Poseidon GTX 1080 Ti este indubitabil varful de gama al celor de la Asus si nu va pleca din pozitia aceasta multa vreme pentru ca Nvidia nu au de gand sa lanseze prea curand un GPU nou.

In cazul in care nu stiti, Poseidon este o placa video ce poate fi racita si cu lichid, adica are o racire hibrid. Functioneaza fie cu aer, daca nu dispui de un circuit de racire cu lichid, fie cu lichid.

Noi o vom testa doar racita cu lichid pentru ca asa a venit de la Asus Romania, intr-un circuit racit cu lichid care acopera GPU-ul, dar si CPU-ul.

Ar fi fost interesant sa comparam racirea cu cea a lui Strix 1080 Ti fiind ambele racite cu aer. Chiar sunt curios de eficienta lui Poseidon GeForce GTX 1080 Ti atunci cand nu circula lichid prin ea.

Dar din pacate astazi vom afla cum functioneaza doar in scenariul ce implica lichid.

Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti

Hai sa facem cunostinta cu Asus ROG Poseidon GeForce GTX 1080 Ti Platinum edition.

 

Specificatii Poseidon GTX 1080 Ti

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti Founders EditionAsus ROG Poseidon GeForce GTX 1080 Ti Platinum edition
SMs2828
CUDA Cores35843584
Base Clock (MHz)14801594
GPU Boost Clock (MHz)15821708
Texture Units224224
Texel fill-rate (Gigatexel/s)331.5357.3
Memory Interface352-bit352-bit
Memory Clock (MHz)55055505
Memory Bandwidth (GB/s)484484
ROPs8888
L2 Cache Size (KB)28162816
TDP (W)250250
Transistors (billion)1212
Die Size (square mm)471471
Manufacturing Process16 nm16 nm

Frecventele trecute in dreptul lui Poseidon sunt cele specificate pentru modul Gaming. Pentru modul OC sunt specificate niste frecvente mai mari. Insa, out of the box placa ruleaza asa cum o vedeti.

Bineinteles, frecventa reala la care ruleaza GPU-ul erste mult mai mare datorita tehnologiei GPU Boost si asta depinde foarte mult de temperatura GPU-ului.

Veti vedea mai jos ca in mod automat urca pe la aproximativ 2000 MHz. Iar varianta Founders Edition urca automat la doar 1709 MHz si nu sta foarte mult la acea frecventa pentru ca GPU-ul atinge 84°C si GPU Boost scade frecventa undeva mai jos.

La capitolul aspect, Poseidon am putea spune ca este unica. Este singura placa video cu o oglinda infinita pe ea. Si chiar e de efect.

Fata de varianta precedenta de Poseidon, adica cea motorizata de GTX 980 Ti, Asus au modificat si sistemul de admisie si evacuare al lichidului care raceste placa. Daca inainte se face din laterala, acum se face pe verticala si astfel se pot instala mai usor doua placi video in SLI.

Imi place foarte mult ca au inclus in continuare conectorii pentru ventilatoare. Ideea este ca acele ventilatoare functioneaza conform profilului termic al placii video si astfel, se vor invarti mai tare cand se incalzeste GPU-ul, nu cand se incalzeste procesorul. Ventilatoarele care se instaleaza in placa de baza nu pot reactiona la incalzirea GPU-ului.

Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti

Ideea e ca in jocuri, GPU-ul degaja cea mai multa caldura, nu CPU-ul. Si drept urmare ventilatoarele nu vor reactiona corespunzator daca sunt montate pe placa de baza.

Sau se poate utiliza un fan controller de la NZXT. Sau altii.

 

Iluminare

 

Temperaturi Poseidon GTX 1080 Ti

Intrucat este vorba de un loop de racire cu lichid care acopera si GPU-ul, CPU-ul, dar si VRM-ul, am decis sa iau si temperaturile individual. In cazul acestui PC pe care l-am avut intreg la teste, CPU-ul este oarecum victima. Oricum se incinge ca un porc pentru 4,5 GHz. Dar asta e o cu totul alta discutie.

Fiind vorba de placa de baza Maximus IX Extreme, nu am vrut sa imi bag nasul sub acel monobloc ca sa verific daca pasta termica este in regula. In mod normal i7 7700K @ default nu se incalzeste asa tare cum o face acesta.

Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti

Veti vedea mai jos in screenshot-uri cum procesorul este incins artificial. Adica abia este utilizat si cu toate astea ajunge la o temperatura ireala. Si partea cea mai misto e ca atunci cand am pornit ventilatoarele palcii video si mai mutau si ele din caldura generata de GPU, temperatura procesorului incepe sa scada.

 

Doar CPU Load 100%

7700k doar-cpu prime95

Ca fapt divers, temperatura nu ar fi trebuit sa depaseasca 75°C in Prime95 Blend. Nu o face nici macar cu un AIO Corsair H115i.

 

Idle

poseidon 1080ti idle

 

Load GPU 100% – 20 minute

poseidon load-20-min

Se observa o crestere in timp a  temperaturii procesorului. Altfel, GPU-ul este in regula si temperatura lui creste pana la acel maxim de 68°C.

 

Load GPU 100% – 3 ore

poseidon load-3-ore

Chiar si dupa 3 ore temperatura GPU-ului a ramas tot la 68°C.

 

Load GPU 100% – 20 minute – ventilatoare @ 100%

poseidon load-vent-100Iar cand am pornit ventilatoarele placii video la putere maxima se observa cum temperatura procesorului scade incetisor de la 80 si ceva de grade Celsius catre 70 si ceva de grade Celsius.

 

Overclocking

poseidon oc-poseidon

Pentru acest test, GPU-ul a fost folosit la 100% pentru aproximativ 20 minute. De asemenea, pe toata durata testului ventilatoarele au stat la putere maxima.

 

Imagini termoviziune

Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti

 

Verdict

Intrebarea este de ce se incalzeste atat de tare procesorul. Ei bine, pentru ca si lichidul se incalzeste exagerat de tare. Pentru ca a fost folosit un radiator de 240mm. Si daca adaugam la socoteala si faptul ca circuitul prin care circula lichidul in interiorul placii video nu este la fel de performant ca unul dintr-un waterblock complet. Ne rezulta ceea ce vedeti mai sus.

Caldura mare!

Asadar, fie o folosesti fara mari asteptari in materie de racire. Adica te astepti sa iti incinga lichidul si impicit si celelalte componente din circuitul cu lichid. Fie pornesti ventilatoarele placii video singur astfel incat sa mai evacueze si ele din caldura. Daca nu ai vreun radiator enorm.

Poseidon este o placa video interesanta ce as pozitiona-o undeva intre una clasica racita cu aer si una acoperita complet de un waterblock. Cred ca mai bine lansau o versiune racita complet cu lichid.

Chiar daca insemna sa renunte la sistemul lor de racire hibrid si s-ar fi adresat doar unui segment destul de restrans de utilizatori. Pana la urma, placa asta video asa cum este construita se adreseaza fie utilizatorilor de raciri cu lichid, fie celor fara.

Dar acum sincer vorbind. Daca iti cumperi o astfel de placa video si o bagi intr-un circuit complet si vezi ca iti incinge tot. Oare nu ajungi pana la urma sa ii schimbi acel radiator hibrid cu un waterblock full size? Ca eu cred ca asta ar face utilizatorii de raciri cu lichid, daca nu dispun de un radiator foarte mare.

Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.