Fara doar si poate AMD a reusit sa mulga atat seria 7000, cat si seria R7/9 la maxim. Indiferent de felul in care isi plaseaza ei produsele pe piata, acestea au fost pozitionate intotdeauna intr-un mod atractiv, oferind preturi foarte competitive.

sapphire-280-002Placa video despre care vom discuta astazi are la baza un cip grafic Radeon R9 280 care printre altele seamana izbitor de mult cu Radeon 7950. De fapt, ambele modele sunt construite in jurul cipului grafic cu nume de cod Tahiti si de aici toate similitudinile. Sunt convins ca va intrebati care este diferenta intre cele doua pentru ca si eu m-am intrebat asta. N-am reusit sa gasesc vreo alta diferenta in afara de faptul ca 7950 a fost lansat acum mai bine de 2 ani si la un pret aproape dublu.

Asadar, singura diferenta notabila ar fi pretul de achizitie mic. Hai sa vedem specificatiile pana una-alta.

 

Specificatii

Va spuneam ca este vorba despre acelasi cip. Ei bine, acesta pune la dispozitie un total de 1792 shadere si 112 unitati de texturare. Poate ca aceste cifre erau impresionante acum 2 ani, insa in 2014 acestea sunt numai bune pentru segmentul mainstream. In ceea ce priveste memoria, modelul de la Sapphire ofera o capacitate de 3GB ce ruleaza la frecventa de 1250 MHz, similar modelului de referinta Radeon 7950.

Partea buna este ca la Sapphire Radeon R9 280 Dual-X cipurile de memorie din dotare sunt Hynix R0C a caror frecventa maxima de functionare admisa de catre producator este de 1500 MHz. Dar acest aspect il vom verifica in capitolul de overclocking al acestui articol.

sapphire-280-010

 Pentru racire, Sapphire au utilizat sistemul de racire Dual-X care are in componenta doua ventilatoare si 4 heatpipe-uri. Transferul termic de la cipurile de memorie la radiator se face printr-o serie de thermal pads, insa unul dintre cipurile de memorie a ramas pe dinafara. In poza de mai sus puteti observa ca exista un cip de memorie intre GPU si slot-ul PCIe. Ei bine, acel cip nu este acoperit de radiator, probabil singurul minus al acestui sistem de racire. Pe partea de alimentare, avem doi conectori de alimentare PCI-Express cu sase pini. Este folosit un VRM destul de simplu, insa eficient. Pentru shadere sunt folosite patru stagii, controller-ul de memorie are la dispozitie doua stagii, iar pentru cipurile de memorie unul singur. Pentru realizarea VRM-ului sunt folosite bobine incapsulate, tranzistori MOSFET LowRDS(On) si condensatori solizi. Tranzistorii MOSFET sunt raciti cu ajutorul a doua radiatoare din aluminiu anodizat de culoare neagra.

sapphire-280-009

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/sapphire-280-dual-x/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Placa de baza: GIGABYTE Z97X Gaming G1

Procesor: Intel Core i7 4790K @ default

Cooler: Thermalright True Spirit 120 + Noctua F-12 PWM

Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-2400

Stocare: SSD Intel 730 240GB

Sursa: Enermax Revolution 85+ 1050W

Carcasa: Gigabyte testbench

Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1

Display: BenQ XL2720Z

Drivere: AMD Catalyst 14.4

platforma-280-dual-x

 

Overclocking si temperaturi

Temperatura in regim load la frecvente implicite

sapphire-280-stock

Temperatura de functionare in regim full load este chiar foarte mica. Daca mai adaugam la socoteala si faptul ca testele au fost rulate cu o temperatura ambientala de 28°C, atunci puteti fi siguri ca face fata unei veri toride. Culmea este ca racirea nu produce nici mult zgomot.

 

Temperaturi in regim load la 1125/1575

sapphire-280-oc

Chiar daca frecventa a fost crescuta considerabil, temperatura de functionare a ramas in aceasi zona. Pentru 1125 MHz, 65°C reprezinta o temperatura foarte mica. Ce ar mai fi de precizat este faptul ca turatia ventilatoarelor nu s-a modificat foarte mult si astfel Sapphire R9 280 Dual-X poate fi considerata cea mai viabila solutie pentru cei ce sunt sensibili la zgomotul ventilatoarelor.

 

Concluzii

sapphire-280-008Privind in trecut la comportamentul lui Radeon HD 7950 putem spune ca Sapphire Radeon R9 280 Dual-X este o implementare foarte reusita. Temperatura este cu 10-15°C mai mica si pe langa asta nivelul zgomotului este incomparabil.

In ceea ce priveste overclocking-ul, acesta se realizeaza in cel mai facil mod posibil. Pentru a atinge 1125 MHz nu a fost nevoie de cresterea voltajului, iar memoriile cu siguranta ar putea functiona la o frecventa superioara, daca ar fi deblocat si slider-ul.

Overall, 280-ul de la Sapphire se comporta ireprosabil si chiar este o implementare care trebuie sa fie in varful listei voastre cu optiuni in materie de placi video la aproximativ 900 Lei.

Desi R9 270X e mai ieftina si performanta pe care o ofera nu e cu mult mai mica, R9 280 are un avantaj major in ceea ce priveste overclocking-ul. Daca va mai aduceti aminte, 270X nu se descurca fenomenal la acest capitol tocmai pentru ca frecventa ei de functionare este deja destul de mare si nu prea ai headroom si pentru overclocking.

  • Sapphire Radeon R9 280 Dual-X OC poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 897 Lei

 

Plusuri si minusuri

goodforgaming

+ Raport pret/performanta
+ Overclocking
+ Extrem de siletioasa

– Racirea nu acopera toate cipurile RAM

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.