SteelSeries Rival 100 este un mouse entry level care nu ar putea reprezenta o optiune la o prima vedere, dar uneori parerile se mai schimba.

De cand am inceput „aventura” asta ce se numeste gaming pe PC, am folosit doar trei mousi ca numar, iar ca marci, doar doua (A4Tech si Zowie). Undeva pana anul trecut folosisem doua exemplare ale ieftinului A4Tech OP620. Daca-l cautati pe Google Images o sa il vedeti – e un mouse (optic, sa ne facem intelesi) la 15-16 lei, pe care inca il gasesti prin supermarket-urile mai mari care au sector IT. Pana sa intru in scena competitiva de Battlefield 4 (ESL, nivel european low-mid tier) nu mi-am pus problema sa imi schimb mouse-ul, eram multumit de al meu OP620, dar nici dupa asta nu m-am pus sa dau vreo comanda. Intr-adevar, avusesem in vizor un Rival 100 cand l-a lansat SteelSeries, era ieftin, parea „ok-ish” (dar nu era destul pentru mine), si iar nu am facut nimic.

Si m-am lasat de Battlefield 4, iar la un moment oportun pentru buzunarul meu, am achizitionat un Zowie FK2. Si normal ca imediat dupa ce am pus mana pe FK2 si am jucat cateva meciuri de BF4 m-am mustrat grav pentru ca nu am luat Rival-ul acela, ca tot era vreo 200 de lei. Intre timp cei de la un magazin de IT de la mine din oras s-au decis si ei ca ar fi timpul sa expuna niste mousi si tastaturi, tarziu pentru mine, dar tentatia a fost asa de mare incat m-am luat si am facut o tura pana acolo. Am gasit si Rival 100, printre alti mousi. Am pus mana pe el, am butonat putin, si concluzia foarte rapid (si accentuez rapid) trasa, in cateva zeci de secunde, ar fost de genul „Bine ca nu l-am luat, ca nu-mi place”. Normal ca stiam ca e absurd sa tragi concluzii despre un mouse cand nici macar nu ai jucat ceva cu el, ci ai pus si tu mana pe el pe un raft prafuit, dar pana la acel moment, doar asta puteam sa fac.

Iar acum a venit momentul sa fac cunostinta la modul serios cu Rival 100, ca sa zicem, il scot la o intalnire, asta dupa ce am folosit aproape un an Zowie FK2 – acesta va fi termenul nostru de comparatie (da, e un mouse de 320 de lei de alt rang, dar cititi-mi pledoaria pana la capat, si veti vedea de ce am specificat initial ca „parerile se mai schimba”).

SteelSeries Rival 100 Review

 

Specificatii

SteelSeries Rival 100Logitech G203Razer Abyssus V2Logitech G100S
Dimensiuni (mm)67*120*3762.15*116.6*38.264*117*3862.5*116.75*38.34
Greutate (grame fara cablu)92858085
Tip senzorOpticOptic IROptic IROptic IR
SenzorPixart SDNS-3059MercuryPMW 3329AM010
Rezolutie (CPI)250-4000200-60005000250-2500
Polling rate (Hz)100010001000500
Nr. butoane, programabile6, da6, da4, da4, da
Lungime cablu (m)1.8222
Material invelis cabluCauciucCauciucCauciucCauciuc
IluminareDa, RGBDa, RGBDa, 3 culoriNu
Max Acc20 G25 G30 G20 G
Max Speed (inch/s)140200100120

Desi e cel mai greu mouse dintre cei afisati mai sus, cu Rival 100 nu veti obosi neaparat daca jucati cu sensivitate mica si va veti gasi nevoiti sa il ridicati mult (asta daca nu cumva jucati cu un mousepad destul de mare).

Totusi, dupa cum o sa prezint si mai jos, senzorul Pixart SDNS-3059 nu e cel mai prietenos cu low sens, aratand usoare urme de nesiguranta. Pentru un mouse in acest pret, G203 ar reprezenta o alegere mai buna din punct de vedere al senzorului.

Cablul e cauciucat, insa un mouse mai vechi, frate de-al lui Rival 100, si anume Kana V2, la doar cateva zeci de lei in plus, are cablul braided. Oare nu puteau SteelSeries sa aduca asta si pe Rival 100?

In fine, singurul aspect care m-a suparat putin a fost senzorul, si poate schimbarea DPI-ului in trepte cu diferenta de 250 intre ele.

 

Galerie foto

 

Software

Destul de simplu, si e de inteles, avand in vedere ca nu prea ai ce sa customizezi la mouse. Avem schimbarea DPI-ului in trepte de 250, niste macro-uri, posibilitatea de a schimba LED-urile in spectrul RGB in partea din spate a mouse-ului si langa scroll, putand de asemenea sa creezi diferite profile care sa inglobeze mai multe seturi din aceste setari.

 

Experienta in timpul utilizarii

Despre forma si constructie

Credeti-ma ca eram absolut obsedat de forma urmatorului meu mouse cand am luat decizia de a face, in sfarsit, trecerea de la vechiul A4Tech. Mana mea masoara 17cm de la incheietura pana la varful degetului mijlociu, asa ca am o mana de marimi medii. De cand am pus prima data mana pe Rival 100 in showroom stiam ca nu e prea mare pentru mine, dar nu am stat sa ma gandesc la acel moment daca ma deranjeaza sau nu felul in care e construit per ansamblu. Rival 100 nu e ca Rival 300 sau 700, nu e bombat la mijloc sau la capatul dinspre podul palmei de zici ca sufera de balonare, ci are o arcuire de bun simt, zic eu, care permite mainii sa se muleze pe el. Si asta s-a si intamplat, dupa ce m-am jucat putin cu el, mi-am dat seama ca imi vine ca o manusa.

Legat de tipurile grip-uri, eu am natural un grip hibrid intre claw si palm, nici un claw agresiv, nici un palm grip astfel incat mana sa fie lipita in toate punctele de suprafata mouse-ului. Grip-ul meu natural vine perfect pe mouse si mana imi sta foarte confortabil, dar fara probleme pot sa-l tin in full palm sau claw grip. Cat despre fingertip, merge ok pentru mana mea, insa pentru ca podul palmei sa nu atinga aproape deloc mouse-ul ar fi necesara o mana de 18-18,5cm lungime, astfel incat doar degetele sa lucreze la miscarea mouse-ului si micro-ajustari.

Ce mi-a placut mai mult la Rival 100 fata Zowie FK2 a fost ca partea dinspre podul palmei nu se lateste foarte tare fata de mijloc. In cazul FK2, de la mijloc, mouse-ul incepe sa se lateasca asa de tare incat atunci cand vreau sa-l ridic simt un disconfort pe marginile mainii, mai exact mai jos de degetul mic si cel mare. Pe cand Rival-ul reusesc sa-l cuprind bine, la FK2 parca ma mai chinui. Desigur, la FK2 nu mi-am mai dat seama de acest aspect dupa o vreme, uitand de el pe masura ce l-am utilizat, dar la inceput a fost un turn-off. La Rival 100 nu am gasit acest inconfort.

Pe margini, Rival 100 vine captusit in zona in care iti tii degetele mare, inelar si mic, cu cauciuc texturat. E placut la atingere, insa sper doar ca pe masura ce-l folosesc sa sap efectiv in el cu degetul si sa fac o gaura, cum e cazul unor mousi Razer. Daca folosesc claw sau fingertip grip, degetele mele stau pe cauciuc, dar in palm sau hibrid, degetul inelar ajunge la capatul mouse-ului, stand astfel pe plastic. O persoana cu o mana mai mare ca a mea sigur ajunge deja cu degetul in aer, asa ca putem conclude faptul ca Rival 100 e facut pentru persoane cu o mana de maxim 17-17,5 cm lungime. Peretii de pe margini fac un usor unghi inspre interior, astfel incat permit ridicarea usoara a mouse-ului.

De asemenea, eu am testat un model cu suprafata glossy, dar va recomand sa mergeti fara discutii pe un model negru-mat. Daca nu va transpira palma de fel si tineti la culoare, sa spunem ca merge, dar nu vreau sa va descriu senzatia pe care o ai cand palma iti asudeaza si folosesti un mouse glossy, jucand cine stie ce FPS care nu te lasa sa iti ridici mana de pe soarec ca sa te mai aerisesti.

Legat de cablu, e cauciucat si normal ca era de apreciat unul braided. Sa nu mai spun ca SteelSeries iti aranjeaza cablul astfel incat o sa ia ceva timp pana ti se indreapta, vei vedea doar zig-zag-uri pe birou. Sa ia exemplu de la Logitech, care au gasit o metoda mult mai practica.

 

Despre butoane si switch-uri

Vechiul meu A4Tech a avut niste switch-uri care ofereau un feedback foarte bun, erau mai greut de apasat, si dupa atatia ani de folosire, normal ca nu ma vedeam folosind un mouse care are switch-uri moi. Cautand pe internet, am aflat ca singurele mele optiuni ar fi Omron si Huano. Omron le gasim, de exemplu, pe Mionix Avior sau Naos, pe cand Huano sunt specifice mousilor de la Zowie. Totusi, auzind numai cuvinte de lauda despre Zowie si stand cu urechile bine infipte in cupele castilor cand ascultam niste sound test-uri cu switch-urile Huano, am decis sa merg pe Zowie FK2, si am fost fericit.

Apoi a venit momentul acela cand am mers pana in showroom unde am pus mana pe Rival 100, am vazut ca are switch-uri mult mai moi, si am zis ca nu-mi place. Dar acum cand m-am bagat cu el in Battlefield 4 si Overwatch, trebuie sa va spun ca sunt nevoit sa imi retrag cuvintele. Intr-adevar, sunt niste switch-uri mai moi ca Huano, dar nu sunt rele deloc. Culmea, am prins un exemplar la care click stanga si click dreapta nu suna diferit deloc si nici nu se simt diferit, pe cand la FK2 asta se intampla la absolut fiecare exemplar. Am preferat Huano pentru ca joc doar jocuri FPS, si imi place sa intampin putina rezistenta cand apas click, dar daca joci MOBA si nu vrei sa obosesti, poate e mai bine sa mergi pe un mouse ca Rival 100. Dar Rival-ul merge, cu siguranta, si pentru jocuri FPS.

Rotita de scroll e cauciucata si opune o rezistenta medie, nefiind la fel de zgomotoasa ca cea de pe Zowie FK2, care suna „a plastic” (nu intr-un mod rau). Cat despre butoanele macro de pe margine si cel de pe mijloc, de mai jos de scroll, trebuie sa va spun ca ofera un feedback foarte bun. Veste buna, acestea nu te incurca deloc atunci cand folosesti mouse-ul, dar felul in care au fost plasate permite, in acelasi timp, apasarea lor usoara fara a fi nevoit sa deplasezi mult degetul mare.

 

Experienta in jocuri

Am jucat doua jocuri cu Rival 100, asta dupa ce m-am asigurat ca am jucat cateva zile niste sesiuni bune cu Zowie FK2: Battlefield 4 si Overwatch.

In Battlefield 4 am intrat prima data, asta fiind imediat dupa ce am jucat niste runde cu FK2 (si va spun sincer ca ma simteam ruginit la cum jucam). Avand in vedere ca Rival-ul merge doar in trepte cu DPI-ul, l-am putut pune doar pe 500 DPI, fata de 400 DPI cat aveam pe FK2. Astfel, am fost nevoit sa imi cobor sensivitatea in joc de la 13% la 10% ca sa ma simt confortabil. Primul lucru pe care l-am facut, avand in vedere sens-ul meu mic spre mediu? M-am apucat sa fac flick-uri agresive, cautand intentionat pierderi de tracking din partea mouse-ului, cum de altfel ma asteptam sigur sa se intample la un mouse de 180 de lei, cat costa acum Rival 100. Culmea, asta nu s-a intamplat, si m-am incruntat (de surpindere, nu de alta). Intr-adevar, nu pierdea tracking mouse-ul, dar totusi simteam o usoara nesiguranta pe senzor. Iar asta s-a dovedit si in gameplay.

Am jucat foarte bine cu Rival 100, chit ca nu eram cu switch-urile Huano pe care le apasam insetat de sange dupa feedback-ul acela grozav. Switch-urile Rivalului nu mi-au pus probleme, ba am si uitat ca nu sunt la fel, si m-am descurcat foarte ok. Atata ca, dupa cum am spus, uneori simteam o usoara nesiguranta a senzorului cand jucam, nu era totul la fel de „exact” ca si cu Zowie FK2.

In Overwatch, de asemenea, am jucat destul de bine orice tine de tracking, precum Soldier 76 sau Tracer, si la fel de bine cu orice alt erou, pana am intrat pe hitscan, adica pe McCree. Cand am inceput sa trag cu McCree (care e un erou ce trage foc cu foc cu un Revolver, si presupune astfel de la flick-uri scurte de micro-ajustare pana la flick-uri de centimetri buni de deplasare a mouse-ului) m-am luat de cap pentru ca efectiv nu nimeream nimic cum voiam. Probabil dupa mai mult timp de folosire o sa dispara problema.

 

 

Concluzii

Acum intelegeti de ce am spus ca „parerile se mai schimba”. Totul a pornit de la o preconceptie ca e un mouse ieftin, apoi am pus mana pe el intr-un showroom si mi-am confirmat (gresit) prejudecata, urmand ca dupa ce l-am pus la treaba sa cred cu totul altceva.

SteelSeries Rival 100 poate reprezenta o optiune solida pentru cineva care cauta un mouse de gaming pana in suma de 200 de lei. Mi-a intrecut asteptarile, mi-a „astupat” nesiguranta ca ba e prea mare, prea bombat, la forma prezentandu-se foarte bine pentru o mana medie de 17-17,5 cm. La senzor se mai simt usoare nesigurante, pe care sigur le veti sesiza daca ajungeti sa jucati cu el dupa ce ati folosit ceva timp un mouse mai calitativ – totusi, daca joci cu o sensivitate medie spre mare, nu ar trebui sa resimti asta.

Daca, insa, cineva mi-l dadea sa-l folosesc ca prim mouse de gaming dupa ce am jucat cu un soarec de supermarket de 15 lei pentru aproape o decada, nu aveam comentarii de facut, era un salt urias. Si avand in vedere ca exista bugete si bugete, de la fiecare la fiecare, poate unii dintre voi veti gasi Rival 100 ca un colac de salvare.

  • SteelSeries Rival 100 poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 174 Lei

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.