Să nu credeţi că glumesc când vă spun că am rămas mut când am văzut pentru prima oară un astfel de mouse cu o mie de butoane. Nu reuşeam să înţeleg la ce ţi-ar trebui atât de multe, în condiţiile în care eu folosesc 3 butoane pe mouse plus click-ul de pe scroll.

Logitech G600 MMO Gaming mouseÎncet-încet am început să mă pun tot mai mult în pielea celor ce se joacă jocuri MMO şi am început să fiu mai receptiv. Am şi jucat la un moment dat un MMO şi mă simţeam legat la mâini folosind doar cele 3 butoane ale mele.

Totuşi, atunci când am avut nevoie de extra butoane nu m-am bazat pe mouse tocmai pentru a mă putea obişnui la fel de uşor şi cu alt mouse. Practic, lumea mea se învârte în jurul tastelor WASD şi a celor de lângă împreună cu 3 butoane ale mouse-ului.

Dar ce se întâmplă când vrei sa te duci şi tu ca un om mare la un LAN Party de jocuri cu multe butoane? Te cari cu tastatura în memoria căreia ai stocate toate macro-urile? E cam neplăcut să faci asta.

G600 este un mouse cu foarte multe butoane programabile ce poate fi folosit chiar şi în locul tastaturii cu macro-uri. Combinaţiile de butoane pot oferi un număr atât de mare de macro-uri încât tastaturile din seria G par limitate.

Hai să vedem specificaţiile lui G600 şi apoi să analizăm forma mouse-ului.

 

Specificatii

 • Senzor: Avago ADNS 9800
 • Rezoluţie: 200-8200DPI
 • Număr butoane: 20
 • Macro-uri: da
 • Tracking speed: 4,06 m/s
 • Acceleraţie maximă: 30G
 • Greutate: 133g
 • Dimensiuni: 118 x 75 x 41 mm
 • Lungime cablu: 2m
 • Iluminare: da
 • Profile: da, 3

Logitech G600G600 vine echipat cu cel mai nou senzor laser de la Avago care este capabil să ofere 8200 DPI, nu că ar avea cineva nevoie de atât de mult. Mouse-ul este construit în aşa fel încât să asigure confort, nu priză puternică necesară jucătorilor low-sens. În momentul în care începi să butonezi cele 12 butoane de pe laterală poţi fi sigur că vei vedea mişcarea cursorului pe ecran pentru că vei mişca şi mouse-ul în timp ce apeşi pe butoane.

Vom discuta mai mult despre acest aspect la partea de experienţă din timpul utilizării mouse-ului.

 

Galerie foto

 

 

Software

Logitech G600

 Logitech G600

 Logitech G600

Logitech G600

Logitech G600

Logitech G600

Software-ul LGS (Logitech Gaming Software) este foarte complex dacă şi mouse-ul este complex şi cum se poate vedea în screenshot-urie de mai sus, există foarte multe opţiuni ce vă permit modificarea parametrilor. Totuşi, din acea multitudine de opţiuni lipsesc tocmai macro-urile. Într-un final, acele butoane sunt de fapt echivalentul unor taste ale tastaturii. Cu alte cuvinte, este un mouse pentru MMO-uri ce nu pune la dispoziţie macro-uri.

 

Experienta in timpul utilizarii

A te obişnui rapid şi a îţi lăsa impresia că nu te forţezi absolut deloc să înveţi poziţia butoanelor este de departe cel mai important aspect aşa că hai să vă povestesc ce am făcut eu pe toată perioada cât l-am utilizat. Iniţial am crezut că voi avea probleme cu grip-ul căci butoanele sunt exact în zona de unde este apucat un mouse cu degetul mare. Totuşi, surpriza mi-a fost mare să aflu că degetul se poate fixa foarte uşor în laturile butoanelor şi astfel poate fi ridicat de pe pad fără a apăsa butoanele din greseală.

O altă întrebare pe care mi-am pus-o a fost unde se află butonul de back sau cel de forward. Eu unul nu mai suport să utlizez mauşi fără aceste butoane şi mi se pare că orice mouse trebuie să permită acest lucru. G600 nu are butoane dedicate pentru aşa ceva, însă rotiţia are tilt şi aceste acţiuni se pot realiza în această manieră.

În primul rând, G600 este un maus construit pentru gamerul care ştie şi vrea să se bucure de un MMO (de preferat RPG). Totuşi, 12 butoane sunt un pic cam multe pentru ca te forţează să cauţi butoanele şi apăsările nu sunt foarte naturale. De asemenea, fiind limitat în ceea ce priveşte macro building-ul, nu aş fi înclinat să vă recomand folosinţa lui într-un MMORPG care se bazează pe aspectul de PvP (Player versus Player), unde rapiditatea şi precizia unui maus mai uşor fac minuni. Mai degrabă l-aş recomanda cuiva care stă să facă raiduri PvE (Player versus Environment) într-un MMORPG ca Star Wars: The Old Republic, World of Warcraft etc.

 

Concluzii

G600 este un mouse foarte interesant, însă pentru a te putea obişnui cu un asemenea dispozitiv chiar ai nevoie de o perioadă destul de lungă. Pe lângă asta ai nevoie şi de răbdare şi mai ales trebuie să simţi nevoia că tastatura nu îţi este suficientă.

În accepţiunea mea, mouse-ul este util doar pentru ţintit şi pentru apăsat pe butonul fire, însă complexitatea jocurilor din segmentul RPG te poate forţa să mergi spre alegerea unui mouse cu foarte mutle butoane.

Dacă ai răbdare cu mapping-ul butoanelor în opţiunile jocurilor atunci G600 chiar te va ajuta, însă dacă îţi place să joci cu setările default şi mereu te grăbeşti să intri în joc fără a sta să configurezi butoanele atunci vei trăi cu impresia că G600 nu a fost cea mai bună investiţie pe care ai făcut-o.

Este un mouse bun în ceea ce priveşte precizia senzorului, însă se potriveşte strict butonagiilor.

Lasă un răspuns