intel-xeon-phi-logoGama de procesoare Intel  Xeon  E5, lansată recent, a fost deja adoptată de supercomputerele din lista Top500, fiind implementată de 44 de sisteme din top, inclusiv 3 supersisteme Petascale.

 

Cel mai mare dintre acestea este “SuperMUC”, cu o performanţă de 2,9 PetaFLOP, fiind cel mai puternic supercomputer din Europa şi cel mai puternic computer construit vreodată pe arhitectura x86.

Intel este în continuare în topul listei Top500 al celor mai puternice supercomputere din lume, 74% dintre toate sistemele şi 77% dintre noile intrări fiind bazate pe arhitectura Intel.

În cadrul International Supercomputing Conference, Intel Corporation a anunţat de asemenea că Intel  Xeon  Phi  este numele viitoarelor produse bazate pe arhitectura Intel  Many Integrated Core (Intel MIC).

 

Disponibile până la finalul lui 2012, prima generaţie a gamei de produse Intel  Xeon  Phi   (cu nume de cod “Knights Corner”) va completa gamele de procesoare Intel  Xeon  E5-2600/4600. În timp ce prima generaţie se adresează computingului de mare performanţă (HPC), viitoarele generaţii ale Intel  Xeon  Phi  vor fi potrivite şi pentru companii, centre de date şi staţii de lucru.

Construite pe tehnologia inovatoare pe 22nm şi tranzistorii 3-D, Intel  Xeon  Phi conţine 50 de nuclee şi o memorie minimă GDDR5 de 8GB. Acesta include şi suport pentru 512b wide SIMD, îmbunătăţind performanţă prin folosirea unei singure instrucţiuni pentru a procesa mai multe date.

În timp ce producţia iniţială a fost programată pentru cea de-a doua jumătate a anului, Intel a anunţat că primul cluster bazat pe un coprocesor Intel  Xeon  Phi este deja în funcţiune şi se clasează pe poziţia 149 în Top500, având o performanţă de 118TFLOP.

Noul coprocesor Intel  Xeon  Phi  a câştigat deja susţinerea industriei. 44 de producători, printre care Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur şi NEC, au declarat că îl vor include în sisteme viitoare.

 

Intel_Xeon_Phi

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.