Benq au fost si vor ramane in continuare un fel de tatici cand vine vorba de monitoare de gaming, indiferent de brandul sub care au lansat produse.

Dar de cand au cumparat acum 5 ani compania Zowie, am tot vazut diverse schimbari. Chiar in acel moment au venit cu un fel de rebranding si astfel aproape toate monitoarele de gaming aveau sa treaca sub emblema Zowie.

Noua companie avea sa se concentreze, in schimb, doar pe eSports, si uite asa au ramas Benq cu un portofoliu slab diversificat. Pentru ca, dintr-un motiv sau altul, Zowie nu aveau niciun interes pentru piata de gameri normali.

In scurt timp, a venit si schimbarea. Acea gura de aer proaspat. Monitoare de gaming sub numele Benq.

Nu trebuie sa te gandesti ca divorteaza de Zowie. Si chiar daca ar face-o, nu are niciun fel de impact asupra pietei monitoarelor de gaming. Sunt sigur ca daca Zowie o sa dispara din toata socoteala Benq, ei vor veni si cu monitoare pentru esports sub numele Benq. Pentru ca pana la urma este un segment unde au o gramada de tehnologii proprietare foarte bune.

Revenind la oaia noastra cu care ma distrez in zilele astea de izolare, Benq EX2780Q este un monitor mai degraba multimedia, decat de gaming.

Banuiesc ca suna mai bine de gaming decat multimedia. Ca probabil in subconstient te gandesti ca daca e de gaming e suficient de bun si rapid incat sa il foloseasca si un pro gamer. Dar nu se pune problema in acest caz.

Este vorba de un monitor de gaming casual. Sau light. Sau ocazional. Nu de hardcore gaming asa cum se intampla in cazul lui XL2411P, monitor special conceput pentru esports si atat (are o reproducere a culorilor groaznica).

Benq EX2780Q review | WASD

Si se pune accentul mai mult pe alte caracteristici decat alea pentru gaming. Adica serios, ce gamer are nevoie de telecomanda pentru monitor?!

Dar pana la finalul materialului vom intelege exact cui se adreseaza EX2780Q.

Ce este Benq EX2780Q?

Este un monitor cu o diagonala de 27 inci sau aproximativ 68 centimetri. Panoul pe care Benq l-au folosit pentru acest model este de tip IPS. Sper ca ati observat exprimarea. De tip IPS. Mai exact, este un panou AAS (Azimuthal Anchoring Switch).
Pe romaneste, este un panou ca IPS-urile, dar fabricat de catre Innolux. Modelul exact al panoului este M270KCJ-K7B si acesta este capabil sa afiseze imagini la o rezolutie QHD, sau 2560×1440 pixeli. Este capabil de 10 biti, dar in combinatia 8 biti + FRC. Asta inseamna ca procesarea semnalului se face pe 10 biti, dar doar cand este activat HDR.

Si ca tot veni vorba de HDR, EX2780Q este certificat HDR400 de catre VESA. Si pe langa asta, vine dotatat si cu o tehnologie proprietara de la Benq care se numeste HDRi. Aceasta tehnologie are rolul de a emula efectul HDR in jocurile si filmele care nu sunt HDR.  Rata de improspatare conform specificatiilor este de 144 Hz si din primele semne nu poate fi urcata mai sus.

La capitolul caracteristici, Benq EX2780Q sta excelent. Vine echipat chiar si cu o telecomanda.

Aceasta caracteristica n-am mai vazut-o la un monitor de cel putin 10 ani. Si pe vremea respectiva era marele trend. Totul avea o mini telecomanda cu 2 functii obosite. Si ajungeai sa ai pe birou cate 3-4 telecomenzi pentru monitor, sistem audio, placa de sunet si tv tuner.

A fost o perioada in care am dezvoltat ura pentru telecomenzi. Am ajuns sa le urasc pentru ca se transformau in niste obiecte care doar strang praful.

Cam acelasi lucru l-am observat si la telecomanda monitorului Benq EX2780Q. Poate sa fie utila, dar nu neaparat.

E un monitor prea mic ca sa stai la distanta asa mare incat sa ai nevoie si de telecomanda. Dar in acelasi timp poate sa fie si utila daca folosesti sistemul audio al monitorului pentru ca ai butoane pentru ajustarea volumului sau oprirea sunetului in totalitate.

Benq EX2780Q review | WASD

Exista buton si pentru schimbarea modului in care este redat sunetul, sau altul pentru activarea low blue light.

Si adevarul este ca daca ar fi fost programabile butoanele telecomenzii, nu cred ca as fi pus alte functii in afara de cele deja alese de catre Benq. Asa ca din acest punct de vedere, e ok telecomanda daca este si folosita.

Pe partea de ajustare a pozitiei panoului nu se poate spune ca sta tocmai stralucit. Singura ajustare pe care o poti face este a unghiului de inclinare a panoului. Nu poate fi rotit sau ridicat.

Pentru mine unul este important sa poti ajusta monitorul in te miri ce poziti tocmai pentru a-mi spori confortul si pentru a castiga niste spatiu extra.

Dar cum am deja un brat hidraulic pentru monitoare, pot spune ca nu mai este atat de important ca monitoarele sa fie dotate cu tot soiul de picioare inteligente ce permit ajustarea in toate unghiurile planetei. Dar exista oameni care nu sunt dispusi sa investeasca intr-un brat scump pentru monitor. Ei bine, ei nu vor avea atat de multe posibilitati in ceea ce priveste ajustarea lui.

La capitolul intrari de semnal sta excelent. Este echipat cu un DisplayPort 1.4, doua HDMI 2.0 si un USB TypeC tot pentru semnal. Este extrem de util acest port pentru cei se bucura de noile laptop-uri dotate cu acest port. Ca de exemplu MacBook-urile noi care au doar USB-uri TypeC.

Si cireasa de pe tort o rperezinta posibilitatea de a incarca laptop-ul folosind acest TypeC. Adica te scuteste de toate cablurile de care ai avea nevoie ca sa folosesti un laptop modern conectat la monitor.

Benq EX2780Q review | WASD
Benq EX2780Q review | WASD

Si ultima dotare a acestui monitor pe care o mai scot in evidenta este sistemul audio. Bine, e mult spus sistem audio pentru ca este vorba de un singur difuzor. Dar incinta in care rezoneaza il face pe EX2780Q sa reproduca sunetele intr-un mod chiar decent. Si cu un pic de bass, si cateva inalte. Si uite asa am ajuns sa ascult mai des muzica la PC decat o faceam inainte. E mai simplu decat sa imi arunc castile pe cap. Si in mod clar mai elegant decat o pereche de galene de 3 lei (boxe ieftine) insirate pe birou.

Benq EX2780Q review | WASD

A. Si ca sa vina si cu leac pentru disperarea mea vis-a-vis de existenta unei rotite de volum pe tastatura, au inclus o rotita pentru ajustarea volumului direct pe marginea inferioara a acestuia. E mare si se invarte super usor si daca esti ca mine, te va ajuta sa treci peste sevrajul cauzat de lipsa rotitei de volum pe tastatura (Logitech Pro X user here).

Si un alt punct forte al acestui monitor in materie de dotari il reprezinta solutia pentru managementul firelor. Felul in care le ingropi in picior si cat de bine se fixeaza cablurile acolo este chiar misto.

Benq EX2780Q review | WASD

Meniul monitorului Benq EX2780Q

Metodologie de testare

Input lag

Gata cu Unreal Tournament 3. Ma rog, voi continua sa rulez testele, pentru a avea rezultatele la indemana in cazul in care voi observa vreun comportament anume, dar nu le voi mai publica decat in cazuri speciale.

Cel mai important joc din noua metodologie de testare este Counter Strike Global Offensive.

Stiu ca este o vechitura, dar pentru pro gameri este super important timpul de raspuns in acest joc si Unreal Tournament 3 nu se comporta la fel ca acesta din urma.

Pe langa asta, am schimbat si abordarea. Nu voi mai folosi flama armei dupa un foc pe post de reper vizual pentru ca la CS:GO fiecare foc de arma are o animatie diferita si timpul poate varia in functie de aceasta.

In schimb, am ales sa folosesc strafe, bineinteles tot cu ajutorul mouse-ului modificat care aprinde un LED in momentul in care apas click-ul stanga. Stiu ca ati mai vazut prin alta parte o procedura similara, dar abordarea mea nu aduce niciun fel de lag. Nu exista un sistem de operare care sa decida cand sa aprinda LED-ul ca in cazul celor care folosesc Arduino.

Asadar, cand apas click-ul se aprinde LED-ul si dupa ce totul este procesat de catre PC este trimis spre afisare. Si la primul indiciu vizual notez timpul care s-a scurs intre momentul apasarii click-ului (aprinderea LED-ului) pana in momentul afisarii pe ecran.

Fiind vorba de acelasi PC, singura variabila este monitorul si modul selectat pe acesta.

Intotdeauna cand testez un monitor de gaming, aleg cel mai rapid mod de afisare, chiar daca inseamna sa imi afiseze folosind culori ireale ca in cazul modurilor de operare FPS ale majoritatii monitoarelor.

Daca are overdrive, acesta este trecut pe Extreme. Daca are FreeSync sau G-SYNC, acestea sunt dezactivate. Daca are Motion Blur reduction, la fel. Il dezactivez deoarece adauga lag. Am verificat asta cand am testat pentru prima oara G-SYNC care permite utilizatorului sa foloseasca fie G-SYNC, fie ULMB (ultra low motion blur).

input-lag-mouse

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1000 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Pentru inregistrare am folosit o camera Sony RX100 Va care este capabila sa inregistreze la 1000 fps.

Sony RX100 Va

Pentru Quake Champions folosesc rezolutia nativa cu limitare de 300 fps.

Folosesc un custom match de 30 minute pe Ruins of Sarnath.

Quake Champions Input Lag
Cadrul 216 este cel mai important. Acolo se observa miscarea pe ecran in urma executarii comenzii de strafe stanga. Timpul total scurs de la apasarea click-ului pana la afisarea pe ecran este de 18ms.

Counter Strike Global Offensive este redat in rezolutia 1280*1024 streched pe tot ecranul. Bineinteles, folosesc comanda „-freq” care face jocul sa comunice cu monitorul la rata de improspatare dorita. De asemenea, folosesc si raw input, iar limita de cadre pe secunda este de 300.

Desi competitiv nu exista o limita superioara, nu putem trage o concluzie despre un monitor daca framerate-ul este ba 350, ba 400, ba 200. La fiecare dintre aceste framerate-uri engine-ul jocului are un lag diferit. Si din acest motiv este obligatoriu ca framerate-ul sa fie fix.

Pentru acest joc folosesc harta Cobblestone in modul offline, dar fara boti. Nu de alta, dar nu vreau sa ma trezesc ca vreun bot ca vine sa ma intrebe ce fac langa un perete:).

Color accuracy

Pentru masurarea culorilor am folosit un X-Rite i1 Display Pro. M-a interesat in mod special reproducerea culorilor si mai bine zis abaterea de la o reproducere ideala. Adica Delta E. Asadar, am masurat toti parametrii cu monitorul setat pe default, adica asa cum este el cand il scoti din cutie, dar si folosind profilul sRGB (acolo unde exista) sau dupa o calibrare dupa un white point apropiat display-ului de testat.

X-Rite i1 DISPLAY

Unele sunt cu white point 7500K, altele cu 6500K. Si va imaginati ca daca as fi calibrat la 6500K un display de 7500K, ar fi aparut niste aberatii foarte mari.

De asemenea, am inregistrat si valoarea maxima a luminantei, dar si contrastul maximum afisat vreodata pe perioada testelor. Ambele valori sunt foarte importante. Mai ales luminanta deoarece cu cat este mai mare cu atat ai mai multa flexibilitate in setarea culorilor pentru gaming.

In ceea ce priveste delta E-ul, nu am notat doar valoarea maxima asa cum am observat ca se practica. O sa gasiti delta E maxim alaturi de delta E average. Pana la urma, impreuna va ofera o privire de ansamblu mai buna. Media este facuta pe un patch de 24 de culori, iar maxima este valoarea maxima inregistrata pe o singura culoare. Mi se pare logic sa conteze si media. Cu cat este mai mica media pe 24 de valori, cu atat mai bine.

Veti vedea in tabelul cu rezultate la ce ma refer exact.

Teste input lag

Counter Strike: Global Offensive

Benq EX2780Q review | WASD

Quake Champions

Benq EX2780Q review | WASD

Unreal Tournament 3

Benq EX2780Q review | WASD

Comparativ cu alte monitoare

Desi in mod normal nu folosesc toate 3 jocurile in review-uri, de data aceasta le-am inclus pentru a intelege mai simplu comportamentul acestui monitor. Stiu ca pare lent pentru ca se afla in a doua jumatate a graficului. Dar nu este chiar atat de lent. Daca va uitati la diferente, nu sunt chiar atat de mari incat sa fie imposibil de utilizat.
Totusi, asta nu inseamna ca este cel mai fantastic pentru gaming, dar nici rau.

Singurul motiv pentru care este atat de lent este procesarea semnalului. Si avand in vedere cate ajustari isi face monitorul pentru a oferi o imagine buna in diverse conditii (setari alese din meniul monitorului), este de inteles.

Ca sa va faceti o idee, monitoarele din varful graficelor, cele care si sunt bune in esports, nu proceseaza la fel de mult semnalul video. Si nici nu sunt dotate cu atat de multe caracteristici legate de calitatea imaginii. Practic, in cazul monitoarelor rapide, semnalul dat de catre placa video este doar afisat, nu si procesat pentru a obtine diferite feluri noi de afisare.

Image quality

Luminance

Chiar daca valorile elgate de puterea maxima la care poate fi iluminat panoul sunt undeva pe la mijloc, adica nici puternica, dar nici slaba, este chiar ok pentru dimensiunea monitorului. Si asa, valoarea maxima obtinuta tot este suficient de puternica incat s ate faca sa vrei sa te uiti in alta parte de la disconfort.

Benq EX2780Q review | WASD

Black luminance

La capitolul negru sta destul de bine monitorul Benq EX2780Q. Dar se comporta exact ca un IPS si chiar are si un pic de glow. Dar parca ceva mai mic decat AD27QD de la Aorus.

Benq EX2780Q review | WASD

Contrast

Contrastul masurat in profilul defautl a fost aproximativ 1100:1. La acea valoare, in mod subiectiv, sau ochiometric, imaginile arata super bine. Totusi, poate ajunge si mai sus si astfel valoarea maxima masurata este de 1500:1, dar pentru a obtine valoarea maxima imaginile nu mai aratau asa de bine. Totusi, faptul ca permite un contrast atat de mare poate indica in mod obiectiv un comportament bun in HDR si in emularea HDR prin HDRi.

Benq EX2780Q review | WASD

Delta E

Valorile obtinute de catre EX2780Q sunt absolut excelente. Bine, era de asteptat avand in vedere pretul destul de ridicat pe care acesta il are. Ca sa va scutesc sa cautati prin grafic, Aorus AD27QD este modelul cu reproducere a culorilor similara. Doar ca acel monitor are panou IPS, nu tip IPS. Si modelul Benq nu are atat de mult glow. Asa ca e posibil ca acest monitor sa fie un pic mai bun. Eu unul le vad cam egale in materie de calitate a panoului.

Benq EX2780Q review | WASD

Verdict

Cumva monitorul Benq EX2780Q a reusit sa trezeasca in mine toate amintirile pe care le aveam legate de PC Mag. Chiar daca este un monitor modern cu panou super nou si o calitate a imaginilor demna de anul 2020, vibe-ul pe care mi l-a dat a fost unul arhaic. Imi pare ca e nascut in perioada aia pre 2010.

Are picior fix. Are telecomanda. Are roata de volum. Si o tona de caracteristici pentru eye care (care tot in perioada aia infloreau). Si cred ca lista ar putea continua. Dar prea putin conteaza prin ce amintiri ma poarta pe mine cand stau asa in izolare si imi derulez in mod frecvent episoade din trecut prin creier.

Conteaza ceea ce se vede in grafice. Un Delta E exceptional. Un contrast foarte bun si un o reproducere a negrului buna.

Benq EX2780Q review | WASD

Merita toate astea la pretul pe care il cer Benq? Da, dar nu cu semnul exclamarii. Si ca utilizator de AD27QD de la Aorus chiar imi e greu sa zic care e mai „bun” (potrivit pentru mai multe lucruri). Imi plac ambele. Fiecare are plusurile lui si minusurile lui. Dar modelul Aorus este genul de monitor in care gasesti niste caracteristici ce sunt un pic prea de gaming de parca ar fi destinate progamerilor, desi acel monitor nu le este destinat tocmai lor.

Asa ca da, pentru tine, acasa, pentru cotlisorul tau de joaca, s-ar putea sa iti fie mai ok acest Benq. Mai ales daca te si joci pe PS4 din cand in cand. Si asta doar pentru ca are un sistem audio decent si e chiar misto sa nu insiri niste cabluri aiurea pentru boxe. Evident, cu conditia sa nu ai pretentii de audiofil.

  • Monitorul Benq EX2780Q poate fi cumparat la aproximativ 3300 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.