AMD au lansat de ceva vreme noile coolere box. Pare dubios ca acordam atentie unui cooler box, insa s-a facut atat de mult tam tam in jurul lui incat am zis sa vad si eu ce e cu el. Adica la modul cel mai serios, e doar un cooler box.

Bineinteles ca platforma AM3+ este la fel ca acum cativa ani cand m-am atins ultima oara de ea. Si drept urmare nu vom avea valori ale temperaturii procesorului monitorizand comportamentul procesoruluid eoarece nici macar utilitarul Gigabyte nu este in stare sa citeasca informatiile. Noroc ca avem un Flir One pe aici si vom realiza niste imagini IR. Poate ne ajuta sa ne dam seama despre comportamentul acestui cooler.

Vechiul cooler box folosit de AMD pentru procesoarele mai puternice ca FX din seria 8000 erau construite de catre Cooler Master. Wriath nu stiu de catre cine este fabricat.

Oricum, cert este ca cele vechi erau la fel de zgomotoase ca cele Intel. Adica puteau fi considerate inutilizabile daca voiai un pic de liniste in casa.

Nu vom discuta despre procesor absolut deloc. L-am testat acum ceva vreme si Vishera nu mai reprezinta vreun secret. Si nici despre placa de baza nu vom discuta desi este al naibii de misto. E atat de misto incat m-a facut sa uit ca primul procesor AM3+ a aparut acum peste 4 ani. Modelul exact este AMD FX-8350.

Modelul exact este Gigabyte 990FX-Gaming G1 si daca cumva vrei sa iti contruiesti o platforma AM3+, ar trebui sa verifici modelul acesta. E plina de caracteristici misto.

 DSC6622

 

Closer look

In primul rand, noul cooler este mult mai mare. Radiatorul este construit mult mai bine desi este echipat tot cu 4 heatpipe-uri. Evident, Wraith are heatpipe-urile mai groase si la fel si baza de cupru.

In ceea ce priveste dimensiunile, Wraith are o inaltime de 82mm, iar cel vechi de 55mm cu tot cu ventilatoarele atasate. Evident, heatpipe-urile cooler au o lungime totala mai mare, insa fiind incastrate in lamele nu le putem masura. Nu ca ar conta aceasta informatie pentru cineva.

Asadar, exista diferente majore intre cele doua si este si normal ca Wraith sa fie mai performant si mai silentios.

 

Galerie foto

 

Imagini termoviziune

Sp1 este pozitionat chiar pe un heatpipe, Sp2 este pozitionat pe ultima lamela, iar Sp3 este pozitionat pe VRM. Temperaturile heatpipe-uui si a lamelei sunt similare cu cele de mai jos, ale vechiului cooler. Diferenta o face insa zgomotul. Iar cel produs de Wraith poate fi considerat o soapta.

 

Temperaturile la suprafata cooler-ului sunt similare, dar, evident acest cooler producea un zgomot absolut oribil. Ca orice cooler box la care va puteti gandi.

 

Concluzii

Mi-ar fi placut sa putem masura nivelul de zgomot al celor doua coolere, insa nu detinem un decibel metru. Oricum, puteti sa verificati clipul de mai jos, este exact ceea ce am observat testandu-le.

Nu pare mare chestie ca AMD si-au schimbat cooler-ul box si asta pentru ca este pur si simplu un cooler pe care nu il poti cumpara separat. Totusi, Wraith este primul cooler (pentru un procesor puternic) pe care il poti folosi fara sa te gandesti candva sa iti cumperi un cooler.

Noua ne place si cred ca le-ar placea si celor care inca folosesc vechile coolere box. Pacat ca AMD nu le vinde separat.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.