AOC AGON AG251FZ este un monitor cu refresh rate la 240 Hz care se remarca prin prisma pretului super accesibil. Desi e ieftin, AG251FZ vine echipat cu o tona de caracteristici si pe langa asta are si un aspect ceva mai deosebit.

Stiu stiu ca unora li se pare mult si pretul acestui monitor, pentru un TN in anul 2017 bla bla bla.

Dar asa cum am mai spus si cu alte ocazii, TN-urile sunt miezul segmentului de gaming. Au o remanenta mica si un timp de raspuns al naibii de rapid. E adevarat ca nu stralucesc la capitolul culori, dar in gaming nu sta nimeni sa admire nuante de culori de prin jocuri. Toti gamerii vor sa nu fie incetiniti de catre display-ul folosit.

Stiu ca suna ridicol pentru multi ca 5 milisecunde ar face diferenta, insa din multitudinea de teste pe care le-am rulat de-a lungul timpului pe acelasi setup, am ajuns la concluzia ca diferentele doar dintre monitoare pot ajunge si la 10 milisecunde.

AOC AGON AG251FZ

Si asta in conditiile in care absolut toate display-urile au in specificatii maxim 5ms GTG.

Dar faza e ca in toata aceasta cursa a milisecundelor intra si un jucator nevazut: procesorul de semnal. In cele mai multe cazuri el este cel ce face diferenta.

Si am vazut asta atunci cand am testat monitorul curbat. Acel mod „low input lag” a taiat efectiv 5ms din timpul total click-to-pixel.

Si AG251FZ vine dotat cu asa ceva si vom vedea cam ce imbunatatire reuseste sa aduca. Il vom compara direct cu Benq XL2540 si vom trage o concluzie cu privire la care merita sa fie cumparat.

 

Specificatii

Bineinteles, specificatiile nu sunt iesite din comun si nici nut e vor lasa cu gura cascata. Ar fi interesant, totusi, sa le compari cu cele ale monitorului Benq XL2540. Vei vedea o gramada de asemanari.

  • Dimensiune Panou: Ecran lat 24.5″(62,2cm) 16:9
  • Sistem de iluminare / Tip Panou : TN
  • Rezoluția reală : 1920×1080
  • Dimensiune pixel : 0.28mm
  • Strălucire(Max) : 400 cd/㎡
  • Rată de contrast (Max) : 1000:1
  • Suprafaţă Ecran Mată
  • Unghi vizionare (CR≧10) : 170°(H)/160°(V)
  • Timp de răspuns : 1ms (Gray to Gray)
  • Culori afișate : 16.7M
  • Semnal intrare : HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, DL-DVI, D-Sub
  • Port(uri) USB :  2
  • Refresh rate: 240 Hz (HDMI sau DP)
  • Dimensiuni fizice cu stand (WxHxD): 566x545x218 mm
  • Greutate netă (Esti.): 6.5 Kg

Am ramas surprins de faptulca  vine echipat cu toate intrarile video posibile. Mi s-a parut dubios ca au inclus si un conector D-Sub, insa, nu stii niciodata cand te lovesti de aceasta necesitate. Mai bine sa ai un conector pe un monitor, decat sa fii fortat sa tii in casa un monitor care are o astfeld e intrare video.

Mi s-a intamplat de prea mutle ori sa fiu nevoit sa ajut cunoscutii cu diferite probleme ale vechiturilor lor ce sunt dotate doar cu iesire video D-Sub.

Desi nu am trecut acest aspect in specificatii, monitorul AOC este dotat si cu difuzoare.

Eu unul nu mai folosesc speaker-e de aproximativ 5 ani, de cand adorabilul meu sistem audio Klipsch Pro Media 5.1 a decis ca a sosit vremea sa dea coltul. Dar mi s-a intamplat de multe ori sa imi doresc sunet mai puternic decat cel din casti. Mai exact cand voiam sa arat ceva cuiva. Desi nu sunt puternice, ci doar de 3W, e bine ca exista. Vorba aia, nu cer de mancare.

AOC AGON AG251FZ

 

Caracteristici

Prima caracteristica asupra careia mi-am atintit privirea este telecomanda cu fir. O caracteristica specifica monitoarelor Benq, dar care iata ca ajunge sa fie incorporata si de catre alti producatori. Utilitatea ei nu poate fi contestata pentru ca permite programarea profilelor de gaming.

Totusi, mi-ar fi placut sa fie ceva mai flexibile acele profile, cam cum am vazut la monitorul curbat Samsung C24FG70.

AOC AGON AG251FZ

Si AOC AGON AG251FZ este echipat cu un brat rabatabil ce permite sprijinirea castilor de el. Partea cool este ca poate fi ascuns in spatele monitorului daca nu este util.

AOC AGON AG251FZ

A treia caracteristica de care sunt foarte incantat este reprezentata de intrarile si iesirile audio pentru casti si microfon. Partea cea mai misto este ca sunt si amplasate exact pe partea cu suportul pentru casti si astfel pot fi combinate frumos. De asemenea, in acelasi loc sunt prezente si doua port-uri USB. Vorba aceea, poate folosesti casti USB.

AOC AGON AG251FZ

 

Metodologie de test

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare, am folosit platforma noastra de teste care este compusa dintr-un Kaby Lake 7700K @4,5 GHz si un GTX 1080 si o camera de filmat la 1000 fps (Sony RX10 II) plus un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile, precum si functia „Present” din Direct3D care de obicei „mananca” cam 10ms.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

UT3 il folosim in modul „instant action” adica offline. Fiind offline jocul, ne-am asigurat ca nu masuram latenta dintre client si server.

 

60 Hz VS 120 Hz VS 144 Hz VS 240 Hz

Acest clip a fost de fapt filmat pe monitorul Benq XL2540, insa fiind tot la 240 Hz, se potriveste perfect si in acest caz. Intr-un final, rolul acestui clip este de a demonstra diferentele dintre frecvente, nu dintre monitoare.

 

Teste timp de raspuns

Monitorul dispune de doua setari pe care le-am vazut si la cel mai recent monitor pe care l-am testat, Samsung C24FG70. Adica Low input lag on sau off si Overdrive care pe samsung se numea Fast response time.

 

Al doilea scenariu a constat in testarea monitorului cu setarea Low input lag activata.

Si nu s-a intamplat absolut nimic atunci cand am activat aceasta setare. Asta spre diferenta de monitorul Samsung unde beneficiul adus este de aproximativ 6 milisecunde. Ceea ce este enorm.

Ma asteptams a vad acelasi lucru si aici.

 

Iar ultimul test a fost cu Overdrive oprit. M-am gandit ca poate inginerii au incurcat setarile:). Dar iata ca nici aici nu se vede nicio diferenta. WTF?!

 

Comparativ cu alte monitoare

Sincer sa fiu ma asteptam sa vad ca e la fel de rapid precum Zowie XL2540. Aparent m-am inselat. Este destul de evident ca nu folosesc acelasi procesor de semnal. Panoul pare, in schimb, similar pentru ca ochiometric culorile par cam la fel.

Ma si intrebam de ce este de fapt acest monitor atat de ieftin. Pentru ca e ceva mai lent.

 

Experienta in timpul utilizarii

Niciodata nu am vazut un produs care sa fie ambalat de doua ori. FIecare piesa a monitorului era intai ambalata intr-o folie pufoasa si apoi in plastic gros. Sincer va spun ca nu stiam pretul monitorului cand m-am apucat sa il scot dinc utie si dupa felul in care era ambalat am presupus ca face parte din liga 2500 Lei. Dar de fapt e mult mai ieftin.

Nu este un lucru rau ca este ambalat foarte bine. Din contra. Insa, pe mine m-a enervat pentru ca voiam sa il pun mai repede in functiune.

Montarea lui este straight forward si nu este nimic complicat in a-l monta. Insurubezi baza de picior, apoi piciorul de spatele monitorului si gata.

 

Despre meniu

Bineinteles, primul lucru pe care l-am facut a fost sa verific setarile de gaming. Adica low input lag, overdrive si shadow control. Insa, Jesus, mult mi-a luat sa ajung la ele. Meniul este groaznic de folosit fara telecomanda cu fir.

La cat de complex este chiar are nevoie de un joystick asa cum folsoesc Asus pe monitoarele lor sau Samsung.

Si e o chestie care ma enerveaza. Fiecare preset Gamer, 1, 2 sau 3 au cate o tonalitate diferita de culoare. Si de fapt cel mai nasol este ca nu poti modifica acea tonalitate. Nici macar daca activezi low blue light.

 

Despre Shadow Control

Vazusem la Samsung ca nu sunt capabili sa abordeze aceasta problema la fel ca Benq care si detin patentul pentru acest pseudo HDR. Asadar nu aveam nici aici mari asteptari.

Si de fapt puteti sa vedeti in seria de fotografii de mai jos cat de inutila este „tehnologia” folosita de catre AOC.

De fapt doar lumineaza ecranul, nu doar zonele umbroase asa cum cica ar trebui sa faca.

 

Despre jucat pe el

Desi este un pic mai lent decat Benq XL2540, in realitate nu am observat nicio diferenta. M-am jucat cu el Quake Champions si este la fel de placut ca monitorul Benq.

Am simtit lipsa setarii Black Equalizer de pe Benq, insa pana la urma te poti obisnui si fara acest mic „cheat”.

Overall pot spune ca ofera o experienta mai placuta decat modelul curbat de la Samsung, pe care de altfel am jucat tot Quake Champions.

AOC AGON AG251FZ

 

Concluzii

Ma si miram de ce monitorul AOC este cu aproximativ 600 Lei mai ieftin decat cel Benq/Zowie. Mi-am raspuns singur testandu-l. Nu ofera aceleasi caracteristici si timpul de raspuns este ceva mai mare.

Este totusi ciudat ca monitorul AOC are niste elemente de design ceva mai fancy decat cel Benq. De exemplu piciorul metalicat si standul metalic sunt de mare efect.

Adica te-ai astepta ca un monitor aratos sa fie si scump. Well, timpul de raspuns este de fapt ceva mai scump decat aspectul.

Oricum, pentru 1700 Lei cat costa as putea trece cu vederea toate neajunsurile.

Acest monitor este pozitionat acolo unde erau pozitionate in general cele de la Benq la 144 Hz comparativ cu toate celelalte de pe piata. Adica mult mai jos decat celelalte.

Ca idee, pe Amazon acest monitor costa 449 €, Benq XL2540 costa 499€, iar Asus la 240 Hz costa 595€.

V-am citat preturile de pe Amazon deoarece cele din Romania sunt extraordinar de tampite de nu reusesc sa le inteleg. Cand am inceput sa scriu articolul am verificat preturile celor 3 si Asus-ul costa 2600 Lei, acum costa 3200 Lei. FML ce tara…

V-as recomanda sa il cumparati de undeva acest monitor, insa a cam disparut din ofertele comperciantilor din Romania. Puteti sa incercati de pe Amazon. Poate livreaza si la noi in tara.

 

Review overview
Summary Overall, monitorul AOC Agon AG251FZ este un monitor foarte bun. Daca nu ar fi avut gimmick-uri de marketing integrate ar fi fost nr 1 pe lista recomandarilor noastre.
3.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “AOC AGON AG251FZ 240 Hz Display review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.