E greu sa iti dai seama daca esti unskilled sau pur si simplu hardware-ul te trage in jos. Stiu asta din proprie experienta si, din momentul in care constientizezi motivul pentru care performanta ta de gamer stagneaza, reusesti sa si evoluezi.

Nu pot sa ma gandesc la un numar de mausuri (suna ca naiba, dar e limba Romana) de gaming pe care i-am testat, insa pot spune cu exactitate daca un model se potriveste cuiva anume. Din pacate, prin scris si fara ca voi sa puneti mana pe acel maus, va inteleg ca va este incredibil de greu sa va decideti.

Din experientele mele de consumator de mausuri va spun ca de foarte multe ori am ales mausuri doar pentru ca aratau bine, alteori i-am ales pentru specificatii si de fiecare data m-am intors la mausul care mi se potriveste cu adevarat.

Da, am schimbat mausurile pentru ca ma plictiseam si pentru ca mereu aveam impresia ca el este vinovatul plafonarii mele. De departe, cel mai facil lucru este acela sa te intorci la ceva ce cunosti deja.

Dar cum stii ca revenirea la un maus cu care te-ai inteles bine este de fapt cea mai buna alegere? Ei bine, nu stii, dar macar ai face bine sa te informezi si despre alte optiuni.

 

Cum ma informez?

Cum te informezi? Pai identifici daca esti dreptaci sau stangaci:). Glumesc, evident. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa separi ceea ce vrei sa obtii de ceea ce crezi tu ca este cea mai buna alegere.

De exemplu, ai observat ca in Battlefield 3 sau 4 toata lumea iti da headshot-uri, dar tu nu poti face acelasi lucru. Investighezi problema si observi ca un prieten de al tau are acelasi setup de gaming precum al tau si, cu toate astea, el tinteste mai bine decat tine. Crezi ca esti unskilled, prietenul tau tinteste mai bine si este doar un simplu amator ce abia joaca jumatate de ora pe zi.

Ei bine, intr-un astfel de caz exista cateva variante:

  1. esti unskilled
  2. pur si simplu folosesti un maus care doar este confortabil, dar, in realitate, nu te ajuta sa iti sporesti performantele de gamer
  3. habar nu ai cum sa iti setezi mausul

Daca este vorba despre varianta 1, totul este simplu: te antrenezi intens. Pentru varianta 2 nu poti face altceva decat sa tot incerci mausuri pana cand observi ca tintesti mai bine, chiar daca nu sunt la fel de comozi. Iar pentru varianta 3 ma intrebi pe mine si te invat eu.

 

Mausul meu e bun?

Primul lucru, atunci cand faci mareata alegere de a investiga problema tintei tale, este sa nu te iei dupa pro player-ul cu care empatizezi tu cel mai mult. Este cea mai mare prostie sa crezi ca Fatality joaca atat de bine Quake Live pentru ca foloseste mausul X. De ce? Intrebi tu de colo care te gandesti ca un pro player stie cel mai bine despre mausuri, poate chiar mai bine ca mine. Nu, dragule. Un pro player stie cel mai bine despre mausul lui, dar alegerea lui nu este universal valabila pentru simplul motiv ca nu are aceasi fizionomie ca tine, fanul lui #345123. Si daca lui i se potriveste un Logitech G400S, asta nu inseamna ca tu poti profita la maximum de acel maus.

Si daca mai punem la socoteala si faptul ca majoritatea jucatorilor profesionisti fac endorsement pentru diferite firme, atunci poti fi sigur ca ti-ai luat teapa. Uite un exemplu simpatic de endorsment: pe site-ul SK Gaming in dreptul fiecaruia scrie ca folosesc placi de baza ASRock Fatal1ty cu memorii HyperX Predator, dar sistemele pe care se joaca cica sunt niste laptop-uri Medion. Wait! What? ASRock face placi de baza pentru laptop-uri? Neah! Dar SK Gaming fac un pic de reclama fiecarui sponsor.

So, eliminam tampenia asta numita indigo. Al doilea lucru pe care trebuie sa il faci este sa iesi din zona ta de confort. Miscai mausul din incheietura si il tineai pe 1600 DPI? Urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa scazi rezolutia. Nu poti tinti atunci cand pe mousepad tu misti mausul 1mm si pe ecran personajul tau se invarte 90° si stii de ce? Pentru ca adesea trebuie sa schimbi pozitia tintei cu unitati mai mici de 1°. Ce o sa faci atunci? O sa vorbesti cu muschii degetelor tale sa miste mausul doar 1 nanometru? Good luck with that!

„Precizie absoluta este atinsa doar atunci cand 1cm de miscare a mausului pe mousepad este egala cu 1cm de miscare a cursorului pe ecran”

Asadar, daca scazi rezolutia, vei observa ca nu mai poti misca mausul doar din incheietura si trebuie sa misti si cotul. Nu este nicio problema. Cine a zis ca precizia trebuie sa fie confortabila? Ii vezi pe chirurgi ca opereaza in timp ce stau pe fotoliu? Nu! Asa ca de ce precizia unui gamer trebuie sa fie obtinuta fara sacrificiu?

Da, este foarte mult de muncit pentru a te obisnui sa joci low-sens, adica sa folosesti un mousepad de 40 cm. Insa, rezultatele sunt incredibile.

genius-old-scrap

 

Chiar trebuie sa imi schimb mausul?

Nu! Nu este obligatoriu sa schimbi mausurile ca pe ciorapi pentru a-ti imbunatati tinta. Insa, in mod clar, trebuie sa ai habar despre cum ti-l setezi pentru ca doar atunci vei stii daca poti obtine ce-i mai bun din mausul tau sau nu.

Cum faci asta? Simplu! Urmezi pasii de mai jos cu sfintenie pentru ca iti spun sigur ca stiu mai multe decat tine despre mausuri.

  1. Dezactivezi acceleratia!
  2. Muti cursorul pointer speed din mouse settings la linia cu numarul 6 (este singura care iti permite sa scapi de acceleratie cu adevarat).
  3. Incepi sa scazi rezolutia mausului pana iti e dificil sa te descurci in Windows.
  4. In FPS-uri folosesti o lungime de mousepad pentru o miscare a tintei de 180°.
  5. Nu schimba sensitivitatea in-game decat cand incerci sa o gasesti pe cea potrivita.
  6. Te imbarbatezi sa folosesti aceste setari groaznice.
  7. Verifici ce tip de grip (priza a mausului cu mana) iti ofera cea mai buna precizie (limiteaza-te la claw si palm, sunt cele mai bune).
  8. Te antrenezi cat mai mult in aceste conditii.

Abia atunci vei putea intelege daca mausul tau este potrivit pentru tine sau nu.

 

Cum aleg un maus?

Super simplu! Uite lista de nu-uri:

  • Nu alegi un maus dupa numarul de butoane.
  • Nu alegi un maus pentru ca arata bine.
  • Nu alegi un maus pentru ca este produs de firma X, Y sau Z.
  • *Nu alegi un maus laser.
  • Nu alegi un maus mai greu de 150 grame.
  • Nu alegi un maus prea mare pentru mana ta.
  • Nu alegi un maus de laptop.
  • Nu alegi un maus wireless.
  • Nu alege un maus pentru ca are macro-uri.

*nu pentru ca sunt mai slabi, ci pentru ca cei buni sunt foarte rari.

Dupa ce aplici aceste filtre, nu ti-au ramas foarte multe optiuni. Pana la urma, mausurile de gaming se impart in doua simple categorii: ergonomici si simetrici.

Fiecare categorie vine atat cu avantaje, cat si cu dezavantaje. Daca cei simetrici permit o adaptare foarte facila, ei, de fapt, fac utilizarea pe termen lung anevoiasa. Pentru ca in realitate mana ta nu se va adapta niciodata perfect la un astfel de maus. Daca nu ma credeti puteti sa incercati, am utilizat pana acum Inteli 1.1, MX310, Kinzu, Kana, Abyssus, G300 si Pyra si pot sa va spun ca niciunul nu a reusit sa imi permita sa ating aceleasi performante pe care le atingeam cu MX518/G400 (mausuri ergonomici).

La extrema cealalta sunt mausurile ergonomici. Oricare pe care il vedeti in oferte poate considerat fi un exemplu clar de maus la care te adaptezi in cel putin cateva zile. Aici pot da cel mai horror exemplu, cel putin pentru mine: Razer DeathAdder 2013. Acest maus imi provoca dureri ale mainii atat de puternice incat dupa aproximativ o ora de joaca degetul mic si inelar de la mana dreapta imi amorteau. Bineinteles, dupa doua zile mana mea s-a adaptat perfect si amortelile au disparut.

 

Bottom line

Concluzia ar fi ca exista foarte multi mausuri buni, insa trebuie doar sa il gasesti pe cel mai bun pentru tine. S-ar putea sa fii surprins, dar exista mari sanse sa ti se potriveasca o multime de mausuri, caci tinta producatorilor de periferice este sa scoata pe piata mausuri ce se potrivesc cat mai multor utilizatori, nu doar padurarilor cu maini enorme.

Pana la urma tot ce trebuie sa faci este sa intelegi ca pentru a-ti creste precizia nu trebuie sa cresti rezolutia, ci sa o scazi si sa incerci chiar si cele mai imposibile setari ale mausului. E greu sa te obisnuiesti cu low-sens, dar vei descoperi ca este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat vreodata de cand ai pus mana pe un maus.

In plus, incearca sa asculti sfaturile unor oameni cu experienta in gaming. Nu te lua dupa publicatii prea tech cum ar fi PCMag.com (care, desi imi sunt simpatici, pot spune ca sunt varza la capitolul review-uri de mausuri) pentru simplul motiv ca nu au editori capabili sa evalueze un maus cum trebuie.

Incearca sa verifici opiniile exprimate pe forumurile de afara si mai ales pe esreality.com.

Daca esti indecis ce maus sa alegi, mergi pe Logitech G400S sau Razer DeathAdder 2013. Sunt cei mai buni soareci de gaming si asta iti poate spune oricine cu un pic de experienta in jocuri FPS.

 

PS: hai sa va dau si un exercitiu de testat tinta. Luati Unreal Tournament 3 (de care mi-am adus aminte recent cand am jucat cu niste prieteni) si intrati singuri pe harta. Cautati Shock Rifle pe harta si incercati sa dati Shock Combos (lansati bila cu click dreapta si apoi o detonati tragand in ea cu click stanga). Incercati sa faceti asta din toate pozitiile, mergand lateral, sarind de doua ori, facand dodge din perete sau facand o rotatie de 360° pe loc. Cand o sa va reuseasca 8 din 10 Shock Combos din miscare atunci veti putea spune ca aveti aim bun.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.