De ceva vreme, AMD a tot lansat teaser-e despre noua lor platforma. Mari lucruri nu au fost spuse despre ea, insa este destul de clar ca au vorbit despre ceva ce se adreseaza segmentului low-end. AM1 nu are cum sa fie un socket superior celor deja existente AM2 si AM3 si de aici si concluzia cum ca este destinat unei platforme ieftine.

Placa de baza pe care v-o prezentam succint astazi este construita de catre ASRock si in mod clar se adreseaza PC-urilor de birou sau pur si simplu ieftine. Prezenta port-ului LPT confirma faptul ca este o alegere inspirata chiar si pentru contabile.

In rest, placa de baza ofera posibilitatea de a conecta un sistem audio 5.1, nu ca ar avea nevoie doamnele contabile de asa ceva. Ceea ce m-a surprins este prezenta a doua port-uri USB 3.0 pe panoul I/O, dar si a altor doua mid-board ce 

Procesoarele compatibile cu noul socket AM1 nu sunt nimic deosebit. Este vorba despre aceleasi procesoare cu arhitectura Kabini disponibile deja in notebook-uri, cu frecvente de lucru ceva mai mari. Vorbim, in principal, de modele quad core, dotate cu un singur controller de memorie si un GPU integrat cu 128 shadere cu arhitectura GCN. Desi la prima vedere totul arata bine, trebuie sa mentionez ca sunt folosite nuclee de procesare x86 „Jaguar”, optimizate pentru consum cat mai mic. Din aceasta cauza, acestea nu pot sa concureze cu versiunile folosite de alte APU-uri AMD mai puternice, precum Richland sau Kaveri.

O alta veste proasta este ca nu veti putea sa supratactati aceste procesoare. Din aceasta cauza, prezenta unui singur controller de memorie nu reprezinta tocmai o problema. Platforma AM1 este excelenta daca tot ce aveti nevoie este sa rulati un film, sa ascultati niste muzica, sa intrati pe internet, sa editati un document sau sa rulati jocuri vechi. Daca aveti nevoie de mai mult de atat, atunci platforma AM1 nu o sa va satisfaca.

Ceea ce se poate observa din pozele de mai jos, este faptul ca AMD au decis sa inlocuiasca clasicul lor sistem de prindere. Pentru acest socket prinderea se va face pe diagonala si in doar doua puncte.

{gallery}/2014/03-hardware/asrock-am1b-itx:171:105:0:1{/gallery}

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.