Utilizarea de canale multiple reprezinta norma pentru tehnologia Wi-Fi de azi, insa ea nu inseamna neaparat cea mai buna alegere. Problema cu care se confrunta profesionistii in retele este aceea de a obtine Wi-Fi solid in mod constant si in toate circumstantele.

Cel mai instalat tip de Wi-Fi este cel multi-canal, in cadrul caruia fiecare client se conecteaza la un punct de acces prin folosirea unui canal radio. Insa o experienta Wi-Fi de inalta calitate se bazeaza pe doua lucruri: puterea semnalului si interferentele minime. Exista cateva situatii care pot genera interferente, cum ar fi puncte de acces prea apropiate, chestiuni de arhitectura a retelei sau interferente cu alte echipamente.

Pentru cele mai multe birouri, solutia Wi-Fi multi-canal are toate sansele sa se dovedeasca solida, insa exista unele medii unde circumstantele externe vor avea impact asupra performantelor. Un exemplu in acest sens este acela al unei cladiri cu multi locatari, unde exista mai multe retele Wi-Fi care transmit pe acelasi canal si care intefereaza unele cu altele.

Un alt exemplu este cel al mediilor precum scolile, aeroporturile si salile de conferinte, unde exista un numar ridicat de dispozitive care folosesc temporar reteaua, fortand-o pe aceasta sa tina pasul cu numarul fluctuant de cereri de acces.

Cu cativa ani in urma a fost propusa o arhitectura alternativa care sa rezolve astfel de probleme. Denumita Wi-Fi „single channel”, arhitectura foloseste un singur canal radio pentru toate punctele de acces din retea. In acest caz, plasarea de noi puncte de acces este irelevanta, deoarece ele utilizeaza acelasi canal, asa ca nu interfera unele cu altele.

Din pacate, unul din dezavantajele aparute imediat al acestei solutii este acela ca rezultatul de ansamblu al retelei este mai slab decat cel al retelelor multi-canal, ceea ce afecteaza satisfactia clientilor care isi doresc simultan fiabilitate si performanta.

De aceea, producatorii de sisteme single-channel au venit in ultima vreme cu o inovatie care mixeaza arhitecturile de canal, generand cea mai buna varianta dintre cele doua solutii, oferind rezultatele retelei multi-canal cu fiabilitatea solutiei single-channel. In acest sens, Allied Telesis ofera, de exemplu, solutii hibride de acces care pot opera simultan in mod multi-canal si mod single-channel. Asta inseamna ca unii clienti ai retelei vor fi alocati zonei de multi-canal pentru rezultate maxime, in vreme ce altii vor fi alocati zonei de single channel pentru o experienta fluida de navigare.

Wi-Fi a fost odinioara un gen de solutie de retea folosita in functie de preferinte, insa acum a ajuns, probabil, tipul de retea cu cel mai ridicat nivel de criticalitate dintre toate retelele. De aceea, responsabilii IT trebuie sa inteleaga cat de importanta este o solutie Wi-FI pentru initiativele de transformare digitala si, ca atare, sa testeze cea mai buna varianta pentru a se asigura ca o astfel de retea nu devine veriga slaba din infrastructura de comunicatii a firmei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.