Nvidia a anuntat in cadrul Nvidia GPU Technology Conference o noua arhitectura GPU-uri. Denumita Pascal dupa celebrul matematician francez Blaise Pascal, aceasta urmeaza sa-si faca debutul in 2016 si aduce cu sine o serie de inovatii tehnologice.

Despre planurile Nvidia pentru 2016 se stia doar ca acestia urmeaza sa lanseze o arhitectura cu nume de cod Volta si ca aceasta urma sa foloseasca cipuri de memorie grafica montate pe acelasi package ca si nucleul grafic. Iata ca inginerii Nvidia au avut spor si ca dezvoltarea unor tehnologii noi au dus la anularea Volta si introducerea unei noi arhitecturi, denumita Pascal. Aceasta din urma incorporeaza inovatiile planificate pentru Volta, alaturi de alte doua: NVLink si Unified Memory.

Memory stacking, sau 3D Memory dupa cum au redenumit Nvidia aceasta tehnologie, nu este un concept nou. Intel lucreaza la aceasta tehnologie de ceva timp si primele implementari urmeaza sa apara dupa refresh-ul lui Haswell. Memory stacking presupune montarea cipurilor de memorie pe acelasi package cu nucleul grafic. Asta permite scurtarea traseelor intre controller-ul de memorie si cipuri, ceea ce duce la scaderea drastica a timpilor de acces si la obtinerea unei latimi de banda mult mai mare. Nvidia precizeaza obtinerea unei latimi de banda de cateva ori mai mare, obtinerea unei cantitati de memorie de cel putin doua ori mai mare si eficienta energetica de patru ori mai mare.

pascal1

Memoria unificata este un alt concept asupra caruia Nvidia si-a indreptat atentia, cel mai probabil datorita lansarii Mantle de catre AMD. Desi nu au anuntat cum intentioneaza sa implementeze acest concept, Nvidia au anuntat ca GPU-urile cu arhitectura Pascal vor permite accesul nediferentiat la intreaga memorie a sistemului atat pentru GPU, cat si pentru CPU.

Prin NVLink, Nvidia intentioneaza sa creasca latimea de banda dintre CPU si GPU de la 16GB/s, cat pune la dispozitie standardul PCI-Express 3.0 la ora actuala, pana la 80GB/s. Noua tehnologie a fost dezvoltata de Nvidia impreuna cu IBM si urmeaza sa fie incorporata atat de GPU-urile cu arhitectura Pascal, cat si de viitoarele procesoare PowerPC. Nvidia si IBM au declarat ca NVLink este substantial mai eficienta din punct de vedere al consumului per bit transferat decat PCI-Express. Nu se stie inca daca aceasta tehnologie va fi folosita si pentru segmentul consumer, insa sansele sunt mici. Spun asta deoarece a fost prezentat si un modul NVLink dedicat (vizibil in poza de la inceputul articolului), insa acesta nu are cum sa fie compatibil cu placile de baza pentru desktop-uri folosite la ora actuala.

Un lucru foarte interesant este ca noul roadmap Nvidia practic a confirmat lansarea unei noi generatii de placi grafice cu arhitectura Maxwell si suport DirectX 12 pana la sfarsitul anului in curs.

pascal2

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.