Warhammer Quest este noul joc lansat pe Steam, joc inspirat din table-top-ul cu acelasi nume de acum mult timp, o „reiterare” al jocului iOS cu acelasi nume. Si cand zic reiterare, ma refer la faptul ca aparent a fost un simpul Copy – Paste de pe iOS pe PC.

Mai jos veti afla totul.

 

Gameplay

Din punct al gameplay-ului, jocul este dragut, dar ar putea fi mai bun, considerand pretul de 15 euro (28 euro varianta Deluxe).

Ca sa va explic pe scurt, jucatorul controleaza o echipa de 4 caractere care se plimba din oras in oras, fac quest-uri si se tarasc prin dungeon-uri. In fiecare oras, ai de ales intre 2-3 questuri. Unul face parte dintr-un main quest line, iar celelalte 2 sunt sidequest-uri care au loot destul de bun. Pana aici, totul pare ok.

Warhammer Quest

Problemele apar cand intrii intr-un dungeon.

In dungeon este un turn-based top-down strategy. Numarul de miscari este ascuns, aparent random de fiecare data. Caracterele trebuie sa parcurga tot dungeon-ul, bucata cu bucata si sa se bata cu diferiti monstrii din acel dungeon. Problema mea este ca totul este ascuns, tot dice-roll-ul care facea jocul interesant si enervant este ascuns. Nu iti stii norocul. Poate lovesti, poate nu lovesti, poate il omori, poate iti iei un 1-shot. Iar in jocurile de genul acesta, in care RNG-ul este o mare parte din toata experienta, lipsa vizuala al acelui RNG face jocul extrem de enervant de jucat. Nu aveti nici cea mai vaga idee de cate ori am vrut sa-mi strivesc arcasul cu cursorul pentru ca pur si simplu nu tragea. Eram atacat de 8 zombii si 3 sobolani imensi si arcasul era acolo doar de forma, ca HP de meat-shield nu avea. Dar cand era vorba sa atace un pitic cu 1HP dadea o criticala demna de un Premiu. Daca imi dadea un zar, niste numere care apareau pe ecran random, macar stiam de ce nu reusesc sa omor nimic. Iar acest lucru omoara, intr-un fel, casterii.

Warhammer Quest

Casterii au „mana”. Fiecare caster are resursa lui diferita care este stabilita de un RNG ascuns. In unele runde, omoara tot, in restul gadila inamicii cu o pana. Sistemul este, din punctul meu de vedere, prost facut, cand puteau foarte bine sa stabileasca un minim de mana pe care il are casterul, iar acesta poate primi mana in plus in functie de dice roll.

O alta chestie care cam omoara distractia este ceva numit „Deathblow”. „Deathblow” poate primi doar un caracter meele iar acesta il lasa sa mai atace inca o data. Sincer, ori am avut eu noroc imens, ori este prost facut, dar niciodata nu am prins doar un singur Deathblow. Tot timpul imi lasam caracterele meele inconjurate de inamici si atacam, si prindeam 5-6 Deathblow-uri care nu pot fi parate, nu pot fi rezistate si, dupa nume, omoara instant. Din acest motiv, Arcasul si Mage-ul meu au ramas Level 1 pe cand Barbarii mei faceau level dupa level dupa level.

Acuma sa iesim din dungeon-uri.

Warhammer Quest

Harta este impartita pe orase, cu un traseu definit intre ele, iar fiecare oras are o cerinta pentru level, pentru a putea face questuri care apartin de acel oras.

Iar cand zic oras sa nu va imaginati ca va plimbati voi cu caracterele liber pe acolo. Nu, orasul este doar un meniu unde puteti sa cumparati diverse lucruri, sa mergeti la biserica, doar ca „The Gods are not listening” tot timpul, sa faceti schimb de caractere, daca va tine buzunarul real sa faceti, si sa bagati caracterele in training, pentru a putea sa faceti level-up. Training-ul costa gold, iar fara training aruncati XP pe geam daca unul din jucatori a atins limita superioara de experienta.

Market-ul este aproape fara rost, tot ce poti cumpara sunt iteme care sunt nefolositoare 2 questuri mai tarziu, sau 1 bandaj. UN bandaj pentru 4 persoane. Imi cer scuze, am uitat ca poti vinde prostiile ce le iei de pe drum, macar atat.

Ca si o ultima chestie legata de orase.. de fiecare daca cand intrii intr-un oras, trebuie sa treci de un cutscene. De. Fiecare. Data. Noroc ca poti sari peste, dar sincer nu vad rostul sa vad acel cutscene din care nu aflu nimic.

Warhammer Quest

 

Grafica

Grafica si intregul sistem ce tine de vizual si efecte este probabil lucrul care m-a dezamagit cel mai mult, probabil pentru simplul fapt ca arata ca si cum ar fi fost copiat direct de pe iOS, fara nici un pic de imbunatatiri. Poate ca acele sprite-uri si background-ul aratau bine pe un ecran de iPhone, poate chiar decent pe ecranul mai mare al iPad-ului, dar pe un monitor Full HD lasa de dorit.

Warhammer Quest

 Warhammer Quest

Pe langa faptul ca totul arata mai pixelat decat un joc NES, efectele de lumina face ca jocul sa para neterminat.

Iar pentru ca fundalul, „board-ul” pe care se joaca are o calitate asta proasta, caracterele parca nu sunt la locul lor, parca nu apartin acestui joc. Au prea multe detalii si au animatii (chiar daca destul de proaste) care parca le extrag din toata povestea jocului.

Warhammer Quest

 

Alte chichite

Cuvantul zilei este microtranzactii. De ce? De ce nu. Microtranzactiile apar peste tot, si de cateva ori par a fi necesare.

Warhammer Quest

In primul rand primesti doar 4 caractere, iar pentru restul trebuie sa iti deschizi buzunarul, pentru aproximativ 7 caractere pe langa cele initiale, iar toate caracterele sunt cumparate separat ingame. (Asta da nu a-ti cumparat Deluxe Edition)

Iar ca in orice joc de pe Facebook, poti cumpara Gold. Initial, zici ca nu iti trebuie, ca te poti descurca cu ce iti ofera jocul. Dar odata ce atingi nivelul 6-7, lipsa de gold se va simtii pentru ca nu vei avea destul pentru a face training si a cumpara diferite potiuni de care ai nevoie in dungeon-uri. Asa ca ai de ales intre a sparge bani ca sa poti progresa, sau a sta in acelasi loc sa faci grind de questuri, sa pierzi experienta, doar pentru a putea avansa.

Warhammer Quest

 Warhammer Quest

Alta chichita deranjanta este muzica, care este destul de „clasica” (adica a fost utilizat in prea multe jocuri) si sincer s-a parut a fi putin repetitiva. Si daca tot suntem la sunet, am uitat ca suntem in 2003 la capitolul „enemy sounds”.

Iar ultimul lucru de care voi mentiona este multiplayer-ul. Desi nu stiu ce pot zice despre el pentru ca nu exista. Ar fi meritat cei 15-30 de euro daca era un multiplayer. Dar nu, doar singleplayer. Aceleasi questuri, acelasi stil de dungeon, din nou si din nou si din nou.

 

Concluzii

Desi imi cam place tot cand vine vorba de franciza Warhammer, nu recomand acest joc. Grafica destul de urata, gameplay plictisitor si enervant si muzica doar semi-decenta. Poate dupa cateva update-uri masive il voi recomanda altora, dar in momentul de fata nu pentru ca nu are rost sa joci un joc de mobil pe PC. Sau cel putin nu unul ca acesta.

  • Gameplay: 6
  • Sunet: 6
  • Grafica: 4
  • Story: 6
  • Performanta: 7
  • Overall: 6

Lasă un răspuns