Concurenta, dulce concurenta. Ce frumoasa pare piata procesoarelor X86 atunci cand exista mai mult de un producator. Ii vedem pe Intel cum se agita sa scoata un produs nou si competitiv si apoi pe AMD care incearca sa mentina ritmul pozitiv pe care l-au prins cu primul Ryzen.

Si primul pas facut in acest tango a fost chiar bun pentru AMD. Ryzen 3 si 5 cu Vega integrat sunt niste procesoare super bune pentru acel segment. Si culmea, sunt bune chiar daca faci abstractie de acel GPU. Adica daca le folosesti cu o placa video dedicata.

Dar iata ca a sosit un moment cu adevarat important pentru AMD. Lansarea celei de a doua generatii a procesoarelor Ryzen pentru segmentul cu mai multi bani: enthusiast.

Este de departe cel mai important segment pentru orice producator de echipamente pentru ca acesti oameni ii pot influenta si pe cei care nu au asemenea bugete. E logic ca un client multumit sa recomande mai departe achizitionarea unui produs similar. Si in IT parca e ca la masini. Acesti utilizatori pun tot sufletul din lume cand fac o recomandare:) si „lupta” pentru a convinge omul aflat la rascruce.

Si ca sa semnalizeze si mai bine faptul ca este o lansare importanta, AMD vin pe piata si cu un nou chipset: X470.

Veti vedea ca in esenta nu este diferit de X370, ci doar permite utilizarea celor mai noi tehnologii din procesoarele ce le lanseaza astazi. Partea buna este ca AMD se gandesc intotdeauna la compatibilitate si astfel, procesoarele 1800X pot fi folosite pe placile de baza cu X470, iar procesoarele din seria 2000 pot fi folosite pe placile de baza cu X370. Bineinteles, nu vor exista beneficiile aduse de combo-ul procesor 2000 + chipset X470. Dar macar face posibil upgrade-ul la o generatie noua in mai multe etape, un lucru bun dealtfel, pentru ca nu pune o presiune prea mare pe bugetul bietilor utilizatori.

Adica cei ce au acum 1800X vor putea trece la noua platforma fara sa fie nevoiti sa schimbe absolut totul si implicit sa faca si un credit pentru asta.

Dar hai sa vedem mai multe detalii tehnice despre 2700X si 2600X.

AMD Ryzen 5 2600X & Ryzen 7 2700X review | WASD
Componentele din pachetul AMD venit la review

 

Ce este Ryzen 7 2700X si Ryzen 5 2600X?

Specificatii

Sunt convins ca specificatiile asa scoase din context nu va spun nimic. Am sa va aduc, totusi, aminte de faptul ca RYZEN 1800X avea un turbo de 4 GHz, iar frecventa de baza de 3,6 GHz. Este important de stiut faptul ca AMD au precizat ca 2700X este varful de gama al celei de a doua generatii. Asta inseamna ca il inlocuieste pe 1800X.

In ceea ce priveste TDP-ul, la 1800X este declarat ca fiind 95W, in vreme ce la 2700X urca la 105W.

Partea cea mai amuzanta este ca dimensiunea cipului este absolut identica adica tot 213 mm² iar numarul de tranzistori este si el identic, adica 4,8 miliarde.

 

Caracteristici

A doua generatie de procesoare Ryzen, ce au numele de cod Pinnacle Ridge nu sunt vreo a doua venire a lui Mesia. Sunt doar o imbunatatire logica e celor din prima generatie. Partea misto este ca imbunatatirile le-au facut ascultand vocea comunitatilor si au incercat sa aduca imbunatatiri exact acolo unde plangea tot Reddit-ul si Twitter-ul.

Rezultatul este destul de bun pentru ca au lucrat la capitolul lag pe toate partile cache-ului, dar si la magistrala de memorie. Astfel, imbunatatirile declarate de ei sunt urmatoarele:

  • reducere a latentei cache-ului L1 cu 13%
  • reducere a latentei cache-ului L2 cu 34%
  • reducere a latentei cache-ului L3 cu 16%
  • reducere a latentei memoriei DRAM cu 11%

Bineinteles, nu avem cum sa masuram aceste aspecte, dar e clar ca nu le declarau doar ca sa se afle in treaba.

De  asemenea, acum ofera suport pentru memorii DDR4 la 2933 MHz sub standardul JEDEC si este o crestere importanta de la 2667 MHz.

Procesul de fabricatie cica este nou si poarta numele de 12LP (leading performance). Dar nu va faceti iluzii. Nicaieri in prezentarea de presa nu au folosit unitatea de masura nanometri impreuna cu 12. Absolut nicaieri. Au comparat consumul de curent electric intre clasicul proces de fabricatie pe 14nm si acesta noua. Dar asta nu inseamna ca vedem un procesor construit folosind litografie pe 12nm. In definitv, este vorba doar de rafinarea aceluiasi proces de fabricatie. Nimic mai mult. Si sper ca e clar asta avand in vedere ca dimensiunea pastilei de siliciu este identica cu a lui Ryzen 1800X, iar numarul de tranzistori este si el identic.

Beneficile aduse de aceasta rafinare sunt extra 300 MHz, voltaj necesar mai mic cu 50 mV si posibilitatea de a utiliza toate nucleele in zona 4,2 GHz.

Si bineinteles, si tehnologia SensMi a primit un upgrade de care chiar era nevoie. Astfel, frecventa procesorului este ajustata in functie si de racirea procesorului sau de limita impusa de consum.

O alta imbunatatire adusa seriei noi o reprezinta Precision Boost 2. Aceasta caracteristica face exact ceea la ce va ganditi. Creste frecventa procesorului in mod automat si spre diferenta de boost-ul folosit pentru  prima generatie de Ryzen-uri, acum avem de-a face cu o tehnologie mult mai inteligenta care ajusteaza frecventa mai lin.

Se poate vedea mai jos ca frecventa nu mai scade brust in momentul in care sunt folosite un numar mai mare de 2 fire de executie, ci este ajustata pentru fiecare scenariu in parte.

 

Asadar, daca folosesti un cooler slab, probabil ca vei sta in specificatiile procesorului. Iar daca folosesti vreo racire cu lichid, vei beneficia de performanta ridicata.

Acesta este si motivul pentru  care este atat de greu de inteles din prima curba de mai sus. Pentru ca este ajustata si tinand cont de temperatura.

O alta noutate este si XFR 2 (extended frequency range). Aceasta caracteristica nu face altceva decat sa mentina frecventa de boost pe o perioada mai indelungata daca sunt intrunite anumite conditii in ceea ce priveste racirea. Ma rog, ideea este ca un utilizator al unei raciri foarte bune va obtine un scor mai mare in Cinebench decat alt utilizator cu o racire slaba. E normal ca un procesor ce ruleaza 1 minut la 4,3 GHz va oferi performanta mai mare decat un alt procesor ce pe toata durata unui test a rulat doar la 3,9 GHz.

 

Unboxing Ryzen 7 2700X si Ryzen 5 2600X

Video

 

Fotografii

 

Ce este X470?

Scurt si la obiect, chipset-ul AMD X470 aduce suport pentru cele mai noi tehnologii integrate in generatia a doua de procesoare Ryzen. Pe langa asta, ofera suport si pentru vechile procesoare Ryzen din seria 1000 si asta face ca upgrade-urile sa se realizeze mult mai simplu. Practic nu este nevoie sa schimbi si placa de baza si procesorul in acelasi timp.

Logic, totul este aproape identic ca la X370 si de data aceasta nici nu s-au mai obosit sa includa vreo diagrama in prezentarile de presa. E de inteles avand in vedere ca nu aveau ce mare lucru sa evidentieze.

Totusi, am ramas surprins de maturitatea placilor de baza pe care le-am primit.

Desi BIOS-urile nu sunt in stadiu final, as putea spune ca producatorii de placi de baza au invatat foarte multe in ultimul an in care au tot lucrat cu AMD pe subiectul Ryzen.

Cand a fost lansat Ryzen 7 1800X imi si aduc aminte cati nervi mi-au facut memoriile tactate la 3000 MHz. Abia am reusit sa le setez la frecventa potrivita de funtionare.

Iar acum, cand au trimis niste memorii mult mai rapide, la 3400 MHz, totul a mers perfect din prima.

Dintre toate placile de mai jos cea de la MSI mi s-a parut cea mai interesanta, desi are un BIOS groaznic. Dar a fost cel mai simplu sa overclockez procesorul cu ea pentru ca are un comutator pe placa de baza care modifica aproape toti parametri pentru tine. Daca ar fi reusit sa aleaga si voltajul potrivit ar fi fost chiar nice.

Crosshair VII Hero este foarte asemanatoare cu VI si ar fi un upgrade logic pentru cei ce o detin pe aceasta din urma.

Iar Aorus Gaming 7 este abordarea clasica Gigabyte. Au schimbat total aspectul placii de baza si asta in bine. Va spun foarte sincer ca imi era dor sa mai vad niste lamele pe radiatorul VRM-ului. Pacat ca schema de iluminare este un pic exagerata.

 

Asus ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi)

 

MSI X470 Gaming M7  AC

 

Gigabyte X470 Aorus  Gaming 7 WIFI

 

Platforma de test

Bineinteles, am decis sa folosesc sistemele de racire din pachet pentru ca asta veti avea si voi in pachetele pe care le veti cumpara. Mi se pare super important sa va faceti o idee despre lucrurile pe care le platiti. Si sincer sa fiu, sunt decente aceste coolere.

La fel si la capitolul memorii, le-am folosit pe cele din pachet. Si desi functioneaza si la frecventa mai mare de 3400 MHz, le-am folosit cu XMP-ul activat, adica in felul in care ar trebui sa le folositi si voi.

Latimea de banda pusa la dispozitie este de aproximativ 50 GB/s si procesoarele Ryzen chiar ofera o performanta mai buna atunci cand le este satisfacuta aceasta necesitate, de memorii bune.

Vestea buna este ca si 2600X se comporta similar cu 2700X si performanta atunci cand vine vorba de accesat memoria este aproape identica.

Placa video pe care am folosit-o pentru teste este un GTX 1080 la frecvente implicite iar jocurile le-am rulat la rezolutia 1920*1080. Este cea mai populara rezolutie pentru gaming si pe langa asta arata cel mai bine diferentele dintre procesoare. La 4K, de exemplu, ne lovim de limitarile impuse de catre placa video si nu mai observam mare diferenta intre procesoare.

Platformele de test le-am alimentat folosind o sursa Enermax Platimax de 1500W.

 

Temperaturi

Dupa cum spuneam si mai sus, am decis sa folosesc sistemele de racire incluse in pachet. Totusi, pentru ca sunt super curios, am verificat si comportamentul unui Noctua U12S. Ma interesa de fapt daca Precision Boost 2 va tine procesorul la o frecventa mai mare decat folosind cooler-ul box. Aceasta verificare am realizat-o doar pentru 2700X.

 

Temperatura Ryzen 7 2700X cu Wraith Prism

Frecventa maxima atinsa folosind acest cooler a fost de 3875 MHz. Dupa cum v-am spus, conteaza in aceasta ecuatie si cooler-ul si din acest motiv aveti si mai jos un screenshot cu un alt cooler. Temperatura nu este cea mai mica de pe planeta, insa, avand in vedere ca este vorba de un cooler mititel pot sa spun ca ma declar multumit.

 

Temperatura Ryzen 7 2700X cu Noctua U12S

In cazul de mai sus se observa ca frecventa a crescut pana la 3950 MHz si temepratura este mult mai mica. Probabil ca folosind o racire cu lichid ar ajunge pe undeva pe la 4100 MHz.

 

Temperatura Ryzen 5 2600X cu Wraith Spire

Din pacate cooler-ul Wraith Spire nu este la fel de satisfacator precum Prism. Temperatura maxima atinsa este foarte mare in ciuda faptului ca turatia ventilatorului urcase singura la maxim.

 

Teste de performanta

Sincer sa fiu ma asteptam sa vad un spor mai mare de performanta in AfterEffects, dar din pacate nu conteaza doar numaruld e fire de executie, ci si frecventa..

 

Putem spune lejer ca 2700X este noul rege in Blander. Bineinteles, intre procesoarele pentru utilizatori normali care isi cheltuie banii cumpatat.

 

In Cinebench se observa cel mai frumos cresterea de performanta adusa de cresterea numarului de IPC-uri (instructions per clock). Iar in momentul in care sunt folosite toate thread-urile, rezultatule este super bun.

 

Cand vine vorba de lucrul pe un singur fir de executie, toate procesoarele Ryzen raman in urma deoarece au frecventa mult mai mica decat a procesoarelor Intel.

 

Rezultatele sunt similare pentru cele doua noi Ryzen deoarece encoder-ul ruleaza doar pe doua thread-uri.

 

Desi cresterea de performanta nu este exagerata fata de 1800X este cat se poate de logica avand in vedere faptul ca 2700X ruleaza la o frecventa mai mare.

 

Teste jocuri

Rezultatele din 3D mark sunt prima surpriza pentru mine. Chiar nu ma asteptam la o apropiere atat de mare de procesoarele Intel din seria 8000. Ma refer la cele din seria K.

 

Cresterea de performanta in acest caz este inexistenta. Macar 2600X reuseste sa fie foarte aproape de 1800X.

 

Poate pentru voi nu este o surpriza ceea ce vedeti in graficul de deasupra, dar pentru mine este. CS:GO este un joc atat de vechi incat nu credeam ca va reactiona in vreun fel diferit pe 2600X sau 2700X fata de 1800X. Sunt curios cum se mentine performanta in cazul in care se face si stream pe Twitch.

 

GTA V ruleaza cu mult mai bine pe noile procesoare AMD. Totusi, sunt destul de departe de cele cu 6 nuclee de la Intel.

 

In cazul in care nu stiati, Quake Champions este un joc care favorizeaza hardware-ul AMD. Totusi, acel 8100 contrazice acest presupus favoritism. Altfel, rezultate foarte bune pentru procesoarele noi.

 

Si aici observam o crestere foarte buna de performanta. Chiar daca nu reusesc sa ajunga la acelasi nivel cu procesoarele K de la Intel, tot observam un rezultat bun.

 

Verdict

Spre diferenta de lansarea trecuta, platforma X470 si-a facut simtita maturitatea. BIOS-urile functioneaza corect, iar driverii la fel. Din punctul de vedere al unui review-er nu am absolut nimic ce sa le reprosez. Bine, nici din punctul de vedere al unui user normal nu as avea ce pentru ca au livrat o imbunatatire semnificativa.

Stiu. Imbunatatirea este ochiometric de aproximativ  10-15% si seamana foarte mult cu era neagra a celor de la Intel cand aruncau aceleasi procesoare quad core catre public. Dar pe AMD nu am sa ii condamn. Trebuiau sa faca acest pas. Trebuiau sa vina cu ceva mai apropiat de performanta Intel-urilor in jocuri. Nu sunt la acelasi nivel, dar la cum vad eu lucrurile vor ajunge acolo in doi timpi si trei miscari.

Mi-e dor de vremea anticelor FX-uri. Erau ireal de performante pe langa Pentium-uri. Eeeh.

Dar revenind. AMD Ryzen 5 2600X si Ryzen 7 2700X sunt  ceea ce trebuie. Si cel mai important atuu al lor este pretul. 2600X reuseste sa ofere performanta similara chiar si cu a lui 8700K in anumite teste. Si face asta costand semnificativ mai putin.

In ceea ce il priveste pe Ryzen 7 2700X, acesta este in continuare o alegere foarte buna pentru „prosumeri”. Adica acei utilizatori care mai mult lucreaza cu PC-ul decat sa il foloseasca pentru jocuri. Dar daca esti deja posesorul unui 1800X, nu prea are rost sa faci trecerea la 2700X. Sau cel putin nu acum.

Acum, imaginati-va. Daca AMD chiar schimbau procesul de fabricatie si treceau pe 12nm si cresteau numarul de tranzistori. Cam pe unde credeti ca ajungea performanta varfului lor de gama?

Presimt ca o sa fie interesant viitorul.

  • Poti cumpara AMD Ryzen 7 2700X de la PC Garage la pretul de 1499 Lei
  • Poti cumpara AMD Ryzen 5 2600X de la PC Garage la pretul de 1029 Lei

Similar Articles

8 thoughts on “AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X review

  1. Frumos si mult asteptat rew.
    Sincer nu cred ca fac pasul de la 1600x prea curand. Am o nelamurire daca ei sustin ca au litografie pe 12 nm cum au reusit fara sa micsoreze tranzistorii 🙂

  2. Mda, bun review, interesanta „despachetare” ! Peste vre-un an, cred, am sa trec (si eu) la AM4 sau …AM4+..:)) Platforma asta trebuie sa-si dezvolte hormonii si compatibilitatile
    .Deocamdata merge excelent si ala de care iti este dor , FX…FX 8350 tras la 4700Mhz cu lichid…cu niste SSd-uri in RAID 0 cu o RX480…si duce…duce mizeria asta de CoD WW2- pe multiplayer, la 2560x1440p cu extra si high, niciodata sub 70 fps-uri si peste 100 mai mereu….deci merge, inca mai merge..:)…cheers !

      1. AAaaaa…vorbesti de „facerea lumii”..:)) .parca trecusem de la socket A / 1800+ la 939 / Athlon 64 FX 55 prin 2004/5 ??…cred ca dadusem o palarie de bani pe dansul….parca jucam ,inca, Quake Arena …Unreal Tournament…sau aparuse Far Cry…oooo…vremuri spectaculoase..cheers !

  3. Eu am un procesor FX 6300 deja fiind destul de depasit ma cam bate gandul sa fac un upgrade, dar nu sunt dispus sa dau mai mult de 1500 RON pe CPU + MoBO + RAM. Ce combinatie CPU+MoBo mi-ai recomanda pentru un upgrade ?
    Nu stiu daca performanta creste semnificativ incat sa se justifice investitia intr-un Ryzen 5 2600X + MoBo + RAM.

  4. Am inspectat fotografiile cu placile de baza x470 si am descoperit ca alimentarea la procesor pare sa fie 8+4. E un cconector suplimentar petru overclock (cum erau si unele placi AM3+) sau nu deccoleaza fara ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.