Tastaturile sunt cele care fac diferenta intre un gamer agil si unul cu reactie intarziata si, in acelasi timp, exista tot felul de scamatorii pentru a imbunatati performanta unui gamer. Producatorii de tastaturi stiu si ei de acele trucuri si au inceput sa implementeze taste pentru macro-uri aproape pe orice model lanseaza.

Isku FX este o tastatura de gaming ce aduce mult mai multe lucruri interesante, nu doar iluminare si taste dedicate pentru macro-uri. De fapt, Roccat Isku FX este varful lor de gama si inglobeaza aproape tot ce ati vazut pana acum la vreo tastatura Roccat.

Roccat Isku FX este o tastatura cu membrana si nu se abate din zona de confort a majoritatii gamerilor. Layout-ul ei este unul clasic pentru cele 104 taste, insa nu inseamna ca nu are extra key-uri pentru macro sau functii multimedia.

 

Layout

roccat-isku-fx-04Trebuie subliniat faptul ca, desi pe cutie este pozata tastatura cu layout 105 keys, ea este livrata in Romania cu un layout de 104 taste, adica cu Shift mare si Enter mic.

In ceea ce priveste tastele dedicate pentru macro-uri, acestea sunt in numar de 8 si 5 dintre ele sunt plasate pe partea stanga a tastaturii, iar 3 in zona de sub spacebar.

Tastele multimedia sunt situate in zona superioara, chiar deasupra F-urilor, dar pot fi apasate accidental. Este de apreciat faptul ca cea mai importanta tasta dintre toate, adica mute, este pozitionata prima din stanga si, astfel, este imposibil de ratat pe intuneric.

Oricum, daca cumva nu va place aranjamentul tastelor, trebuie sa stiti ca le puteti schimba ordinea sau chiar functiile.

De asemenea, atat zona de macro-uri,cat si tastele cu litere pana la „5, T, G, B” pot fi modificate si chiar dezactivate. Astfel, daca jucati un shooter alert si nu aveti nevoie de anumite taste, le puteti dezactiva din software.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/04-gaming-gear/roccat-isku-fx/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Software

01-main 02-ez

03-media 04-adv

Asa cum ne-am obisnuit si la alte produse Roccat, software-ul este una dintre cele mai importante componente. In afara faptului ca permite inregistrarea macro-urilor live, asa cum face orice tastatura de gaming care se respecta, acestea pot fi si editate ulterior pentru a micsora delay-ul dintre apasarile tastelor.

De asemenea, software-ul permite dezactivarea si rearanjarea tastelor. Totusi, sa nu credeti ca puteti face glume proaste si sa schimbati literele intre ele astfel incat in loc de F sa fie litera A.

La capitolul iluminare este permisa modificarea culorii, intensitatii si a timpului in care LED-urile se sting automat. Da, se poate seta un interval in care daca PC-ul este idle, software-ul va stinge lumina:).

 

Experienta in timpul utilizarii

roccat-isku-fx-07Dupa cum va spuneam, layout-ul tastaturii este clasic si adaptarea se poate face foarte usor. Tastele au dimensiuni normale si astfel atat scrisul, cat si jucatul sunt la fel ca pe orice alta tastatura normala. Totusi, Roccat Isku FX se diferentiaza prin feedback-ul oferit de taste. Desi nu poate fi considerata o tastatura tocmai silentioasa, sa stiti ca nu ajunge la nivelul de zgomot produs de catre una mecanica, insa feedback-ul se apropie de cel oferit de una mecanica.

La ce ajuta un feedback bun si pronuntat? Pai te face sa renunti la privitul tastaturii in timpul scrisului. Stii intotdeauna ca ai apasat o tasta si poti astfel sa iti modifici reflexele pentru ca iti dai seama mult mai usor cand apesi gresit sau cand nu apesi.

In ceea ce priveste utilizarea macro-urilor, trebuie sa va marturisesc ca nu sunt asa mare fan, insa sunt cel mai mare fan al tastelor T1, T2 si T3 dispuse chiar sub spacebar. Nu numai ca poti utiliza macro-urile foarte usor cu acele taste, dar poti seta chiar cronometre pentru League of Legends, de exemplu.

Eu am folosit aceasta functie pentru buff-uri si pentru dragon si chiar m-a ajutat sa imi aduc aminte de cel din urma intotdeauna.

Un alt aspect pe care l-am apreciat la Isku FX este cable management-ul. Canalul de cablu de pe burta tastaturii permite atat ascunderea cablului ei, cat si al altor periferice.

 

Concluzii

roccat-isku-fx-17Roccat Isku FX este o tastatura scumpa si nu exista niciun dubiu. Nu oricine isi permite sa investeasca suma de 483 Lei intr-o tastatur, iar asta nu este o noutate pentru Romania. Pozitionarea ei in piata este destul de ciudata pentru ca exact la suma de 400+ Lei exista tastaturile mecanice decente care vor fi intotdeauna mai atractive pentru gamerii hardcore ce nu sunt interesati de macro-uri si software.

Totusi, daca modificarile aduse tastaturii va atrag, alaturi de toate tastele de macro-uri si alte chestiuni interesante ale acestei tastaturi dependente de software, trebuie sa stiti ca pretul ei ma face sa o recomand deoarece este mai accesibila decat Logitech G510+, dar si un pic mai mica ca dimensiuni. Asadar nu va va ocupa tot biroul.

Overall, Roccat Isku FX este o tastatura foarte buna, fiind extrem de customizabila se potriveste oricarui tip de utilizator, chiar si celor mai pretentiosi.

 

Plusuri si minusuri pentru Roccat Isku FX

ASRock M8 gaming barebone

+ Aspect
+ Software
+ Iluminare

– Pret

Lasă un răspuns