Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Decizia Intel de a folosi controller-e SandForce pe SSD-urile mainstream si entry-level proprii a reprezentat o surpriza pentru multi. Iata ca noua serie 730 readuce in prim plan controller-ele produse de Intel pentru segmentul high-end.

Seriile 520 si 530 de SSD-uri au oferit performante bune multumita controller-elor SandForce folosite, insa nu s-au deosebit prin nimic de restul SSD-urilor cu acelasi controller comercializate de aproape orice producator. Cum strategia Intel nu a pus niciodata accentul pe sporirea atractivitatii prin oferirea unui pret cat mai mic, era clar ca lucrurile nu aveau cum sa ramana asa prea mult timp.

intel-730ssd-004

Solutia gasita de Intel a fost sa foloseasca acelasi controller utilizat de seria S3700 de SSD-uri dedicate server-elor impreuna cu cipurile MLC NAND fabricate de Intel pe 20nm. Rezultatul este noua nava amiral oferita de Intel pentru segmentul consumer.

 

Specificatii

Primul pas, ca de obicei, este parcurgerea specificatiilor. Mai jos aveti informatiile oferite de Intel si un screenshot cu HD Tune Pro:

intel730specs HDTUNE-INFO

Seria 730 se adreseaza entuziastilor, deci este usor de inteles de ce sunt oferite numai modele de 240GB sau 480GB. Cand te intereseaza numai performanta, pretul nu este neaparat o problema. Dimensiunile sunt cele standard pentru unitati de 2.5 inci, inclusive grosimea de doar 7mm.

Controller-ul Intel foloseste magistrala SATA 6Gb/s, iar performantele la care ar trebui sa va asteptati sunt de pana la 550MB/s citire secventiala sustinuta, respectiv 470MB/s pentru scriere secventiala sustinuta. Cel putin acestea sunt datele pentru modelul de 480GB, deoarece versiunea de 240GB pe care o vom analiza in acest review este capabila de doar 270MB/s scriere secventiala sustinuta conform Intel.

Consumul declarat de Intel este de 1.5W in idle, respectiv 5.5W in load atunci cand este folosita linia de alimentare pe 12V, respective 1.3W idle si 5W load pe linia de 5V. Pentru si mai multe informatii, va recomand sa consultati lista cu informatii puse la dispozitie de catre producator.

intel-730ssd-001

SSD-ul Intel 730 240GB ne-a fost livrat in interiorul unei cutii din carton simplu. SSD-ul in sine este ambalat intr-o punga anti-statica, iar protectia in timpul transportului este asigurata de bureti. In interiorul cutiei se mai gaseste si o sigla personalizata, care va fi pe placul entuziastilor.

intel-730ssd-002 intel-730ssd-003

SSD-urile din seria 730 respecta design-ul standard folosit de Intel cu exceptia abtibildului cu sigla Skulltrail. Aspectul argintiu este placut, insa jumatatea de jos foloseste un metal diferit si arata de parca ar fi patat.

 

Sub capota

Odata desfacuta carcasa, metalica, se observa un PCB care ocupa in intregime spatiul interior al SSD-ului. Se observa initial un singur cip MLC NAND si contactele necesare pentru montarea a inca 7 asemenea cipuri. De asemenea, se pot observa doi condensatori electrolitici si diferite circuite de alimentare. As fi preferat sa intalnesc condensatori solizi.

intel-730ssd-005 intel-730ssd-006

Partea opusa a PCB-ului este populata de opt cipuri MLC NAND, controller-ul Intel si doua cipuri de 256MB DDR3-1600 produse de Micron. Controller-ul Intel dispune de opt canale, deci cel de-al noualea cip MLC NAND este folosit pentru over-provisioning. Cipurile de memorie RAM sunt folosite pe post de buffer si ar trebui sa fie mai mult decat indeajuns de rapide. Acum ca stiti si ce se ascunde in interiorul noului SSD de la Intel, sa trecem la testele de performanta.

intel-730ssd-007

 

Platforma de test

Pentru efectuarea testelor am folosit o platforma alcatuita din urmatoarele componente:

 • Placa de baza: GIGABYTE G1 Sniper 5
 • Procesor: Intel Core i5 4770K @ default
 • Cooler: Thermalright True Spirit 120
 • Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-2400
 • Sursa: Sapphire Pure 950W
 • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
 • Display: Philips 227E3LSU

 

Teste de performanta

AS SSD Benchmark

asssd asssd-copy-test

 

ATTO Disk Benchmark

atto

 

CrystalDiskMark

crystal

 

HD Tune Pro Read

HDTUNE-READ

 

HD Tune Pro Write

HDTUNE-write HDTUNE-write-asrock-intel

Testul de scriere din HD Tune Pro a avut un comportament anormal. Acest comportament poate sa fie cauzat de mai multe surse, asa ca am rulat acest test si pe o a doua platforma. Dupa cum puteti sa vedeti in screenshot-ul din dreapta, am intalnit acelasi comportament. Intel mai au de lucrat la firmware, insa acesta pare sa fie un caz izolat.

 

Concluzie

Noile SSD-uri Intel din seria 730 reprezinta o miscare interesanta din partea Intel. SSD-urile oferite de restul producatorilor pentru segmentul high-end folosesc, in mare parte, controllere SandForce datorita performantelor foarte bune pe care le ofera si a familiaritatii pe care o au deja cu aceasta platforma. In loc sa urmeze exemplul celorlalti producatori, Intel au decis sa foloseasca o platforma cu controller propriu deja disponibila ca sa economiseasca pe partea de dezvoltare. Singurul dezavantaj real al acestei abordari este costul ridicat de productie datorat PCB-ului complex si componentelor auxiliare, precum cipurile de memorie RAM.

Performantele modelului de 240GB se inscrie perfect in specificatiile Intel si pot sa spun ca viteza la citire este excelenta. Cu toate acestea, viteza la scriere este dezamagitoare pentru un SSD high end de o asemenea capacitate. Intr-adevar, rezultatele obtinute la scriere se inscrie, din nou, perfect in specificatiile Intel. Singura problema este ca SSD-urile de aceeasi capacitate dotate cu controller SandForce obtin viteze mult mai mari la scriere. Si ar mai fi de mentionat si comportamentul total aleator intalnit in HD Tune Pro.

intel-730-concluzie

Din punct de vedere al pretului de achizitie, Intel 730 240GB nu sta foarte bine. Produsele Intel nu au fost niciodata renumite pentru pretul mic la care sunt comercializate, insa diferenta de pret fata de modelele de 240GB oferite de orice competitor este colosala de aceasta data. Vorbim de un pret de aproximativ 1050 RON pentru versiunea de 240GB, in timp ce Corsair Force GT 240GB poate fi achizitionat pentru aproximativ 100 RON mai putin si ofera performante mai bune. Asta daca limitam comparatia la modele high end, deoarece la ora actuala puteti sa achizitionati SSD-uri de 240GB cu controller SandForce la jumatate de pret.

Per total, noile SSD-uri Intel din seria 730 reprezinta o gura de aer proaspat intr-o era dominata de controller-ele SandForce. Controller-ul Intel este capabil sa atinga performante excelente, insa numai in conditiile in care are la dispozitie un numar suficient de mare de cipuri NAND Flash. Daca versiunea de 480GB dispune in mod clar de toate atuurile la care v-ati astepta de la un SSD high-end, din pacate nu acelasi lucru poate fi spus despre modelul de 240GB. Daca va doriti un SSD Intel din noua serie 730 si puneti accentul pe performanle extreme, luati modelul de 480GB.

 • Intel 730 240GB SSD poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 1086 RON

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.