Aşa cum v-am promis într-un review anterior, cel despre mouse-ul Logitech G9x Modern Warfare 3, revin cu informaţii şi despre tastatura Logitech G105 realizată special pentru Call of Duty: Modern Warface 3 şi personalizată cu logo-ul jocului.

Tastatura Logitech G105 pare a fi o versiune mai accesibilă a tastaturii Logitech G110, diferenţele ar fi lipsa de taste multimedia, mai puţine butoane programabile, lispa sunetului USB, iluminarea cu o singură culoare şi restpad-ul pe care unii gameri şi l-ar dori.

g105-120Primul lucru pe care l-aş mentiona referitor la Logitech G105 ar fi chiar un dezavantaj pe care l-am întâmpinat personal atunci când am folosit tastatura.

Desigur că cele 6 taste G la care ma refer pot fi programate cu până la 18 funcţii pe joc, în care se încadrează atât folosirea unei singure taste cât şi stabilirea de macro-uri mai complexe, lucru esenţial pentru un gameplay cât mai bun. Însă, plasarea acestora pe tastatură este un inconvenient destul de mare, având în vedere că ai putea avea tendinţa de a apăsa tasta G1 în loc de ESC, sau G6 în loc de tasta Ctrl şi aşa mai departe.

De ce ar putea fi acest lucru un disconfort atât de mare? Pentru că te-ar putea costa timp preţios atunci când eşti în joc şi ţi-ar putea adăuga şi un mic pachet de nervi la cel de skill-uri. Totuşi, după ceva timp de butonat tastatura eu am ajuns să mă obişnuiesc şi nu mi se mai pare o problemă atât de mare în momentul de faţă, dar bănuiesc că asta depinde de la persoană la persoană.

Referitor la tastele G, aş mai avea de adăugat şi faptul ca ele contribuie semnificativ la dimensiunile tastaturii, care evident că sunt mai mari faţă de alte tastaturi clasice pentru desktop, dar este mai compactă faţă de G110 cu care G105 pare sa semene.

Un plus pe care această tastatură îl are, din punctul meu de vedere, ar fi posbilitatea de a folosi până la 5 butoane simultan, acest lucru ajutând semnificativ jucătorii ce nu folosesc macro-uri dar totuşi doresc să execute acele secvenţe manual unori apăsând taste chiar simultan.

În mod clar, tastatura Logitech G105 MW3 este foarte atractivă din punct de vedere al designului, compactă şi destul de silenţioasă. Dar, cum acestea sunt doar cateva detalii mai mult sau mai puţin importante, am să trec direct la calităţile tehnice ale tastaturii şi la specificaţii amănunţite.

 

g105-1

 

Design

g105-2

La prima vedere,  iese în evidenţă emblema Call of Duty MW3, culoarea tastelor WASD şi a săgeţilor direcţionale.

 

g105-3

După cum am menţionat, primul lucru primul lucru ce probabil că îţi va atrage atenţia este emblema jocului Call of Duty MW 3, aceasta fiind amplasată în partea de sus a tastaturii. Lângă acesta se mai poate observa, în partea dreaptă, butonul cu ajutorul căruia poţi modifica intensitatea luminozităţii dar şi oprirea acesteia. Luminozitatea la G105, spre deosebire de G110, este de o singura culoare şi anume verde aprins, facănd tastatura foarte vizibilă pe timp de noapte. În partea din stanga se poate observa butonul cu care Logitech ne-a obişnuit la tastaturile din seria G, şi anume butonul ce opreşte ieşirea din joc atunci când apeşi tasta windows, alt-tab sau alte combinaţii de taste.

 

g105-4

Aşa cum aţi putut citi mai sus, o dinferenţă dintre G105 şi G110 este lipsa de taste multimedia, ei bine cei de la Logitech nu le-au scos ci doar le-au implementat în tastele F6-F12, acestea putând fi acţionate cu ajutorul butonului Function sau Fn care se află în drapta tastei space.

 

g105-51  g105-52

O altă trasatură care iese în evidenţă este culoarea gri a tastelor WASD, lucru care face mai uşoară localizarea acestora pe tastatură. Discrepanţa culorilor ajută în mod clar ochiul să aleagă tastele de care ai nevoie în joc, dacă cumva eşti încă la acel nivel la care te mai uiţi la taste pentru a verifica ceea ce apeşi.

 

g105-6

În stânga sus se regăsesc butoanele pentru schimbarea profilelor şi tasta MR care ajută la înregistrarea unui macro. Puţin mai jos de acestea, în partea din stânga a tastaturii, se mai află şi cele 6 taste programabile ce pot fi configurate diferit pentru fiecare profil, ajungând la un număr de 18 funcţii diferite pentru fiecare joc.

 

g105-7

Aşa cum se poate observa în imagine, dedesubtul tastaturii se află canale ce ajută la organizarea cablurilor pentru a crea un spaţiu de joc cât mai liber. Tot aici se pot observa picioruşele de cauciuc, amplasate în extremităţile tastaturii, care împiedică alunecarea şi faptul că acestea sunt destul de mari.

 

Cam atât în ceea ce priveste design-ul tastaturii, să trecem la software.

 

Software

g105-homepage

Acesta este homepage-ul software-ului, nimic mai mult decât o reprezentare grafică a tastaturii.

 

g105-buttons

Apăsând butonul de lângă homepage, intrăm în interfaţa de programare a profilelor şi a butoanelor G.

Cum am specificat la începutul review-ului, singurul inconvenient pe care eu l-am întâmpinat a fost amplasarea tastelor G, acestea fiind prea apropriate de celelalte taste aşa că primul lucru pe care l-am făcut a fost schimbarea tastelor G în alte funcţii nefolositoare în Windows.

De ce ? Simplu, aşa cum se poate observa şi în imagine acestea sunt setate default ca F1, F2… F6, funcţii care în windows sunt shortcut-uri către back, forward, help, search şi altele, aşa că este destul de enervat să apeşi G1 în loc de ESC şi să ajungi de fapt la fereastra de help dintr-un media player.

Revenind la software, de aici se pot programa tastele G pentru fiecare memorie a profilului selectat. În partea de sus se pot observa şi modifica profilele instalate pe sistem.

La instalarea softwareului va apărea o fereastră din care poţi selecta din peste 200 de profile pentru jocuri, acestea apărând după aceea în partea de sus cu setări default făcute pentru tastele G.

 

g105-command

După selectarea profilului şi apăsarea unui buton G din interfaţă, va apărea o fereastră ce permite programarea acestuia cu diferite funcţii, de la right click până la comenzi media sau chiar push-to-talk în Ventrilo.

 

g105-settings

Apăsând rotiţa de lângă semnul întrebării din software, putem observa meniul settings şi modificările pe care le putem face acestuia.

 

Concluzii

Toate ca toate, tastatura Logitech G105 MW3 îndeplineşte condiţiile necesare  pentru a se numi tastatura de gaming. Ţinând cont de preţul foarte avantajos se poate renunţa la anumite mofturi când ne gândim să cumpărăm o tastatura dedicată gaming-ului

Per ansamblu, aş putea spune că atât tastatura căt şi mouse-ul Logitech sub brandul Call of Duty MW3 sunt periferice excelente pentru jocurile de genul first person shooter, cu plusurile şi minusurile lor.

Eu cred, totuşi, că se poate trece peste aspectele pe care unii le-ar considera ca fiind minusuri, însă la preţul la care pot fi achiziţionate, ambele pot fi încadrate cu uşurinţă în categoria best-buy.

Oferind o gamă destul de mare de funcţii, atât tastatura cât şi mouse-ul pot satisfice majoritatea dorinţelor unui gamer, iar asta o susţin fără să stau prea mult pe ganduri. Şi bănuiesc că cei mai înrăiţi fani ai Call of Duty merită să deţină măcar unul dintre perifericele din brandul jocului, daca nu chiar pe ambele.

g105-wasd

Plusuri si minusuri pentru Logitech G105 Modern Warfare 3

Logitech G105 Modern Warfare 3

+ Design
+ Multi-key input
+ Pret

– Amplasarea tastelor G

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.