Microsoft de-a lungul timpului a neglijat perifericele dedicate exclusiv gaming-ului. Iată că in ultima vreme acest lucru s-a schimbat iar colaborarea cu Razer a adus pe birourile gamerilor două produse de excepţie, şi anume : mouse-ul Habu şi tastatura Reclusa.

Hotărârea Microsoft de a intra şi pe piaţa destinată gamingului nu poate decât să ne bucure, deoarece bătrânul Intelli 1.1 a facut furori în rândul jucătorilor de Counter-Strike şi nu numai. Eu incă îl folosesc cu succes in Quake 3 şi Call of Duty 2.

După lansarea cu succes a mouşilor din gama Sidewinder urmarea logică ar fi fost o tastatură care să completeze cu succes combo-ul.
Astfel, a apărut Sidewinder X6.

La o primă vedere X6 iese în evidenţă prin construcţia elegantă si mărimea generoasă a wrestpad-ului. De asemenea, primul lucru remarcat din poze, este faptul că numpad-ul este detaşabil. Acest aspect este luat în considerare imediat mai ales în cazurile birourilor sever aglomerate:)

Layout-ul este unul clasic, (QWERTY), însă tastatura este optimizată la maximum pentru nevoile unui gamer.
X6 vine cu cel mai mare număr de taste dedicat macro-urilor regăsit pe o tastatură. Cu un număr de 30 în total, Microsoft le-a asigurat gamerilor un spaţiu suficient de mare pentru orice manevere automatizate le trec prin cap. În paginile ce urmează vom vedea cum se lucrează cu o astfel de tastatură în mijlocul unei bătălii.

 

Caracteristici

Mulţi or să se intrebe totuşi cum pot folosi macro-urile.
Îşi mai aduce cineva aminte de seria Mortal Kombat şi cât de greu era să apeşi la timp combinaţia de taste necesară unui final sângeros?
Acum e mult mai simplu, doar înregistrezi combinaţia de taste şi la momentul oportun, complicata combinaţie devine o banală apăsare de buton.

Un alt exemplu ar fi jocurile unde viteza de reacţie devine factorul decisiv. În counter-strike, jucătorii sunt nevoiţi să-şi cumpere arme la începutul fiecărei runde. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru că apuci să pleci din baza ta înainte ca inamicul să plece din a lui şi aşa vei avea timp să ocupi o poziţie favorabilă pe hartă astfel încât să îl pândeşti.

Aşadar, cu ajutorul unei singure taste, jucătorul poate să-şi defineasca o mulţime de variante ale arsenalului ce urmează să îl folosească, în funcţie de banii pe care îi are sau de echipa în care joacă.

Prima tastă care iese în evidenţă este cea cu logo-ul Sidewinder, care este un quicklaunch pentru Game Explorer în Vista sau pentru software-ul Intelli Type Pro în XP.

O a doua tastă, foarte utilă şi foarte inovativă introdusă de Microsoft, este cea de in-game macro recording.
Ce face? În timpul jocului, puteţi înregistra o combinaţie de taste pe care o puteţi folosi imediat, fără a fi nevoie să părăsiţi scena. Interesant nu? Şi foarte util pe deasupra.

Deci, ca sa fie mai uşor de înţeles, treaba cu macro recording stă cam aşa:
1. te joci şi vezi ca faci ceva anume ce este compus din mai multe acţiuni. Ca de exemplu, sărit şi aruncat de grenadă (ca să zboare mai departe)
2. apeşi pe tasta de înregistrat, apoi pe tasta macro pe care vrei să înregistrezi comanda (S1 de exemplu) şi apoi te apuci să execuţi comanda ca să se înregistreze ceea ce vrei. Închizi combinaţia tot cu macro record. Ca să exemplific mai pe scurt: macro record+tastă macro+succesiunea de taste dorită+macro record. În momentul în care înregistrezi combinaţia dorită, led-ul de lângă tastă de înregistrat clipeşte. Combinaţia poate fi editată ulterior în acelaşi fel sau cu ajutorul softului. O mică precizare – X6 nu păstrează macro-urile în memoria internă (ca Logitech G15), ci pe harddisk. Aşa că, cei care joacă în deplasare (adică LAN Party) vor trebui să îşi transporte macro-urile cu ei.

Pe lângă tasta de in-game record macro, combinaţiile mai complicate pot fi realizate cu ajutorul aplicaţiei Microsoft Intelli Type Pro, cu care tastatura vine în pachet. Aplicaţia are o interfaţă intuitivă şi prietenoasă, şi chiar şi începătorii vor reuşi să-şi customizeze la maximum tastatura. Dar vom discuta mai tarziu despre aplicaţie şi vă vom şi învăţa cum să definiţi câteva macro-uri cu ajutorul ei.

O altă tastă care tebuie menţionată este tasta cruise control. Sună foarte auto–moto deşi, cruise control nu face altceva decât să repete o acţiune definită. Ajută foarte mult, mai ales în jocurile care necesită un control precis şi o grămadă de taste apăsate simultan, plus una ţinută apăsat pentru acceleraţie, de exemplu.

Eu am folosit-o cu succes în Need for Speed în cursele de drag. Nu am mai fost nevoit să ţin apăsată tasta pentru acceleraţie, concentrându-mă doar asupra direcţiei şi schimbarea vitezelor. evident că poate fi folosită şi pentru altceva, nu numai NFS. Poate fi folosită la fel de bine şi în Flight Simulator sau în Battlefield 2 (dacă zburăm cu avionul), mai ales dacă nu avem un joystick. Deci, după decolare activăm cruise control şi până ne apropiem de destinaţie ne concentrăm doar asupra direcţiei de mers (dacă avem vreme bună şi nu e nevoie să modificăm viteza). Cruise control recunoaşte până la 4 taste apăsate simultan.

Spuneam mai devreme că veţi avea o surpriză. Ei bine, Microsoft s-a gândit de data aceasta şi la jucătorii stângaci, sau cei ce preferă să aibe buluc toate tastele de macro pe partea stângă. Şi nu mă refer la începători, ci la cei care îşi folosesc mâna stîngă:). Numpadul din partea dreaptă se poate detaşa şi se poate muta în partea stânga şi invers. Sau dacă te încurcă îl poţi lăsa în cutie. Depinde de gusturi, nevoi şi spaţiu. Prinderea se face cu ajutorul a doi magneţi, fără clipsuri sau alte mecanisme complicate de retenţie. Simplu şi eficient. Iată că Microsoft a inventat şi prima tastatură modulară pentru gaming.

Totul începe aşa…

 

apoi se apucă de numpad cu mâna dreaptă pentru a-l desprinde de corpul tastaturii… (doh! se aude din sală)

 

şi după căteva jonglerii se poziţionează pe partea stângă

 

şi se împinge relativ uşor

şi acesta ar fi aranjamentul final pentru cei cărora le placă îngrămădeala pe partea stângă

 

În pagina următoare vom vedea ce altceva mai ştie să facă X6 în afară de schimbarea layout-ului pentru joacă.

 

Software

Următoarele taste de pe sunt cele pentru multimedia(play, pauză, mute şi next/previous track) însoţite de un potenţiometru pentru reglarea volumului. Între butoanele multimedia şi potenţiometrul pentru volum mai găsim încă unul, identic cu ce de mai sus, ce are rolul de a modifica intensitatea luminii tastelor. Tastatura este luminată în două culori distincte şi anume roşu intens şi galben deschis. După cum probabil s-a observat deja din pozele anterioare, roşu este folosit pentru a ilumina tastele normale, iar galben pentru macro-urile de sub tasta escape cât şi pentru cele ale numpad-ului.


butoanele multimedia şi cele două potenţiometre

 

La sfârşitul paginii precedente spuneam că vom discuta şi de ceea ce ştie X6 să facă în afară de macro-uri şi schimbatul layout-ului. Ei bine, X6 poate memora până la 3 profile definite pentru nevoile fiecăruia. De exemplu, un profil pentru munca de zi cu zi (filme, muzică şi alte lucruri de care nu se poate lipsi gamerul) iar restul de două pentru joacă. Folosită ca tastatură pentru office, X6 poate da bătăi de cap din cauza poziţionării tastelor. Mie mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu ea, chiar şi după o săptămână, mai ales că nu există nici un fel de control al înclinaţiei.

Hai să vedem şi ce se poate face cu ajutorul aplicaţiei Intelli Type despre care am tot vorbit. Bănuiesc că fiecare a apăsat accidental tasta windows în timpul vreunui joc sau a vreunei activităţi mai importante. Ei bine, Intelli Type permite dezactivarea tastei ca şi a celorlalte taste pe care nu le foloseşti în joc, pentru a asigura un control eficient şi precis. Mai jos aveţi câteva un exemplu de macro făcut pentru Counter-Strike. Rolul acestuia era să îmi cumpere armamentul şi echipamentele pe care le folosesc de fiecare dată

Cu delay-ul din exemplul de mai sus nu se efectua una dintre comenzi, mai exact nu îmi cumpăra pistolul. În aceste cazuri întârzierea dintre comenzi trebuie crescută, însă nu prea mult pentru că ideea în sine a macro-ului este şi de a executa în cel mai scurt timp succesiunea de comenzi. Eu unu recomand înregistrarea macro-urilor, aşa se evită situaţiile în care delay-ul automat nu se potriveşte.

 

Verdictul

Iată că am ajuns şi la sfârşit. Cuvintele care îmi vin vin acum în minte pentru a încheia acest articol nu sunt decât de laudă la adresa Microsoft. Au reuşit să le ofere mouşilor din seria Sidewinder un frăţior pe măsură şi să ridice din nou standardele, cu un produs de excepţie. Chiar dacă nu prea se găseşte la vânzare pe la noi, este o tastatură ideala pentru maniacii shooter-elor şi chiar a strategilor. Până şi jucătorii înrăiţi de World of Warcraft or să-şi găsească un aliat de nădejde în X6.

Singurul neajuns ar fi lipsa unor conectori USB sau a unui jack audio, lucru ce ar fi făcut viaţa mai uşoară oricărui gamer dacă ne gândim din nou la birourile aglomerate şi conectorii mereu insuficienţi. Dar acest lucru se poate trece cu vederea dacă ne îndreptăm privirea spre puterea de customizare – e tastatura perfectă pentru World of Warcraft, Starcraft şi Counter-Strike , mărime, stabilitate pe birou, confort şi mai ales numărul imens de macro-uri pus la dispoziţie. Aşa că, dacă v-au mai rămas ceva bani după petrecerile de sărbători şi vă trebuie tastieră nouă după ce aţi vărsat şampanie în cea veche:), X6 este una din recomandările noastre.

 

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.