Verdict

Ca sa fie mai simplu de inteles pentru toata lumea: Suntem o publicatie de gaming, asta este motivul pentru care nu am testat aplicatii profesionale. A, si bineinteles, faptul ca placa asta a venit fix acum 24 de ore.

Dar acum o sa stiti si voi cat cantareste acel 100 in plus. GA102-200=RTX3080 si GA102-300=RTX3090.

Fix inainte sa ma apuc sa scriu aceste randuri, pe care din rutina le las fix inainte de expirarea NDA-ului, imi transmite Nvidia ca placa asta nu e placa de gaming asa cum stim noi si ca e mai mult „o soluție eficientă pentru aplicații creative cum sunt editare, randare video 8k, 3D, animații etc.”. Si imi trimit un amarat de document cu large GPU Memory Workflows. Pardon?

Ultima oara cand am verificat avea numele GeForce. GeForce era brand-ul de gaming si Quadro intra pe felia aia pro. Cumva Nvidia au acceptat faptul ca mai toti editorii video cumpara GeForce-uri nu Quadro-uri?

Asa pare. Altfel nu imi explic de ce au aruncat un pret atat de aberant pe o placa care, in esenta, este pentru RTX 3080 fix acelasi lucru cum a fost RTX 2080 Super pentru RTX 2080. Da, are memorie multa, dar la fel o sa vina si RTX 3080 cu 20 GB. Ce rost are acest model ce aduce….wait for it….waaaaaaaaaaaaaait for iiiiit….waaaaaaa…

6% extra performanta fata de RTX 3080, dar cu price tag dublu.

Mai jos aveti graficele de performanta simplificate. Adica cel cu media per rezolutie si cel cu diferenta procentuala overall. Puteti sa ii spuneti un fel de performance index WASD.

 

ASUS TUF RTX 3090 review | WASD

 

Medie performanta

Hai sa incepem analiza performantei per rezolutie.

Full HD este fara dubiu cea mai tampita rezolutie pentru aceasta placa video. Load-ul pe GPU este atat de mic incat modelul Asus TUF RTX 3080 il intrece usor.

La QHD incepe sa se observe diferenta. Dar e atat de mica intre TUF 3080 si TUF 3090 incat pare o rezolutie nepotrivita pentru bugetul de 8000 Lei pentru GPU.

Ei si la 4K incepe sa fie ceva mai evidenta diferenta. Dar mie tot imi pare extrem de mica si nepotrivita pentru cat cer in plus.

 

Diferenta procentuala

Ce bine ca am putut testa doua modele TUF. Asa puteti sa va dati si voi seama despre cat de mica este diferenta dintre placile video pe care le-am testat.

ASUS TUF RTX 3090 review | WASD

Aveti si voi ochi, portofele si aveti niste cunostinte despre matematica. Spor la socotit daca merita sa va cumparati pentru joaca.

E drept ca am testat fara Ray tracing si nu ii pot pune in valoare maretul progres tehnologic. Dar stiti ce? Sunt aceleasi jocuri pe care le-am jucat si pe RTX 2000.

Cat va mai exista argumentul asta? Nvidia au venit primii cu hardware. In repetate masuri.

Si aproape de fiecare data jocurile s-au lasat asteptate o eternitate. Se pare ca developerilor le place sa se adreseze unui numar cat mai mare de potentiali clienti, nu doar primului val de clienti RTX (care este mic comparativ cu armata de PCMR cu monitoare 1920×1080).

Armata care pe Steam Survey atarna undeva pe la 70%.

Vedeti cercul vicios?

ASUS TUF RTX 3090 review | WASD

Dar, trecand peste, RTX 3090 este un fel de masina hibrid misto de tot ce poate functiona si cu apa. Dar nu orice apa de la robinet sau fantana, ci apa sfintita de la Nvidia. RTX 3090 probabil ca rupe tot in scenariile izolate prezentate de Nvidia, dar, in scenariile astea de gameri simpli, nu am reusit sa ii gasesc nici macar un avantaj. Ci doar sa vad cu tristete cum Nvidia repozitioneaza produsele, dar doar in avantajul lor. Nu si al clientului.

Asteptati RTX 3070. Aia e oricum placa pentru majoritatea. Adica potrivita pentru QHD si un pic in UHD.

Si cu siguranta varianta TUF o sa fie la fel ca cele doua pe care le-am testat din seria RTX 3000: mai reci si mai performante decat Founders Edition.

Pages ( 9 of 9 ): « Previous1 ... 78 9

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Asus TUF RTX 3090

  1. 3080 vs 3090 similar prețului unui bilet de avion, între clasa I și a doua prețul difera puternic, primești un coniac și șervețele umede pebtru buci… dar pana la urma zbori cu același avion.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.