Foarte recent, NVIDIA şi-au relansat cipul grafic GK104 sub forma lui GTX 770 la un preţ foarte atractiv. Imediat de la lansare, majoritatea producătorilor de plăci video au şi venit cu soluţiile lor de răcire precum şi cu design-urile lor pentru plăcile cu GTX 770. GIGABYTE este unul dintre acesti mari producători care pun accent foarte mare pe design-ul propriu şi astfel vedem cum varianta lor de GTX 770 este una overclocked.

gigabyte-770-01Este cunoscut faptul că GIGABYTE oferă plăci video cu răciri foarte bune şi de aceea vom acorda cea mai multa atenţie acestui lucru. Windforce este sistemul lor de răcire şi acesta are în componenţă, pe acest model, 3 ventilatoare destul de puternice. Pentru transferul termic veţi vedea că baza cooler-ului este legată de 6 heatpipe-uri şi în teorie ar trebui să răcească excelent. Cooler-ul folosit pentru acest GTX 770 este acelaşi pe care GIGABYTE îl include şi în pachetul lui GTX TITAN pentru cei ce doresc să îl schimbe pe cel de referinţă.

 

Specificatii

Faţă de modelul de referinţă, acest GTX 770 OC vine cu frecvenţa GPU-ului crescută până la 1137 MHz frecvenţă de bază şi 1189 frecvenţă de Boost. În mod normal, această frecvenţă de boost este de fapt mai mare şi variază în funcţie de aplicaţia 3D rulată. Veţi vedea că frecvenţa la care rulează acest model, cu ajutorul GPU Boost, este foarte apropiată de cea la care am ajuns noi cu GTX 770 de referinţă prin overclocking.

gigabyte-770-12Memoriile folosite de către GIGABYTE pentru acest model sunt aceleaşi pe care NVIDIA le-a folosit şi pentru modelul de referinţă.

Totuşi, veţi vedea că şi pe acest model se poate atinge o frecvenţă impresionantă a memoriilor şi asta se datorează VRM-ului mult mai solid folosit de către producătorul taiwanez.

După cum se vede din poze şi având în vedre faptul că sistmeul de răcire se potriveşte unui GTX TITAN, dimensiunile acestei plăci sunt destul de mari şi trebuie să aveţi grijă ca lungimea ei de 292mm să nu fie prea mare pentru caracasa în care aveţi de gând să o instalaţi.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/gigabyte-gtx-770/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

platforma-de-testDeşi platforma de test nu are nicio importanţă având în vedere faptul că am testat doar sistemul de răcire, iată ce componente am folosit pentru realizarea acestui articol.

  • Placă de bază: GIGABYTE G1.Sniper M5
  • Procesor: Intel Core i7 4670K
  • Cooler: Noctua NH-U12S cu două ventilatoare Noctua NF-F12 PWM
  • Memorii: 2×4 GB Kingston HyperX Beast Black PCB @ 2400 MHz 11-13-13-2T
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 240GB
  • Sursă: Fractal Design 650W Tesla R2
  • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit Ultimate
  • Display: BenQ XL2420T

 

Teste

Temperatură în regim idle

idle

În regim idle temperatura variază doar dacă interacţionează utilizatorul cu PC-ul. Acele creşteri în temperatură şi frevcenţă coincid cu momentele în care  s-a surfat pe internet. Temperatura pentru acest mod de lucru variază între 33 şi 42°C.

 

Temperatură în regim load

load

Temperatura maximă atinsă în regim load a fost de 67°C. Totuşi, această valoare a fost înregistrată ca fiind maxima, media fiind de fapt situată la 65°C. Este foarte interesant de observat comportamentul ventilatoarelor şi cât de lent creşte numărul turaţiilor. Acesta nu este un lucru negativ ci din contră, un profil cu foarte mulţi paşi.

 

Temperatură în regim load cu voltaj 1,212v

load-volt-only

Ne-am gândit că ar fi interesant să observăm comportamentul cooler-ului şi dacă doar modificăm voltajul. Surpriza a fost mare când am obsrvat că frecvenţa GPU-ului a fost crescută automat de către GPU Boost deoarece a observat că există oportunitatea aceasta datorită voltajului crescut. Chiar dacă este vorba de doar 13 MHz, acest lucru nu poate decât să ne bucure.

 

Temperatură în regim load cu voltaj 1,212v – 1293 MHz

load-oc-max-vent-auto

De remarcat este faptul că temperatura în acest caz este aceeaşi pe care am observat-o şi în cazul în care frecvenţele şi voltajul erau cele implicite. Memoriile au putut rula stabil la frecvenţa de 8050 MHz, iar GPU-ul la 1293 MHz.

 

Concluzii

gigabyte-770-02Întrucât este vorba despre o placă video supratactată direct din fabrică o vom compara direct cu un competitor ce se descurcă similar ca temperaturi, dar ceva mai prost ca frecvenţe. Modelul ASUS GTX 770 DCU II despre care am vorbit aici, este cu mult mai scump chiar dacă în load avem o temperatură un pic mai bună. Diferenţa dintre cele două este de aproximativ 200 Lei şi în aceste condiţii o recomand pe cea construită de GIGABYTE deoarece oferă şi un overclocking mai mare direct din fabrică.

Performanţele în jocuri sunt la fel şi de aceea nu am mai rulat teste deoarece am fi observat variaţii de 2-3 fps-uri aşa cum am observat că s-a întâmplat şi în alte cazuri.

Aşa cum s-a observat şi în cazul plăcii ASUS, cipurile de memorie permit lucrul cu frecvenţe mult mai mari decât cele specificate de către NVIDIA. Şi în acest caz diferenţa o face tot VRM-ul care şi pentru modelul GIGABYTE este format din 8 faze. Chiar dacă modelul ASUS are 10, rezultatele sunt similare şi până la urmă cel mai important aspect îl reprezintă performanţa oferită „out of the box”, pentru că majoritatea utilizatorilor nu au cunoştinţe despre overclocking.

 

  • GIGABYTE GTX 770OC 2GB Windforce 3X poate fi cumpărată de aici

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE GTX 770OC 2GB Windforce 3X

great-for-gaming

+ VRM
+ OC Guru II
+ Sistem de răcire
+ Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.