Racirile cu lichid au fost intotdeauna magneti ai privirilor si au reusit sa trezeasca tot soiul de fantezii in mintile celor ce nu pusesera mana pe asa ceva. De acum aproximativ 5 ani, insa, lucrurile s-au mai schimbat, tehnologia a avansat fulminant si racirile cu lichid au devenit din ce in ce mai compact.

enermax-liqmax-120s-03Multi producatori sia-u adaugat la portofoliu raciri cu lichid compacte desi specializarea lor era in raciri cu aer. De ce? Pentru simplul motiv ca nu sunt atat de scump de produs.

Sistemul compact de racire cu lichid despre care discutam astazi este produs de catre Enermax si poarta numele Liqmax 120S.

Nu este un sistem de racire foarte performant, insa promite sa raceasca mai bine decat majoritatea cooler-elor cu aer ieftine. Cel mai interesant aspect al acestui cooler il reprezinta de departe ventilatorul care poate fi setat in 3 moduri de functionare si astfel promite sa faca fata si in overclocking.

Daca reuseste sa tine in frau un procesor puternic vom vedea in cele ce urmeaza.

 

Specificatii

Mai jos aveti tabelul cu specificatii pentru cele doua versiuni ale lui Liqmax 120S. Singura diferenta dintre cele doua modele consta in tipul de ventilator folosit. Versiunea prezentata in acest review este ELC-LM120S-HP.

enermax-liqmax-120s-specs

Dupa cum este evident chiar si numai uitandu-ne la cooler in sine, este vorba de un sistem de racire cu lichid compact care foloseste un singur radiator de 120mm pentru disiparea caldurii. Baza waterblock-ului este din cupru, cum este normal. Talpa waterblock-ului nu este perfect finisata. Lamelele din cupru folosite pentru transferul caldurii catre apa sunt impartite in doua blocuri adiacente in locul unui singur bloc. Enermax a denumit aceasta tehnologie Shunt-Channel-Technology, sau SCT pe scurt:

SCT

In esenta, impartirea lamelelor in doua blocuri separate permite distribuirea caldurii preluate de la primul bloc de lamele intr-o cantitate cat mai mare de lichid inainte ca acesta sa intre in contact cu cel de-al doilea bloc. Pe hartie totul pare logic, insa ramane de vazut daca aceasta abordare este capabila sa compenseze pentru scaderea suprafetei de disipare a caldurii si eventual sa ofere rezultate mai bune decat o configuratie clasica.

1620

Trecand mai departe, avem o pompa cu rulmenti ceramici. Motorul acesteia se invarte la 2300RPM si consuma 3.6W. Enermax declara o durata medie de viata pentru pompa de 50.000 ore, sau aproape sase ani de functionare non-stop. Totul suna bine la acest capitol, ramane doar de vazut cat de mare este zgomotul produs de pompa in timpul functionarii.

Furtunele care fac legatura intre pompa/waterblock si radiator sunt confectionate din FEP (Fluorinated Ethylene Propylene, nu am de gand sa traduc acest termen). Toate sistemele de racire cu lichid compacte pe care le-am vazut pana acum folosesc acest material deoarece materialul este in acelasi timp flexibil si rezistent si previne evaporarea lichidului din circuit. Furtunele in sine sunt striate, au o lungime de 310mm, iar capetele care intra in pompa/waterblock folosesc fitting-uri speciale in forma de L.

Radiatorul in sine este confectionat din aluminiu. Greutatea sistemului de racire, fara ventilator, este de 505g. Sistemele de prindere livrate in pachet asigura compatibilitatea cu orice platforma comercializata la ora actuala (cu exceptia celei socket AM1 de la AMD) si chiar si cu unele mai vechi, precum AM2 sau LGA775. Ar mai fi de mentionat faptul ca unitatea pompa/waterblock este dotata cu LED-uri care se aprind in momentul in care sistemul de racire este alimentat.

liqmax chart01

Cum ventilatorul nu putea sa lipseasca din pachet, avem listate si specificatiile acestuia. Sau acestora, deoarece Enermax le ofera utilizatorilor doua optiuni: performanta sau LED-uri. Modelul testat de noi este livrat cu un ventilator fara LED-uri, proiectat sa ofere o presiune cat mai mare a fluxului de aer. Acest aspect este extrem de important pentru sistemele de racire cu apa datorita spatiului extrem de mic dintre lamelele din aluminiu ale radiatorului. Cantitatea de aer pusa in miscare de cele doua ventilatoare este aproape identica, insa acelasi lucru nu poate fi spus si despre performantele oferite.

liqmax chart03

Ambele ventilatoare folosesc un conector PWM cu patru pini, insa Enermax le ofera utilizatorilor o optiune in plus: un comutator pentru trei trepte de viteza. Lucrurile sunt putin mai interesante deoarece aceste setari schimba doar turatia maxima permisa de controller-ul PWM. Viteza minima ramane fixata la 600RPM, insa utilizatorii pot sa seteze turatia maxima la 1300RPM, 2000RPM sau 2500RPM. Fiind vorba de un ventilator de 120mm, numai prima setare (1300RPM) poate sa fie considerata silentioasa. Singurul minus al acestei idei este dat de locul in care este montat comutatorul. Daca montati sistemul de racire conform instructiunilor din manual, nu o sa puteti sa umblati la setari fara sa demontati ventilatorul intai.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/enermax-liqmax-120s/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test si metodologie

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Sniper 5
  • Procesor: Intel Core i7 4770K @ default
  • Cooler: Enermax Liqmax 120S
  • Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-2400
  • Stocare: SSD Intel 730 240GB
  • Placa video: Sapphire Radeon R5 240
  • Sursa: Enermax Revolution 85+ 1050W
  • Carcasa: Gigabyte testbench
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Dell UP2414Q

Pentru masurarea temperaturii am folosit 3 scenarii ce sunt la’ndemana oricarui posesor de placa de baza ca cea pe care noi am utilizat-o. Primul scenariu a constat in incarcarea procesorului la 100% folosind Prime95 la frecventa implicita. Pentru al doilea mod de testare a fost crescuta frecventa procesorului la 4,5 GHz folosindu-ne de optiunea CPU Upgrade setata pe 60%. Iar pentru al doilea scenariu de OC am folosit setarea 80%, adica 4,6 GHz.

platforma-liqmax

 

Teste de performanta

Load la frecventa implicita

i7-default

Temperatura poate parea mare, insa am folosit profilul intermediar al ventilatorului si asta inseamna ca nivelul de zgomot a fost destul de scazut.

 

Load la 4,5 GHz cu 1,294v

i7-4-5-ghz

Pentru acest test am folosit turatia maxima a venitlatorului, adica 2500 rpm. Temperatura este mare si nu il recomandam pentru o astfel de frecventa mai ales in utilizarea zilnica. Totusi, daca se doreste rularea unui benchmark, Liqmax 120S poate face fata.

 

Load la 4,6 GHz cu 1,358v

i7-4-6-ghz

Ei bine, atat voltajul cat si frecventa au fost cam sus setate pentru racirea compacta Liqmax 120S. E bine de stiut ca aceasta frecventa este prea mare pentru acest cooler si intervine acel insuportabil throttle.

 

Concluzii

enermax-liqmax-120s-09Rezultatele oferite de sistemul de racire cu lichid de la Enermax nu sunt iesite din comun. Temperaturile, indiferent de scenariu, au atins exact limitele previzibile pentru un procesor i7 4770K. Suntem complet dezamagiti de transferul termic al acestui procesor si va spunem asta pentru a mia oara.

In caz ca va intrebati ce se intampla cand Liqmax 120S este instalat pe un alt procesor, ei bine, un i7 3970X la frecventa de 4 GHz nu a depasit 68°C.

Asadar, Liqmax 120S nu dezamageste deloc. De fapt s-a ridicat exact la nivelul asteptarilor noastre, adica sa nu fie capabil sa mentina procesorul la o temperatura decenta atunci cand sare de 4,5 GHz.

Overall, Liqmax 120S este un sistem de racire cu lichid bun si intr-un PC mainstream este perfect. Iar daca nu se ia in calcul overclocking-ul atunci puteti sa il considerati si o solutie de racire silentioasa daca se foloseste profilul ventilatorului corespunzator, adica cel de maximim 1300 rpm.

Liqmax poate fi cumparat la pretul de 70 Euro, insa deocamdata nu este disponibil in Romania.

 

Plusuri şi minusuri pentru Enermax Liqmax 120S

recommended

+ 3 Profile ventilator
+ Pompa silentioasa
+ Aspect
– Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.