De ceva vreme încoace, pe piaţa de entertainment au început să apară tot felul de gizmo-uri care teoretic ar trebui să aducă un plus atmosferei sau feeling-ului dacă vreţi, jocurilor şi filmelor. Filmele IMAX sunt din ce în ce mai populare şi prin cinematografele de la noi în ultima vreme. Să nu mai vorbesc de numărul crescând de jocuri care oferă suport pentru 3D.

NVIDIA este prima companie care a făcut primul pas în încercarea de a muta experienţa 3D din cinematograf la noi în sufragerie. Vorbesc de ochelarii NVIDIA 3D Vision, despre care a vorbit colegul meu Octavian mai pe larg într-un editorial acum câteva luni.

NVIDIA s-a gândit să ofere utilizatorilor posibilitatea de a încerca atmosfera 3D, cu ajutorul ochelarilor 3D Vision Discover. Tocmai pentru a ştii dacă merită abordarea pachetului 3D Vision care implică un feeling mult mai ridicat şi automat costuri ceva mai mari.

3D Vision Discover sunt comercializaţi în pachetele plăcilor grafice cu cipset NVIDIA, dar  puteţi face rost de ei şi separat, de la diverse magazine on-line.

Ziceam că varianta Discover, după cum sugerează şi numele oferă o experienţă aproximativ similară cu cea oferită de frăţiorul mai mare, 3D Vision, însă tehnologia care stă în spatele versiunii Discover este una mult mai simplă.

Tehnologia în cauză se numeşte Anaglyphic şi este printre cele mai cunoscute, datorită lentilelor bi-colore, în roşu şi albastru. După cum spunea şi Octavian în articolul precedent, imaginea privită este împărţită în două, roşul fiind perceput de ochiul stâng şi albastrul de ochiul drept. Imaginile surprinse sunt afişate din unghiuri uşor diferite şi ceea ce rezultă este un efect tridimensional. Avantajul  3D Discover este că, spre deosebire de 3D Vision, imaginile pot fi afişate pe orice tip de display. Eu m-am jucat cu ei pe un monitor Samsung SyncMaster 923NW@75 Hz, iar rezultatul este unul surprinzător. Chiar nu credeam că mă pot juca tridimensional pe monitorul meu de acasă.

Cu aceşti ochelari vă puteţi doar forma o părere asupra feeling-ului pe care l-aţi putea atinge cu 3D Vision, însă rezultatul este unul de efect.

3D Discover vine să suplinească şi să deschidă mintea gamerului spre experienţa 3D în jocurile single player sau filmele cu suport 3D,  şi poate în curând după câteva îmbunătăţiri, multiplayer.

Chiar dacă purtaţi ochelari pentru vedere , designul este conceput în aşa fel încât îi puteţi aşeza peste fără nici un fel de problemă.

La început o să fiţi un pic sceptici – cum am fost şi eu iniţial – dar n-o să vă pară rău. Dacă aveţi în plan un upgrade la placa video şi vreţi să mergeţi pe soluţia NVIDIA, încercaţi să faceţi rost de o placă video care are în pachet 3D Discover.

O să aveţi parte de ceva schije, bucăţi de beton şi chiar chestii mai macabre, ce zboară spre voi direct din monitor.

Partea proastă e că momentan stocurile sunt epuizate şi deşi ar fi trebuit să se livreze împreună cu o placă video de la GTX 260 în sus, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

 

 

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.