Maxwell a fost anuntat de multa vreme si a fost foarte ravnit de multi pentru performantele ce avea sa le ofere. Pe parcursul seriei GTX 7XX, Nvidia s-a decis sa introduca Maxwell sub forma de GTX 750 Ti care avea sa revolutioneze lumea performantei pe watt. 750 Ti este asa de eficient incat reuseste sa aduca performanta unui GTX 480 si asta in conditiile in care consuma doar 60 Watt-i. Asta inseamna ca nu are nevoie de conector extern pentru energie suplimentara.

Cand GTX 980 a iesit in sfarsit la suprafata toti fanii Nvidia au fost foarte multumiti de performantele uriase aduse de o placa ce consuma doar 165 Watt-i. Aducand diverse tehnologii game-changing precum: DSR (Dynamic Super Resolution) si Color Compression, Maxwell a reusit sa acapareze privirile tuturor utilizatorilor, dar a venit cu preturi pe masura. Cu placile scoase pana acum, toti suntem foarte multumiti de performantele atinse de noua serie. Mai putin faptul ca singurele variante de Maxwell iesite recent sunt costisitoare pentru utilizatorul de rand.

Cu toate cele spuse, va prezentam: GTX 960! Gaming de performanta inalta la pret redus!

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

 

Specificatii tehnice

Specificatiile au fost „varsate” pe internet de ceva vreme de catre chinezi insa noi nu le-am acordat prea multa credibilitate ci doar am tras concluzii.

Dar acum este momentul adevarului si va anuntam ca aceste specificatii, desi nu sunt high end ele chiar reusesc sa creeze o placa video cu performanta inalta.

Nvidia GeForce GTX 960 Asus Strix 960 OC Nvidia GeForce GTX 760
Arhitectura  Maxwell Maxwell Kepler
CUDA Cores 1024 1024  1152
Frecventa de baza 1127 MHz 1253 MHz 980 MHz
Frecventa Boost 1178 MHz 1317 MHz 1033 MHz
Data rate memorii 7.01 Gbps 7.2 Gbps 6 Gbps
Magistrala memorie 128 biti 128 biti 256 biti
Conectori alimentare  1x 6 pini 1x 6 pini 2x 6 pini
TDP 120 W  >120 W 170 W
Iesiri video 2x DL-DVI
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2
1x DL DVI-I
1xDL DVI-D
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2
1x DL DVI-I
1x DL DVI-D
1x HDMI 1.4
1x DisplayPort 1.2

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960Desi din punct de vedere al cifrelor Kepler sta mai bine pe hartie, Maxwell este o arhitectura mult mai eficienta si cel putin in teorie e capabila sa ofere performante mai ridicate cu acelasi consum de curent electric.

Si cu toate acestea, desi magistrala memoriei RAM este pe doar 128 biti, nu va descurajati si nu va pripiti la concluzii deoarece trebuie sa vedeti cu ochii vostri cum se descurca in teste.

Modelul Asus Strix 960 pe care noi l-am testat are frecventele crescute fata de cele specificate de catre Nvidia si asta inseamna ca si performanta este ceva mai mare. Totusi, ca sa va puteti face o idee buna despre un produs ce vine overclocked din fabrica, am folosit pentru comparatie tot produse ce vin overclocked din fabrica.

 

Caracteristici

Ca si fratii lui mai mari, GTX 960 vine cu un set de caracteristici specifice Maxwell. Totusi, GTX 960 aduce ceva in plus fata de GTX 980/970. Stiu ca pare greu de crezut dar asa este.

Encoder/decoder video nou – Ca si fratii ei mai mari, GTX 960 are un nou video engine capabil de rezolutii 5K pe pana la 4 monitoare simultan si include support pentru pana la 4 monitoare 4K pe conexiune MST(Multi Stream Transport). Cu noul procesor GM206 avem suport pentru H.265 (HEVC) atat pentru encoding cat si pentru decoding. Pe GTX 980/970 avem suport doar pentru encoding pe H.265 nu si decoding. GM206 mai vine si cu suport nativ pentru HDCP 2.2 pentru protectie de continut prin HDMI. Ideea din spatele implementarii unui decodor H.265 in GTX 960 are logica pentru ca astfel de placi se preteaza intr-o configuratie HTPC care sa fie silent si sa consume putin.

Dynamic Super Resolution (DSR) – Calitate 4K pe un ecran FullHD. Placa video poate produce o imagine cu pana la 4 ori mai mare decat cea nativa a monitorului. Dupa care ii va aplica down-sampling si un filtru ajustabil din Nvidia Control panel cu care se poate seta claritatea finala a imagini ce va aparea pe ecran.

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

Multi-Frame Sampled AA (MFAA) – Un Anti-Aliasing mai eficient printre multele alte modalitati deja create de Nvidia, MFAA reuseste sa ne aduca calitate identica cu MSAA dar cu performanta marita. Impactul asupra performantei fiind micsorat, arhitectura Maxwell ne permite lux-ul Anti-Aliasing pana si pe placile video cu o interfata de memorie redusa precum cea a GTX 960.

Auto Asynchronous Warp – De cand a aparut lumea VR, au fost un numar de persoane care s-au plans de dureri de cap pe parcursul utilizarii tehnologiei. Nvidia a lucrat din greu sa reduca cat mai mult timpul in care imaginea ajungea de la placa video la head-set VR cu 50%. Aceasta tehnologie este valabila pentru orice tip de headset VR chiar daca ea a fost testata doar pe Oculus Rift.

Voxel Global Illumination (VXGI) – O tehnologie cu totul noua facuta special pentru Maxwell, VXGI reuseste sa simuleze foarte bine lumina reala. In loc sa aiba un path pre-setat, lumina este complet dinamica si redata in timp real. Va vom tine la curent cu primele jocuri ce vor folosi VXGI.

Memory Compression – Este de fapt vorba de Delta Color Compression de a 3-a generatie ce ajuta bus-ul de 128 biti sa se comporte ca un bus de 192 biti. Practic procesorul vizual va prelua fiecare imagine si o va comprima cu o rata de 2:1, 4:1 si 8:1 inainte ca aceasta sa fie stocata in memoria placii video pentru o performanta imbunatatita per total.

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

grid2-1- grid2-2

 

Asus Strix 960 OC

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960Varianta de la Asus arata foarte interesant, parca seamana cu o bufnita:). Glumesc, seamana de fapt cu un GTX 750Ti cu radiator mai lung:). PCB-ul are dimensiunile identice unei placi video in format ITX si exista sanse ca acest model chiar sa incapa in unele carcase pentru acest format. Mai jos aveti o poza alaturi de un model de placa video conceputa special pentru acest tip de carcase.

In ceea ce priveste etajul de alimentare, Asus foloseste 4 stagii pentru GPU si una pentru memorii. Sincer sa fiu nici nu cred ca ar fi avut loc de mai mult pe o placuta asa mica.

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

0dB Fan – Cu ajutorul cooler-ului Direct CU II placa video ramane cu adevarat silentioasa deoarece ventiliatoarele stau oprite pana in momentul cand procesorul vizual atinge un prag critic. In diverse jocuri precum League of Legends nu veti avea nici o problema cu zgomotul, placa reusind sa ruleze „fin”. La fel si in timpul redarii unui film, placa va ramane silentioasa pe tot parcursul filmului. Singura problema este ca doar doua dintre heatpipe-uri fac contact cu GPU-ul, dar asta a devenit deja o chestie caracteristica acestui tip de racire. Totusi, daca cipul grafic ar fi fost rotit se putea atinge acel contact cu 4 heatpipe-uri la care viseaza toata lumea.

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

Supper Alloy Power – ASUS foloseste componente de calitate inalta pentru a stabiliza si a imbunatatii performanta procesorului vizual. Aceste componente au o durata de viata de 2.5x ori mai buna si mai eficienta din punct de vedere temperatura.

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Desi ar fi avut sens sa schimbam procesorul cu un mai actual cum ar fi 4790K, diferenta minuscula dintre acesta si 4770K ne-a determinat sa continuam testele cu acesta din urma. Celelalte componente sunt neschimbate, exceptie facand SSD-ul, insa acesta este irelevant.

Pregatiti-va sufleteste caci urmeaza foarte multe teste!

 Placa de baza: Gigabyte G1 Sniper M5
 Procesor: Intel Core i7 4770K@default
 Cooler: Noctua NH-U12S
 Memorie RAM: 2×4 GB DDR3 Kingston HyperX Beast @2400 MHz
 Stocare: ADATA Premiere Pro SP610 512 GB
 Sursa: Sapphire Pure 950W
 Placi video: Gigabyte GTX 760 OC
MSI Twin Frozr II GTX 770
Asus Strix GTX 970
Asus Strix GTX 960
Sapphire Radeon R9 285 ITX
AMD Radeon R9 290
AMD Radeon R9 290X
 Driveri video: Nvidia 347.25 Beta AMD Catalyst Omega 14.12
 Display: Philips 272G

 

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

 

Overclocking

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

Daca as putea sa descriu intr-un singur cuvant experienta in overclocking, acesta ar fi „easy”. Acele frecvente le-am atins in cel mai facil mod posibil, tragand de 3 slidere. Oricum, not bad pentru un design atat de simplist pentru etajul de alimentare. Partea cea mai frumoasa o reprezinta de fapt dimensiunile mici si consumul redus al placii pentru ca permite integrarea in PC-uri mici si silentioase, dar asta este o cu totul alta discutie.

 

Temperaturi si consum

Ca de obicei, temperatura o masuram atat pentru modul auto al ventilatoarelor cat si 100% putere. In acest fel va puteti face o idee si despre headroom-ul termic de care ati dispune daca ar trebui sa umblati la frecvente.

Temperaturi

Ventilator setat pe auto – frecvente implicite

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

Avand in vedere ca este foarte silentioasa, putem spune ca temperatura este excelenta. Mai ales ca in cazul de fata nu ating toate heatpipe-urile si eliminarea caldurii se face intr-un mod mai dubios decat daca ar fi fost vorba de o talpa construita integral din cupru.

 

Ventilator setat pe 100% – frecvente implicite

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960

Wow! Temperatura ajunge la un nivel incredibil de mic. Temperatura ambientala pe perioada testelor era de 24°C

 

Nvidia GeForce GTX 960 review

 

Consum

Valorile din graficul de mai jos reflecta de fapt consumul intregului PC pe care am testat placile video. Configuratia a fost identica pentru toate placile video din articol si astfel diferentele sunt dictate de consumul placii video. Pentru a studia PC-ul pe care s-au efectuat testele, mergeti la capitolul „platforma de test”.

Nvidia GeForce GTX 960 review

 

Teste

3D Mark Firestrike Extreme

Nvidia GeForce GTX 960 review

De la bun inceput ma asteptam ca GTX 960 sa ofere rezultate comparabile cu R9 285. Partea interesanta este ca intrece si un GTX 770 decent atunci cand este overclocked.

 

Bioshock Infinite

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Implementarea de GTX 960 testata de noi este mai buna decat cea de R9 285 si cand se aplica overclocking intrece si un GTX 770. Not bad.

 

DiRT Showdown

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Incepe sa devina interesant de-a dreptul. In DiRT Showdown, jocul pe care nimeni nu il joaca, a oferit rezultate mai bune decat GTX 770. Cu siguranta la frecventele de referinta ar fi fost mai lenta decat GTX 770, dar tot ar fi fost apropiate.

 

GRID 2

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Asta e o reala surpriza. Evident, ma refer la rezultatele fara AntiAliasing. Ofera performanta mai mare decat oricare Radeon. Totusi, adevarata fata se vede cand aplici AntiAliasing. Drop-ul de performanta este destul de mare si ramane in urma placilor video cu cip Radeon pe care le intrecuse fara AA.

 

Hitman Absolution

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Testul fara AntiAliasing poate fi ignorat. Rezultatele sunt ciudate si arata o limitare.

 

Metro Last Light

Nvidia GeForce GTX 960 review

Metro Last Light arata accelasi comportament ca celelalte teste. GTX 960 ofera un framerate similar cu GTX 770.

 

Sleeping Dogs

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Diferenta dintre GTX 960 si GTX 770 pare a fi cea care trebuie in Sleeping Dogs. Adica GTX 960 ar trebui sa fie mai slaba decat GTX 770.

 

Tomb Raider

Nvidia GeForce GTX 960 review

Nvidia GeForce GTX 960 review

Si Tomb Raider ne arata ca GTX 960 este „p-acolo”, adica chiar pe langa GTX 770 si mai puternica decat R9 285.

 

Thief

Nvidia GeForce GTX 960 review

Si in ultimul test avem acelasi clasament: R9 285<GTX 960.

 

Concluzii

Nvidia GeForce GTX 960 review - teste pe Asus Strix GTX 960Tot internetul plangea cum ca GTX 960 e prea scumpa si ca e mai slaba comparativ cu R9 280. What?! Ciudata abordare, mai, Internetule. Eh, macar am elucidat acest mister cu articolul de fata. GTX 960 nu este mai slab ca R9 280. Este, de fapt, mai puternic si decat R9 285. Si ca sa fie si mai frumos twist-ul, are tendinte sa se apropie si de GTX 770. E drept ca varianta testata de noi este overclock-ata, dar si celelalte modele testate de noi tot overclock-ate sunt, asa ca puteti sa va imaginati si voi ca raportul se va mentine.

Vreau sa va rog pe aceasta cale sa verificati platforma de test inainte de a trage concluzii ca la unii e nu stiu cum si la altii nu stiu cum. R9 285 scaleaza total diferit de GTX 960 cu frecventa procesorului. Asadar, daca rezultatele noastre nu coincid cu ale lui X sau Y sau Z, uite-te si ce platforma de test a folosit.

Revenind la oaia noastra neagra al carei cooler are forma de cap de bufnita, Strix este o implementare foarte interesanta. Foloseste acelasi sistem de racire tampit pe care Asus nu vrea sa il modifice, dar macar nu se incinge. Frecventa am putut sa o crestem destul de mult astfel incat sa ne apropiem de un GTX 770. Am putea spune ca isi merita banii.

Si ca tot am deschis subiectul financiar. Pretul recomandat de catre Nvidia este de 999 Lei cu TVA inclus. Evident, Strix 960 nu va costa atat de putin. Asus au estimat ca in Romania va costa 1089 Lei. La PC Garage o poti cumpara la 1179 Lei. Daca decizi sa o cumperi acum, sau sa mai astepti pana se mai aseaza preturile e decizia ta. Oricum, aceasta placa nu ar trebui sa coste atat de mult. Nu ar trebui sa fie atat de aproape, ca pret, de GTX 970 si totusi atat de departe ca performanta.

Daca cumva decizi sa alegi un GTX 960 ieftin ale carui frecvente sunt cele specificate de catre Nvidia, trebuie acordata atentie produsului mai ales in zona VRM-ului. Exista sanse foarte mari ca o placa ieftina cu VRM slab sa nu fie capabila sa atinge frecventele pe care le-a atins modelul testat de noi.

Din ce am discutat cu un amic jurnalist, modelul testat de el care este dotat cu un VRM cu 6 stagii pentru GPU, a atins o frecventa cu 100 MHz (dupa aplicarea boost) mai mare decat Asus Strix.

Asadar, daca ai un GTX 760 sau un GTX 770, nu prea are niciun rost sa treci la GTX 960 pentru ca sunt performante in continuare. Insa, daca esti posesorul unui GTX 660, ar cam trebui sa te orientezi spre un GTX 960.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.