Razer Naga Trinity este intruchiparea unui mouse transformabil in viziunea celor de la Razer. Nu este primul mouse din seria Naga, dar in mod clar le cam combina pe toate intr-un singur pachet.

Bineinteles, este vorba de un mouse complet schimbat fata de variantele Naga ce au aparut pana acum.

Si prima schimbare majora este cea a senzorului. Acum este vorba de un senzor optic si asta il face mult mai interesant.

Si sunt foarte multi carora li s-a parut interesanta forma, dar nu puteau concepe sa foloseasca un mouse cu mai multe butoane decat telefonul mobil.

Razer Naga Trinity gaming mouse review | WASD

 

Ce este Razer Naga Trinity?

Dupa cum spuneam, este un mouse de gaming transformabil. Asta inseamna ca anumite elemente se pot indeparta si schimba cu altele.

Mai exact este vorba despre grip-ul de pe partea dreapta, cel ce contine butoanele laterale.

Razer lansat pana acum doua variante de Naga, unul cu 12 butoane laterale pentru MMO-uri si unul cu doar 7 butoane laterale, potrivit pentru MOBA-uri.

Iar acum, apare si acest Razer Naga Trinity care include in pachet si o laterala cu doar doua butoane. Si astfel poate fi folosit si de catre cei ce prefara un mouse clasic, cu putine butoane.

Si desi vine la pachet cu acest sistem de schimbare a lateralei de pe partea dreapta, greutatea lui maxima este de 120g. Daca stati sa va ganditi, este infinit mai mica decat a acestui mouse.

Poate isi spune cuvant experienta pe care o au Razer in domeniul soarecilor de gaming. Poate.

Dar cum spuneam, senzorul mi se pare cea mai importanta schimbare. De data aceasta avem de-a face cu acelasi senzor folosit si in DeathAdder Elite, adica Pixart S3389.

Totusi, acelasi senzor am putut observa ca au inceput sa il foloseasca si HyperX pentru Pulsefire Surge si probabil ca il vor mai folosi si alti producatori.

Si pe langa senzor, se mai observa si faptul ca are rotita identica cu cea a lui DeathAdder Elite.

Bine, la acest capitol ii inteleg. E si rotita bine construita, dar si din punct de vedere economic e rentabil sa folosesti acelasi tip de scroll pe mai multe modele.

La capitolul dimensiuni, Naga ar putea fi considerat un mouse de dimensiuni medii. Lungimea lui este de 120 mm si ca fapt divers, nu trebuie perceput ca orice mouse cu aceasta lungime deoarece cocoasa nu se termina direct pe pad. Adica are cocoasa fantoma.

Latimea este de 74  milimetri si este mai mare decat majoritatea soarecilor. Totusi, o mare parte din aceasta latime este ocupata de panta speciala pentru degetul inelar.

Iar inaltimea este de 43 mm, adica exact la fel precum DeathAdder.

 

Galerie foto Razer Naga Trinity

 

Experienta in timpul utilizarii

PRIMA IMPRESIE

Desi este un mouse comod, cel putin in cazul meu nu pot spune ca s-a ridicat la nivelul lui DeathAdder. Ma simt mult mai relaxat cu acea forma decat cu a lui Naga. Totusi, este un mouse placut cu care ma inteleg destul de ok. Si chiar am simtit calitatea senzorului.

M-am mai jucat si Battlefield V Closed Alpha cu el pe langa Quake Champions si la fel, se descurca onorabil. Adica nici macar o secunda nu mi-a venit sa il schimb.

 

Forma

Canalul pentru degetul inelar este elementul care sporeste cel mai mult confortul in cazul mouse-ului Naga. Oarecum te forteaza sa ai o priza cat mai relaxata. Pacat totusi ca MOBA-urile te vor face mereu sa fii nervos:).

Butoanele laterale nu se apasa asa de usor precum ar lasa impresia. Si astfel, cand plantezi degetul mare deasupra lor si misti mouse-ul, nu le vei apasa.

Ca sa le apesi trebuie sa strangi efectiv mouse-ul in mana. Poate acesta este si motivul pentru care Razer nu il recomanda decat pentru MOBA-uri si MMO-uri. Pentru ca in shootere mai strangi mouse-ul din cand in cand foarte puternic.

Daca nu reusiti sa intelegeti de ce exista acel „canal” sau ghidaj pentru degetul inelar, ei bine pentru grip. In mod normal nu poti tine mouse-ul foarte puternic in mana pentru ca apesi butoanele, totusi, poti impinge mouse-ul spre podul palmei exact cu degetul inelar. E o metoda mai neopisnuita, dar extrem de eficienta.

Acesta este si motivul pentru care si Logitech si Corsair au exact acelasi tip de forma pe partea dreapta a mouse-ului. Pentru ca acesta este cel mai bun grip fara sa folosesti degetul mare.

In ceea ce priveste forma butoanelor principale, avem de-a face cu forma clasica Razer. O forma ce a devenit semnatura lor si care este foarte confortabila pentru ca te „invata” unde sa stai cu degetele.

Si sa stiti ca desi am zis ca rotita este identica, cea a lui Naga are ceva in plus: tilt si asta ii poate ajuta foarte mult pe jucatorii de MMO-uri. Pentru ei niciodata nu sunt prea multe butoane.

 

Care laterala?

Personal, prefer laterala cu doua butoane. Dar sunt constient ca aceasta forma nu ar fi ajuns sa fie posibila daca nu ar fi existat de la bun inceput Naga cel cu o mie de butoane. Miscarea este cat se poate de logica.

La inceput a aparut Naga cu multe butoane si jucatorii de LOL si DotA s-au „plans” ca are prea multe butoane.

Si asa ca Razer au venit cu Naga Hex, care este o abordare corespunzatoare pentru un joc cu foarte putine spell-uri sau combinatii de spell-uri.

Dar atunci au inceput sa planga si altii, probabil ca mine, ca vor si ei un astfel de mouse, dar fara butoane daca se poate.

Si uite asa aparut un mouse ce poate servi corespunzator orice tip de jucator.

 

Greutate

La capitolul greutate, Razer Naga Trinity nu sta prea bine. Adica poate fi considerat un mouse destul de greu pentru unii. Totusi, este la limita pentru low sens. Ar fi fost misto daca laterala cu doua butoane ar fi fost si mai usoara de atat.

Diferenta dintre cele 3 laterale este foarte mica in termeni de masa. Si cum spuneam, ar fi fost ceva sa fi usurat mouse-ul cat de cat laterala cu doua butoane. Pana la urma este destul de goala in interior:).

 

Software

De-a lungul timpului nu am fost mare fan al aplicatiei Razer Synapse. Adica niciodata nu a stat bine la capitolul lag si era complet enervanta necesitatea unui cont de utilizator. Ma rog, cu timpul am ajuns sa inteleg ca e bine sa ai o copie de backup in cloud a setarilor. Iar in cazul lui Naga este esential sa ai configuratiile salvate in cloud.

Imagineaza-ti ce ar insemna sa configurezi cel 12 butoane pentru doua profile. Sa ai cate un macro complex pe fiecare dintre ele.

Eu unul as sparge mouse-ul cu ciocanul daca le-as pierde.

Sa pierzi atata timp? Iar? Hell no!

Si va spun asta din experienta de pe vremea cand foloseam un Logitech G9 pe care facusem doua amarate de macro-uri, dar la care am pierdut aproximativ doua ore incercand sa tunez timpul de executie. In momentul in care am ramas fara acele macro-uri am incetat sa mai si utilizez macro-uri pe acel mouse.

Trebuie sa recunsoc ca am ramas impresionat de felul in care au gandit integrarea altor dispozitive iluminate de la alti producatori. Este singura companie care imi lasa impresia ca face ceva in acest sens.

De asemenea, mi-a placut si faptul ca poti realiza macro-uri folosind coordonatele mouse-ului. Este super important sa poti face asta.

Si cea mai tare chestie, de departe, mi se pare preview-ul macro-urilor care este super util deoarece ai miscare a mouse-ului.

Ce ma enerveaza, insa, este faptul ca, la fel ca ceilalti producatori, refuza sa inteleaga ca as vrea sa pot selecta din lista cu pad-uri un alt pad decat Razer. E ca si cum ar spune ca alte pad-uri nu exista pe planeta asta. Probabil se gandesc ca atunci cand ar lista un Logitech G840, de exemplu, l-ar recomanda.

E stupid.

Si sincer sa fiu cred ca utilizatorii ar aprecia sa poata selecta pur si simplu modelul pad-ului si software-ul sa aleaga cele mai bune setari in termeni de lift off pentru acel pad.

 

Verdict

Desi este un mouse bogat in caracteristici si cu un software destul de bun, eu l-am preferat ca mouse simplu. Asa sunt eu, tintesc si apas pe maxim doua butoane in joc. Bine, sunt jucator de shootere si atunci cand folosesc unul din degetele pentru grip in scopul de a apasa un buton nu fac altceva decat sa misc mouse-ul in mana pentru ca se slabeste priza.

Acesta este si motivul pentru care de-a lungul timpului am scazut numarul de butoane folosite la 2. Si de cand am inceput sa joc Quake Champions am scazut la unul singur pentru ca imi place sa trag zoomless cu Rail Gun-ul.

Si trecand peste stilul meu simplist de a utiliza un mouse, chiar pot sa imi dau seama cand o caracteristica poate fi utila sau nu. Pana la urma si eu am fost in domeniul mai multor butoane si imi este familiara amplasarea proasta sau potrivita a butoanelor.

Mi se pare mouse-ul perfect pentru scenariile in care doi frati ar folosi un PC pe rand si ambii joaca stiluri de jocuri diferite. Ar scuti o cheltuiala inutila un astfel de mouse.

Ce sa o mai lungim. E bun soarecele. E cam scump pentru bugetele romanilor, dar are de toate pentru toti.

  • Poti sa cumperi Razer Naga Trinity de la PC Garage la pretul de 429 Lei (redus de la 551 Lei)

Review overview
Summary Razer Naga Trinity este un mouse perfect pentru jucatorii ocazionali de FPS-uri si pentru jucatorii hardcore MMO-uri
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.