Poate că sunt la modă în această perioadă plăcile video din seria 7000, însă asta nu înseamnă că viaţa seriei 6000 a ajuns la final. Până când AMD va lansa un cip înlocuitor pentru acest segment de piaţă, tot pe cele din seria 6000 le veţi găsi în rafturile magazinelor.

Am tot vâzut dea lungul timpului foarte multe variante de plăci video, care mai de care cu nume mai pompoase.

Cert e că foarte puţine dintre aceste variante sunt apreciate de public şi vor duce mai departe acel nume. Vapor-X a devenit foarte cunoscut deoarece Sapphire şi-a construit un renume în lumea plăcilor video datorită răcirilor lor foarte performante.

DSC01213În acest articol vom discuta foarte rapid despre soluţia propusă de Sapphire. Vom analiza eficienţa sistemului de răcire şi vom vedea cam cât se poate overclock-a acest model.

Nu vă aşteptaţi la o serie de nenumărate teste deoarece performanţa lui 6850 o cunoaşteţi deja şi dacă cumva vă este străină puteţi intra aici pentru a vă fi elucidate misterele. Tot în acel articol puteţi vizualiza şi specificaţiile. Le veţi putea vede şi în screenshot-urile ce conţin GPU-Z.

 

Hai să vedem pozele cu placa video şi apoi să vedem de ce este în stare ea.

 

DSC01214 DSC01215 DSC01217

 

Sapphire nu se abat foarte mult de la designul de referinţă adică ieşirile video sunt absolut aceleaşi ca pe modul de referinţă. Alimentarea plăcii video se face tot folosind doi conectori PCIe de 6 pini iar mărimea răcirii este tot dual-slot.

Hai să vedem ce putem face cu această placă video direct cum o scoate din cutie, fără să scriem vreun BIOS special sau alte tweak-uri necunoscute majorităţii utilizatorilor.

 

Primul aspect pe care îl discutăm este temperatura.

temp-load temp-oc-load

Temperatura maximă la care această placă video este 73° C atunci când rulează la frecvenţa implicită şi 74° C atunci când frecvenţa este crescută cu atât cât permite limitarea din BIOS.

 

Hai să vedem şi ce câştig de performanţă avem atunci când overclock-ăm cu..50 MHz:). Platforma de test o puteţi remarca în ferestrele cu CPU-Z.

 

3D Mark Vantage

vantage vantage-oc

 

3D Mark 11

 3dmark-11 3dmark-11-oc

 

 

Concluzii

DSC01216Poate că overclocking-ul nu este punctul forte al acestui model însă temperatura de funcţionare în mod clar atrage atenţia deoarece este foarte bună.

Overall sistemul de răcire ne mulţumeşte aşteptările şi pentru o soluţie de gaming mainsttream, această placă video este perfect potrivită.

Faptul că suportă CrossFireX nu poate decât să ne bucure deoarece cei ce îi vor atinge limitele datorită rezoluţiilor pre amari la care joacă vor putea instala şi o a doua astfel de placă şi astfel vor putea creşte semnificativ performanţa.

După cum spuneam, design-ul nu este foarte departe de cel de referinţă şi cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie cei cu carcase de dimensiuni mai mici este că Vapor-X este mai mică ca dimensiuni de cât placa de referinţă de la AMD şi va încăpea în majoritatea carcaselor fără niciun fel de problemă.

 

Plusuri şi minusuri pentru Sapphire Radeon HD 6850 Vapor-X

+ Ieşiri video
+ Sistem de răcire eficient
+ Construcţie

– Overclocking

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.