Exista clienti pentru sisteme gata construite? Raspunsul este da si sunt multi. In primul rand sunt cei detin cunostinte oarecum limitate cand vine vorba dePC-uri si fie nu s-ar descurca sa-si faca un calculator pe componente, fie le e frica sa nu cumpere ceva ce nu este compatibil si sa ramana cu acea componenta pe cap.

Insa sa nu uitam si de cei comozi, ce prefera sa-si cumpere un build gata facut, fie facut de vreun retailer sau de un producator precum Asus sau Dell.

Am fost si eu in ambele situatii. Primele trei PC-uri pe care le-am detinut au fost build-uri gata facute. Primele doua erau pentru ca nu stiam cu ce se mananca. Nu-mi aduc aminte deloc ce specificatii avea primul PC, imi aduc aminte doar ca aveam Windows 95 pe el si ma jucam Supaplex, Prehistorik si Keen.

Abia la al 2-lea PC, am ajuns la Windows 2000 si o placa video integrata S3 Savage, pe care n-am uitat-o nici pana-n ziua de azi. Era un build cumparat de unde lucra seniorul in perioada respectiva si era asamblat de catre cei de la Comrace.

Trec cateva luni spre un an si apare Enter the Matrix. Un joc mizer daca ma intrebi acum, dar in perioada respectiva eram mare fan Matrix. Si ce sa vezi, pentru vremurile respective, jocul avea cerinte maricele si mie nu-mi mergea.

Si s-a prins Sloth Senior ca functionam foarte bine pe baza de mita. Anume, daca aveam media X, nu faceam probleme la scoala, imi lua o componenta pentru PC, evident la alegere.

Si uite asa, am avut intocmit un troc, eu sunt cumine la scoala si iau medii bune, el imi ia o placa video dedicata. Ne-am respectat amandoi cuvantul si m-am ales cu o placa video GeForce 4 sau 4 Ti, chiar nu-mi aduc aminte care din ele era. Stiu doar ca tot ce am vrut sa ma joc dupa, am reusit.

Trece putin timp si vine capacitatea, ai mei erau mega panicati. La evaluare nu-mi aduc aminte daca am picat sau am luat nota mica, cert e ca m-au bagat intensiv pe meditatii la romana si matematica.

Insa Slothul Senior intelept cum era el, a propus un nou troc. Iau capacitatea cu media 8+ si imi ia un PC nou.

Am luat capacitatea, am luat medie peste ce a cerut, am intrat cu a 2-a sau a 3-a medie pe liceu. Si uite asa, Sloth-ul junior s-a ales cu un Core 2 Duo 6300, 2x 1GB RAM DDR2 si o placa video ATI x800.

Acum experienta cu build-urile de genul e cu dus si-ntors. E misto senzatia sa muncesti cateva ore la un PC pe care sa-l montezi, prinzi cabluri, sa vezi daca porneste. Dar e mai comod sa iei deja asamblat, unde exista sansa sa prinzi o promotie si sa iei un PC potent la bani buni.

In situatia de fata este PC-ul de la PC Garage despre care voi vorbi azi, anume Arkay, ce este al 4-lea PC deja asamblat ce-mi intra in posesie, astfel punand capat unei secete de aproximativ 15 ani.

 

Ce este PC Garage Arkay?

Sistemul Arkay este echipat cu un procesor din noua generatie Ryzen 3000 ce este racit de un AIO Deepcool Gammaxx ce are radiatorul de 240 mm. Procesorul facand echipa cu o placa de baza Aorus cu chipset X470, iar unul dintre cele doua sloturi M2 este ocupat de SSD-ul NVMe Intel 660p de 1TB.

Sistemul fiind completat de o placa video capabila de Ray Tracing, un kit de 16GB DDR4 ce are frecventa de 3200MHz. Si toate acestea fiind puse intr-o carcasa spatioasa middle tower de la SilentiumPC ce la randul ei este echipata cu patru ventilatoare RGB de 120 mm. Insa carcasa vine si cu un mount vertical de GPU, dar cum este in multe cazuri, extenderul trebuie cumparat separat.

PC Garage Arkay review | WASD

Decizia de a opta pentru o singura componenta de stocare si aceea un SSD NVMe este una interesanta, dar si inteleapta. De fel, in astfel de build-uri se gasesc SSD-uri cu stocare mica si au pe langa un HDD sau un SSHD. Si de multe ori acele SSD-uri sunt pe SATA 3, deci viteze mult mai mici.

In review-ul de aici, Fulger a semnalat faptul ca Ryzen 5 3600 are in jocuri performante similare cu fratele sau mai mare si mai „periculos”, anume Ryzen 9 3900X. Decizia de a merge pe noile procesoare AMD cu proces de fabricatie 7 nm este una inteleapta, pentru ca ofera cu siguranta cel mai bun raport calitate-pret in momentul de fata.

PC Garage Arkay review | WASD

Carcasa vine invelita intr-o husa ce are logo-ul Arkay pe ea. Iar cutie mai gasim si cablurile modulare ramase, CD-uri de instalare drivere si manualele componentelor.

Specificatii complete

  • Placa de baza Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming
  • Procesor AMD Ryzen 5 3600
  • Cooler CPU Deepcool GAMMAXX L240
  • Memorie RAM kit dual channel Corsair Vengeance RGB PRO 16GB DDR4 3200MHz CL16
  • Placa video MSI GeForce RTX 2060 Ventus OC 6GB
  • SSD Intel 660p Series 1TB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280
  • Sursa Super Flower SF-550F14MT 550W 80+ Silver
  • Carcasa SilentiumPC Armis AR7X TG RGB

PC Garage Arkay review | WASD

 

Temperaturi

CPU

stress test cpu RTX 2060 Arkay

Coolerul Deepcool GAMMAXX L240 isi face treaba fara prea mari probleme, procesorul atingand 65 °C. Si temperatura este buna, avand in vedere ca este un stress test destul de solicitant. Iar in daily use, indiferent daca e folosit la jocuri sau la altceva, procesorul nu va ajunge la acea temperatura in mod normal.

 

GPU

stress test gpu RTX 2060 Arkay

Placa video de la MSI are o racire oarecum decenta, ce ajunge in full load cu ventilatoarele pe auto la 72 °C. Evident,  poate sta si mai rece daca ventilatoare ar fi controlate manual, insa s-ar pierde la capitolul confort, anume nivelul de zgomot ar creste.

 

Teste jocuri

CS:GO

PC Arkay CS:GO

 

Pentru mine experienta in CS:GO a fost putin dubioasa. Asta pentru ca eu sunt obisnuit de ani de zile sa ma joc pe 1024×768 cu totul pe low. Si ca mine sunt majoritatea jucatorilor de CS:GO ce au depasit de ceva timp stadiul de casual. Ca idee, cele mai utilizate rezolutii de catre proplayeri sunt 1024×768 si 1280×960 si mai mult de 90% se joaca cu low details.

In fine, pe rezolutie FullHD cu totul la maxim, cu AA si motion blur off, am reusit sa am un average FPS de 347, ce reprezinta o cifra foarte buna. Asta si intr-un meci competitiv 5vs5 pe de_train, pe server cu tickrate 64.

Si sa nu va speriati foarte rau cand vedeti in grafic faptul ca FPS-ul nu este constant. CS:GO este cunoscut ca fiind un joc foarte prost optimizat si acest FPS variabil poate fi considerat marca inregistrata a jocului.

 

DotA 2

PC Arkay DotA 2

 

PC Arkay DotA 2

In DotA 2 PC-ul Arkay a scos un average de 204 FPS-uri, asta evident cu detaliile la maxim. Si graficul arata mai bine decat arata la CS:GO din mai multe motive. Cel mai important este ca Dota se afla de vreo doi ani pe engine-ul Source 2, ce este mult mai bine optimizat. Ok, are si Dota problemele lui de optimizare, insa le numeri pe degetele de la o mana.

 

Control

Control e mai special, asta pentru ca este singurul joc cu ray tracing pe care l-am instalat pe Arkay.

Cu RTX off PC-ul a scos un average FPS de 102, iar cu RTX on 67 FPS-uri. Ambele instante au avut rezolutia de 1920×1080 cu detalii pe medium. Asta si pentru ca am vrut sa am o experienta cat mai smooth.

Iar in graficul ce este prezent in screenshot-uri,  cand FPS-ul o ia in jos nu este pentru ca jocul intampina probleme. Atunci venea un cinematic sau deschideam inventarul.

 

Gears 5

Gears 5 - 1920x1080, high details

Cu Gears 5 am intampinat cele mai multe probleme. Si nu au fost datorita PC-ului, ci din vina jocului sau Windows Store. Ba nu-mi intra in joc, ba primeam diverse erori de la store, ca apoi sa vad ca nu pot sa folosesc Fraps sau MSI Afterburner pentru a avea un grafic cu FPS-urile datorita lui EasyAntiCheat.

Dar in fine, probleme s-au rezolvat cu inchideri si reporniri de Windows Store sau altele si am intrat sa ma joc modul Versus -> Arcade si totul a decurs exemplar, neavand FPS drops sau mici hiccup-uri.

 

Teste sintetice

3D Mark

PC Mark

PCMARK10 PC Arkay

 

Aida64

aida64 PC Arkey

 

CrystalMark

crystaldiskmark PC Arkay

 

Verdict

Build-ul PC Garage Arkay este facut cu cap si impaca si capra si varza. Anume ofera un raport calitate-pret foarte bun, componentele sunt mai mult decat decente si intreg sistemul este bine „balansat”.

Am avut ocazia sa vad ce poate Ryzen 3600 cand s-a lansat si consider ca in momentul de fata este best buy pentru un build strict de gaming. Placa video este suficienta pentru gaming in FullHD cu detaliile la maxim si in plus stie Ray Tracing. Stocarea este si ea aleasa cu cap, SSD-ul Intel avand viteze bune si o capactitate de stocare decenta pentru un sistem de gaming.

Iluminarea RGB a ventilatoarelor SilentiumPC este buna si nu te orbeste. Efectele si paleta de culori este putin limitata, insa acestea se vad bine si cel mai important este ca nu se vad LED-urile prin acestea. Oricum, per total toate componentele ce au iluminare fac o echipa buna.

PC Garage Arkay review | WASD

Insa consider ca ar fi trebuit sa se foloseasca alta carcasa, mai exact „sora” SilentiumPC Armis AR7 TG RGB, pentru ca este o idee mai ieftina. Iar diferenta as fi folosit-o pentru un RTX 2060 Super.

Dar si acest lucru este usor de spus din gura, dar mai greu de realizat. Ca exista posibilitatea ca si ei sa se fi gandit la alte componente, insa cel mai probabil acestea erau pe stoc in cantitati mai mari la furnizori. Nu de alta, dar ar fi dubios sa fie un PC cu 3-4 specs-uri diferite.

Eu unul in ultimii 15 ani imi fac singur PC-urile, de la alesul componentul pana la asamblarea acestora in carcasa. Insa inteleg si pe cei ce se afla pe partea cealalta a baricadei, indiferent ca au ales sau nu sa se afle acolo.

PC Garage Arkay review | WASD

Dupa cum am mai zis, unii sunt comozi sau nu detin suficiente cunostinte cat sa-si faca un PC din „bucati”. Insa mai sunt si cei ce se afla in situatia mea de acum multi ani, in care PC-ul este cumparat de catre parinti.

Si acestia au incredere mai mare in cineva care este specializat pe acest domeniu, decat sa-i dea unui junior niste mii de lei pe mana.

  • Cum era evident, build-ul il poti achizitiona de la PC Garage si are un pret de 5999.99 lei.

Similar Articles

2 thoughts on “Review: PC Garage Arkay

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.