De la componente hardware, periferice si monitoare, e aproape imposibil sa nu fi auzit de Gigabyte. Dar exista si utilizatori de PC care, din diferite motive, opteaza pentru laptopuri…tot Gigabyte! Mai exact pentru brandul dedicat creatorilor de continut, Aero, sau pentru binecunoscutul soim-robot Aorus.

aorus-intel-11th-gen-gaming-laptop-10

Cel mai atractiv aspect al laptopurilor Gigabyte este pretul. La eMAG gasiti configuratiile cu Intel Comet Lake care incep de la 5.800 de lei (modelul non-Aero, non-Aorus), un minim rezonabil pentru un laptop cu seria RTX 30 sub capota. Echitabil atata timp cat un RTX 3060 pentru desktop pleaca de la 4.800 lei; chiar daca un GPU pentru desktop difera substantial fata de unul Mobile din prisma consumului de putere (TGP).

Saptamana viitoare se intrevede si o lansare a noilor modele Aero si Aorus, de data asta echipate cu procesoare Intel din generatia a 11-a. Nu ca ar fi un upgrade colosal, caci orice laptop Gigabyte nou poate rula Cyberpunk 2077 fara sa clipeasca.

Dar producatorul taiwanez nu se adreseaza numai celor care masoara performanta prin „da poate rula x joc?”, ci se gandeste si la productivitate; cei care au nevoie de reproducere fidela a culorilor, sunet foarte bun, durata de viata a bateriei indelundata etc.

aero-intel-11th-gen-laptop-8

Dar, suntem un site de gaming, asa ca primele modele luate in vizor sunt

 

Pentru gameri: Aorus 15P, 17G si 17X

De la ce vine fiecare initiala, stie doar Gigabyte, insa ordinea lor nu e aleatorie, ci in functie de caracteristici. Cifrele sunt simple de decodat: cati inci are fiecare ecran.

Pe scurt, toatele cele 3 modele se prezinta cu panou IPS FHD, RGB complet customizabil al tastaturii, rame ale ecranului ultra-subtiri de 3mm, sistem de racire Windforce Infinity, suport Wi-Fi 6 si baterie care tine pana la 7-8 de utilizare.

15P ofera variante ale panoului fie de 240Hz, fie 360Hz. Orice varianta ascunde un procesor Intel i7-11800H, iar pentru GPU se poate opta de la RTX 3060 (115W TGP), pana la 3070 sau 3080 (ambele cu 130W TGP).

17G, pe langa ecranul mai mare de 17 inci, refresh rate-ul este limitat de aceasta data la 300Hz. De aici, incepe sa se vada ca e un model cat se poate dedicat gamerilor, deoarece tastatura are switch-uri mecanice Omron. La capitolul procesoare, se mandreste tot cu i7-11800H si cu aceleasi GPU-uri ca 15P (doar ca limitate la 105W TGP).

17X este o bestie care imprumuta ce e mai bun din ambele modele precedente, plus cateva imbunatatiri premium. Exista o singura configuratie, anume combinatia de top i9-11980HK + RTX 3080 (165W TGP). De la 17G, inchiriaza panoul IPS de 300 Hz, tastatura mecanica cu Omroane, insa e singurul model cu ultimul chip ESS SABRE Hi-Fi DAC care suporta frecvente de pana la 24bit/192KHz.

Daca pana acum era un trade-off incert inlocuirea unui desktop cu un laptop, 17X face tranzitia lina ca pana.

 

Pentru creatori: Aero 15 OLED si 17 HDR

Gamerii sunt cateodata atat de acaparati de RGB-ul de pe tastatura (vinovat, prezent), incat omit cat de important e ecranul. Stiti voi, acea Poarta Magica care iti arata tot felul de culori in moduri ciudate dar fascinante.

aero-intel-11th-gen-laptop-9
In poze sunt de fapt niste vraci sub acoperire care intretin proprietatile Portii

Astfel, ambele modele Aero au la capitolul vizual panouri 4K; unul AMOLED, iar altul IPS, insa ambele HDR certificate VESA 400. Exact ca la Aorus, cifrele 15 si 17 indica nr-ul de inci (iar de aici incolo asa le voi identifica).

Un punct esential cu care se flexeaza Gigabyte este calibrarea din fabrica de catre X-Rite (producatori de colorimetre) si certificarea Pantone (compania care a inventat spatiul de culoare cu acelasi nume). Apropo, 17 promite o reproducere a culorii de 100% in spatiul Adobe RGB, pe cand 15 tinteste la 100% in gama DCI-P3.

Trecand in sfarsit peste culori, ajungem la conectivitate. Iata I/O-urile:

O caracteristica bine venita pe orice laptop de care beneficiaza Aero este senzorul de amprenta. In caz ca vreun coleg de birou va cunoaste asa bine incat poate ghici pin-ul de la user, acum urmatoarea bariera de securitate este…la degetul vostru mic!.

Revenind la creatori, umbla regula de aur ca „daca sunetul este execrabil, asa va fi si video-ul tau”. De aceea difuzoarele de pe Aero fac uz de sunet surround 7.1, prevazut de DTS:X.

aero-intel-11th-gen-laptop-7

Dubios de similar cu Aorus 17G, umplutura din cele 2 Aero consta in RTX 3070 sau 3080 (doar 15 dispune de 3060), toate la 105W TGP, si in acelasi i7-11800H cu 8 nuclee, de data asta ideale pentru multi-tasking.

 

Giga-alegere

Dupa cum se observa, Aero si Aorus fac uz de foarte multe caracteristici dedicae publicurilor tinta respective. Sunt niste laptopuri gandite si marketate cum se cuvine, iar daca recent ati fost in cautare de un PC portabil, Gigabyte e nemilos si va face alegerea si mai dificila.

aorus-intel-11th-gen-gaming-laptop-9

Sau poate ca sunteti graphic designer care petrece 12h/zi in weekend-uri minunandu-va la benchmark-uri. Nu judecam, dar in cazul asta un Aero e aproape conceput cu dedicatie.

Cat despre Aorus, 17X este o monstruozitate greu de imblanzit. Presupunem ca si face indeajuns de mult zgomot pentru a-si raci gatlejul, dar castigurile grafice vor fi de invidiat din partea competitorilor.

Noi nu vrem sa va influentam decizia, doar sa retineti ca exista pe piata si producatori care tintesc exact nevoile gamerului/creatorului/omului de rand.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.