Asus ROG Pugio este un mouse simetric cu care Asus vor sa cucereasca cat mai multi gameri, dar si entuziasti.

Nu stiu daca va mai aduceti aminte, voi, cei fideli, de Gladius. Un mouse care in teorie era interesant, dar cu care noi am avut o experienta dubioasa pentru ca primisem la review un exemplar bolnav.

Ei bine, Gladius aducea o chestie interesanta pe piata. Puteai schimba switch-urile fara sa fie nevoie sa lipesti ceva pe PCB-ul mouse-ului.

ASUS ROG Pugio

Pugio vine cu o caracteristica similara, dar si cu multe altele si repara lucrurile care nu functionau tocmai bine.

Se poate spune ca au prins niste experienta, au ascultat feedback-ul si au construit un mouse mai bun.

Daca chiar e bun, vom vedea in cele ce urmeaza.

 

Specificatii

Asus ROG PugioCorsair HarpoonLogitech G ProLogitech G303Zowie ZA13
Dimensiuni (mm)67*120*3868.3*111.5*40.462.15*116.6*38.265*115*3762*120*38
Greutate (grame fara cablu)10385838780
Tip senzorOptic IROptic IROptic IROptic IROptic IR
SenzorPMW3330PMW3320PW3366PW3366PMW3310H
Rezolutie (CPI)100-7200250-6000200-12000200-12000400-3200
Polling rate (Hz)10001000100010001000
Nr. butoane, programabile8, da6, da6, da6, da5, nu
Lungime cablu (m)21.8222
Material invelis cabluTextilCauciucTextilTextilCauciuc
IluminareDa, RGBDa, RGBDa, RGBDa, RGBnu
Max Acc30 G20 G40 G40 G30 G
Max Speed (inch/s)15080300300130

Senzorul este o noutate. Pugio este dotat cu PMW3330, un senzor care in teorie este ceva mai bun decat 3310. In acelasi timp, 3320 este mult inferior lui 3310. Probabil ca au scos din productie 3310. Altfel nu reusesc sa imi explic acest stil de numerotare.

PMW3330

Modelele din tabelul cu specificatii sunt cam din acelasi registru, adica cu dimensiuni mai micute decat majoritatea soarecilor de gaming.

 

Caracteristici

Cea mai tare caracteristica a acestui mouse o reprezinta posibilitatea de a-l desface fara sa ii strici patinele. Este primul mouse pe care pun eu mana si poti face asta si chiar ma bucur. Este o caracteristica pe care as vrea sa vad ca o copiaza toti producatorii.

A doua caracteristica interesanta este reprezentata de configuratia butoanelor care poate fi modificata in functie de ceea ce isi doreste fiecare utilizator. Daca nu vrei butoane laterale, le acoperi pe toate. Daca vrei doar pe dreapta, le acoperi pe cele de pe stanga.

E o chestie misto pentru ca mouse-ul devine utilizabil si de catre stangaci. Am mai spus asta si la Logitech G900.

Si ultima caracteristica ce merita mentionata este usurinta cu care poti schimba switch-urile. Si nu numai ca le poti schimba si poti pun si alte switch-uri pe car epoate le ai prin sertar, dar vine in pachet si cu alte doua switch-uri tot Omron. Sunt soareci de gaming scumpi care nu au deloc in dotare switch-uri Omron, ci petarde, iar Pugio vine cu 4 in total. Nice.

 

Galerie foto

 

Software

Software-ul este destul de simplu, insa permite modificarea functiilor necesare oricarui gamer.

Imi place ca poti combina macro-urile intre butoanele mouse-ului si apasarile de taste.

 

Experienta in timpul utilizarii

PRIMA IMPRESIE

 

Despre senzor

Dupa cum ati vazut deja, Pugio este dotat cu noul senzor PMW3330. Nu este un senzor de top si nici nu se apropie de PMW3360. Insa, specificatiile lui sunt foarte ok. La fel de ok ca si ale lui PMW3310. Dar acesta din urma sufera de o problema pe car eo simti doar daca joci low sens si il ridici frecvent de pe pad.

Ei bine, la PMW3330 nu am observat sa inceapa sa se invarta cand il repui rapid pe pad asa cum face 3310. Ceea ce e super bine.

 

Despre greutate

Desi este un mouse mic, greutatea lui este destul de mare. Sigur pentru unii utilizatori asta nu reprezinta o problema.

Din punctul meu de vedere, DeathAdder are greutatea perfecta pentru dimensiune. Iar daca un mouse este mai mic decat oricare DeathAdder, atunci subconstientul meu se astepta si greutatea sa fie mai mica.

Oricum, peste acest aspect treci de obicei destul de repede. Bine, daca nu e vorba de vreo caramida de 130 grame.

 

Despre forma

Forma este destul de ciudata. Mouse-ul este low profile, adica pitic si se potriveste majoritatii utilizatorilor, fie ca este vorba de maini mari sau mici.

Totusi, pentru cei cu maini mari va fi foarte dificil sa lase butoanele laterale neacoperite. Eu unul apasat non stop butonul de back.

L-am apasat chiar si in timp ce editam acest articol. Noroc ca exista autosave si nu mai pierd ceea ce scriu.

In clipul de la prima impresie este o secventa in care arat cam cum pica degetul mare pe buton si in zona butoanelor.

 

Despre butoane si scroll

Fiind un mouse simetric, adica partea dreapta este identica cu partea stanga. Sau cum spun multi in mod eronat, ambidextru. Mi se pare esential sa poti alege ce butoane sa ramana active si mai ales apasabile.

In pachet vine cu doua plastice ce se fixeaza magnetic in loc-ul butoanelor si poti alege daca sa ai butoane pe partea dreapta, stanga, nicaieri sau in ambele parti.

Dupa experienta mea cu el, pot spune ca e mai bine sa le acoperi pe toate. Eu unul apasam involuntar butonul de back.

Si desi in Quake Champions nu am nimic selectat pentru acel buton, este enervant sa apesi involuntar ceva. Iti pierzi concentrarea.

In ceea ce priveste click-urile, ei bine, Pugio sta excelent. Switch-urile preinstalate sunt relativ moi, insa, cele suplimentare din pachet sunt foarte rezistive si seamana cu cele de pe Zowie ZA12.

Aceasta caracteristica este chiar laudabila pentru ca poti face mouse-ul asa cum iti place.

Si partea cea mai misto e ca poti desface mouse-ul fara sa mai strici patinele.

In sfarsit a dus pe cineva capul sa puna suruburile in alta parte decat sub patine.

 

Despre iluminare

Iluminarea se ridica la nivelul soarecului de gaming produs de catre Creative. Mouse despre care am discutat aici.

Arata foarte bine si efectele sunt reprezentate foarte bine pe plasticul iluminat. Preferatul meu este efectul cometa.

 

Concluzii

Este un mouse foarte mic pentru care va trebui sa iti ajustezi grip-ul. Face parte din categoria lui Logitech G303. Adica o forma usor ciudatica. Diferenta dintre Asus ROG Pugio si oricare alt mouse similar este ca vine la pachet cu o gramada de caracteristici misto. Si pana la urma, daca nu poti folosi butoanele laterale pentru ca le apesi involuntar, le poti acoperi si astfel nu mai ai ce sa mai apesi. Sau poti sa iti indrepti atentia catre Gladius II, caruia urmeaza sa ii publicam review-ul foarte curand. Si asa la prima vedere e mult mai ok.

Greutatea lui este medie, si desi mi-ar fi palcut sa fie si mai mica, imi dau seama ca este undeva la limita. Adica nu aveau cum sa mai reduca decat renuntat la caracteristici precum suruburi langa patine si switch-uri interschimbabile.

Daca nu existau aceste caracteristici nu erau nici piulitele metalice din mouse si nici soclurile pentru switch-uri si asa ar mai fi scazut cateva grame.

Dar overall au facut o treaba excelenta. In ciuda rezervelor pe care le aveam trebuie sa recunosc ca e un mouse reusit.

Pretul aproximativ al lui Asus ROG Pugio este de 400 Lei. Nu am primit detalii despre cand va aparea la vanzare in Romania, insa, ma astept foarte curand din moment ce a venit sample.

Review overview
Summary Asus au reusit sa gandeasca un mouse foarte bun. Mai au de lucrat la capitolul forma, insa se indreapta pe drumul cel bun.
4
Tagged

Similar Articles

One thought on “Asus ROG Pugio review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.