Logitech G413 este cea mai noua tastatura mecanica pe care Logitech o lanseaza. Vine in doua variante de culoare, dar ambele sunt echipate cu switch-urile Romer-G.

Sincer sa fiu, astept din totdeauna o varianta mai pentru toate buzunarele a unei tastaturi Logitech cu switch-uri Romer-G. Bineinteles, nu bag in aceasta oala Pro sau G410 deoarece aceastea sunt oricum mai scumpe cu aproximativ 30$.

Logitech G413 pare o varianta cheala a unei tastaturi Logitech. Ii lipsesc multe, insa eu as numi-o o varianta mai pura.

Dar hai sa vedem in cele ce urmeaza ce are si ce nu.

Logitech G413

 

Layout si caracteristici

Stiu ca o sa para  ciudat, insa G413 seamana mai mult cu  alte tastaturi ale altor brand-uri decat cu cele Logitech. Este prima tastatura Logitech  cu elemente metalicela vedere. De fapt, singurul element metalic prezent este chiar plate-ul pe care sunt fixate switch-urile.

Aspectul „naked” este unul foarte placut si spre diferenta de multe alte tastaturi, G413 nu vomita lumina prea multa pe langa taste. Dar vom discuta acest aspect la momentul oportun, acum hai sa ne intoarcem la layout.

Fiind echipata cu switch-uri Romer-G si keycap-uri identice cu cele de pe G810, G413 mostenteste si dimensiunile lui G810. Bine, nu este la fel de lata, dar de la stanga la dreapta este identica.

Logitech G413

Lipsesc cu desavarsire tastele multimedia dedicate si acesta nu este un lucru tocmai rau.

Eu unul nu am folosit niciodata butoanele de play, stop etc. Totusi, lipseste si rotita de volum si mi-a fost imposibil sa trec cu vederea lipa ei. Am ajuns sa fiu dependent de aceasta caracteristica atat de misto.

Bine, nu va imaginati ca tastatura este in acest hal de pura incat sa nu existe nici macar comenzi pentru volum sau multimedia. Ele sunt si pentru aceste functii se foloseste tasta combinatoare Fn.

Logitech G413

De fapt, la fel se intampla si in cazul tastaturilor Logitech G Pro si HyperX Alloy.

Lipsesc cu desavarsire si LED-uri indicatoare pentru Num Lock sau Scroll Lock. Acesta din urma este inutil in majoritatea cazurilor, dar Num Lock?!

Logitech G413

Totusi, exista o caracteristica  pe care Logitech nu a mai inclus-o de multa vreme. Un port USB Pass through ca sa iti poti conecta mouse-ul sau castile, daca sunt USB.

Logitech G413

 

Software

Cred ca cel mai bine ar fi sa spunem despre G413 ca este o tastatura softwareless. Logitech Gaming Software este efectiv inutil. Poti seta niste macro-uri pe F-uri, la fel ca la toate tastaturile Logitech fara taste dedicate pentru macro-uri si atat.

Logitech G413

A da, poti activa si breathing effect pentru iluminare. Dar faza e ca la mine nu facea absolut nimic.

Ma asteptam sa poti selecta individual iluminarea pentru taste.

Aveam asteptari cam mari.

g413-sfotware

 

Experienta in timpul utilizarii

Despre adaptare

Logitech G413

Cu tastele este same old story. De la o tastatura Logitech la alta nu simti nicio diferenta majora. Bine, intre G413 si G810 se simte doar din prisma faptului ca nu e din plastic si rasuna altfel. Dar altfel, tastele au aceleasi keycaps, iar switch-urile sunt identice.

Mi-a luat totusi ceva timp sa ma obisnuiesc cu ideea ca marginile sunt ceva mai sharp. Nu te taie, dar chiar iti da senzatia de tastatura serioasa. Mai serioasa decat Asus Claymore care si ea are cover metalic, dar foarte finisat.

 

Despre nivelul de zgomot

La capitolul zgomot sta un pic mai rau decat G810. Bine, switch-urile in sinea lor suna la fel ca pe G810, insa tot ansamblul metalic vibreaza si impreuna cu arcurile switch-urilor se transforma intr-un diapazon enorm.

Acel ping dupa fiecare apasare poate fi sesizat in clip de la secunda 38 cand apas individual fiecare tasta. Este foarte pronuntat mai ales dupa apasarea tastei space, dar se remarca si la urmatoarele.

Pe mine unul nu ma deranjeaza sunetul metalic. De fapt, overall iti da impresia ca e construita mai solid decat G810.

Pe viitor am sa inregistrez mai de aproape ca sa poata fi evidentiat acest zgomot, daca este prezent.

 

Despre iluminare

Ei bine la acest capitol switch-urile Romer-G au avut mereu un avantaj deoarece lumina iese fix din mijlocul lor. Astfel, le e mai usor sa concentreze toata lumina catre litera din keycap si sa nu scape pe langa mai nimic.

Logitech G413

Din pacate pentru generatia RGB, aceasta tastatura permite iluminarea intr-o singura culoare. Alba daca este varianta silver si rosie daca este varianta carbon. Pe mine unul nu ma deranjeaza si m-am obisnuit de pe vremea lui G710+. Am spus acelasi lucru si cand au lansat G610. E ok sa fie iluminata tastatura intr-o singura culoare.

Nivelul intensitatii poate fi reglat in 5 trepte, unde una dintre trepte inseamna oprit total. Cel mai inalt nivel este foarte puternic si mi-a fost imposibil sa il folosesc pe intuneric.

Logitech G413

 

Concluzii

Desi nu are rotita de volum, acea dotare ce mi se pare cruciala pentru tastaturi, G413 a reusit sa devina favorita mea inca de cand am scos-o din cutie. Am ramas prost cand vazut-o. Vorbesc bineinteles de varianta Silver care  arata mult mai bine decat cea carbon.

Logitech G413

Totusi, iluminarea variantei carbon este ceva mai subtila. Lumina alba a variantei silver este extrem de puternica atunci cand este setata la maxim. De fapt, cred ca au vrut sa faca o tastatura a carei iluminare sa o vezi si in soare puternic purtand ochelari de soare 😆

Lasand gluma la o partea, G413 este singura tastatura pentru care imi vine usor sa dau uitarii rotita de volum. Bine, nu e singura. Dar  e la loc de cinste langa Filco Majestouch 2.

De departe mi se pare o alegere mai buna decat orice alta tastatura din zona de pret 4-500 Lei. Dar asta evident, daca nu te deranjeaza ping-ul emis dupa apsarea fiecarei taste.

Editor's Choice WASD Award

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.