Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ultimul SSD A-Data testat, din seria Premier Pro SP900, nu a reusit sa impresioneze in mod placut. Iata ca a venit randul unui nou SSD A-Data, de aceasta data un model din seria Premier Pro SP610, sa incerce sa iasa in evidenta in mod pozitiv, ajutat de un controller produs de SMI.

SSD-urile au schimbat cu totul imaginea solutiilor de stocare pentru calculatoare. HDD-urile erau universal considerate cele mai lente componente din orice calculator, iar introducerea magistralei SATA nu a facut nimic sa schimbe acest fapt. Chiar si la ora actuala, singurele HDD-uri care ar avea ce sa faca cu o latime de banda mai mare decat cea pusa la dispozitie de prima versiune a magistralei SATA sunt cele din seria VelociRaptor produse de Western Digital.

adata-sp610-006

Primele SSD-uri aparute au oferit atat performante superioare la scriere si citire, dar mai ales un timp de acces net superior. Daca un HDD bun la 7200 RPM obtine un timp de acces mediu de aproximativ 8.9ms, chiar si cel mai banal SSD pune la dispozitia utilizatorului un timp de acces de aproximativ 0.1ms. Controller-ele SandForce SF-1200 erau capabile sa ofere performanta necesara pentru atingerea limitelor celei de-a doua versiuni a magistralei SATA, trend care a fost continuat de cele mai noi modele din seria SF-2200. HDD-urile pur si simplu nu au cum sa tina pasul cu aceasta evolutie si au pierdut de la bun inceput cursa pentru performanta.

Controller-ele SandForce sunt preferate de majoritatea utilizatorilor deoarece ofera performanta excelenta la un pret foarte bun. In ultima vreme insa, restul producatorilor de controller-e au cam reusit sa ii prinda din urma pe cei de la SandForce si ofera la ora actuala solutii extrem de competitive. Iata ca a venit momentul sa vedem ce ofera cel mai nou controller produs de SMI.

 

Specificatii

Dupa cum am mentionat si in titlul articolului, avem de-a face cu un SSD de 512GB din seria Premier Pro SP610, produs de A-Data. Modelele din aceasta serie se adreseaza segmentului entry level, insa A-Data au incercat sa ofere un nivel de performanta apropiat mai degraba de segmentele mainstream sau chiar high end folosind cel mai nou controller produs de SMI alaturi de cipuri de memorie flash de tip MLC (Multi-Level Cell).

SP610-HD-Tune-info

A-Data nu specifica modelul exact de controller SMI pe care il foloseste pentru realizarea acestui SSD, insa acesta utilizeaza magistrala SATA3 si ofera suport pentru TRIM si RAID. Pentru mai multe informatii, va recomand sa vizitati pagina dedicata de pe site-ul oficial A-Data.

adata-sp610-002

A-Data a decis sa nu rezerve o parte din capacitatea cipurilor de memorie flash pentru over-provisioning, lucru evident daca ne uitam la capacitatea de 512GB a acestui model. Un SSD care ar fi apelat la aceasta optiune ar fi oferit un spatiu de stocare de doar 480GB. Spatiul pe care il aveti efectiv la dispozitie este de 477GB.

adata-sp610-001

Premier Pro SP610 512GB este livrat in ambalajul alb specific seriei Premier Pro de la A-Data si ofera o serie de informatii generale despre SSD traduse in mai multe limbi. SSD-ul este vizibil din exteriorul ambalajului.

adata-sp610-003

In interior aveti la dispozitie suita standard de dotari oferite de A-Data cu toate SSD-urile. Avem o tavita care permite montarea SSD-ului de 2.5" intr-un locas de 3.5" pentru HDD-uri normale, suruburile necesare si o rama dublu-adeziva care va permite sa montati SSD-ul in locuri mai putin ortodoxe.

adata-sp610-008 adata-sp610-009

 

Sub capota

Acest SSD de la A-Data nu se deosebeste cu absolut nimic din punct de vedere al aspectului de orice alt model din seria Premier Pro. Singurele diferente o sa le observati doar daca studiati eticheta atasata. Pe spate avem un abtibild cu cheia pentru Acronis ATI HD 2013.

adata-sp610-004 adata-sp610-005

In interiorul carcasei de aluminiu suntem intampinati de un PCB care ocupa numai jumate din spatiul pus la dispozitie de carcasa din aluminiu. Am fost surprins de aceasta alegere a celor de la A-Data, sincer sa fiu eram aproape sigur ca o sa dau de un PCB de dimensiuni mai mari incarcat cu cipuri de memorie flash. Tinand cont ca A-Data ofera si o versiune de 1TB, este perfect posibil ca acel model sa foloseasca un asemenea PCB.

adata-sp610-010

Pe PCB sunt vizibile cipurile de memorie flash care poarta sigla A-Data. Chiar daca A-Data nu produce cipuri de memorie flash, producatorul cumpara wafere intregi si isi impacheteaza propriile cipuri. Avem un total de patru cipuri de memorie flash, distribuite cate patru pe fiecare parte a PCB-ului, deci fiecare cip ofera o capacitate de stocare de 64MB.

adata-sp610-011

Pe partea opusa a PCB-ului intalnim controller-ul produs de SMI, mai exact modelul SM2246EN. Acesta foloseste patru canale pentru accesarea cipurilor de memorie flash spre deosebire de modelele de top SandForce, care folosesc opt. De asemenea, acest controller SMI foloseste un singur nucleu de procesare ARC (Argonaut RISC Core) pe 32 biti special optimizat, spre deosebire de trei in cazul modelelor SandForce SF-2200. A-Data au inclus si un cip de memorie produs de Nanya, care actioneaza pe post de buffer.

 

Platforma de test

Pentru testarea noului Premier Pro SP610 512GB de la A-Data, am folosit o configuratie alcatuita dintr-un Gigabyte Brix GB-BXi7-4770R, un kit de 2x4GB DDR3-2133 CAS11 Kingston HyperX Impact si un SSD Kingston mS200 mSATA de 60GB.

 

Teste de performanta

AS SSD Benchmark

SP610-ASSSD SP610-ASSSDcopy

 

ATTO Disk Benchmark

SP610-ATTO

 

CrystalDiskMark

SP610-crystaldisk

 

HD Tune Pro Read

SP610-HD-Tune-read

 

HD Tune Pro Write

SP610-HD-Tune-write

 

Concluzie

Noul SSD A-Data Premier Pro SP610 de 512GB a reusit sa ofere performante excelente, mai ales daca tinem cont ca foloseste un controller single core care acceseaza cipurile de memorie flash prin intermediul a numai patru canale. Noul controller oferit de SMI este ingredientul special care ii permite acestui SSD sa inregistreze asemenea performante cu resurse atat de limitate.

Nu ma intelegeti gresit, exista cu siguranta SSD-uri de 512GB capabile sa ofere performante superioare la capitolul scriere secventiala. Aici ma refer, desigur, la modelele dotate cu controller SandForce SF-2281, precum Premier Pro SP900 sau XPG SX900 daca e sa ne limitam la modele oferite de A-Data. Chiar si asa, noul controller SMI a reusit sa inregistreze performante excelente la scriere.

In ceea ce priveste vitezele de citire, Premier Pro SP610 a inregstrat rezultate excelente, la egal cu cele mai performante SSD-uri SATA3 disponibile pe piata. Aceasta nu este tocmai o surpriza, deoarece majoritatea SSD-urilor reusesc la ora actuala sa se apropie de limitele teoretice ale magistralei SATA3.

adata-sp610-007

Acum ca am dezbatut capitolul performanta, a venit momentul sa analizam reportul performanta/pret al lui Premier Pro SP610. La ora actuala, puteti sa achizitionati un asemenea SSD la un pret de aproximativ 1020 RON. Pretul nu este rau deloc, Premier Pro SP610 fiind unul dintre cele mai ieftine SSD-uri de 512GB disponibile la ora actuala, insa exista o problema: la acelasi pret puteti sa gasiti modelul Premier Pro SP900 motorizat de un controller SandForce SF-2281. Acesta din urma ofera performante mai bune la scriere si daca nu cumva aveti ceva personal impotriva controller-elor SandForce, reprezinta o alegere mai inspirata.

Per total, noul A-Data Premier Pro SP610 512GB reuseste sa ofere performante excelente la un pret bun multumita controller-ului SMI pe care il foloseste. Singurul motiv pentru care acest SSD nu primeste un premiu la finalul acestui review este faptul ca puteti sa achizitionati o alternativa cu controller SandForce la acelasi pret, produsa tot de A-Data.


Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.