Nu este un secret faptul că ASUS tot încearcă să îşi facă simţită prezenţa în cât mai multe domenii din IT. Pe partea de periferice au mai avut încercări cu nişte mauşi însă succesul lor a fost cam invizibil. Pe partea audio însă, plăcile lor de sunet au devenit din ce în ce mai importante în plaja din care poate alege un utilizator.

01-husaFaptul că au un cuvant destul de greu de spus pe partea audio le-a permis să îşi pună inginerii la treabă şi să scoată un periferic de gaming demn de aprecieri.

 

Am mai testat o pereche de căşti ASUS, cu vibraţii şi calitatea sunetului era foarte bună. Ergonomia acelor căşti însă lăsa mult de dorit, dar partea cea mai importantă era acoperită.

Era destul de clar că băieţii care se ocupă de aceste concepte au idei destul de bune şi astăzi vom discuta despre ultima lor invenţie în materie de sonorizare pentru gaming: ASUS Vulcan ANC.

 

01-husa-2ASUS Vulcan ANC sunt o pereche de căşti special concepute pentru gameri acesta fiind şi motivul pentru care au logo-ul ROG inscripţionat pe ele.

Ceea ce aduc nou pe piaţa căştilor urmează să dezbatem în cele ce urmează, dar doar că trebuie să aveţi un pic de răbdare citind deoarece vom începe cu exteriorul şi abia la final vom discuta despre ceea ce interesează cel mai mult, calitatea sonoră şi ergonomia.

Ţin să vă mărturisesc chiar de pe acum că am fost surprins de atenţia cu care au fost lucrate şi caracteristicile acestor căşti au fost conecpute special pentru un gamer.

 

 Specificatii

Specificaţii
Driver Dimension Diameter 40mm
Impedance 48 ohms
ANC (noise-cancelling) Performance Maximum > 15 dB
Effective Bandwidth > 600Hz
PNC (noise-isolation) Performance Maximum > 30 dB
Battery Life Up to 40 hours(with one AAA battery)
Product Dimension 8.1″H x 7.7″W
Weight 320g

 

 

02-castile-asus-vulcan-ancAşa cum vă spuneam, am rămas impresionat. Căştile Vulcan ies în evidenţă prin existenţa sistemului de noise cancelling şi deşi pare ciudat, acest sistem este foarte necesar pentru o parte dintre gamerii ce sunt mai sensibili şi nu prea pot tolera zgomotul din jurul lor.

Scoica în care acestea vin ambalate este de fapt o husă şi aceasta poate fi folosită la transportarea căştilor deoarece este construită dintr-un material suficient de tare cât să le protejeze de eventualele şocuri pe care le pot suferi.

Tot în această husă poate fi depozitat şi microfonul care se poate monta foarte simplu prin înfigerea lui în casca stângă. Şi cablul audio tot acolo se infige şi pe aceeaşi cupă avem şi comutatorul ce permite activarea sau dezactivarea ANC-ului.

Modularitatea asta despre care vă ziceam reprezintă un avantaj foarte mare în primul rând pentru că pot fi transportate foarte uşor fără a avea mare grijă de ele, dar şi pentru că există oameni ce nu doresc să aibe în permanenţă microfonul erect pe lângă faţă.

Braţele căştilor au ranforsare metalică şi asta ar trebui să ne ofere o mai mare siguranţă mai ales pentru că sunt nişte căşti pliabile. Un ultim aspect legat de fizionomia cătilor pe care aş vrea să îl menţionez este flexibilitatea cupelor. Părţile roşii sunt mobile şi se pot ajusta în funcţie de forma fiecărui bostan pe care sunt aşezate.

 

Galerie foto

 

04-microfon

04-microfon-2

04-microfon-3 05-ajustare

05-ajustare-2 DSC04984

DSC04991 DSC04996

DSC05003 DSC05005

DSC05034

 

Volumul văştilor se ajustează cu ajutorul telecomenzii de pe fir. Aceasta se mai ocupă şi de comutarea microfonului în modul mut şi are o clemă pentru a putea fi prinsă cu uşurinţă de tricou astfel încât să nu modificăm volumul din greşeală.

La PC căştile se conecează prin intermediul celor două Jack-uri de 3.5, iar în capătul celălalt cablul dispune de un Jack cu 4 contacte. Deşi în magazine nu veţi găsi un cablu ca acesta, în cazul în care îl pierdeţi, partea bună este că se poate folosi un cablu Jack-Jack normal, însă fără a beneficia de microfon.

Microfonul are o flexibilitate redusă, suficient cât să îi fie ajustată direcţia foarte puţin şi are filtrare a zgomotelor din jurul utilizatorului.

Pentru ca sistemul de anulare a zgomotelor din mediul înconjurător să funcţioneze este nevoie de o baterie AAA. Nu am testat durata de viaţă a acesteia, însă în cele 30 de ore cât am folosit căştile, bateria nu a dat niciun semn că s-ar epuiza.

 

 

Experienta si concluziile

03-castile-asus-vulcan-ancAm să încep prin a discuta foarte puţin despre calitate. După cum ştiţi deja discuţiile despre sunet sunt subiective şi deoarece fiecare om are urechea într-un anume fel, ceea ce spune cineva sunt 50% şanse să nu se potrivească cu ceea ce spune altcineva.

În altă ordine de idei, ceea ce vă spun eu se mai potriveşte cu specificaţiile urechilor a încă 5 persoane ce au probat căştile. Concluzia pe scurt este că sunt absolut geniale.

Pe lung…faptul că ai linişte când te joci fără să se creeze presiune de la o izolare prea puternică este un lucru destul de greu de obţinut şi majoritatea căştilor confortabile nu izolează, iar cele ce izolează nu sunt foarte confortabile.

Am probat pe mai multe plăci de sunet şi cele mai bune rezultate le-am obţinut combinând căştile cu Xonar Xense, de altfel fiind superioare acelor căşti Senheisser de „N” ori. Ar fi o idee să scoată ASUS un pachet cu aceste căşti, poate un Xense 2 :D.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că atunci când se activează ANC-ul, puterea bass-ului este diminuată şi în foarte multe jocuri sunetele de frecvenţe joase sunt total inutile şi dacă sunt accentuate nu fac altceva decât să îţi acopere sunetul paşilor inamicilor.

Am rămas surprins şi deoarece în câteva jocuri am auzit nişte sunete total noi, ce nu le mai auzisem niciodată.

Şi cel mai important lucru îl reprezintă poziţionarea excelentă a sunetelor cu ajutorul căreia am ştiut întotdeauna unde se află inamicul în UT3.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS Vulcan ANC

+ Confort
+ Calitate sonoră
+ Aspect
+ Autonomia bateriei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.