Lumea PC-urilor a devenit din ce in ce mai trista si atata timp cat toata atentia este indreptata catre dispozitivele mobile acest lucru nu prea are sanse sa se schimbe. Totusi, e bine ca segmentul de gaming are in continuare jucatori care investesc.

ASRock M8 gaming bareboneSi avand in vedere ca si tendinta este de a micsora totul, rezultatele sunt din ce in ce mai interesante. Placile de baza mITX nu sunt de ieri pe piata, insa de cand producatorii au inceput sa foloseasca acest standard pentru a construi placi de baza de gaming lucrurile au luat o intorsatura mult mai interesanta.

ASRock au venit pe piata cu un barbone de gaming ce l-au realizat in colaborare cu BMW. Asadar, ASRock M8 este o carcasa cu sursa ce are deja instalata o placa de baza si unitate optica.

Hai sa vedeti caracteristicile acestora.

 

Specificatii si caracteristici

m8-specs

De departe cea mai importanta caracteristica din intregul sistem aste cipul audio. Tocmai pentru ca intr-un astfel de PC nu este loc pentru instalarea unei alte placi de sunet, este important ca placa onboard sa ofere o calitate peste medie. Iar faptul ca ASRock au inetgrat cipul Sound Core de la Creative nu poate decat sa ne bucure.

De asemenea, fiind un PC conceput pentru gaming, acesta este dotat cu iesire pentru casti si intrare pentru microfon ce pot fi accesate in partea frontala a carcasei. Si desi un gamer nu are neaparat nevoie de asa ceva, chiar langa jack-urile pentru casti si microfon se gaseste si un card reader.

Faptul ca placa de baza ofera suport pentru memorii SO-DIMM nu este un dezavantaj deoarece daca ar fi utilizat slot-uri pentru DIMM-uri normale nu ar mai fi fost loc si pentru modulul wireless sau pentru cipul audio. Asadar, spatiul foarte mic de pe placa de baza este optimizat la maxim.

ASRock M8 gaming barebone ASRock M8 gaming barebone ASRock M8 gaming barebone

Carcasa este iluminata in interioru cu rosu si se poate alege daca llumina sa fie pornita sau oprita folosind rotita frontala.

Display-ul din interioriul rotite afiseaza data si ora si poate fi rotit automat in functie de felul in care este asezat PC-ul, pe orizontala sau pe verticala.

ASRock M8 este un PC gandit pentru gameri si nu numai ca are dimensiuni mici pentru a putea fi instalat oriunde, dar este dotat si cu manere ce permit transportarea lui foarte facila.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/asrock-m8/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Instalare

De departe instalarea componentelor in carcasa acestui barebone este unul dintre cele mai odioase lucruri posibil. Instalarea placii video si a unitatilor de stocare este la fel de dificila precum scarpinatul in ureche pe dupa cap. Si desi este o carcasa ciudata si total diferita de ceea ce ati vazut pe piata, daca manualul ar fi fost mai detaliat poate procedura de instalare ar fi fost mult mai facila.

Imaginati-va, daca la un PC normal instalarea HDD-ului si a placii video dureaza 3 minute, la acesta a durat 20 minute prima data. Oricum, dupa ce instalarea a reusit, aceste neajunsuri nu mai conteaza deoarece nu este acel gen de PC in care umbli zilnic.

Pentru teste am folosit un procesor Intel Core i5 4670K ce reula la frecventa implicita. Pentru stocare am folosit un SSD ADATA SP900 de 128 GB si un HDD WD cu o capacitate de 500 GB. Memoriile pe care le-am instalat sunt produse de catre Kingston si ruleaza la frecventa 1866 MHz.

Mai jos aveti o serie de poze in care puteti observa componentele instalate.

ASRock M8 gaming barebone

Pentru racirea procesorului am utilizat cooler-ul box deoarece, desi este o solutie de racire slaba, este numitorul comun atunci cand comparam mediile in care este utilizat un procesor.

 

ASRock M8 gaming barebonePlaca video se instaleaza relativ usor si cel mai interesant lucru il reprezinta faptul ca in aceasta carcasa se pot instala chiar si placi de dimensiuni mari.

Pentru teste am ales sa utilizam un GeForce GTX 780 cu racire de referinta tocmai pentru a putea compara mai usor cu un scenariu ce implica tot un GTX 780, insa instalat intr-o carcasa clasica – NZXT Vulcan.

Pe partea de stocare lucrurile stau destul ce ciudat. Cage-ul unde se pot instala unitatile de stocare pot acomoda fie un HDD de 3,5 inci, fie 4 de 2,5 inci.

ASRock M8 gaming barebone ASRock M8 gaming barebone

Unitatile de stocare trebuiesc instalate inaintea placii video, asa ca aveti grija cum va planificati instalarea.

 

Teste

Temperatura procesor

01-open-bed-cpu 03-closed-cpu-load

Screenshot-ul din stanga arata temperaturile in timp ce procesorul a fost instalat intr-o platforma open, iar cel din dreapta in timp ce procesorul rula in ASRock M8. Diferentele de temperatura nu sunt mari, insa in momentul in care procesorul a inceput sa se incalzeasca in carcasa ASRock, ventilatorul cooler-ului box si-a dezlantuit furia. Daca ati avut ocazia sa ascultati un cooler box turat la maxim atunci stiti la ce ma refer.

 

Temperatura placa video

02-open-bed-gpu 04-closed-gpu-bload

In screenshot-ul din partea stanga se poate observa temperatura GPU-ului GTX 780 ce rula pe platforma deschisa, iar in partea dreapta temperatura GPU-ului in timp ce rula in carcasa ASRock M8. La fel ca in cazul procesorului, temperatura nu difera foarte mult. Partea buna, insa, este ca desi turatia ventilatorului placii video a crescut, nivelul zgomotului produs nu a crescut.

 

Concluzii

Din pacate acest barebone nu se gaseste la vanzare in Romania, cel putin momentan. Asadar, il vom trata ca pe un produs ce poate fi achizitionat din strainatate. Ei bine, pentru inceput trebuie sa va sigur ca nu aveti de ce sa va faceti griji in privinta transportului, amalajul este foarte puternic si va proteja corespunzator carcasa.

Pretul acestui barebone este de 749$ in afara tarii si poate fi considerat un pret foarte mare pentru tara noastra. Totusi, ceea ce primesti pentru aceasta suma merita. Placa de baza este excelent conceputa oferind dotari foarte bune pentru un gamer. Va spun foarte sincer ca intre placa de baza din acest barebone si GIGABYTE G1. Sniper M5 (cea pe care o folosesc daily) nu exista nicio diferenta.

Evident, daca le luam la bani marunti vom observa ca M5 ii este superioara in capitole precum overclocking sau numarul de slot-uri de expansiune. Dar pentru un gamer care isi petrece cel mai mult timp in jocuri aceste lucruri nu conteaza.

Eu unul am renuntat de mult la overclocking-ul procesorului pentru daily use. Pur si simplu nu merita costul suplimentar al curentului electric.

Sursa de alimentare poate parea de putere mica pentru cei ce v-ati obisnuit cu pocnitori de 800W. Dar intelegeti o data pentru totdeauna ca daca sursa este de calitate, iti asigura eficienta de care ai nevoie. Si pot sa va spun cu cea mai mare siguranta ca aceasta sursa de 450W face fata cu brio unui procesor 4770K la frecventa implicita impreuna cu o placa video GeForce GTX 780.

ASRock M8 Gaming Barebone este un produs foarte bun ce are un singur minus – ventilatia. Ventilatoarele nu numai ca sunt galagioase, dar sunt si extrem de prost aranjate. Pe partea placii video de exemplu, exista doua ventilatoare: unul este utilizat pentru admisie de aer, iar al doilea pentru evacuare. Pare o idee buna, insa cand PC-ul este asezat pe verticala aceasta configuratie nu face altceva decat sa creeze turbulente inutile ce fac imposibila circulatia aerului prin toata carcasa. Oricum, partea buna este ca ventilatoarele pot fi rearanjate si chiar schimbate.

Ce sa o mai lungim, ASRock M8 este un barebone conceput chiar pentru gameri si daca aveti de gand sa va construiti un PC, luati in considerare aceasta varianta ce nu va va irosi spatiu degeaba sub sau pe birou cum o face un PC full ATX.

 

Plusuri si minusuri pentru ASRock M8 Gaming Barebone

ASRock M8 gaming barebone

+ Aspect
+ Dotari
+ Dimensiuni

– Zgomot

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.