A trecut mai bine de jumătate de an şi iată că cei de la AMD nu au stat cu mâinile în sân aşteptând ca inginerii lor să pregătească o nouă generaţie de GPU-uri. Mişcarea pe care au făcut-o de data aceasta este foarte îndrăzneaţă şi ar putea lăsa impresia că vor să mai câştige nişte timp până au gata GPU-urile din familia 8000.

Indifierent de motivul din spatele acestei mişcări, un lucru este clar, GTX 680 le-a stricat planurile atunci când le-a luat coroana pentru cel mai puternic GPU.

radeon7970-ghz-001Şi chiar şi fără a fi cel mai puternic GPU out of the box, Radeon 7970 tot şi-a arătat aptitudinile atunci când frecvenţele îi erau crescute. E drept că a deţine un 7970 overclock-at în regim daily este un proces destul de scump deoarece este necesară o răcire foarte bună, însă performanţa oferită de 7970 la 1200 MHz este net superioară lui GTX 680.

Deşi avea la vânzare un GPU bun, AMD s-au gândit că ar fi o mişcare bună să îşi recapete poziţia de lider pe segmentul de plăci video single GPU. Ceea ce vedem noi astăzi seamănă foarte mult cu perioada lui 4890 care era de fapt un 4870 mutant şi deşi după nume pare că am avea de a face cu un 7970 overclocked din fabrică, acest cip Tahiti este de fapt varianta a doua.

Nu am niciun gând să vă conving că este un cip modificat, vă veţi elucida singuri misterele în paginile cu teste. Dar până atunci vom studia specificaţiile plăci şi vom discuta despre modificările ce au fost aduse la acest capitol.

Specificatii

Radeon HD 7970 Radeon HD 7970 GHz Edition
Process Technology 28 nm 28 nm
Frecvenţă GPU /
Frecvenţă Boost
925 MHz / –

1000 MHz /
1050 MHz
Frevcenţă memorie 5500 MHz 6000 MHz
Capacitate memorie 3072 MB 3072 MB
Bus memorie 384 bit 384 bit
Tip memorie GDDR5 GDDR5
Ieşiri HDMI * 1
DVI-I * 1
Mini DisplayPort *2
HDMI * 1
DVI-I * 1
Mini DisplayPort *2
TDP ~250W ~250W
Nr procesoare Strem 2048 2048

 

Hai să le luăm pe rând, de la bun început. Prima modificare apare la nivelul frecvenţei GPU-ului. Observăm nu numai că aceasta a fost urcată de la 925 MHz la 1000 MHz, dar a apărut şi o frecvenţă numită boost…exact ca la GTX 680. Fie vânzările AMD au început să scadă de la apariţiaacestei noi abordări din partea NVIDIA, fie le-a plăcut şi celor de la AMD ideea foarte mult. Sau ar mai fi o variantă, aceea ca acest PowerTune with Boost să fi fost deja în lucru şi NVIDIA să fi lansat înaintea lor, exact cum s-a întâmplat şi cu mouse-ul MX Air care trebuia să fi fost lansat înaintea consolei Wii. Oricum ar fi, era nevoie ca şi AMD să aducă această tehnologie pentru a exista un oarecare balans între variantele disponibile. Imaginaţi-vă că nu ar mai fi fost fanboy AMD sau NVIDIA ci fanboy non-boost şi boost.

Mergând mai departe în mirificul tabel cu specificaţii observăm că şi frecvenţa memoriei a fost crescută şi au fost schimbate şi cipurile. Motivele pentru care s-a ajuns la această frecvenţă sunt clare: 1. pentru a sublinia diferenţa de performanţă dintre GHz edition şi cea normală şi 2. pentru că şi NVIDIA are la 6000 MHz.

În rest, specificaţiile sunt aceleaşi şi până şi ambele sample-uri arată identice. Despre PCB nu are niciun sens să mai discut deoarece şi el este în mare parte cam la fel, fiind schimbate doar câteva componente la nivelul regulatorului de tensiune.

 

power-tune-boost

În esenţa lui, PowerTune with Boost este o tehnologie similară celei de la NVIDIA. Practic, voltajul cât şi frecvenţele se modifică în funcţie de cerinţele aplicaţiei şi acolo unde se poate frecvenţele cresc chiar mai mult. Totuşi, există o diferenţă între cele două tehnologii şi anume estimarea în mod digital a temperaturii. AMD spune că făcând asta se asigură că absolut toate plăcile merg identic în regim default şi asta nu este un lucru rău deloc pentru că este destul de neplăcut ca placa ta, deşi este la fel ca a vecinului, să meargă mai prost.

 

Galerie foto

{gallery}/2012/03-hardware/radeon-7970-ghz-edition/galerie:125:125:0:1{/gallery}

 

După cum se vede din poze şi mai ales din prima poză de la începutul articolului, Radeon HD 7970 GHz Edition arată la fel ca vechiul Radeon HD 7970. Chiar şi GPU-ul să ştiţi că este identic şi în ceea ce priveşte dimensiunea.

 

7970-bk 7970-ghz-bk

clas ghz

Pun pariu că nu v-aţi dat seama care este GHz Edition şi care este cel clasic. Ei bine, cel din dreapta este cel nou, adică GHz Edition.

 

Platforma de test

Platforma de test pentru această placă video a fost compusă din componente ce definesc un PC performant, însă din clasa mainstream.

  • – MB:  GIGABYTE G1.Sniper M3
  • – CPU: Intel Core i7 2600K @ 4.6 GHz, Scythe Ninja 2
  • – RAM: 2 x 4 GB Exceleram @ 1600 CL9
  • – Video: NVIDIA GeForce GTX 670, NVIDIA GeForce GTX 680, AMD Radeon HD 7950, AMD Radeon HD 7970, AMD Radeon HD 7970 GHz Edition
  • – SSD: Kingston HyperX SSD 240GB
  • – PSU: Sapphire Pure 950W
  • – Monitor: ASUS VG236H
  • – OS: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • – Drivere: NVIDIA Forceware 301.42 / AMD Catalyst 12.7

 

  • 3D Mark 11
  • Metro 2033
  • DiRT 3
  • Deus Ex Human Revolution
  • Lost Planet 2
  • Crysis 2
  • DiRT Showdown
  • Sniper Elite V2

 

radeon7970-ghz-002

 

Temperaturi si overclocking

Pentru pagina de temperaturi am adus o mică adiţie în sensul că am măsurat temperatura şi în regim de vizionare a unui film.

 

Idle & movie – frecvenţă default

idle movie

 

Load – frecvenţă default

load

 

Load – frecvenţă 1200 MHz core – ventilator auto

1200-no-volt

 

Load – frecvenţă 1200 MHz core – ventilator la putere maximă

1200-no-voltvent-max

 

Deşi temperaturile nu sunt foarte mari pentru 29°C din ambient, ventilatorul este în schimb destuld e gălăgios şi este de fapt un lucru cu care ne-am obişnuit de la turbinele folosite de AMD pentru răcirea plăcilor video high end.

 

Comparatie la frecvente identice

Vă spun foarte sincer că mă aşteptam ca GHz Edition sa fie acelaşi GPU la o frecvenţă mai mare. Dubiile mi-au fost sporite şi de către lipsa unei diagrama şi prezentarea clară a modificărilor aduse cipului şi acesta este motivul pentru care m-am decis să investighez mai amănunţit şi în primă fază să verific vizual cipurile.

În mod clar cel mai elocvent mod de a determina diferenţele dintre aceste două cipuri este să testăm folosind aceleaşi frecvenţe atât pentru GPU cât şi pentur memorie şi iată că aşa am ajuns la concluzia să downclock-ăm varianta GHz Edition la frecvenţa implicită a lui 7970 clasic.

 

same-clock

Diferenţa de perfomanţă este evidentă şi deşi pare mică în grafic, aceasta este în medie în jurul valorii de 10% şi asta ne arată foarte clar că este vorba de un cu totul alt GPU…de Tahiti XT2.

 

Teste de performanta

 3dmark11

Motivul pentru care 7970 clasic nu este în grafic este lipsa timpului. Totuşi, punctajul obţinut de 7970 este comparabil cu cel pe care îl oferă GTX 670 şi de aceea era nevoie de un GPU nou mai puternic ce poate face faţă lui GTX 680.

 

crysis2

În Crysis 2, 7970 GHz Edition a devenit un rege absolut şi oferă o performanţă cu 10% mai mare faţă de placa video concurentă, GTX 680.

 

dirt3

DiRT 3 era un joc în care plăcile video NVIDIA ofereau o performanţă ridicol de mare faţă de plăcile video AMD. Iată cu odată cu venirea lui GHz Edition lucrurile încep să arate mai normal şi diferenţa să nu mai fie aşa de mare.

 

dirtshowdown

DiRT Showdown este un test nou însă se observă că s-a mers cu optimizarea la maxim pentru plăcile video AMD. Într-un final iată că un joc de la Codemasters oferă performanţa aşa cum îşi doreau cei de la AMD. Totuşi, diferenţa de performanţă între GTX 680 şi oricare dintre cele două 7970 este mult prea mare pentru a crede că este vorba de optimizări şi nu „tweak-uri” speciale pentru a rula mai greoi pe plăcile video NVIDIA. Voi analiza mai în detaliu acest aspect în momentul în care vom publica review-ul jocului.

 

lp2

Lost Planet 2 este un joc ce necesită foarte multe resurse datorită tessellation-ului masiv pe care îl foloseşte. Deşi arată destul de urât jocul, performanţa este dicatată strict de factorul de tessellation.

 

metro

În ultimul timp, Metro 2033 a rulat mai bine pe plăcile video AMD şi o dată cu venirea lui GHz Edition, diferenţa între plăcile video a fost crescută simţitor.

 

dxhr

În Deus Ex avem o diferenţă foarte mare în ceea ce priveşte numărul de cadre pe secundă. Chiar şi în condiţiile în care se aplică AntiAliasing, GHz Edition reuşeşte să ofere un fps foarte mare.

 

sniperelitev2

Sniper Elite V2 este un joc distractiv atât în momentele în care îl joci cât şi când rulezi benchamrk-ul cu SuperSampling 4x. Oricare dintre cele 3 plăci video au fost pur şi simplu ologite de nevoia de performanţă a acestui joc atunci când se aplică un nivel atât de ridicat de AntiAliasing.

 

Concluzii

Nu este nevoie de un IQ foarte mare pentru a putea concluziona că GHz Edition este într-adevăr o super placă video. Este într-adevăr o mişcare ciudată din partea AMD pentru că va crea foarte multă confuzie pe piaţă, însă trebuie să recunosc că produsul este extrem de bun chiar dacă a apărut în condiţii ciudate.

Confuzie va apărea pentru că există deja modele de 7970 ce vin deja tactate la 1000 MHz şi va fi cam dificil utilizatorului să îşi dea seama dacă are de fapt GHz Edition sau 7970 clasic. Diferenţa ar putea să o observe la nivelul memoriilor, însă nu toţi utilizatorii ştiu să caute în toate detaliile. Faptul că există şanse să apară victime ale stickerelor îmi displace total.

Nu îmi rămâne să sper decât că toate companiile vor fi oneste şi nu se vor apuca să pune stickere cu GHz Edition pe 7970 clasic overclock-at la 1000 MHz.

Este admirabil faptul că AMD nu a lansat 8970 (să zicem) prin acest Tahiti XT2. Puteau să facă asta însă ar fi fost aceeaşi companie care lansează o nouă generaţie pentru a acoperi golul lăsat de replica concurenţei. Parcă au prins şi ei un pic de mândrie cu această mişcare şi trebuie să recunosc că sunt perfect îndreptăţiţi să facă asta având în vedere ce placă video au lansat.

Preţul recomandat de către AMD este de 499€ cu TVA Inclus şi asta înseamnă că se va situa la nivelul la care a fost 7970 clasic în momentul în care a fost lansat.

radeon7970-ghz-004Comparativ cu GTX 680, preţul lui GHz Edition este foarte bun şi mulţi dintre utilizatori îşi vor pune ceva întrebări în momentul în care vor beneficia de suma necesară upgrade-ului.

Eu unul nu aş şti ce să aleg între GTX 680 care consumă puţin şi Radeon 7970 GHz Edition care este un cal de curse. Tind totuşi să înclin către performanţă. Nu de alta, dar este foarte neplăcut să schimbi o dată pe an placa video şi 7970 GHz Edition lasă impresia că ar fi longevivă datorită potenţialului în overclocking de care dă dovadă.

Nu cred că va fi cazul să aşteptaţi o reducere a preţurilor. AMD nu are niciun motiv să facă asta, iar NVIDIA nu a prea practicat aşa ceva.

Tot ce îmi rămâne să vă spun este să daţi iama în magazine şi să v-o cumpăraţi, merită.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.