Intotdeauna m-am entuziasmat cand am vazut la orizont un concept nou si interesant. La fel s-a intamplat cand i-am vazut pe Mountain.

Anuntasera produsele si mi-au atras atentia instant.

Conceptul de tastatura modulara nu este nou. Au tot fost lansate de-a lungul timpului tot soiul de tastaturi ce se transforma in diferite alte dizpozitive.

E greu sa iti imaginezi cum de ai putea sa ai nevoie cand de o tastatura mica, cand de una mare cu diferite optiuni. Insa, pe masura ce ajungi sa folosesti PC-ul in diferite scenarii si sa il imparti cu colegi sau familie ajungi sa explorezi si astfel de optiuni.

De exemplu, eu nu concepeam viata fara numpad pana acum 3 ani. Introduceam atat de multe date si eram atat de obisnuit cu forma respectiva incat nu imi imaginam sa introduc cifre altfel.

Dar cumva conjunctura a facut in asa fel incat in majoritatea timpul de atunci si pana acum sa stau pe tastaturi tenkeyless sau mai mici.

Date tot trebuia sa introduc in PC, caci aveam nevoie de ele digitale, dar mi-am schimbat incet-incet obisnuinta. Am inceput sa folosesc blocul numeric de deasupra literelor si asa am ajuns sa nu mai am nevoie de tenkeyless. A fost nevoie doar sa nu mai adun multe date, ci sa le intorduc pe masura ce vin. Si asa nu mai este un efort chiar atat de mare sa le scriu folosind alta zona de cifre.

Ce vreau sa spun de fapt este ca nevoia te impinge spre anumite obiceiuri.

Un contabil nu va renunta la numpad. Iar daca cel cu care imparti PC-ul de acasa are nevoie de numpad si tu nu, exista o cale de mijloc. O tastatura cu numpad detasabil.

Bine, Mountain Everest Max nu este doar o tastatura cu numpad detasabil. E mult mai mult. E un concept super misto si pentru care mi-a venit o idee de produs/addon in primele 5 minute de utilizare. Dar ajungem si acolo. Pana una alta hai sa va povestesc despre caracteristicile ei si mai ales despre constructie. Caci acolo straluceste.

 

Ce este Mountain Everest Max?

Este varful de gama in materie de tastaturi de la Mountain, acesti nemti pasionati de periferice. Bine, deocamdata au un singur model disponibil. Dar fiind vorba de un produs modular, oferta poate varia.

Modelul Everest Max include tot ceea ce au Mountain sa ofere mai bun.

Adica in pachet ai tastatura tenkeyless, numpad-ul detasabil, mediadock-ul si wristrest-ul.

Si on top of that ai o experienta cand le scoti din cutii cum n-ai mai intalnit. Fiecare accesoriu este amplasat in propriul sertaras, iar cutia este un fel de etajera. Premium stuff.

In ceea ce priveste switch-urile, varianta ce a venit la review este echipata cu Cherry MX Red. Dar tu poti alege orice switch din oferta lor. Sau daca ai tu pe acasa niste switch-uri, poti lua doar barebone-ul.

Magazinul lor il gasiti aici. Preturile variaza in functie de alegerile facute.

Oricum, in mod normal vine dotata cu keycap-uri ABS. Nu sunt cele mai stralucite de pe planeta. O perioada cel putin. Dar in combinatie cu constructia solida dau o senzatie similara cu a tastaturilor de gaming cu keycap-uri PBT. Nu numai constructia solida modifica sunetul produs la tastare, ci si spuma din interior.

 

Unboxing Mountain Everest Max

Tastatura Mountain Everest Max

Totul incepe cu un barebone tenkeyless. Sau poti sa sari direct la varianta Max. Dar daca incepi cu barebone-ul, poti pune ce switch-uri vrei tu. Sunt hot swappable. Iar apoi poti adauga si numpad-ul, daca consideri ca ai nevoie de el. Si cand duci dorul tastelor multimedia dedicate, poti lua si Media dock-ul. Sau poti ramane la o tastatura simpla si serioasa.

Cea mai tare parte legata de constructie este ca au captusit-o cu spuma. Si sunetul este mult mai finut. Si adevarul este ca se simtea cu keycap-uri ABS mult mai bine decat orice tastatura mi-a trecut pe sub degete de la faimosii producatori de periferice, dar cu PBT. Mult mai bine si decat Corsair K70 RGB TKL.

O alta caracteristica ce trebuie mentionata sunt stabilizatoarele Cherry, deja lubrifiate.

Asta inseamna ca tastele lungi sunt super stabile si au o cursa uniforma. Fara wooble.

Tot corpul tastaturii este din aluminiu, iar burta este din plastic.

 

Palm rest

Este extrem de fin. Nu sunt specialist in industria polimerilor sa va pot spune cu exactitate ce material au folosit. Dar este un inlocuitor de piele.

Trecand peste acest aspect, mi-a placut maxim sistemul magnetic de atasare. Nu este cea mai puternica legatura din lume. Dar cand il atasezi, aluneca singur pe doua ghidaje si se pozitioneaza super fix.

Daca muti tastatura si tarasti wrist rest-ul, acesta va ramana pe pozitie. Sau pe birou daca ridici tastatura prea sus. Gravitatia invinge.

 

Numpad & Display Buttons

Este piesa de rezistenta. Din primul moment in care am vazut aceste butoane mi-a fugit mintea la StreamDeck de la Elgato. Functiile butoanelor se pot modifica din Base Camp, aplicatia de configurare de la Mountain.

Intregul numpad este programabil si chiar il poti utiliza pe post de macro pad.

Bineinteles, imaginile afisate pe butoane pot fi modificate cu aplicatia BaseCamp.

Si sistemul de conectare al numpad-ului este destul de interesant. Folosesc un conector TypeC  si in pachet exista si un cablu pentru a conecta numpad-ul cumva mai la departare de tastatura.

Oricum, e foarte misto ca il poti muta de pe stanga pe dreapta in functie de nevoi sau de utilizator.

 

Media dock & display dial

Este o caracteristica interesanta. Ar fi putut sa fie si utila, dar necesita prea multe actiune pentru a ajusta volumul. Sau pentru a vedea cat e ceasul. Pentru orice actiune trebuie sa rulezi un applet. Cam departe de a avea alta utilitate decat butoane multimedia si mini rama foto.

Modul de conectare al addon-ului este iarasi foarte misto. Au folosit tot un conector TypeC si exista doua pozitii posibile. In stanga, sau in dreapta.

Eu am tinut in permanenta afisat logo-ul WASD.

 

 

Conectivitate

Conexiunea dintre PC-ul tau si tastatura se realizeaza prin intermediul unui cablu USB TypeC 3.0. Iar componentele tastaturii folosesc conectica TypeC. De asemenea, in pachet se mai gaseste si un mic prelungitor ce iti permite conectarea numpad-ului intr-o pozitie ce iti e mai confortabila decat lipit de tastatura.

Felul in care vedeti numpad-ul conectat, sau media dock-ul, sunt singurele combinatii posibile. Desi sunt conectory TypeC si poti realiza o conexiune a media dock-ului pe una din laterale, acesta nu va functiona. Acelasi lucru este valabil si pentru numpad. Daca il conectezi cu cablu la unul dintre port-urile TypeC dedicate pentru media dock, la fel, nu va functiona.

Intr-adevar, atunci cand sunt conectate la un alt host, atat numpad-ul, cat si media dock-ul nu functioneaza.

Mi se pare normal. Sunt niste extensii specifice ale acestei tastaturi. Faptul ca au folosit un conector TypeC este doar o alegere. Putea la fel de bine sa fie si conector Lightning.

 

Picioruse magnetice

Este de departe cel mai ingenios sistem de inaltare al tastaturii. In pachetul Everest Max 8 magneti si cele 4 picioruse, magnetice si ele. In cazul Max, daca vrei sa aliniezi numpad-ul cu restul tastaturii trebuie sa folosesti cate doi magneti per picior.

Adica daca cumva vei lua varianta Everest normala nu o sa ai atat de multi magneti precum am folosit eu in imaginile de mai jos.

Dar macar poti cumpara separat. Oricum, sunt super utili si prin casa. Mai prinzi o draperie, o poza prin casa.

Oricum, vei avea dubii asupra stabilitatii lor si in momentul in care ii vei instala. Dar dubiile vor disparea imediat.

 

Experienta in timpul utilizarii

Evident ca si experienta din timpul unboxingului conteaza. E placut sa observi ca fiecare componenta este impachetata individual. Ca intr-o trusa de scule.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ii apas in mod repetat o tasta. Surpriza totala. Arata a ABS si suna fara ecou.

Intr-adevar, spuma din interior si-a facut meseria de spuma absorbind mare pare din zgomot.

Switch-urile rosii de la Cherry se comporta total diferit pe tastatura asta. Subit a devenit mai placut sa scriu pe switch-uri liniare.

Am incercat si niste keycap-uri HyperX PBT Pudding. Senzatia la tastare nu s-a schimbat extraordinar de mult. Doar vizual.

Mountain.gg Everest Max review | WASD

Cumva, constructia tastaturii face ca diferenta de sunet dintre ABS si PBT sa fie minuscula in ceea ce priveste rezonanta.

Intre timp am decis sa schimb si toate switch-urile Cherry MX Red cu unele Kailh Blue si keycap-urile le-am folosit pe cele PBT al lui K70 RGB TKL.

M-am reindragostit pentru a 3-a oara de switch-urile blue. Bine, asta pana sa observ cat de prost trece lumina prin carcasa lor care nu difuzeaza deloc.

Combinatia finala la care voi ajunge o sa fie switch-uri Cherry MX Silent Red si keycap-uri verzi PBT doubleshot de la Corsair. Mi-a placut sunetul switch-urilor Kailh Blue in combinatie cu keycap-urile Corsair.

 

Software: Base Camp

Everest Max se bazeaza foarte mult pe software-ul producatorului. Sunt atat de multe modificari de facut si poze de selectat pentru butoane incat nu ai fi avut cum fara.

Partea cea mai cool o reprezinta sincronizarea cu Razer Chroma. Adica daca chiar vrei jocuri de lumini cu alte periferice Razer, poti.

O alta caracteristica software ce poate fi utila streamerilor este integrarea OBS. Practic fiecare buton poate fi modificat pentru a executa o functie anume din OBS. Daca iti faci keycap-uri poti transforma numpad-ul intr-un streampad.

 

Verdict

M-am indrtagostit de sunetul switch-urilor pe baza tastaturii Everest. Este cu totul altceva decat ceea ce gasesti prin comert. Atentia la detaliu este cumva dusa la alt nivel.

Mountain.gg Everest Max review | WASD

Insa, pe partea de software si functionalitate a add-on-urilor mai este de surubarit. Cel mai mult mi-ar fi placut posibilitatea sa poti folosi rotita direct pentru volum. In schimb, atunci cand invarti de rotita iti va aparea meniul si abia apoi poti selecta un applet pentru modificarea volumului. Cam contraintuitiv. O actiune simpla necesita acum o succesiune de actiuni.

Pana la urma am decis sa folosesc butoanele cu display pentru Volume Up si Volume Down.

Este extrem de interesant ca poti muta numpad-ul de pe o parte pe alta si media dock-ul din partea stanga in partea dreapta. Mi-ar placea ca pe viitor sa mai lanseze si altfel de add-on-uri. De exemplu un pad, nu numpad, care sa contina doar butoane cu display.

Sau in loc de media dock, la fel, un dock cu butoane cu display.

Acele butoane mi se par cel mai tare feature software. Mai ales in combinatie cu integrarea OBS.

Puteti sa cumparati tastatura Everest Max la pretul de 259€ direct din shop-ul lor. In cazul in care vi se pare cam prohibitiv pretul, exista si varianta Everest Core. Adica tastatura Tenkeyless al carei pret este de 159€. Un pret mult mai bun decat comparativ cu ce gasesti pe piata de la A brands. Adica ai in plus izolare cu spuma, switch-uri hot swappable, picioruse magnetice. Iar la checkout poti alege ce switch-uri sa fie incluse. Fie Cherry, fie Kailh de tot soiul.

Singura diferenta intre Core si Max ar fi ca nu ai in pachet toate jucariile.

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

One thought on “Review: Mountain Everest Max

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.