Logitech G613 este exact tastatura care lipsea din piata mainstream. Nu este prima tastatura mecanica wireless, insa, in mod clar are cele mai mari sanse sa devina cunoscuta.

Logitech sunt cunoscuti pentru tastaturile lor wireless pentru office si cum sunt foarte multi gameri care prefera o astfel de tastatura wireless. Doar pentru a beneficia de lipsa firelor. Desi tastaturile acestea sunt cu membrana, si inferioare celor mecanice.

Iata ca a aparut si combinatia perfecta intre o tastatura office si una de gaming: Logitech G613 – mecanica si wireless.

 

Ce este Logitech G613?

Logitech G613 este, asa cum am mai zis, o tastatura mecanica wireless de gaming. Bineinteles ca orice tastatura poate fi folosita pentru gaming, insa, una mecanica este cea mai potrivita.
Nu vreau sa intru foarte tare in detalii despre ce si cum, insa, ca fapt divers, o tastatura mecanica va avea si dupa multi ani de utilizare acelasi sentiment la apasare si nu se va modifica forta necesara pentru apasarea tastelor.

Logitech G613

Stiu ca va ganditi deja ca suna stupid sa ai o tastatura wireless pentru gaming. Asta inseamna ca va trebui sa ii conectezi cablul cand iti e lumea mai draga.

Mie mi se intampla frecvent cu castile de gaming. Se descarca taman cand ma joc. Si daca s-ar intampla asta la o tastatura as da cu ea de pereti.

Dar G613 depaseste aceasta bariera a autonomiei printr-un truc super simplu. Nu are iluminare.

Si adevarul e ca daca ar avea iluminare cu siguranta ar consuma bateriile intr-o ora la cat de multe LED-uri ar trebui sa aprinda.

Asadar, acest compromis nu e chiar un compromis, ci o miscare logica.

 

Layout si caracteristici

Logitech G613 se aseamana foarte mult cu Logitech G213, insa, exista o diferenta destul de mare intre ele: G613 are un rand de taste macro. Bineinteles, nu le vom compara pentru ca una este cu fir si membrana, iar alta wireless si mecanica. Va spuneam doar ca sa va faceti o idee despre layout.

Layout-ul lui G613 este o combinatie intre ISO si ANSI. Adica are shift stanga lung ca in layout-ul ANSI, dar si enter inalt precum tastaturile cu layout ISO.

Logitech G613

 

In total exista 6 taste pentru macro-uri pe un rand pozitionat pe partea stanga a tastaturii.

Mie unul imi displace total sa am acest rand de taste inutile pe partea stanga pentru ca le apas frecvent din greseala. Dar sunt oameni carora le sunt utile.

Logitech G613

Sunt convins ca Logitech au tinut cont atunci cand au conceput-o astfel incat sa celor carora le este adresata sa nu fie oripilati.

La fel ca in cazul majoritatii perifericelor noi de la Logitech, si G613 poate fi conectata la mai multe dispozitive. La unul folosind dongle-ul. Adica prin intermediul tehnologiei Lightspeed. Si folosind standardul Bluetooth cu alte 8 dispozitive.

Trecerea de la un dispozitiv la altul se poate face foarte usor, apasand pe unul dintre butoanele dedicate modului de conectare.

Logitech G613

Alimentarea tastaturii se face cu doua baterii AA si Logitech promite o autonomie de pana la 18 luni. Probabil este infulentata de numarul de apasari de taste, dar si de numarul de dispozitive conectate.

Logitech G613

 

Si ultima caracteristica despre care vreau sa va mai povestesc, care de altfel este si cea mai inutila, este standul de telefon. Bine, este inutil din punctul meu de vedere. Am mai avut de la alte modele de tastaturi Logitech si nu l-am folosit niciodata.

Logitech G613

 

Galerie foto Logitech G613

 

Experienta in timpul utilizarii

Despre zgomot

Singura diferenta majora pe care am sesizat-o intre Logitech G613 si G810 a fost ca la modelul wireless ping sound-ul este ceva mai pronuntat. In rest, switch-urile produc exact acelasi zgomot ca si la restul tastaturilor Logitech. Totusi, se poate observa o diferenta fara de Logitech G810. Aceasta diferenta este cauzata de felul in care este construita tastatura.

G810 suna mai infundat pentru ca e ceva mai „plina”.

 

Despre jucat

Mi-a placut foarte mult ca desi are un fel de stand by, nu am sesizat niciun fel de intarziere cand reactivam tastatura. La mouse-ul G603 am simtit imediat intarzierea atunci cand functiona pe Bluetooth, insa folosind tehnologia Lightspeed nu am sesizat aceasta problema nici la G603 si nici la G613.

Am jucat doar Quake Champions cu ea si trecerea de la Logitech G Pro la G613 a fost, bineinteles, fara probleme.

Pana la urma este vorba despre aceleasi switch-uri si aceleasi keycap-uri. Ma rog, cele de la G613 nu permit trecerea luminii, dar in esenta au aceleasi dimensiuni si doar dimensiunile pot modifica felul in care te adaptezi de la o tastatura la alta.

Tastele pentru macro-uri nu m-au incurcat in timp ce ma jucam si e normal pentru ca am degetele in permanenta pe WASD si n-am ce sa caut cu degetul mic atat de departe incat sa apas G5 sau G6 involuntar.

 

Software

G613

Sincer sa fiu, eu speram sa pot vedea macar dispozitivele conectate. In schimb, singurul lucru pe care il poti face cu aceasta tastatura din software este sa modifici functiile tastelor G. Eu le-am dezactivat deoarece oricum le apas involuntar. Macar asa nu fac nimic.

 

Verdict

Cumva, Logitech G613 se potriveste perfect alaturi de Logitech G603. Poate si pentru ca pot fi conectate la mai multe dispozitive prin Bluetooth.

Eram sceptic in ceea ce priveste folosirea unei tastaturi wireless pentru gaming, insa G613 mi-a dovedit ca se poate.

Daca firele sunt un impediment pe biroul vostru, atunci acest combo s-ar putea sa fie ceea ce cautati.

Ofera performante excelente, dar si autonomie de invidiat.

  • Logitech G613 poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 660 Lei

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

One thought on “Logitech G613 wireless mechanical gaming keyboard review

  1. Salut! Am o intreabre in caz de se descarca bateriile ce fac gen pot sa le reincarc ma refer la duratea de viata a tastaturii o conectez prin cablul usb si ea se incarca sau cum?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.