Oculus Rift este o casca de realitate virtuala care isi propune sa ofere utilizatorului un camp vizual de 360 de grade pentru lumea virtuala in care acesta s-ar afla. Folosita alaturi de casti audio si cu posibilitatea de utilizare atât sezând cât si din picioare, casca amplifica realismul jocurilor PC, al lumilor virtuale si al evenimentelor live.

Dispozitivul urmeaza sa apara pe piata pentru consumatorul amator la inceputul anului 2016 si producatorii au publicat acum cerintele pentru acesta. Specificatiile sunt, in cuvintele celor de la Oculus, recomandate pentru a putea beneficia pe deplin de experienta Rift, exprimare ce indica faptul ca ar trebui considerate minime.

Astfel, pentru a ne putea juca in 3D, cu ecranul lipit de fata, va trebui sa avem un sistem cu procesor Intel i5-4590 sau mai puternic, 8GB+ RAM si 2x port-uri USB 3.0. De asemenea, ne va trebui o placa video cel putin la nivel cu NVIDIA GTX 970 / AMD 290. Oculus nu mentioneaza nimic in legatura cu configuratii multi-GPU. In ceea ce priveste sistemul de operare, Oculus isi dezvolta jucaria doar pentru Windows, Windows 7 SP1 fiind suficient.

In incheierea comunicatului lor, Oculus precizeaza si o cerinta mai ciudata, anume output video HDMI 1.3 care sa suporte o frecventa de 297MHz prin arhitectura cu output direct. Acest aspect e motivat de faptul ca majoritatea laptop-urilor cu GPU discrete au output-ul video extern conectat prin GPU-ul integrat si conduc output-ul extern prin mecanisme hardware si software care nu permit functionarea dispozitivului.

Astfel, aproape niciun laptop pe piata in momentul de fata nu indeplineste cerintele Oculus Rift. Daca va intrebati care este tinta reala pentru un astfel de produs, un sondaj hardware facut de Steam in aprilie 2015 arata ca in jur de 5% din utilizatorii platformei indeplinesc cerintele pentru Oculus Rift. Specificatiile de mai sus se traduc intr-un sistem care ar costa acum aproximativ 4000 de lei, la care se adauga si pretul dispozitivului, momentan 350 de dolari, desi atât pretul pentru un sistem adecvat, cat si cel pentru dispozitiv vor scadea pana in primul sfert al anului 2016.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.