Evident ca nu puteau tocmai cei de la ROG sa nu fie prezenti pe piata de mousi wireless de gaming, ce este momentan dominata masiv de catre Logitech, dar din care mai ciupeste si Razer putin.

Si spun ca segmentul este dominat masiv de catre Logitech pentru ca au foarte multe modele wireless, dar acopera si toate tipurile de buget. Vrei un mouse ieftin? Ai G305. Vrei wireless de un buget mediu? Ai G703 Hero sau alte modele. Vrei un mouse premium? Ai G Pro Wireless sau G903 Hero.

Au si Razer vreo 3 modele bune, dar parca nu se vad in aceasta piata imbibata cu produse Logitech. Ce sa mai zic de Corsair sau HyperX, ca au doar cate un model de mouse wireless.

Dar acum si Asus a intrat in hora. Sau ROG, cum doreste fiecare sa-i spuna. Da, poate ar fi mai ok sa-i spun ROG, pentru ca in proportie de 99.9% spun HyperX, nu Kingston. Nu se afla la primul model de mouse wireless de gaming, insa pana acum nu prea au atras asa mult atentia publicului pe acest segment.

Si da, am mai spus-o. Asta e trendul usor usor la periferice. Sa fie wireless.

S-a mai incercat in trecut trecerea in cateva randuri la mousi wireless, dar s-au dat rateuri. Eu unul tin minte si acum ce failuri de produse erau G7, Mamba cu senzor laser sau Sensei Wireless.

Dar baietii astia chiar au invatat din greseli. Si conform materialelor lui Fulger (Logitech si Razer), diferenta este infima spre deloc wired vs wireless.

Am deraiat putin de la subiect, da. Acum, o sa vad daca ma incanta sau nu ROG Chakram.

In mare, pana acum mi-au placut mousii wireless, in special Viper Ultimate si G Pro Wireless. Dar acum sa vad daca o sa-mi placa sau nu Chakram.

 

Asus ROG Chackram review | WASD

Ce este ROG Chakram?

Pentru Chakram cei de la ROG au ales implementarea cu un senzor optic PixArt 3335 ce poate atinge pana la 16 000 DPI si are o viteza de tracking de 400 IPS.

Mouse-ul se poate incarca atat prin cablul USB type C ce se afla in pachet, dar si utilizand un charger wireless Qi. Si da, mouse-ul are fast charging.

Probabil cu ce vor cei de la ROG sa capteze atentia este joystick-ul ce se afla pe laterala stanga a mouse-ului, ce suporta o customizare mai ampla din software-ul producatorului.

Ok, poate nu au vrut sa iasa in evidenta doar cu scroll-ul. Acest mouse este putin si do it yourself. Mai exact, utilizatorul poate aduce anumite modificari precum inlocuirea switch-urilor utilizand penseta din pachet, dar si inlocuirea joystick-ului lateral cu butoane de alte dimensiuni.

Si toata actiunea nu necesita utilizarea unei surubelnite, asta pentru ca atat capacul mouse-ului, cat si butoanele acestuia sunt pe baza de magnet.

Soarecul are 3 zone de iluminare RGB: cea frontala, in zona scroll-ului si in partea dorsala a mouse-ului unde se afla logo-ul ROG.

Galerie foto

Experienta in timpul utilizarii

Mouse-ul a fost stresat in sesiuni de jocuri precum Valorant, Dota2 si CS:GO, insa accentul se pune pe ultimul joc. Iar in acesta ma joc deathmatch, 1v1 aim_map si matchmaking.

Mousepad-urile utilizate sunt Xtrfy XG-GP1-L si Logitech G640 ESL Edition, asta pentru ca am renuntat in urma cu ceva timp sa mai testez mousi pe suprafete hard pentru ca abuzam prea mult de skatez-uri.

M-am adaptat putin mai greu la Chakram. Chiar daca folosest mousi wireless de peste un an in mod regulat, fie in sesiuni de jocuri sau intr-un mediu de munca, m-am incurcat putin in forma lui.

Da, seamana destul de mult la forma cu G502/Basilisk, ce pentru mine este confortabila in jocuri casual sau mediu de munca. Dar unde trebuie sa fiu putin tryhard in jocuri de genul CS:GO sau Dota, a fost vizibil ca aveam un ghimpe in coaste si nu puteam performa la standardul meu.

Forma si constructie

Dupa cum am zis ceva mai sus, Chakram seamana destul de mult ca forma cu G502/Basilisk. Diferenta majora este ca Chakram are click-urile ceva mai late, dar si inclinarea mouse-ului de la stanga la dreapta nu este atat de abrupta ca la modelele mentionate anterior.

E misto ca si altcineva s-a gandit sa implementeze charging-ul Qi pe un mouse de gaming. Bine, nu esti obligat sa faci asta, o poti face si prin cablul USB.

Ca si Impact II, acesta are carcasa see through prin care se vede putin incetosat logo-ul ROG, care evident este RGB.

Si da, avem acces in interiorul mouse-ului. Acest lucru se realizeaza extrem de usor, doar ridicand capacul mouse-ului care are in partea frontala un magnet, facand astfel actiunea foarte simpla.

Mouse-ul poate fi utilizat in 3 moduri. Wired, Wireless 2.4 GHz sau Wireless prin Bluetooth. Evident, ultimul mod de utilizare are consum redus, insa si performanta mouse-ului scade vizibil.

Iluminarea  frontala este superba, insa sa fim seriosi, cine o vede? Plus ca manca foarte mult din baterie.

Butoane si scroll

Cand am vazut ca are forma lui G502/Basilisk, ma asteptam sincer sa vad un scroll cu „bataie” lunga. Din pacate pe Chakram nu se afla nici un buton de lock scroll, dar nici de „rezistenta”.

Asta pentru ca pe Chakram se afla un banal scroll. Acesta este indetic cu cel de pe Impact II, cu striatii care ies putin in relief si care devine putin galagios cand acesta este utilizat in „viteza”.

In opinia mea, mouse-ul ar fi fost mai interesant daca ar fi avut un scroll sexos precum G502. Implementarea lui ar fi fost banala, ROG nu ar fi trebuit sa reinventeze roata.

Pe langa clasicele click-uri si butoane laterale, Chakram vine cu un fel de joystick lateral, ce poate fi util in cateva situatii, in special intr-un work environment. Asta ca iti poate face viata putin mai placuta in browsing excel-uri de exemplu.

Dar in gaming este putin inutil. Plus, am pierdut de atatea ori butonul incat m-am si plictisit sa tin cont.

Software

Ca orice periferic de gaming ce poarta semnatura ROG, cel putin produsele din ultimii ani, pentru a edita diverse caracteristici precum iluminare, DPI, macro-uri si altele se utilizeaza aplicatia ROG Armoury II.

In aceasta putem chiar sincroniza toate produsele compatibile AuraSync, astfel avand la dispozitie un intreg ecosistem RGB controlat dupa bunul plac al utilizatorului.

Verdict

Mi-e greu sa ma decid in totalitate legat de Chakram. Da, ma incurca destul de mult in CS:GO. Am pierdut situatii 1v1 in care de fel nu clacam. Dar ce-i drept, nu e ca si cum foloseam mouse-ul de luni de zile. L-am avut sub palma doar cateva zile.

Per total zic ca mi-e greu sa ma decid pentru ca, desi are cateva chestii faine, este scump. Adica 749.99 lei, cat costa la PC Garage in momentul in care am publicat materialul, mi se pare o suma mare pentru un mouse, fie el si wireless.

Dar o sa fac un exercitiu de imaginatie si o sa ignor complet pretul produsului.

Da, este un mouse bun. Si poate pe unii utilizatori i-ar deranja carcasa asta semi see through, insa mie mi-a placut.

Insa cel mai mult ma irita „joystick-ul” aflat pe partea laterala a mouse-ului. E util si nu prea. Insa nici nu vreau sa va spun de cate ori l-am pierdut, ba prin casa, ba prin ghiozdan. Si de fiecare data aveam un mini atac de panica, ca am pierdut ceva atat de minuscul al unui produs ce costa ~750 lei, si de fiecare data aveam impresia ca gata, de data asta nu-l mai gasesc.

Dar cumva am avut noroc si-l gaseam. Ba imi sarea in ochi ca era pe jos sau pe birou, ba o luam pe bajbaite prin buzunarele ghiozdanului. La faza cu ghiozdanul partial este vina mea, ca eram prea capos sa utilizez husa de transport.

Oricum, Chakram pare genul de mouse pe care ti-l achizitionezi doar daca efectiv nu te uiti la bani si iti place sa ai fie ceva aratos, fie sa ai toate perifericele de la ROG.

 

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Asus ROG Chakram

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.