Hit-urile acestei veri au fost în mod clar noile procesoare de la AMD, însă asta nu înseamnă că platforma LGA 1155 de la Intel este departe de clasament. Această platformă din urmă este foarte apreciată şi mai ales de când şi-a făcut apariţia în peisaj chipsetul Z68, un chipset ce înglobează o sumedenie de tehnologii cu adevărat utile.

În colaborare cu GIGABYTE şi PC Garage, am construit 3 sisteme ce pot mulţumi cele 3 mari game de utilizatori: low-end, mainstream şi high-end.

Fiecare dintre aceste sisteme a beneficiat de o atenţie deosebită atunci când au fost alese componentele şi vă pot spune de pe acum că cel ieftin pare mai degrabă un mainstream decât low-end, asta dacă comparăm cu PC-urile ieftine din aprozare (Cora, Real, Carrefour s.a.m.d)

Principalul nostru obiectiv a fost acela să oferim celor dornici de joacă o soluţie care să le mulţumească pretenţiile în funcţie de monitorul pe care şi-l doresc.

Veţi vedea că pentru fiecare PC în parte recomandăm un monitor de o anumită dimensiune. Nu de alta, dar monitoarele LCD cu rezoluţii mari sunt overkill pentru sistemele mai puţin performante.

Totuşi, testele le-am rulat la aceeaşi rezoluţie pentru a avea un termen de comparaţie pentru fiecare sistem în parte. Diferenţa o reprezintă faptul că am rulat la diferite setări, în funcţie de puterea de calcul a fiecărui sistem.

Vom începe să le prezentăm pe fiecare în parte şi vă vom dezvălui testele specifice acelui sistem, iar la final le vom compara pe partea de teste rulate cu aceleaşi setări.

Până una-alta, să vi le prezint. De la stânga la dreapta în ordinea puterii de calcul.

Daily Essential
Daily Essential
Fulger (haha)
Fulger (haha)
Achilles
Achilles

 

Bun, acum că le cunoaşteţi mai bine, ţin să vă anunţ că acestea au fost alese în urma unui concurs pe forumul MyGarage şi câştigătorii vor fi anunţaţi în pagina de prezentare a fiecărui sistem din articolul de aici.

Aşa că dacă ştii că ai postat numele pe MyGarage, citeşte mai departe. Dacă nu ştii despre ce este vorba citeşte mai departe pentru că urmează nişte chestii foarte interesante.

 

Daily Essential

Ideea sistemului Daily Essential a pornit de la dorinţa de a oferi un sistem mic şi capabil să ofere ceva putere pentru jocurile recente. Nu este cel mai rapid de pe planetă, însă aspectul precum şi silenţiozitatea lui sunt nişte atuuri foarte importante.

L-am numit astfel pentru că este până la urmă vorba de o alegere la limită. Sub această configuraţie, adică folosind componente mai slabe, rularea unui joc recent devine foarte dificilă.

Veţi vedea în pagina următoare că nici folosind acest sistem nu vom beneficia de nişte super rezultate, însă unui monitor cu rezoluţie 1440*900, Daily Essential îi face faţă cu brio.

Testele le-am rulat doar la 1680*1050 pentru că sunt ferm convins că nimeni nu îşi doreşte un monitor cu o rezoluţie mai mică decât aceasta în utilizarea din afara jocurilor.

Ca placă de bază am ales pentru acest sistem un model GA-A75M-UD2H pentru că este construită în formatul mATX şi încape perfect în carcasa mATX selectată.

Gazda întregului sistem este carcasa Chieftec Smart SD-01, carcasă destul de încăpătoare în ciuda dimensiunilor mici.

Pe lângă HDD-ul de 500GB deja instalat, mai există spaţiu în carcasă pentru a mai monta încă trei sau două şi un card-reader în funcţie de preferinţe.

Ca opţiuni de upgrade mai putem instala încă 4GB de memorie, sau putem schimba cei 4GB de memorie la 1333 MHz cu alţi 4GB de memorie la o frecvenţă mai mare.

Pe partea de putere grafică nu trebuie să vă faceţi nicio grijă deoarece IGP-ul Radeon 6550D combinat cu GPU-ul Radeon 6670, ce este tactat la o frecvenţă mai mare decât cea specificată de AMD, oferă capabilităţi de gaming rar întâlnite la aceşti bani.

Asta nu înseamnă că sistemul Daily Essential este ideal doar pentru jocuri. Este vorba, totuşi, de un procesor quad-core ce poate face faţă cu brio celor mai uzuale aplicaţii office dar nu vă gândiţi că este capabil de editare video la un nivel foarte rapid sau de editare foto la înaltă rezoluţie în mod frecvent. Ocazional poate fi folosit şi la aşa ceva, însă nu speraţi să fie foarte productiv pentru că la astfel de task-uri se folosesc PC-uri mai scumpe şi mai performante.

Pe partea de procesare singurul upgrade disponibil ar fi acela de a overclocka procesorul A8-3850, însă acest lucru nu prea este necesar deoarece acesta se descurcă admirabil şi când rulează la 2900 MHz.

Totuşi, e bine de ştiut că frecvenţa poate fi crescută la 3500 MHz sau cu puţin noroc şi skill, chiar la mai mult.

 

Specificaţii:

Placă de bază: GIGABYTE GA-A75M-UD2H

Procesor: AMD A8-3850

Cooler procesor: box

Memorii: 2×2 GB DDR3 Kingston @1333MHz

Placă video: GIGABYTE Radeon HD6670 OC 1GB DDR5

Stocare: HDD Samsung HD502HJ 500GB

Carcasă: Chieftec SD-01

Sursă: 350W Chieftec

Unitate optică: DVD-RW LG GH22NS70

Preţ: 1999 Lei

Hai să vedem şi galeria foto cu sistemul, iar la finalul paginii veţi regăsi numele unui câştigător din cadrul concursului organizat de PC Garage şi GIGABYTE pe forumul My Garage.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory wp-content/uploads/photo-gallery/2011/editorials/3-sisteme-de-gaming-testate/daily-essential.

Unul dintre cei 3 câştigători ai concursului organizat pe forumul My Garage este: MihaissjPost 53 – Daily Essential

 

Teste performanta

Toate testele de jocuri arată exact cum rulează jocul. Pentru înregistrarea comportamentului şi a fluctuaţiei numărului de cadre pe secundă am folosit Fraps şi deşi niciodată nu vom avea acelaşi rezultat ca în cazul benchmark-urilor sintetice, măcar ne putem face o idee despre cum rulează un joc.

Cu toate acestea, nu înseamnă că în Bad Company 2, de exemplu, vom avea întotdeauna o medie de 63 fps. În cazul nostru însă, pe harta pe care am jucat, media s-a menţinut întotdeauna între 57 şi 65 fps în funcţie de complexitatea meciului jucat.

Mai multe explicaţii despre hartă şi setări veţi găsi sub fiecare grafic.

 

Battlefield Bad Company 2

bc2

Pentru testare am ales harta Valparaiso deoarece este singura hartă pe care mi-o mai aduc aminte de pe vremea când jucam Bad Company 2. Înregistrarea numărului de cadre pe secundă a fost făcută atunci când eu jucam ca atacator şi doar până în momentul în care am capturat prima bază.

Nu a coincis întotdeauna timpul de testare, însă peisajul acelei prime părţii a hărţii oferă cam tot timpul acelaşi fps şi acele drop-uri pe care le vedeţi ilustrează comportamentul atunci când îmi apărea câte un inamic în cale.

Detaliile grafice au fost setate pe Low, DX11 şi fără niciun fel de tweak.

Cu siguranţă am fi ajuns pe la 90-100fps dacă foloseam DX9 ca API.

 

Call of Duty: Black Ops

cod-bo

Pentru testarea în Call of Duty: Black Ops am ales să folosesc harta Nuketown deoarece este foarte mică şi este foarte dinamică. Rezultatul este bunicel şi chiar am putut să mă joc folosind cele mai mici detalii. În 1440*900 cu siguranţă aş fi jucat fără niciun fel de problemă când încep să explodeze grenadele.

Acel drop major de la începutul graficului reprezintă exact spam-ul cu grenade de la începutul meciului când absolut toţi jucătorii aruncă ce au în dotare în materie de explozibil.

 

DiRT 3

dirt3

În DiRT 3 am rulat o cursă de Rallycross, adică am jucat versus 7 maşini conduse de AI. Nu vom avea întotdeauna acelaşi rezultat însă media se menţine la peste 50fps.

Cursa pe care am jucat-o este  L.A. Coloseum Exposition Drive şi am condus un Mitsubishi Lancer Evo X.

 

League of Legends

lol

League of Legends a mers foarte bine şi rar am simţit cum răspunde greu la comenzi datorită fps-ului mic.

 

consum

Consumul în regim idle este foarte bun şi de asemenea foarte important pentru că în majoritatea cazurilor, calculatorul petrece cel mai mult timp în acest regim.

 

temperaturi

Temperaturile sunt foarte bune pentru toate componentele. Totuşi, în momentul în care ne jucăm pentru o perioadă îndelungată (6-7 ore) zgomotul produs de cooler-ul procesorului începe să fie deranjant. Asta se întâmplă pentru că începe să se acumuleze căldură în interiorul PC-ului.

 

Fulger

Sistemul mainstream a fost construit foarte atent şi procesorul a fost ales în funcţie de placa video.

De data aceasta am ales pentru motorizarea lui un procesor Intel, însă placa video este construită tot de AMD, nu de alta dar raportul calitate/preţ este mult mai bun la acest nivel decât dacă am fi ales o placă video de la concurenţi (NVIDIA).

Aşa cum era de aşteptat, chipset-ul plăcii de bază este Z68 şi asta înseamnă că se va putea instala un SSD pentru a folosi tehnologia Intel Smart Response.

 

Un atu foarte important al acestui sistem îl reprezintă carcasa. Vă spun foarte sincer că am rămas mirat de cât de bine este lucrat pentru preţul la care poate fi achiziţionată. În afară de asta, oferă şi un flux de aer foarte bun pentru un sistem bazat pe Intel i5 2500K şi va fi posibil chiar şi un overclocking mare pentru daily use.

Anyway, hai să aruncăm un ochi pe lista completă de specificaţii ale sistemului denumit Fulger şi apoi continuăm prezentarea lui.

 

Specificaţii:

Placă de bază: GIGABYTE GA-Z68A-D3H-B3

Procesor: Intel Core i5 2500K

Cooler procesor: Cooler Master Hyper 212 Plus

Memorii: 2×2 GB DDR3 Kingston @1600MHz

Placă video: GIGABYTE Radeon HD6850 OC 1GB DDR5

Stocare: HDD 1TB Western Digital WD10EALX S-ATA 3

Carcasă: AZZA Triton 401

Sursă: NOX Urano II 530W

Unitate optică: DVD-RW LG GH22NS70

Preţ: 3299 Lei

 

Placa de bază nu este cea mai de vârf însă dotările ei şi faptul că este capabilă atât de SLI cât şi de CrossFireX ne-a determinat să o alegem pentru a permite un upgrade facil dacă se simte nevoia de mai multă putere grafică.

Procesorul este, aşa cum am mai zis, 2500K, una dintre cele mai bune alegeri pentru un PC mainstream. Oferă o putere de calcul foarte mare şi de asemenea, are un potenţial în overclocking ieşit din comun. Pe deasupra şi consumul său este decent atunci când rulează la frecvenţa implicită.

Deşi procesorul are un controller de memorie mai puternic, ce suportă memorii mai rapide de 1600MHz, acestea oferă o lăţime de bandă foarte mare şi dacă am fi ales unele mai rapide nu ar fi rentat.

Carcasa AZZA reprezintă chiar o surpriză. Nu numai că interiorul este negru şi foarte aspectuos, dar există şi posibilitatea realizarii unui wire management limitat. Pe lângă asta, se poate concepe şi un flux de aer foarte bun deoarece există posibilitatea montării de ventilatoare în toate locurile la care ne putem gândi.

Pe partea superioară a carcasei se pot monta două ventilatoare, fie de 140mm, 120mm sau 92mm. Acelaşi lucru îl întâmpinăm şi pe panoul lateral. Şi aici se pot monta două ventilatoare de diferite dimensiuni, însă se poate alege şi instalarea unui singur ventilator de 200mm.

În rest, carcasa este normală, adică pune la dispoziţie doar două port-uri USB şi intrarea şi ieşirea audio.

Sursa nu este modulară, însă spaţiul pentru wire management pus la dispoziţie de carcasă este suficient pentru a ascunde toate cablurile sursei pe care nu le vom folosi. Puterea de 530W este arhi-suficientă pentru acest sistem şi veţi vedea şi în pagina următoare, în care sunt rezultatele testelor, că aşa este.

Hai să vedem şi pozele şi apoi să mergem la teste.

 

Folder Gallery Error: No picture available inside wp-content/uploads/photo-gallery/2011/editorials/3-sisteme-de-gaming-testate/fulger.

Unul dintre cei 3 câştigători ai concursului organizat pe forumul My Garage este: SihastruPost 43 – Fulger

 

Teste performanta

Battlefied Bad Company 2

bc2

Performanţa oferită de sistemul Fulger este foarte bună în Bad Company 2 şi cu puţine tweak-uri ca de exemplu renunţarea la AntiAliasing am fi putut obţine o performanţă mult mai bună.

Sistemul Fulger este capabil să ruleze acest joc şi la rezoluţie full HD, însă doar dacă se mai scad puţin detaliile grafice.

 

Call of Duty: Black Ops

cod-bo

CoD:BO are framecap la 90fps şi acesta este motivul pentru care nu vedeţi spike-uri. Overall, deşi există nişte drop-uri considerabile pe alocuri, feeling-ul pe toată sesiunea de joacă de Black Ops a fost corespunzător. Nu m-am enervat absolut deloc când au apărut drop-uri de performanţă deoarece acestea îşi făceau simţită prezenţă în momentul în care „muream”.

 

DiRT 3

dirt3

Experienţa din DiRT 3 a fost pur şi simplu perfectă. Nu am fost deranjat de absolut nimic tehnic în timpul jocului, nici măcar un freeze, drop sau fps mic pe o perioadă îndelungată.

Jocul poate fi jucat şi pe full HD, însă la fel ca în cazul Bad Company 2 este nevoie de mici ajustări. Oricum, în DiRT 3 există multe efecte total inutile care nu îmbunătăţesc performanţa ca şofer şi drept urmare pot fi dezactivate fără probleme.

 

League of Legends

lol

Deşi există spike-uri şi drop-uri mari şi dese, dacă se joacă cu stable fps setat din opţiunile pentru grafică jocul rulează pur şi simplu divin.

 

consum

Consumul sistemului în funcţie de încărcare este foarte bun indiferent de scenariu şi acesta este şi motivul pentru care am ales o sursă de „doar” 530W.

 

temperaturi

La sistemul Fulger avem nişte temperaturi perfecte. 68°C pentru o placă grafică mainstream reprezintă pragul ideal şi alături de 50°C de la procesor ne putem aştepta ca temperatura în încăperea în care este folosit sistemul să se menţină indiferent de gradul de utilizare al PC-ului.

 

Achilles

Pentru monstruozitatea asta de sistem nu prea s-a făcut niciun compromis. Având totuşi în minte un preţ maxim…rezonabil am putea spune, am ales pur şi simplu cele mai bune componente în aşa fel încât să ne încadrăm în acea sumă.

Pornind de la procesorul 2600K şi terminând cu sursa Enermax, sistemul acesta reuneşte doar componente vedete la care mulţi utilizatori visează.

Procesorul este cea mai puternică soluţie pentru această platformă şi drept urmare i-am ales o placă de bază pe măsură, un Z68-UD5 de la GIGABYTE.

Şi de răcire ne-am preocupat în mod special deoarece acest procesor chiar are potenţial foarte mare de overclocking şi un cunoscător ce va ajunge în posesia unui astfel de PC în mod sigur se va orienta către overclockingul procesorului, nu că ar avea nevoie dar parcă este păcat ca un 2600K să ruleze la frecvenţa implicită.

 

Specificaţii:

Placă de bază: GIGABYTE GA-Z68X-UD5-B3

Procesor: Intel Core i7 2600K

Cooler procesor: Thermalright Silver Arrow

Memorii: 2x4GB DDR3 Kingston @ 1600MHz

Placă video: GIGABYTE GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5

Stocare: 1x SSD Kingston 64GB V100, 1x HDD 1TB Western Digital WD10EALX S-ATA 3

Carcasă: Enermax Hoplite

Sursă: Enermax NAXN 750W

Unitate optică: DVD-RW LG GH22NS70

Preţ: 4999 Lei

 

La Achilles, placa de bază face parte din categoria grea a plăcilor cu aromă high-end. Nu numai că aspectul negru este uber-cool, dar şi caracteristicile ei o recomandă pentru un PC foarte bun.

Procesorul este şi el din aceaşi ligă şi de aceea am decis să răcim 2600K-ul care motorizează sistemul cu un cooler enorm de la Thermalright.

Cooler-ul impreună cu ventilatorul de pe spatele carcasei disipă imediat căldură degajată de procesor şi veţi vedea în pagina următoare că cifrele arată foarte bine.

Fluxul de aer în carcasă este asigurat atât de ventilatorul din spate pentru evacuare cât şi de cel frontal folosit pentru intake. Ventilatorul frontal este luminat şi modul de iluminare poate fi modificat în nenumărate feluri. Există însă doar două culori, roşu şi albastru şi aceste culori pot fi pornite simultan, dar mă îndoiesc că cineva doreşte să îşi cosmetizeze PC-ul în stil chinezesc.

Carcasa este foarte impresionantă şi nu oferă doar un curent de aer bun, ci şi foarte multă flexibilitate. Vine echipată cu doua port-uri USB 3.0 pe panoul frontal şi de asemenea, pe partea superioară poate fi instalat on-the-fly un HDD fie de 3,5 inci, fie de 2,5 inci.

Asta nu este tot, deoarece Hoplite pune la dispoziţie şi două rack-uri hot swapable SATA.

Sistemul Achilles poate fi folosit cu orice monitor, însă ţineţi cont de faptul că în unele cazuri este overkill pentru 1680*1050. Noi recomandăm folosirea lui la un monitor de 1920*1080.

Şi spre deosebire de celelalte două sistem, Achilles vine echipat şi cu 8GB de memorie RAM. Asta înseamnă că poate fi folosit şi în scopuri productive, de creaţie foto-video de exemplu.

 

Folder Gallery Error: No picture available inside wp-content/uploads/photo-gallery/2011/editorials/3-sisteme-de-gaming-testate/achilles.

Unul dintre cei 3 câştigători ai concursului organizat pe forumul My Garage este: RAY.Post 113 – Achilles

 

Teste performanta

Battlefied Bad Company 2

bc2

Se poate obţine un fps chiar mai mare de atât în Bad Company 2, însă preţul unui PC care să facă asta este mult mai mare decât cel al sistemului Achilles. Oferind un fps de minim 60 cu detaliile setate la maxim, am putea să spunem că Achilles este cam tot ceea ce îşi doreşte un jucător de Bad Company 2.

Cu mici tweak-uri, fps-ul poate să fie şi minim 120, însă există şanse foarte mari ca jucătorul să fie deranjat psihic de faptul că se foloseşte API-ul de DX9.

 

Call of Duty: Black Ops

cod-bo

Nu cred că este nevoie de vreun comentariu vis-a-vis de Black Ops. Acesta a rulat pur şi simplu perfect în viziunea celor ce au decis să pună framecap la 90fps.

Oricum, chiar şi cu acel framecap ce poate fi scos, experienta la 90fps este foarte bună.

 

DiRT 3

dirt3

Dacă vă mai aduceţi aminte de rezultatele obţinute de PC-ul Fulger şi de faptul că fps-ul era mai mare în DiRT 3, nu vă hazardaţi deoarece diferenţa constă în detalii. PC-ul Fulger a rulat DiRT 3 cu setările grafice pe High, iar PC-ul Achilles cu detaliile setate pe Ultra.

Pentru a rula DiRT 3 în full HD este nevoie să setăm detaliile pe High ca să obţinem un fps similar celui obţinut la rezoluţia 1680*1050.

 

League of Legends

lol

Şi pe Achilles a rulat impecabil League of Legends. Pentru a rula la o rezoluţie superioară nu este nevoie de nici o modificare a nivelului detaliilor grafice deoarece dacă se alege să ruleze cu sincronizare la refresh-ul monitorului (Vsync) jocul rulează impecabil.

 

consum

Artileria grea îşi spune cuvântul. O placă video bună consumă destul de mult şi GTX 560 TI ne demonstrează asta. Trebuie ţinut cont şi de faptul că în testele de încărcare a GPU-ului, FurMark încarcă cam aproximativ 25% din CPU. E cam imposibil ca GPU-ul să fie utilizat de o forţă divină şi nu de o aplicaţie care foloseşte CPU-ul.

 

temperaturi

Temperatura procesorului este ideală în regim load şi partea bună este că deşi cooler-ul de CPU captează din căldura degajată de placă video, tot menţine procesorul la o temperatură foarte scăzută. Deşi ajunge la 87°C, placa video se menţine silenţioasă. Overall, când ajunge la o temperatură foarte mare, sistemul nu acumulează căldura şi funcţionează perfect.

 

Comparatie performanta

În această pagină vom compara head-to-head cele 3 sisteme şi vom observa cam care dintre ele este mai rentabil în termeni de performanţă pentru suma de bani investită.

Pentru a compara cele 3 sisteme, am rulat jocurile la aceeaşi rezoluţie cu aceleaşi detalii grafice adică 1680*1050 cu cele mai înalte setări din fiecare joc.

Pentru cei ce cunosc cât de cât domeniul benchmark-urilor am rulat şi 3D Mark Vantage, ca să poată compara cu ssitemele lor.

 

3D Mark Vantage

3dmark

Este foarte interesant faptul că de la un sistem la altul performanţa se multiplică, adică cel mai ieftin este de două ori mai slab ca cel mainstream şi de trei ori mai slab ca cel high-end.

 

bc2-com

Cu Daily Essential este pur şi simplu imposibil de jucat la aceste setări, iar cu sistemul Fulger devine dificil să mai ţinteşti dacă se aglomerează scena. Sistemul Achilles oferă, aşa cum era de aşteptat, un rezultat excepţional.

 

Call of Duty: Black Ops

bo-com

Pe Daily Essential este dificil să joci cu cele mai înalte detalii şi începe să apară lag pentru periferice. Experienţa este chiar neplăcută la acest nviel grafic.

Sistemele mainstrem şi high-end oferă, în schimb, o experienţă corespunzătoare.

 

DiRT 3

dirt3-com

Până am rulat pe sistemul Daily Essential la 1680*1050 cu Ultra details am câştigat întotdeauna această cursă, însă la 30fps mi-a fost imposibil să depăşesc AI-urile ce s-au clasat pe poziţia 1 şi 2 la finalul cursei.

Pe sistemul Fulger am întâmpinat de câteva ori întârzieri în răspunsul maşinii la comenzile mele, însă acest lucru s-a întâmplat doar în momentele aglomerate.

 

lol-com

Când am jucat LOL pe PC-ul Daily Essential am simţit că nu se mai termină niciodată meciul. Este pur şi simplu groaznic să joci cu un fps aşa mic, mai ales după ce m-am jucat pe cele două sisteme puternice şi mă obişnuisem cu un fps mare.

Fulger şi Achilles au oferit o experienţă foarte bună şi aşa cum am mai zis, acestea se pretează pentru aproape orice rezoluţie şi setare grafică.

 

win-install-com

Nu reprezintă un test foarte relevant pentru ilustrarea performanţei unui sistem însă este ceea ce primiţi dacă deţineţi unul dintre cele 3 sisteme. Scopul acestui test este de a vă arăta în cât timp se instalează Windows-ul pe cele 3 sisteme. Sistemul Achilles are un tip mai mare, deşi are SSD în dotare, deoarece Windows-ul s-a instalat pe HDD, SSD-ul fiind inactiv în acel moment pentru că activarea accelerării se face din Windows.

De asemenea, timpul este crescut deoarece este nevoie de activarea modului RAID pentru a putea beneficia de Intel Smart Response şi drept urmare a trebuit să aşteptăm câteva secunde iniţializarea controller-ului de RAID.

 

boot-up-time

Testul se numeşte power-up time deoarece am cronometrat din momentul apăsării butonului de power, nu din momentul în care începe să boot-eze. Sistemul Fulger are un timp similar celui entry-level datorită controller-elor pe care trebuie să le iniţializeze înainte de a începe propriu-zisul boot.

Se vede clar că sistemul Achilles, deşi trece prin aceaşi iniţializare, beneficiază din plin de prezenţa unui SSD.

 

Concluzii

Complicat să tragi nişte concluzii despre 3 PC-uri care se adresează celor 3 mari categorii de utilizatori: low-end, mainstream şi high-end.

În principiu fiecare e bun, dar la un anumit nivel că doar de asta sunt încadrate în categorii diferite.

 

PC Garage Daily Essential

DSC00388_resizeLa prima impresie, minorul sau Daily Essential mi-a lăsat o părere foarte bună, dar asta s-a întâmplat până în momentul în care l-am legat la un monitor mare şi am încercat să mă joc. Adică, în 1280*1024 şi 1440*900 performanţa lui a fost acceptabilă şi n-am avut nimic de reproşat în ceea ce priveşte cursivitatea jocurilor chiar dacă detaliile erau setate pe mediu spre low.

Când l-am folosit la o rezoluţiile 1680*1050 şi 1920*1080 deja am început să observ că ating limitele şi că scârţâie pe ici pe colo.

Cu alte cuvinte, acest sistem face faţă la un gaming în rezoluţia maximă 1440*900 cu jocuri actuale.

Întrebarea care probabil vă vine în minte este de ce ai cumpăra un sistem entry-level de ultimă generaţie?

Ei bine, principalul motiv îl reprezintă posibilităţile uşoare de upgrade. Fiind un socket nou, AMD nu va renunţa prea curând la el şi cu siguranţă vor scoate şi alte procesoare compatibile ce vor oferi o performanţă mai ridicată decât A8-ul folosit de noi.

Pe de altă parte se pot face upgrade-uri chiar de acum adică se poate schimba memoria cu una la 1866 MHz de exemplu şi se va simţi imediat un boost al performanţei deoarece memoria sistemului afectează în mod direct performanţa IGP-ului care cu cât este mai performant evident că ne va oferi şi un fps mai mare în jocuri.

Tot la capitolul video se mai pot face îmbunătăţiri şi dacă se renunţă la soluţia video dedicată 6670 şi se merge pe un Radeon 6870. E drept că se pierde soluţia CrossFire hibrid dintre GPU şi IGP-ul din procesor, însă şi performanţa e mai mare.

Overall, plaftforma este foarte flexibilă fiind nouă şi posibilităţi de upgrade sunt nenumărate faţă de cele pe care le întâlnim la un PC din aprozar Hypermarket şi care cu siguranţă au în ele o placă de bază cu socket LGA775 care e mort de ceva vreme.

Sistemul Daily Essential poate fi achiziţionat de la PC Garage

 

PC Garage Fulger

DSC00440_resizeDe departe acest sistem mi se pare cel mai echilibrat dintre cele 3. Are şi putere de calcul foarte mare şi în jocuri este ajutat şi de placa video Radeon 6850.

Deşi se putea merge pe o variantă de placă video mai puternică, simbioza dintre 6850 şi i5 2500K este perfectă. Aceste două componente se potrivesc perfect.

Având în minte preţul, dar şi rezultatele testelor care arată că oferă un gameplay foarte fluent în jocurile în care am testat noi, putem spune că acest PC primeşte Editor’s Choice.

Are preţul undeva cu puţin peste jumătate din cel al lui Achilles, iar feeling-ul în jocuri este foarte bun, fiind foarte aproape de cel dat de Achilles.

Dacă aş fi nevoit să îmi cumpăr mâine un sistem nou pe care să pot să şi lucrez, dar să mă şi joc cu siguranţă pe acesta l-aş alege şi nu pentru că îmi poartă numele, ci pentru că îmi satisface toate necesităţile. S-a descurcat excelent în task-urile office la care l-am pus la lucru, adică un pic de Photoshop CS3 şi Office 2010 (inclusiv Outlook cu PST-ul meu de 8GB)

Este foarte important de precizat şi că în condiţiile în care este achiziţionat CPU-ul poate fi overclockat foarte uşor fără să mai fie nevoie de nenumărate ventilatoare sau alt cooler. Tot ce trebuie este un pic de răbdare dacă vă lipsesc cunoştinţele şi o conexiune la Internet să intraţi pe forumul nostru să ne întrebaţi dacă nu vă merge ceva.

PC-ul mainstream face faţă cu brio unui monitor cu rezoluţie 1680*1050, fiind capabil de detalii maxime în aproape orice joc. De asemenea, şi în 1920*1080 se descurcă foarte bine dar va fi nevoie ca mai tot timpul să ajustaţi setările de detalii din jocuri, dacă evident doriţi să aveţi un fps foarte bun.

Pentru orice monitor mai mic de 1680*1050, sistemul Fulger este overkill cu adevărat.

Sistemul Fulger poate fi achiziţionat de la PC Garage

 

PC Garage Achilles

DSC00505_resizeE un fel de erou şi PC-ul la fel ca personajul mitologic. Doar că nu salvează nimic, ci doar oferă o performanţă fantastică. Mi-a plăcut la nebunie acest PC deoarece oferă tot ceea ce ai nevoie atât în jocuri cât şi în aplicaţii uzuale. Dacă aveţi nevoie să şi executaţi task-uri creative precum editare video sau modelare 3D este de departe cel mai potrivit dintre cele 3 sisteme pe care le-am testat.

Singura „problemă” ar fi temperatura la care ajunge GPU-ul după o perioadă îndelungată de utilizare. Dar asta se rezolvă imediat cu un BIOS update al plăcii video deoarece BIOS-ul ce este instalat by default pe ea are un profil silenţios şi nici atunci când ajunge la temperatură mare ventilatoarele ei nu pot fi sesizate.

Dacă nu aveţi cunoştinţe despre scrierea unui BIOS nu este nicio problemă pentru că există software-uri ce permit modificarea numărului de turaţii ale ventilatoarelor.

Mi-a plăcut foarte mult carcasa. Deşi este mare şi nu se poate pune problema de a duce calculatorul la un LAN BYOC este foarte flexibilă şi ne permite folosirea calculatorului fără să îl desfacem nici măcar când avem un HDD nou şi vrem să îl instalăm. Cele 3 rack-uri pentru HDD-uri sunt chiar o mană cerească.

Un alt aspect pozitiv îl reprezintă filtrele de praf. Fiind o carcasă mare ce cu siguranţă va sta pe jos, necesitatea unor filtre de praf nici nu intră în discuţie. Există filtre de praf până şi la uşiţele celor două rack-uri din partea de jos.

Sistemul Achilles poate fi achiziţionat de la PC Garage

 

Concurs de Feedback

Nu s-a terminat tot. Avem pentru voi şi nişte premii. PC Garage cât şi GIGABYTE sunt foarte interesaţi de feedback-ul vostru şi drept urmare oferă  câte un dog-tag G1.Killer pentru primii 20 care vor trimite feedback în zona de comentarii.

De asemenea, 5 dintre cei ce vor posta cele mai pertinente păreri vor primi şi câte un fular GIGABYTE.

La sfârşitul lunii septembrie 2011 vom anunţa câştigătorii chiar aici prin actualizarea articolului.

Câştigătorii fularelor vor fi aleşi de către oficialii GIGABYTE şi PC Garage.

DSC00571

DSC00584

  • Cumpără sistemul Daily Essential de aici
  • Cumpără sistemul Fulger de aici
  • Cumpără sistemul Achilles de aici

 

Câştigătorii celor 5 fulare sunt:

1.    Ion George Catalin
2.    Adi Magurean
3.    Mihai Dicianu
4.    Walter Ene
5.    Alex Voinica

Aceştia vor fi contactaţi pentru a le expedia fularele şi dog-tag-urile.

Ceilalţi concurenţi îmi pot trimite mie un mesaj privat pe Facebook cu adresa lor pentru a le expedia dog-tag-urile prin poşta. Profilul meu îl găsiţi aici.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.