Roccat sunt pe piaţă de ceva vreme şi, în ciuda acestui fapt, ei tot sunt consideraţi o companie tânără. S-au chinuit mult pentru a ajunge în poziţia în care atât de multă lume îi cunoaşte şi încă resimt efectele greşelilor din trecut. Toţi gamerii care au avut de-a face cu mauşi Roccat s-au plâns de rotiţele scroll şi îi înţeleg perfect, pentru că şi eu am folosit primul Kone pentru o perioadă.

Totuşi, acele rotiţe nu se mai produc de ceva vreme şi ar cam fi timpul ca şi voi să treceţi peste această barieră şi să acordaţi un pic de atenţie măcar acestui maus.

Roccat Kone Pure Optical poate fi considerat mezinul familiei Kone atât prin prisma dimensiunilor mai reduse, cât şi datorită preţului mai mic.

Roccat Kone Pure OpticalÎn ceea ce priveşte forma, Kone Pure Optical se aseamănă cu Savu, dar reprezintă doar o implementare a unui senzor optic în aceaşi carcasă a Roccat Kone Pure şi Pure Color. Dacă sunteţi familiari cu mausul Kone sau Kone+, atunci trebuie să ştiţi că dimensiunile lui Kone Pure Optical sunt ceva mai mici şi, de asemenea, greutatea acestuia, mai scăzută. Hai să vedem cu ce detalii tehnice avem de-a face şi cel mai important…dacă este un maus ce se ridică la nivelul legendarilor G400S şi DeathAdder 2013.

 

Specificatii

Întrucât Roccat doreşte să poziţioneze Kone Pure Optical drept concurent direct al mauşilor optici high end deja existenţi pe piaţă, ne-am gândit că cel mai corect ar fi să îl comparăm chiar cu aceştia. Cu DeathAdder 2013 nu prea poate fi comparat, întrucât formele celor doi mauşi sunt total diferite şi nu se adresează aceluiaşi tip de utilizatori, însă cu G400S poate fi comparat la toate capitolele, mai puţin la dimensiuni.

Roccat Kone Pure Optical este un maus de dimensiuni medii spre mici, destul de departe de a fi mausul perfect pentru palm grip. Vom insista mai mult asupra acestui aspect la capitolul ergonomie.

În ceea ce priveşte senzorul, Kone Pure Optical vine echipat cu cel mai nou senzor optic de la Avago, adică 3090. Chiar dacă pare un alt senzor, atât sonzorului Kone, cât şi cel din G400S sunt cât se poate de similari.

 

Galerie foto

 

 

Software

Software-ul lui Kone Pure Optical seamănă cu software-ul utilizat pentru alte modele Roccat, un aspect uşor de intuit. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că software-ul Kone Pure Optical permite crearea de macro-uri, însă doar folosind tastele tastaturii, nu şi click-urile mausului. Este de apreciat faptul că există deja profile prestabilite şi se poate alege imediat ce să facă un anumit buton, fără a mai fi nevoie să schimbăm tastele din joc.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult este feedback-ul audio care nu face altceva decât să îţi spună în căşti sau în boxe ce setare ai făcut. De exemplu, dacă modifici DPI-ul, software-ul îţi va spune că ai setat 400 DPI. Este mai util decât verificarea unor LED-uri pe maus pentru că se poate întâmpla să nu îţi dai seama ce înseamnă aprinderea a două săgeţele de sus sau de jos, din cele 3 disponibile, cum se practică la alţi mauşi.

 

Experienta in timpul utilizarii

Primul contact cu Roccat Kone Pure Optical a fost de-a dreptul surprinzător. Materialele din care este construit sunt de o calitate foarte bună şi lasă impresia că este rezistent încă de la primul contact. Am fost plăcut surprins să observ că nu scârţâie şi nici nu există joc al click-urilor, aşa cum am observat la mulţi mauşi. Totuşi, deşi materialele sunt de calitate, acestea sunt destul de alunecoase şi când am încercat să ţin mausul în palm grip mi-a fost destul de dificil.

Ar fi fost de real ajutor un grip de cauciuc, cel puţin pe partea dreaptă a mausului unde nu se poate face o priză prea fermă folosind degetul mic şi cel inelar.

Grip-ul este foarte bun doar în cazul în care mâna este fixată în stilul claw-grip. Totuşi, se face o priză bună şi în cazul fingertip-grip, însă nu la fel de fermă.

Aşadar, Kone Pure Optical, la fel ca şi Kone Pure sau Kone Pure Color, sunt foarte buni pentru claw-grip. Dacă totuşi se doreşte utilizarea lui în palm-grip, acest lucru se va putea realiza, însă fără a ridica vreodată mausul de pe suprafaţa de „lucru”. Aşa cum v-am mai spus, materialul cauciucat ce îl acoperă este destul de alunecos.

În ceea ce priveşte senzorul, trebuie să recunosc că nu am simţit absolut nicio diferenţă între el şi G400S în timp ce mă jucam. În Unreal Tournament 3, cel puţin, numărul de shock combo-uri reuşite este absolut identic cu setările default, adică senzitivitatea setată pe 0. Am descoperit, totuşi, că dacă reduc această opţiune şi setez -3, acurateţea tinde să se îmbunătăţească, însă nu atât de mult. Că tot veni vorba de setat senzitivitatea pe o valoare negativă, trebuie să vă specific şi faptul că aceasta nu aduce acceleraţie nici pozitivă şi nici negativă aşa cum se întâmplă cu majoritatea mauşilor.

De asemenea, faptul că nu îmi este permis un grip foarte ferm m-a făcut să obţin şi rezultate mai slabe. Fiind nesigur pe faptul că am tot timpul mausul ataşat de mână, trebuie să fiu atent la acest lucru, în loc să fiu atent unde ţintesc.

400 DPI@1000Hz

 

Mousepad-ul perfect pentru acest mouse este unul textil. Dintre toate mousepad-urile pe care le-am testat (aceleaşi ca şi pentru DeathAdder) cel mai potrivit este SteelSeries QCK+, iar pe locul 2 se află Roccat HIro. Totuşi, având în vedere că vorbim despre un mousepad optic cu preţ moderat, al doilea nu este potrivit deoarece preţul lui este mult prea mare.

 

Ergonomie

La acest capitol, Kone Pure Optical stă destul de bine în ciuda faptului că nu se potriveşte pentru orice stil de joacă. Partea stângă a mausului unde se vede scobitura pentru thumb-rest este foarte bine gândită atât pentru claw-grip, cât şi pentru claw-grip hibrid (adică cu degetul mare lipit de maus, dar degetele mic şi inelar fac priză doar cu buricele).

Pentru palm-grip, mausul este sculptat foarte bine, însă materialele din care este construit nu îi permit o fixare fermă în mână şi, astfel, veţi observa cum acesta începe să alunecă imediat ce încercaţi să îl ridicaţi de pe pad. De fapt, mausul poate fi fixat în mână şi cu palm-grip, însă doar dacă îl strângeţi cât puteţi de tare cu degetul mic:)dar mă îndoiesc că veţi reuşi să faceţi asta de prea multe ori.

Scroll-ul mausului este complet schimbat de ceea ce folosea Roccat înainte şi chiar aş vrea să îi felicit pentru acest tip de rotiţă deoarece este extrem de precisă.

Firul lui Kone Pure Optical este matisat şi, în ciuda acestui fapt, destul de rigid dacă îl comparăm cu cel al lui DeathAdder. Totuşi, rigiditatea nu este la fel de ridicată precum în cazul lui G400S.

 

Concluzii

Deşi vine echipat cu un senzor foarte bun, Roccat Kone Pure Optical are câteva mici probleme cu echilibrul. Balansul între formă şi grip nu este foarte bun. Nu este primul maus pe care îl văd echipat cu un senzor excelent, dar cu dimensiuni mici ce se potriveşte unui număr restrâns de utilizatori. Totuşi, în ciuda micilor minusuri, îl voi recomanda deoarece este o alternativă decentă la G400S, dacă acesta din urmă vi se pare mai mare.

De asemenea, dacă vă interesează mai mult aspectul, LED-urile şi modificările software ce pot fi aduse, Roccat Kone Pure Optical este o alegere mult mai inspirată decât G400S, întrucât software-ul îi este superior celui de la Logitech.

Şi dacă vă întrebaţi care este mai bun, ei bine…sunt cam pe acelaşi plan, G400S fiind un maus cu dimensiunile potrivite, în timp Kone Pure Optical este un maus mult mai arătos, dar prea mic.

 

Plusuri şi minusuri

+ Seonzor foarte bun
+ Construcţie
+ Aspect
– Grip foarte slab

  • Roccat Kone Pure Optical poate fi cumpărat de aici la preţul de 299 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.