După conferinţa exhaustivă la care am participat ieri, mă simt obligat să împărtăşesc şi cu voi ideile şi planurile Google legate de viitorul său sistem de operare.

Din nefericire, „profeţia” mea în care anticipam un beta, nu s-a adeverit. Totuşi, codul sursă care stă în spatele SO-ului Chrome a fost pus la dispoziţie comunităţii open-source. O mişcare inteligentă, spun eu, pentru că o comunitate gândeşte mai bine decât o singură echipă de programatori ai Google. Chiar dacă acum a fost oferit publicului o parte din codul sursă, varianta comercială va fi lansată la finele anului viitor.
Sistemul de operare nu va fi disponibil end-userilor pentru download ci va integrat direct de vendori în echipamente.

În esenţă, Chrome va fi un sistem de operare dedicat exclusiv anumitor echipamente – ca netbook-uri şi alte device-uri / nu ştim încă exact ce device-uri – iar aplicaţiile vor fi web-based, toate bazate pe cloud – computing; fiecare aspect şi fiecare setare se va sincroniza automat cu „norul”. Spre exemplu, în timp ce redactaţi un document într-un editor de text, acesta va salva / sincroniza automat datele cu cele existente pe server. Toate netbook-urile care vor rula Chrome, vor avea se pare tastaturi şi display-uri mai mari. Ăsta e un alt mod de a spune că sistemul de operare minune va folosi ceva resurse şi că va scădea un pic portabilitatea. E interesant că Google a declarat că, Chrome va rula EXLCUSIV pe SSD-uri.

Interfaţa, despre care vă puteţi forma o părere din screen-shot-ul de mai jos, este bazată pe binecunoscutul browser Chrome, toate modulele şi aplicaţiile fiind organizate în tab-uri.

În cadrul conferinţei, echipa Google a arătat comunităţii un demo, în care a prezentat câteva dintre aplicaţiile ce vor fi disponibile : un e-book reader, un joculeţ de şah şi un player audio. Ah, da, jocurile. Nu vă veţi putea juca mai nimic pe Chrome, exceptând mini-joculeţe bazate pe flash. Chiar şi nou implementatul web-office al Microsoft poate rula fără nici un fel de problemă. Unele dintre aplicaţii vor putea rula şi off-line.
Pentru moment, Chrome rulează doar x86(32 biţi) dar se pare că încă se lucrează la o versiune destinată procesoarelor ARM.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.