Samsung 960 Evo este unul dintre cele mai bune SSD-uri existente pe piata pentru consumatorii normali. Bineinteles ca are specificatiile sub ale lui 960 Pro, dar si pretul este mai mic si asta il face mult mai atractiv pentru orice utilizator.

Bineinteles ca exista SSD-uri mai rapide decat 960 Evo si Pro de la Samsung, dar la modul cel mai serios, crezi ca il ajuta cu ceva pe un utilizator de rand?

Poate ca vei dezarhiva mai repede anumite chestii si vei copia mai repede pozele din vacanta. Dar la finalul zilei crezi ca merita sa platesti de 2 ori mai mult doar pentru rata de transfer?

La intrebarea asta iti vei raspunde singur. Noi te vom ajuta, insa, sa afli daca poti face ceva mai mult in scop profesional cu un astfel de SSD.

E clar ca in jocuri nu observi diferenta intre un SSD SATA si un SSD 960 Evo decat daca te chinui. Dar in alte conditii sunt diferente?

Sunt intrebari pe care mi le pun de ceva vreme si voi afla intr-un final daca chiar ajuta la ceva.

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Nu o sa bat apa in piua cu specificatii si teste sintetice. Este inutil in momentul de fata sa rulezi un AS SSD sau CrystalDiskMark. Acestea doar iti vor confirma specificatiile.

Dar tu, ca utilizator nu vei intelege nimic dintr-o rata de transfer. „uau, merge cu 2,5 giga pe secunda in atto. e beton” e genul de concluzie inutila pe care incerc sa o evit.

Asa ca hai sa faceti cunostinta cu sistemul de test si cu metodologia.

 

Platforma de test

Procesorul l-am folosit la 5 Ghz pentru a nu fi cea mai mare piedica in toate testele. Cu toate acestea, s-a dovedit ca in majoritatea testelor el cauza cele mai mari intarzieri. Dar din pacate este unul dintre cele mai raspandite procesoare printre gameri asa ca intelegeti motivul pentru care l-am folosit.

Ar mai fi fost o varianta Ryzen 2700X, dar nu va imaginati ca in Premiere este foarte diferit de 8700K la 5GHz.

Procesor Intel Core i7 8700K @ 5 GHz
Placa de baza Asus ROG Maximus X Formula
Cooler Corsair H115i
Memorie RAM 4x 8GB Kingston HyperX Predator DDR4 @ 3000 MHz
Stocare 1x Samsung 960 Evo 500 GB
1x Kingston HyperX Savage 480 GB
1x Kingston HyperX Predator 240 GB
1x Western Digital Blue 1TB
Sursa Corsair RM850i
Carcasa  –
Placi video GTX 1080 FE
Sistem de operare Microsoft Windows 10 64-bit

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

 

Metodologie de testare

Cel mai mult ma interesa daca aduce vreun fel de valoare adaugata unui PC folosit pentru montaj video.

Drept urmare am scos de la naftalina vechiul, dar eficientul, benchmark PPBM pe care l-am folosit strict pentru a sublinia diferentele dintre SSD-uri. Scenariul din cadrul acestui test este ireal, dar foloseste unitatea de stocare la maxim in vreme ce procesorul se plictiseste incarcat la aproximativ 10%, iar GPU-ul doarme la 0%.

Si cum voiam sa vad comportamentul intr-un scenariu mai apropiat de lumea reala, am inregistrat 22 de clipuri la 1080@60 fps si in Premiere am executat aproximativ 100 de cut-uri si apoi am aranjat random segmentele in secventa.

Acelasi lucru l-am facut si pentru o serie de clipuri 4K@60 fps si am zis sa vad daca se intampla ceva si la 8K. Drept urmare, pentru acest scenariu din urma am descarcat cateva sample-uri de pe site-ul RED.

Pentru toate testele de mai sus am folosit CUDA Engine.

Intrucat mi se pare normal sa investesti o suma mare de bani intr-un SSD care te ajuta sa lucrezi mai eficient, am facut o mica proba si editarea de fotografii. Software-ul folosit este Capture One 11 si este gratis pentru utilizatorii de camere foto Sony Alpha.

Pentru acest test am folosit un pachet de 1000 fotografii realizate cu Sony a6000 in format RAW, ajustate random si apoi exportate pe fiecare SSD in parte.

Bineinteles, fiecare Windows 10 Pro a fost instalat fresh pe fiecare dintre unitatile de stocare.

 

PPMB

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Arata promitator, nu? Ei bine, in realitate lucrurile stau altfel. In cazul testului de mai sus este vorba despre un fisier necomprimat AVI de ~40 GB. Este logic ca vom observa beneficiul adus de rata de transfer a lui 960 Evo. Dar acum sa fim seriosi, cine (dintre utilizatorii casnici) exporta necomprimat din Premiere Pro?

 

Export video Premiere Pro 2018

Export FHD 60 fps

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Singurul beneficiu real pe care il aduce, in cazul de mai sus, SSD-ul Samsung, este ca poate copia mai repede la final ceea ce a exportat. Acesta este si motivul pentru care a castigat cateva secunde. Altfel, monitorizand activitatea componentelor am observat ca CPU-ul este cel care intarzie un export.

 

Export 4K 60 fps

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Fiind vorba de un scenariu cu fisere mai mari (4K) fata de cel anterior, SSD-ul Samsung ofera rezultate mai bune pentru ca le incarca mai repede in memorie si pentru ca la finalul procesului de export reuseste sa copieze mai rapid.

 

Export 8K 25 fps

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Sincer sa fiu aici ma asteptam sa vad cea mai mare diferenta pentru ca fisierele sunt foarte mari ca dimensiune. Din pacate, CPU-ul este cel care intarzie tot procesul.

 

Export 1000 RAW images

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Din experienta va spun ca diferentele sunt pur si simplu neglijabile. Oricum cand apesi butonul export te astepti sa dureze ceva vreme pentru un numar asa mare de imagini. Ma rog, poate pentru unii conteaza diferenta de 1 minut. Pentru mine, care mereu cand apas pe export plec la o tigara, chiar nu conteaza.

 

Resize 1000 JPG images

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

De data aceasta diferentele sunt sesizabile. HDD-ul este atat de lent deoarece sunt foarte multe opreatiuni de scriere si citire intr-un timp foarte scurt.

 

Winrar 5.50 archiving 1000 JPGs

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASD

Castigul de performanta nu este chiar atat de mare pe cat te face sa crezi vizualizarea specificatiilor. Totusi, cu cat task-ul este mai dificil (fisiere mai mici si mai multe) cu atat te poti astepta ca SSD-ul Samsung sa fie mai rapid.

 

Verdict

SSD Samsung 960 EVO Series 500GB PCI Express x4 M.2 2280 review | WASDChiar daca nu ofera o performanta iesita din comun asa cum te fac sa crezi specificatiile, SSD-ul Samsung 960 Evo este super rapid. Desi este destul de dificil de ilustrat in niste grafice, in utilizarea de zi cu zi in sistemul de operare si cu aplicatiile unui om normal 960 Evo chiar ofer ao experienta mult mai placuta.

Toate aplicatiile se incarca mai repede. Insa, singurul beneficiu adus este ca nu mai acumulezi frustrari asteptand sa se incarce Photoshop sau Excel.

Sincer sa fiu as investi o suma atat de mare de bani intr-un SSD de 960 GB si abia apoi intr-un astfel de SSD. Nu zic ca nu e rapid si ca nu merita banii, dar nu cred ca trebuie sa fie prioritatea numarul 1 a unui utilizator de PC.

  • Poti cumpara SSD-ul Samsung 960 Evo 500 GB de la PC Garage la pretul de 959 Lei

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.