Asus ROG Claymore este prima tastatura mecanica din lume cu numpad detasabil. Da, Microsoft Sidewinder X6 e lansata de acum vreo 8-9 ani, insa nu era mecanica.
Bine, din punctul meu de vedere Asus ROG Claymore marcheaza ceva mai mult decat lansarea primei tastaturi mecanice cu numpad detasabil.

De fapt, daca stau sa ma gandesc bine nici nu e un mare feature acesta.

Asa. Spuneam ca reprezinta altceva. Ei bine, este prima tastatura lansata de catre Asus corespunzator. Adica are caracteristici misto si un pret mai normal fata de Horus.

Dar oare e capabila sa ajunga la nivelul Corsair sau Logitech? (da, doar acesti doi jucatori merita luati in seama. Restul sunt pamant de flori).

In mod clar Cherry MX Brown si iluminare RGB suna al naibii de interesant.

Asus ROG Claymore

 

Layout si caracteristici

La capitolul layout trebuie sa stiti c anu iese din tiparele clasice. Aranjarea tastelor exemplarului pe care l-am primit la teste este in layout-ul ANSI, fata de ISO cum avem pe Logitech G810 vandut in Romania. Diferenta dintre cele doua layout-uri o face lungimea tastei Shift stanga si implicit prezenta sau absenta unei taste suplimentare de langa acel Shift.

Dupa cum stiti, pentru gaming e mai usor de folosit o tastatura cu Shift lung deoarece o „gasesti” si o apesi mai usor. Mai ales ca este foarte utilizata fiind tasta iplicita pentru „sprint”.

Asus ROG Claymore

In cazul in care nu stiti deja, Asus ROG Claymore este o tastatura modulara si asta inseamna ca numpad-ule ste detasabil si poate fi mutat pe partea stanga. E o caracteristica inutila pentru un om normal, insa pentru cei ce folosesc macro-uri este o chestie utila.

Partea interesanta o reprezinta de fapt posibilitatea de a cumpara tastatura fara acel numpad sub numele de Claymore Core. Bineinteles, pretul este mult mai mic. Asadar, daca nu ai bani suficienti poti sa cumperi variant amai ieftina si ulterior sa reintregesti tastatura achizitionand numpad-ul.

Transmiterea informatiilor se face printr-o serie de pini ce fac contact direct cu tastatura mama. In mod normal, aceste contacte sunt acoperite de un capac cauciucat ce trebuie indepartat pentru a functiona si bineinteles pentur a putea fi instalat.

Asus ROG Claymore Asus ROG Claymore

Totusi, aceasta modularitate aduce dupa sine si un downside. Roata pentru volum este atasata de numpad. Deci daca vrei neaparat aceasta caracteristica va trebui sa iti cumperi neaparat varianta full a tastaturii. Partea buna este ca pot fi folosite tastele F11 si F12 pentru reglatul volumului si F10 pentru Mute.

La capitolul iluminare, Asus ROG Claymore se aseamana foarte mult cu anumite modele Corsair si Cooler Master. Switch-urile folosite sunt Cherry MX Brown cu partea superioara transparenta. Astfel, lumina poate trece prin switch. LED-urile sunt SMD-uri si sunt lipite direct pe PCB-ul tastaturii.

Asus ROG Claymore Asus ROG Claymore

O alta caracteristica interesanta o reprezinta posibilitatea modificarii turatiilor ventilatoarelor direct de pe tastatura. Bineinteles, trebuie sa ai placa de baza Asus, dar chiar si asa tot este misto pentru ca te scapa de nevoia unui fan controller. Nu ca ai mai avea nevoie acum cand BIOS-urile sunt atat de destepte si iti permit conceperea de curbe de functionarea pentru ventilatoare foarte usor.

 

Galerie foto

 

Software

Asus ar putea foarte bine sa se ia de mana cu Fnatic Gear pentru ca au un software foarte slab. Ma asteptam sa poti colora individual tastele sa il poti utiliza usor, sa nu te enervezi. Chestii normale pentru o tastatura scumpa. In schimb m-am am reusit sa imi petrec jumatate de ora icnercand sa colorez tastele individual..

In rest a functionat in regula. Exista optiune de sincronizare a luminii cu placa de baza care trebuie sa ofere suport pentru Aura Lighting in cazul in care vrei neaparat ca toate dispozitivele sa lumineze in sincron.

Sincer sa fiu ma asteptam sa fie ceva mai elaborat. Dar poate vor tine cont de feedback-ul comunitatii si il vor imbunatatii.

Iluminarea nu se poate alege individual pentru fiecare tasta in parte ci doar pe zone. Am reusit sa fac F-urile sa se lumineze cu un efect, numerele cu alt efect si WASD cu un alt efect, iar restul tastaturii sa fie iluminata static. Pretty cool, dar mai trebuie imbunatatit software-ul astfel incat sa permita un nivel mai ridicate de customizare.

De fapt este posibila customizarea iluminarii fiecarei teaste in parte, insa softwre-ul nu este suficient de intuitiv incat sa iti dai seama imediat ca se poate realiza acest lucru.

Asus ROG Claymore

Asus ROG Claymore

 

Experienta in timpul utilizarii

Aspectul unui pachet este foarte important. Pana si felul in care se dezlipesc bucatile adezive este o parte foarte importanta si Asus au fost foarte atenti pentru ca acele plastice adezive au si niste urechiuse de care poti apuca foarte usor pentru a deschide ambalajul.

Ambalajul este foarte rezistent la socuri si e foarte interesant sa vezi ca au acordat atat de multa atentie la detalii.

Atat tastatura cat si numpad-ul vin ambalate in puch-uri ce pot fi folosite pentru transport.

Trecerea de la Logitech G810 la Asus ROG Claymore am facut-o fara nciiun fel de probleme. sectiunea cu litere are tot ~28cm si asta este principalul motiv pentur care mi-a fost usuoara schimbarea.

Asus ROG Claymore Logitech G810

In ceea ce priveste iluminarea nu pot sa ma declar cel mai mare fan al iluminarii spatiului dintre taste. Totusi, inteleg limitarea tehnologica. Capacul switch-ului este transparent si preia lumina de jos. E normal sa otrimita si in laterale. Pe mine nu ma atrage asa de tare acest stil de iluminare deoarece sunt foarte obisnuit ca doar literele sa fie iluminate. Sa literele sa fie iluminate ceva mai intens decat tot fundalul.

Asus ROG Claymore Asus ROG Claymore

Insa daca esti obisnuit altfel nu vad nicio problema in a utiliza o tastatura iluminata in acest mod.

Asus ROG Claymore & Logitech G810 Asus ROG Claymore & Logitech G810

La capitolul zgomot al tastelor este exact ceea la ce ma asteptam, o tastatura metalica combinata cu Cherry MX Brown. Partea buna este ca space bar-ul nu zdrangane si nici celelalte taste mai lungi, insa, overall este destul de zgomotoasa. Parca ar fi o incinta acustica pentur difuzoarele telefoanelor mobile.

Mai jos aveti un video comparativ cu Logitech G810. Am ales sa compar cu aceasta tastatura deoarece sunetul ei mi se pare unul foarte reusit, chiar daca space bar-ul lui G810 ca zdrangane.

 

Concluzii

Asus ROG Claymore e de departe cea mai interesanta tastatura pe care au gandit-o Asus. Are cateva lucruri la care ar mai trebuie sa mai lucreze, dar overall face o impresie buna. Modularitatea este intotdeauna binevenita, insa, trebuie sa mai lucreze la aspectul acesta. Un magnet in sistemul de prindere ar fi facut minuni. Insa, daca nu esti genul care misca tastatura de pe birou nu te vor deranja miscarile numpad-ului.

Asus ROG Claymore

Asus ROG Claymore Core (adica varianta tenkeyless) ii e superioara tastaturii Logitech G410 in ceea ce priveste aspect si calitate a constructiei, insa nu si la capitolul iluminare si software. A da, ROG Claymore permite si un upgrade, in caz ca mai lucrezi si in Excel:).

Asus pare ca se indreapta in directia potrivita in ceea ce priveste linia de periferice. Daca o sa scoata si o varianta full, nemodulara a acestei tastaturi o sa devina un concurent serios pentru Logitech G810. Bine, cu o singura conditie: ca Asus sa isi imbunatateasca software-ul.

Noua ne place Claymore si v-o recomandam daca dispuneti de finantele necasre. Si da, ar putea fi ajustat un pic pretul astfel incat sa fie mai accesibila.

  • Puteti cumpara Asus ROG Claymore de la Emag la pretul de 729 Lei

 

Recommended WASD Award
+ Calitate contructie
+ Aspect
+ Iluminare RGB cu switch-uri Cherry MX
– Software

Review overview
Summary Daca Asus si-ar pune programatorii la treaba ar putea sa scoata pe piata niste produse excelente. Claymore are un software sub orice critica si total neintuitiv.
4
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.