GeForce GTX Titan a dominat piata placilor grafice single GPU timp de sase luni. Lansarea lui Radeon R9 290X de catre AMD a schimbat acest lucru si cu totii ne intrebam cum o sa reactioneze Nvidia. Iata ca GeForce GTX 780 Ti a venit mai repede decat se astepta oricine.

Zvonuri despre un potential GTX Titan II au aparut la scurt timp de la lansarea lui GeForce GTX 780. Inca de la inceput se stia ca GeForce GTX Titan nu are activate toate shaderele nucleului grafic GK110 si era normal sa apara speculatii in privinta unui nou model. Timpul a trecut si GTX Titan II nu si-a facut aparitia, insa aparitia lui GeForce GTX 780 Ti la atat de putin timp dupa Radeon R9 290X dovedeste ca Nvidia au lucrat tot acest timp la un succesor pentru GeForce GTX Titan.

geforce-gtx780ti-12 geforce-gtx780ti-13

Cele 192 shadere dezactivate din GeForce GTX Titan indica directia in care Nvidia si-au concentrat eforturile, anume obtinerea unei rate cat mai mici de defecte la productie. In acest scop, s-a lucrat la o revizie a lui GK110. Cele sase luni pe care le-a avut Nvidia la dispozitie au fost mai mult decat suficiente, iar rezultatul final este GeForce GTX 780 Ti. Chiar si asa, trebuie sa recunosc ca Nvidia si-au facut foarte bine temele si ca au reusit sa reactioneze la lansarea lui Radeon R9 290X extrem de rapid.

 

Specificatii

Dupa cum va mentionam mai sus, GeForce GTX 780 Ti vine cu toate shaderele de care dispune GK110 activate. Vorbin in total de 2880 shadere bazate pe arhitectura Kepler de la Nvidia, cu 192 shadere mai mult decat GeForce GTX Titan. Mai jos aveti specificatiile placii:

 780Tispecsheet

Dupa cum puteti sa vedeti, Nvidia au crescut numarul de shadere cu 25% comparativ cu GeForce GTX 780. Frecventa de baza a GPU-ului a crescut si ea pana la 875MHz, insa este cunoscut faptul ca frecventa de baza nu mai conteaza de ceva timp pentru placile grafice produse de Nvidia. Datorita algoritmului de Boost implementat, cel mai mult conteaza temperatura si consumul, deoarece frecventa GPU-ului este crescuta in functie de acestea. Astfel, pe GeForce GTX 780 Ti am inregistrat in load frecvente intre 993MHz si 1020MHz.

geforce-gtx780ti-11 geforce-gtx780ti-10

Magistrala cu memoria grafica a fost pastrata, deci este pe 384 biti. Sunt folosite 12 cipuri de memorie GDDR5 produse de SK Hynix, mai exact modelul AFR-R2C garantate pentru functionarea la 7GHz. Aceasta este si frecventa de lucru standard pentru memoria grafica pe GeForce GTX 780 Ti. In articolul dedicat Radeon R9 290X mentionam faptul ca o asemenea solutie le-ar fi permis celor de la AMD sa obtina o latime de banda mai mare decat folosing memorie GDDR5 la 5GHz pe o magistrala pe 512 biti la un cost de productie mai mic si iata ca Nvidia au profitat de aceasta ocazie. Comparativ cu restul placilor grafice motorizate de nucleul GK110, GeForce GTX 780 Ti are la dispozitie o latime de banda mai mare cu o sesime.

780tiref

Cantitatea de memorie grafica este mai mica decat pe GeForce GTX Titan, mai exact 3GB. As fi preferat sa vad 6GB pentru rezolutia 4K, mai ales pentru Battlefield 4 si aparent si pentru Call of Duty: Ghosts. Daca la ora actuala gaming-ul la 1080p necesita foarte rar mai mult de 1GB memorie grafica, in cazul 4K vorbim de patru ori mai multi pixeli si o crestere corespunzatoare a cantitatii de memorie folosita este de asteptat. Posesorii de GeForce GTX Titan pot sa se consoleze cu faptul ca placa pe care au dat 1000$ are o cantitate dubla de memorie, insa as fi preferat sa vad acelasi lucru si pe GeForce GTX 780 Ti. Sunt sanse bune ca partenerii Nvidia sa lanseze modele echipate cu 6GB, insa mai avem de asteptat pana atunci.

geforce-gtx780ti-01

Placa in sine foloseste exact acelasi design folosit si de GeForce GTX 780 si GeForce GTX Titan. Avem acelasi cooler folosit pentru GeForce GTX Titan, al carui design a fost pionierat de GeForce GTX 690. Nu sunt singurul de parere ca aspectul acestui design este extrem de atragator si ca orice posesor de carcasa cu geam lateral ar fi mandru sa sa detina o asemenea placa. Lasand la o parte aspectul, avem doua radiatoare. Unul din aluminiu anodizat de culoare neagra care acopera cipurile de memorie si VRM-ul si unul cu vapor chamber si lamele din aluminiu cromat folosit pentru racirea GPU-ului. Este folosit un ventilator centrifugal cu care suntem cu totii obisnuiti pentru design-ul de referinta al placilor high end. Cu exceptia aspectului, sistemul de racire de referinta folosit pentru GeForce GTX 780 Ti nu difera cu mult de cel folosit de Radeon R9 290X, insa caldura degajata de cele doua GPU-uri reprezinta alt subiect si il vom trata in sectiunea dedicata.

780tidie

Sub cooler se observa PCB-ul negru cu colturi rotunjite si VRM-ul format din patru stagii pentru shadere, doua stagii pentru controller-ul de memorie si doua stagii pentru cipurile de memorie GDDR5. Pentru GPU sunt folosite bobine incapsulate cu miez de ferita, tranzistori MOSFET integrati si condensatori cu tantal. Cele doua stagii folosite pentru alimentarea cipurilor de memorie folosesc aceiasi condensatori cu tantal, insa bobinele sunt mai mici si sunt folositi tranzistori MOSFET de tip Low RDS(On). Sunt folositi doi conectori PCI-Express pentru alimentare, unul cu opt pini si unul cu sase pini. Avem si cei doi conectori traditionali pentru SLI. Pentru conectarea monitoarelor aveti la dispozitie un conector DisplayPort, unul HDMI si doi conectori DVI, unul de tip DVI-D si unul de tip DVI-I.

 

Galerie de poze

{gallery}/2013/03-hardware/gtx780ti/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Pirati, eroi, spioni, ShadowPlay si G-Sync

AMD au avut foarte mult de castigat de pe urma bundle-urilor Never Settle si iata ca Nvidia au pregatit in sfarsit un raspuns pe masura. Bundle-ul intitulat tematic Pirates, Heroes and Spies este oferit si pentru GeForce GTX 780 Ti si include trei jocuri noi. Este vorba dupa cum probabil stiti deja despre Assassin’s Creed IV: Black Flag, Batman: Arkham Origins si Splinter Cell: Blacklist.

geforce-gtx780ti-04

In privinta tehnologiilor noi, Nvidia au integrat ShadowPlay in suita GeForce Experience si G-Sync. ShadowPlay le permite gamerilor inregistrarea la 1080p a sesiunilor de gaming fara impact asupra performantelor, conform declaratiilor Nvidia. Daca vreti sa le aratati prietenilor cum ati reusit sa obtineti rezultatele in jocuri cu care v-ati laudat, sau pur si simplu sa inregistrati pentru un walkthrough sau Let’s Play pe youtube, acum aveti la indemana solutia perfecta.

geforce-gtx780ti-08

Despre G-Sync ati avut ocazia sa cititi o stire scrisa de colegul meu Paul Ghioca. Nume mari din industrie au fost impresionate de rezultatele obtinute de Nvidia cu G-Sync, precum Tim Sweeney, John Carmack sau Johan Andersson. Utilizatorii normali mai au de asteptat pana la aparitia monitoarelor care ofera suport pentru G-Sync ca sa vada rezultatele, insa vestea buna este ca aceasta tehnologie este compatibila cu toate nucleele grafice cu arhitectura Kepler de la Nvidia.

 

Overclocking si temperaturi

Dupa cum am spus mai sus, frecventa de baza garantata de Nvidia a devenit irelevanta datorita implementarii algoritmului de Boost. Cum frecventa pentru GPU trece de 1GHz folosind setarile implicite, am fost foarte curios cat de departe poate sa ajunga GeForce GTX 780 Ti. Pentru asta am folosit o versiune Beta de MSI Afterburner si Unigine Heaven pentru testarea stabilitatii si inregistrarea temperaturilor. Am inceput prin cresterea limitelor pentru consum si temperatura pana la maximul permis Dupa mai multe incercari am ajuns cu frecventa de baza a GPU-ului la 1100MHz si a memoriei grafice la 1900MHz (7.6GHz frecventa efectiva). In aceste conditii, algoritmul de Boost a permis atingerea unor frecvente cuprinse intre 1230MHz si 1243MHz in load pentru GPU, un rezultat excelent. Mai jos aveti un grafic comparativ cu rezultatele obtinute la aceste frecvente.

 oc-780-ti

Temperaturile inregistrate sunt foarte bune. Mai sus va spuneam ca sistemul de racire folosit de GeForce GTX 780 Ti nu difera cu aproape nimic de cel folosit de Radeon R9 290X la nivel de concept. Cu toate acestea, nucleul grafic GK110 nu se incalzeste nici pe departe la fel de tare precum Hawaii, iar asta le-a permis celor de la Nvidia sa obtina in acelasi timp frecvente ridicate si temperaturi mai mici fara sa tureze excesiv ventilatorul. La frecventele implicite temperatura s-a oprit la 82 grade Celsius in conditiile in care ventilatorul se invartea la 2599 RPM (62%). Temperatura a crescut la 84 grade Celsius in overclocking folosind o turatie de 2786 RPM (67%) pentru ventilator. Zgomotul produs la stock este mai mic decat in cazul Radeon R9 290X in Quiet Mode, insa mai mare odata ce am supratactat placa. Per total, sunt extrem de multumit de rezultatele obtinute de Nvidia la capitolul racire. Mai jos aveti capturile de ecran.

780tistockloadx 780tiOCloadx

 

Platforma de test

Am folosit aceeaşi platformă ca şi pentru restul plăcilor grafice din noua generaţie introdusă de AMD:

  • Placă de bază: GIGABYTE X79S-UP5
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U14S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX DDR3-1600 CAS9
  • Stocare: Western Digital WD3200AAKS
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Philips 227E3LSU

 

Teste de performanta

Battlefield 3

 bf3

 

Bioshock Infinite

 bioshockinfinite

 

Borderlands 2

 borderlands2

 

Crysis 3

 cyrsis3

 

DiRT 3

 dirt3

 

DiRT Showdown

 dirtshowdown

 

GRiD 2

 grid2

 

Hitman: Absolution

 hitman-absolution

 

Metro 2033

 metro-2033

 

Metro Last Light

 metro-ll

 

Sleeping Dogs

 sleepingdogs

 

Tomb Raider

 tomb-raider

 

Concluzie

GeForce GTX 780 Ti reprezinta un succes de proportii pentru Nvidia si a trecut coroana performantei inapoi in tabara verde la mai putin de o luna de la lansarea lui Radeon R9 290X. Cu putine exceptii, victoria lui GeForce GTX 780 Ti este categorica. Avantajul magistralei cu memoria grafica pe 512 biti a lui Radeon R9 290X iese in evidenta in cazul folosirii antialiasing, insa diferentele dintre aceasta placa si GeForce GTX 780 Ti sunt prea mici ca sa afecteze rezultatul final. Per total, GeForce GTX 780 Ti este categoric cea mai rapida placa grafica single GPU de pe planeta la ora actuala.

Dar totul nu se rezuma la performanta si aici se observa cele mai mari diferente intre Radeon R9 290X si GeForce GTX 780 Ti. De la caldura degajata si pana la silentiozitate, solutia Nvidia este net superioara. Ramane de vazut cum vor sta lucrurile odata ce or sa apara primele modele de Radeon R9 290X dotata cu sisteme de racire mai bune, insa la ora actuala GeForce GTX 780 Ti ofera un balans mult mai bun intre performanta, zgomot si temperaturi.

780tibest

Multi utilizatori au fost socati de pretul de 1000$ al lui GeForce GTX Titan si pe buna dreptate. Din fericire insa, GeForce GTX 780 Ti vine cu un pret mult mai competitiv. Conform Nvidia, pretul recomandat pentru noua nava amiral este de 2999 RON sau 650$. Pretul nu este cu mult mai mare decat al lui Radeon R9 290X si sincer sa fiu, este perfect justificat de performantele oferite si mai ales de zgomotul redus al lui GeForce GTX 780 Ti. GeForce GTX Titan are avantajul celor 6GB de memorie grafica, insa GeForce GTX 780 Ti reprezinta o alegere mult mai buna atat datorita pretului, cat si performantelor pe care le ofera.

Cumpără Gigabyte GeForce GTX 780 Ti la prețul de 2999,99 Lei de aici.

Cumpără EVGA GeForce GTX 780 Ti la prețul de 3099,99 Lei de aici.

Cumpără EVGA GeForce GTX 780 Ti Superclocked la prețul de 3199,99 Lei de aici.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.