Va mai aduceti aminte de Creative? Sunt parintii pozitionarii sunetului in jocuri. Daca nu apareau tehnologiile lor, jocurile de tip shooter nu se dezvoltau atat de mult si sunetul din jocuri nu ar fi contat in ziua de azi mai deloc.

Din pacate, in zilele noastre procesarea sunetului nu se mai face pe hardware dedicat, ci doar pe procesor din motive evidente. Procesoarele sunt atat de puternice incat sa faca fata fara compromisuri si fara a taia prea mult din puterea de procesare necesara altor task-uri.

Stiu ca prima impresie ar fi ca toate placile de sunet sunt doar niste solutii de marketing si e cel mai usor sa te gandesti la asta atunci cand nu ajungi la struguri.

omni-front

Dar, realitatea e altfel. Producatorii de renume care au ramas pe scena gamingului aduc fiecare cate ceva. Cel mai important lucru pe care il pot aduce este redarea sunetului la o calitate superioara solutiilor de duzina (cele onboard sau ieftine) Creative au un cuvant de spus in industria jocurilor inca de pe vremea cand 3D-ul era de fapt tot un 2D, iar solutia despre care vom discuta in acest articol este perfect adaptata cerintelor pietei din anul 2014.

Creatice SoundBlaster Omni este un procesor audio extern ce se conecteaza prin intermediul unui port USB 2.0.

 

Caracteristici si specificatii

Creative Sound Blaster Omni Surround 5.1La prima impresie, Sound Blaster Omni Surround 5.1 a fost construit tinand cont de doua lucruri importante: portabilitate si flexibilitate. Vine dotata cu doua microfoane „beam forming”, intrare pentru microfon, line-in si iesire de casti. Suna banal, insa acea iesire de casti este legata de un amplificator de casti care e capabil sa tina si castile de auditie cu impedanta mare de 600Ω.

Partea interesanta, desi pentru un gamer nu prea conteaza, este ca vine dotata si cu iesiri 5.1 analogice. Asadar, daca se intampla sa ai si un sistem audio prin casa, vei putea sa asculti la el folosindu-te de Omni.

A, si sa nu uit, daca tot am pus poza laterala cu tot ceea ce contine pachetul. In cutie se gaseste si o telecomanda. Poate parea inutila, insa in momentul in care o ai si incepi sa o folosesti iti dai seama ce ai ratat de fapt cat nu ai avut asa ceva. Pana la urma e mana cereasca daca vrei sa glumesti cu cine sta la calculatorul tau sau o poti folosi, pur si simplu, cand te uiti la un film sau intreprinzi o activitate care nu te lasa sa atingi potentiometrul rosu amplasat pe Omni:).

Asadar sa prezentam succint si caracteristicile si specificatiile Omni-ului.

  • Iesire: 5.1 canale
  • Signal-to-Noise Ratio (SNR): 100dB
  • Conectivitate: 3.5mm Jack pentru casti, Line out: 2 x RCA jacks (Front out) 1x 3.5mm (Real L/R) 1x 3.5mm (c/Sub) Line in: 1 x 3.5mm Jack, Microphone in: 1 x 3.5mm Jack, Optical Out: 1x TOSLINK
  • Amplificare casti: Pana la 600Ω
  • Tehnologii audio disponibile: SBX Pro Studio, Crystal Voice, Scout Mode, DTS Connect / Dolby Digital Technology
  • Max. playback quality: USB 2.0: Stereo / Surround: 24-bit / 96kHz USB 1.1: Stereo: 24-bit / 96kHz Surround: 16-bit / 48kHz

  • Max. recording quality: 24-bit / 96kHz
  • Fidelitate audio: pana la 24-bit / 96kHz

telecomandaO sa vorbim mai in detaliu despre fiecare tehnologie in parte, asadar prima tehnologie despre care o sa vorbim este SBX Pro Studio. Practic SBX Pro Studio este o tehnologie care trebuie activata atunci cand ascultati muzica, va uitati la filme sau cand pur si simplu va jucati MOBA-uri. Pentru a o intelege mult mai usor, cei de la Creative SoundBlaster au facut cateva filmulete foarte interesante si scurte.

In primul filmulet o sa intelegi exact cum functioneaza Surround-ul:

Cea de-a doua functie care poate fi activata atunci cand SBX este de asemenea activ este Crystalizer – practic ceea ce face este sa scoata in evidenta detaliile dintr-o melodie (de exemplu) fara sa afecteze vocea interpretului, va convingeti imediat dupa ce va uitati la acest mic filmulet:

SBX Dialog Plus pur si smplu face vocea din filme sau jocuri mai clara, evident si aici avem un filmulet:

Ultimul filmulet o sa va explice SBX Bass-ul:

Tehnologia Crystalvoice e destul de usor de inteles, practic ofera claritate uimitoare vocii in momentul in care vorbesti sau inregisterzi ceva. De asemenea Omni-ul are un microfon-dual cu tehnologia Crystalvoice incorporata.

Din pacate niciuna dintre tehnologiile inglobate in SBX Pro Studio nu poate fi utilizata atunci cand joci jocuri de tip FPS deoarece pot altera calitatea pozitionarii sunetului si mai mult decat atat pot aparea si artefacte audio.

omni-back

Scout Mode este ceea ce mi-a placut inca de la inceput cand am inceput sa folosesc Creative. Desi eu aveam doar SoundCore 3D (integrata) am ramas socat cand am activat Scout Mode-ul. Daca as fi organizator de LAN Party-uri si as avea jocuri precum Counter-Strike: Global Offensive sau Call of Duty unde sunetul este esential m-as asigura ca nimeni nu foloseste Scout Mode-ul.

inside-omni

De ce e asa wow? Pai e simplu, pasii (inamicilor/aliatilor) se aud mult mai tare ca celelalte sunete din joc (arme, sticle, clopotul de la biserica, etc) si practic te ajuta mult in momentul in care sunt 10 oameni si esti pus in incapacitatea de a-ti da seama de unde vin adversarii, din cauza sunetelor ce se suprapun. In schimb, daca activezi Scout-ul, iti va fi mult mai usor sa localizezi pozitionarea acestora. Evident, conditia esentiala este ca acestia sa se miste, nu sa campeze:).

 

Software

Software-ul este acelasi pe care il stim de la toate placile de sunet din seria X-Fi. Totusi, are cateva optiuni in plus si cea mai interesanta o reprezinta posibilitatea de a modifica raza in care microfonul poate capta sunete. Evident, aceasta optiune este disponibila doar pentru placile de sunet care permit folosirea microfoanelor beam formin si pentru Omni 5.1 deoarece are microfoane integrate.

omni-mic-array

Tot la capitolul CrystalVoice exista si optiunea FX care iti transforma vocea intr-una a unui dwarf sau a lui satana. E o optiune care mai descreteste frunti dupa meciuri grele de League of Legends.

{gallery}/2015/hardware-reviews/creative-omni/soft:124:105:0:1{/gallery}

 

Experienta in timpul utilizarii

In primul rand nu trebuie sa uitam ca Creative SoundBlaster Omni este o placa de sunet externa portabila, asadar situatile in care un gamer si-ar cumpara  placa de sunet externa ar fi:

  • Merge la foarte multe LAN Party-uri si acolo evident ca e un zgomot infernal si castile la preturi decent nu acopera chiar tot sunetul / calitatea castilor nu e extraordinara pe o placa de sunet integrata pe care ar juca la LAN Party-uri
  • Are un laptop
  • Nu mai are sloturi pe placa de baza pentru a instala una compatibila PCIe

Evident situatiile de mai sus implica faptul ca-ti petreci foarte mult timp cu castile, eu de exemplu nu am mai folosit sistemul audio de minim 6 ani de zile, desi inca e montat si sub birou, prefer castile in orice situatie – gaming, film, muzica. Evident astea sunt strict preferintele mele.

Am regretat faptul ca la 2 LAN-uri foarte importante nu mi-am luat placa audio pe USB la mine. La primul chiar nu credeam ca e chiar asa relevanta placa audio (eram mic), iar la cel de-al doilea ei anuntasera o placa audio si cand am ajuns acolo era din pacate alta motiv pentru care am fost nevoit sa joc fara casti, intrucat nu auzeam oricum nimic. Este al naibii de important sa poti sa auzi ce-ti zic coechipierii si evident sa auzi si pasii din joc si daca nu poti sa faci asta, in primul rand te enervezi si te streseaza si in al doilea rand nu joci la fel de bine ca acasa. Fiind primul meu LAN toata lumea credea ca acasa jucam cu Wallhack si nu am jucat ca „de acasa” cum s-ar zice, apoi lumea a inceput sa devina sceptica in privinta mea. Dar la cel de-al doilea desi nu am avut cele mai bune conditii am jucat total relaxat si totul a fost ok.

Eu vineri am fost la Grand Cinema & More cu Omni-ul dupa mine, de ce? Pai e simplu aveam nevoie de Crystalvoice foarte tare din cauza faptului ca am jucat intr-o sala de cinema si trebuia sa ma auda coechipierii mei atunci cand spuneam ceva si sa nu auda comentatorul sau zgomotul de fundal. Totodata fiind coordonator in joc trebuia sa aud clar ce zic si coechipierii ca sa notez diferite chestii in chat (timere la flash-uri, exhaust-uri, heal-uri, etc) si Omni mi-a fost cel mai bun prieten :).

 

Concluzii

Per total, Creative Omni reprezinta o solutie foarte buan dar de dimensiuni mai mari decat ale unui adaptor audio clasic ce se conecteaza pe USB. E mai greu sa ai grija de Omni decat de Sound Blaster Play 2! de la Creative de exemplu, strict din pricina dimensiunilor.

omni-light

Dar diferenta dintre cele doua este colosala. Si diferenta nu apare doar la capitolul conectori, unde sa fim seriosi, nu prea ai nevoie de  mai mult decat jack pentru casti si jack pentru microfon. Diferenta consta de fapt in implementarea solutiei audio per total si asta implica atat cipul audio cat si partea de amplificare. Folosirea de componente calitative aduce dupa sine si o calitate audio mai buna si implicit putere de concentrare in joc mai mare.

In ceea ce priveste pretul, acesta este destul de ridicat, insa strict daca ne apucam sa comparam cu o solutie dedicata ce se isntaleaza in interiorul unui PC. Totusi, in general, produsele care ofera flexibilitate si portabilitate au in general un pret maricel. Dar in acest caz este justificat, mai ales pentru gamerii care se perinda pe la LAN Party-uri si folosesc casti cu impedanta foarte mare. Asadar, daca vrei o placa de sunet Creative, care sa fie si externa, Omni pare cam cea mai versatila solutie.

  • Poti cumpara Creative Sound Blaster Omni Surround 5.1 de aici la pretul de 357 Lei de aici

 

 

 

 

Similar Articles

3 thoughts on “Creative Sound Blaster Omni Surround 5.1 review – calitate, frate

  1. Vreau sa le folosesc cu o pereche de casti gaming. Placa de baza nu face fata castilor si am nevoie de o placa sunet.
    Merge sa le folosesc prin placa asta si stereo sau doar 5.1?

  2. Buna ziua. As un sistem audio Microlab H-510 (5.1) si mi s-a spus ca pot conecta o placa de sunet ,pentru un sunet mai bun .Ideea este ca nu stiu cum se conecteaza ,firele si toate alea .Daca ai putea sa-mi explici te rog prin cateva cuvinte. Multumesc frumos .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.