al unuia ce se joacă pe un display de ceas. Principala problemă stă exact în monitor deoarece display-urile cu astfel de rezoluţii nu sunt pentru gaming şi sunt al naibii de lente. Sunt atât de lente încât dacă simţi lag-ul unui mouse wireless, îl vei simţi şi pe cel indus de un asemenea display.

Trecând peste acest inconvenient care mă face să recomand setup-uri Eyefinity doritorilor de mai mulţi pixeli, driverii lui Radeon 7990 îi clasez ca fiind cei mai proşti de pe planetă din istoria tuturor GPU-urilor. Introducerea primului GPU pe piaţa a fost un moment marcant nu pentru că a apărut Transform&Lightning, ci pentru că a dispărut fenomenul de frameskip. Vă spun foarte sincer că nu am mai fost deranjat de frameskip încă de pe vremea primului meu upgrade la GeForce DDR. La vremea respectivă puteam să mă joc chiar şi la 5 fps-uri pentru că primeam toată informaţia vizuală, chiar dacă nu o primeam la viteza la care trebuia, ci totul se mişca cu încetinitorul.

La Radeon 7990 am păţit acest lucru la 100 de cadre pe secundă şi nu este absolut deloc plăcut să observi cum cu hardware scump joci mai prost decât cu cel mai ieftin hardware pe care poate rula jocul decent.

Aruncaţi o privire pe screnshot-ul de mai sus şi verificaţi foarte atenţi rândurile cu GPU1 şi GPU2 loading. Ceea ce se poate observa este faptul că GPU-urile nu pot fi utilizate la potenţial maxim şi asta nu se întâmplă decât din cauza unor driveri extrem de slabi.

Nu numai că ne putem aştepta la un nivel de performanţă crescut o dată cu apariţia unor driveri buni, însă şi experienţa din timpul utilizării ar trebui să se îmbunătăţească să ajungă cel puţin la nivelul lui GTX 690.

 

Concluzii

Pam pam! Cifrele nu mint şi arată foarte clar faptul că Radeon 7990 este cea mai rapidă placă video de pe pământ în acest moment. Ignorând ceea ce am spus mai sus despre utilizare, putem trage o paralelă idioată şi putem spune că nici maşinile de Formula 1 nu sunt confortabile şi că experienţa şoferilor atunci când le conduc este una epuizantă. Însă rezultatul contează şi veţi vedea cum toţi semidocţii vor ignora ceea ce am scris mai sus şi vor spune că da, este un avion acest 7990.

Deşi cifrele indică clar cu 7990 este rapidă, din punctul meu de vedere de gamer, cea mai bună alegere pentru gaming în acest momentul este GTX Titan. V-am spus chiar în review-ul lui despre povestea cu dual-GPU şi nu am să mă repet.

Radeon 7990, cât şi GTX 690 nu sunt plăci video pentru gaming cu aspiraţii spre spre scoruri pozitive în jocuri. Sunt plăci video bune pentru a te lăuda în faţa prietenilor că ai o super placă video în calculator sau pentru a te simţi tu bine când povesteşti ce setup cu 3 sau 5 monitoare ai acasă. Însă, să nu cumva să credeţi că aceste plăci video au rolul de a te face pe tine mai bun la un joc aka să faci mai multe frag-uri în BF3.

Şi nu îmi spuneţi că sunteţi gameri doar pentru că vă jucaţi Battlefield 3. Dacă vă jucaţi folosind cel mai ridicat nivel grafic al jocului sunteţi nişte simpli privitori de peisaje şi decât să dai banii pe super echipamente, mai bine te duci la un muzeu şi te uiţi la picturi.

Imaginea de mai sus nu este întâmplătoare. Acela este topul recomandărilor noastre pentru cei ce doresc să le crească performanţa în gaming adică să facă mai multe frag-uri.

Aşteptăm cu interes apariţia unor driveri mai buni.

A şi să nu uit. Preţul comunicat de AMD  este de 999$ şi la eMAG  veţi găsi 7990 la fantastica sumă de 5999 Lei, iar săptămâna urmtoare ar trebui să mai apară două variante la 5400 Lei. Vorba aceea, dacă tot dau AMD 8 jocuri cadou la placa asta video, de ce să nu scoată şi speculanţii noştri un ban.

Vom reveni pe parcurs cu mai multe detalii.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.