A trecut mai bine de un an de la lansarea lui GTX 680 şi iată că NVIDIA deja vin pe piaţă cu ceva nou. Era de aşteptat, căci în ultimul timp cam asta este ciclicitatea lansărilor, însă nimeni nu ştia despre ce este vorba. S-a zvonit ca ar fi vorba despre un rebranding sau că ar fi vorba de o revizie nouă a lui GTX 680 şi până la urmă s-a aflat dinainte despre ce este vorba de fapt.

Nu reuşesc să îmi dau seama care mai este rolul NDA-urilor, însă fie, respectăm ce semnăm.

NVIDIA GeForce GTX 770Iată că a sosit momentul să ne îndreptăm atenţia asupra plăcii pe care o vor cumpăra probabil cei mai mulţi dintre utilizatorii ce aşteptau înlocuitorul lui GTX 680. Cu lansarea lui GTX 780, NVIDIA ne-a arătat nu doar că vin cu o serie nouă, ci cu o întreagă strategie prin care nu vor altceva decât să ridice ştacheta. Oare? Motivul unei astfel de strategii este necunoscut şi cu siguranţă va rămâne aşa şi sincer să fiu nu cred că îi va păsa cuiva vreodată.

Bun, revenind la noua jucărie sosită în redacţia noastră putem să vă spunem din start că este îmbrăcată cu straie de TITAN, chiar dacă sub capotă este de fapt un GK104 revizuit, adică aproape acelaşi GPU care motoriza şi GTX 680.

Fiind acelaşi cip, însă beneficiind de o răcire mult mai bună, este normal să ne aşteptăm şi la temperaturi mai mici în cazul modelului de referinţă dacă comparăm cu GTX 680. Totuşi, veţi vedea că există câteva specificaţii ce diferă total de cele ale lui GTX 680, iar temperaturile nu sunt cele previzibile.

Hai să vedem specificaţiile şi continuăm discuţia apoi.

 

Specificatii

spec-770

Dacă vă mai aduceţi amine, GTX 680 venea cu acelaşi număr de shadere, însă frecvenţele GPU-ului erau mai mici. Frecvenţa de bază a lui GTX 770 era de fapt frecvenţa de Boost a lui 680. Da, aşa este, a fost crescută frecvenţa de funcţionare a GPU-ului. După cum se poate observa, şi rata de transfer a memoriilor a fost crescută de la 6Gbps la 7.

Şi evident, să nu uităm de TDP că a urcat şi el la 230W de la 195W. Pentru a putea face faţă necesităţii de curent electric, unul dintre conectorii de 6 pini a fost înlocuit cu unul de 8 pini şi astfel avem o placă video ce seamănă izbitor de tare cu GTX TITAN.

gpu-680gpu-770

Deşi nu se poate observa din pozele de deasupra, dimensiunile pastilelor de siliciu sunt identice şi acelaşi lucru am observat şi în ceea ce priveşte distanţa dintre şuruburile folosite pentru prinderea sistemului de răcire. Totuşi, dacă aveţi în plan să achiziţionaţi un GTX 770 şi să montaţi un sistem de răcire custom made să ţineţi cont de faptul că atât memoriile, cât şi VRM-ul erau acoperite cu thermalpads. Şi dacă veţi instala un cooler cu fixare în zona GPU-ului, va fi nevoie şi de câteva radiatoare în zonele menţionate mai devreme.

pcb-770Dacă tot am adus vorba de VRM, acesta este modificat faţă de cel utilizat pe GTX 680. Nu numai că era imperativă utilizarea unui VRM mai solid, dar nu ar fi dat nimeni 2 bani pe GTX 770 dacă ar fi venit cu acelaşi potenţial de overclocking.

În cazul în care nu vă mai amintiţi, GTX 680 de referinţă venea cu un VRM format din 4 faze pentru GPU şi 2 pentru memorii. La GTX 770 s-au schimbat foarte puţin lucrurile şi astfel avem 5 faze pentru GPU şi 1 pentru memorii.

 

 

Caracteristici

gtx-770-010Evident că nu se putea să schimbe nomenclatura şi să folosească acelaşi cip. Aşa cum era de aşteptat, GTX 770 vine cu multe bunătăţi de la GTX 780 şi GTX TITAN şi asta înseamnă că avem parte şi de GPU Boost 2.0, dar şi de Display OC.

De asemenea, toate acele caracteristici interesante ale lui GTX 680 se regăsesc şi în acest GPU şi singura pe care o voi menţiona, pentru că este foarte importantă, este Adaptive VSync.

Display OC are rolul de a forţa utilizarea unui refresh rate mai mare decât cel raportat de către monitor. Este cunoscut faptul că display-urile, în general, pot funcţiona la un refresh rate mai mare decât cel specificat şi astfel NVIDIA a speculat foarte bine posibilitatea de a aduce ceva gamerilor ce nu îşi permit ecran cu rată de împrospătare de 120 Hz.

GPU Boost 2.0 vine cu câteva caracteristici noi şi într-un final permite atingerea, în mod automat, a unor frecvenţe mai mari decât dacă s-ar fi utilizat GPU Boost 1.0. Cu această nouă versiune, voltajul maxim este modificat în funcţie de temperatură şi astfel, dacă se atinge o temperatură prea mare veţi observa cum voltajul va scădea. Pentru unii utilizatori poate părea groaznică această caracteristică pentru că poate părea că îngreuneză overclocking-ul, însă dacă temperatura este mică, headroom-ul pentru overclocking va creşte semnificativ.

shadowplayDeşi NVIDIA au anunţat, ceea ce vă voi povesti, de la lansarea lui GTX 780, am decis să vă dau această veste bună alături de GTX 770 (care este şi el o veste bună şi veţi vedea mai târziu de ce). Undeva în cursul acestui an, GeForce Experience va veni cu o caracteristică cu totul şi cu totul specială. ShadowPlay, căci acesta este numele acestei caracteristici, va permite să salvaţi înregistrarea ultimelor 20 de minute de joacă. Întrucât toate GPU-urile bazate pe Kepler au încorporat un encoder foarte puternic, înregistrarea direct în formatul H.264 se va face fără a afecta performanţa la fel de tare cum o face FRAPS, de exemplu. După cum se poate vedea şi în imaginea alăturată, se va putea înregistra fie în background, fie manual.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/nvidia-gtx-770/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

platforma-770Componentele folosite pentru  testare sunt neschimbate de la vizita lui GTX 780 şi astfel veţi putea compara cu acela fără niciun fel de problemă.

Iată mai jos toate componentele şi toţi driverii folosiţi.

 • Placă de bază: GIGABYTE X79S-UP5-WIFI
 • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
 • Cooler: Noctua NH-U14S
 • Memorii: 4×2 GB Kingston HyperX Predator @ 1866 MHz
 • Stocare: SSD Kingston HyperX 240GB
 • Sursă: Fractal Design 650W Tesla R2
 • Driveri: 
  – NVIDIA ForceWare 320.18
  – AMD Catalyst 13.4
 • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit Ultimate
 • Display: BenQ XL2420T

 

Temperatura

La capitolul temperatură nu vom vedea ceea ce speram, adică temperaturi mai mici, pentru simplul motiv că şi frecvenţele sunt crescute faţă de cele ale lui GTX 680.

În regim idle veţi vedea că temperatura de funcţionare este minusculă, însă asta se întâmplă graţie power managementului inteligent care scade atât voltajul de funcţionare cât şi frecvenţele memoriei şi GPU-ului. În regim load veţi vedea din screenshot că temperatura atinsă este cea maximă admisă de către setările făcute. De exemplu, în EVGA Precision se poate seta temperatura maximă de 80°C şi apoi placa video va face tot ce îi stă în puteri pentru a menţine stabilă acea temperatură. Va încerca să scadă frecvenţa împreună cu voltajul şi va creşte puterea ventilatorului în aşa fel încât frecvenţa să nu scadă sub cea promisă prin GPU Boost, iar puterea ventilatorului atât cât să nu fie deranjantă pentru utilizator.

Temperatură în regim Idle

temp-idle

 

Temperatură în regim load

temp-load

În screenshot-ul de deasupra se poate observa cum frecvenţa a scăzut în mod autmat la 1058 MHz de la 1150 MHz atunci când s-a atins pragul de 80°C.

 

Overclocking

Pentru partea de overclocking am ajustat puţin modul de lucru şi astfel am renunţat la overclocking-ul cu ventilatorul setat pe auto deoarece sporul de performanţă este infim în aceste condiţii. Aşadar, partea de overclocking din articolul nostru este alcătuite din două scenarii: frecvenţe default şi voerclocking cu voltajul crescut cu 12mV.

La frecvenţa 1306 MHz cu ventilatorul setat pe putere 100%, temperatura GPU-ului nu a urcat mai sus de 58°C.

vantage-oc

Deşi în GPU-Z este afişată frecvenţa pentru Boost de 1230 MHz, frecvenţa la care a rulat de fapt 3D Mark Vantage este 1306 MHz.

 

Concluzia pe care o putem trage în urma sesiunii de overclocking este că GTX 770 este mult mai stabilă atunci când o comparăm cu GTX 680. Pe lângă asta, frecvenţa nu mai variază atât de mult ca la GTX 680.

De exemplu, pentru GTX 680 de referinţă o modificare a frecvenţei cu +200 MHz înseamnă o frecvenţă cuprinsă între 1267 MHz şi 1320 MHz. Frecvenţa este stabilită în funcţie de felul în care aplicaţia lucrează cu placa video şi dacă într-un joc vom avea o frecvenţă stabilă de 1267 MHz, în Unigine Heaven 4.0 vom vedea cum frecvenţa poate varia între acele limite amintite mai devreme.

 

Teste de performanta

Înainte de a începe aventura prin testele de performanţă vreau să vă anunţ că există noi adiţii suitei noastre de teste. Astfel, ne-amd ecis să includem GRID 2, Bioshock Infinite, dar şi Metro Last Light. Detalii despre fiecare benchmark în parte veţi găsi sub fiecare grafic.

 

3D Mark Vantage

01-vantage

GTX 770 este mai rapidă decât 7970 GE, însă diferenţa nu este fabuloasă.

 

DiRT Showdown

02-dirts

Este cunoscut faptul că acest joc este AMD-friendly şi de aceea a şi rulat mai bine pe Radeon 7970 GHz Edition.

 

DiRT 3

03-dirt3

DiRT 3 foloseşte mai mult Tessellation decât DiRT Showdown şi pe lângă asta nici nu există Global Illumination şi din acest motiv vedem cum plăcile video cu GPU NVIDIA se descurcă mai bine decât 7970 GHz Edition.

 

GRID 2

04-grid2

GRID 2 nu este nici AMD-friendly şi nici NVIDIA-friendly, ci este prietenos cu IGP-urile Intel. Există câteva opţiuni grafice ce pot fi activate doar dacă se utilizează un GPU Intel. Rezultatele arată foarte bine pentru GTX 770 deoarece a depăşit ca performanţă placa video cu Radeon 7970 GE.

 

Bioshock Infinite

05-bioshock

Deşi Bioshock Infinite este un joc realizat în colaborare cu AMD, observăm că plăcile video NVIDIA oferă rezultate mai bune.

 

Tomb Raider

06-tomb

Tomb Raider este un alt joc realizat în colaborare cu AMD şi iată că deşi am folosit cei mai noi driveri care sunt şi optimizaţi pentru acest joc, plăcile video NVIDIA oferă rezultate mai slabe decât 7970 GHz Edition. Era de aşteptat acest lucru.

 

Hitman: Absolution

07-hitman

Hitman: Absolution este un joc bun cu o grafică foarte bună. Totuşi, vă sugerez să ignoraţi testele rulate fără AntiAliasing deoarece pe plăcile video NVIDIA apare un framecap în zona 65 fps.

 

Sleeping Dogs

08-sleeping

Deşi Sleeping Dogs este un joc AMD-friendly, rezultatele din testele cu extreme AA ne arată potenţialul lui GTX 770.

 

Metro 2033

09-metro2033

Metro 2033 l-am folosit în continuare deoarece este un test bun pentru plăcile video mai ales dacă sunt dezactivate cele două opţiuni stupide: 4xMSAA şi DOF.

 

Metro Last Light

10-metroll

Deşi Metro Last Light este un joc NVIDIA-friendly, nu vom vedea aberaţii ale rezultatelor aşa cum am observat în cele AMD-friendly. Diferenţele de putere ale plăcilor video sunt evidenţiate în Metro Last Light la fel de bine ca în Metro 2033 fără 4xMSAA şi DOF.

 

Borderlands 2

11-border2

Borderlands 2 este un joc a cărui grafică este extrem de simplă şi de aceea şi vedem rezultate atât de bune pentru toate plăcile video. Totuşi, GTX 770 iese în evidenţă mai ales atunci când îi sunt crescute frecvenţele.

 

Crysis 3

12-c3

Crysis 3 este un joc AMD-friendly ce şi este livrat împreună cu anumite modele Radeon. Totuşi, GTX 770 reuşeşte să ruleze mai bine acest joc şi asta nu poate decât să mă bucure.

 

Battlefield 3

13-bf3

Rezultatele oferite de GTX 770 sunt excelente şi este singura placă video, dintre cele 3, care poate susţine un display la 120Hz cu detaliile setate pe ultra. Testele au fost realizate pe harta Noshahr Canals pentru 16 jucători TDM.

 

Concluzii

gtx-770-002După lansarea ciudată a lui GTX 780, pot spune că de data aceasta NVIDIA a reuşit să mă surprindă foarte plăcut. Chiar dacă GTX 770 nu este altceva decât un GTX 680 mai bun, această nouă placă vine cu un avantaj fantastic: PREŢUL. Deşi mă aşteptam ca preţul să fie cel puţin acelaşi cu cel al lui GTX 680 din momentul lansării, de fapt GTX 770 este MULT mai ieftin.

Preţul recomandat de către NVIDIA pentru comercianţii din România este de 1899 Lei pentru plăcile cu acest GPU.

A doua veste, la fel de bună, este aceea că la această lansare vor exista plăci cu design custom de la mai mulţi producători, nu doar câţiva aşa cum s-a întâmplat la GTX 780.

În ceea ce priveşte performanţa, GTX 770 nu este cu mult departe de GTX 680, însă având un preţ mai bun şi un pachet de caracteristici un pic mai interesant, alături de aspectul TITAN-like, poate fi cu uşurinţă considerată cea mai bună alegere a momentului.

Aşadar, toţi cei ce aşteptau GTX 780 şi au fost dezamăgiţi de acel preţ de 2999 Lei, pot alege cu încredere GTX 770 deoarece vor face şi o mică economie pentru că nu s-au grăbit să îşi cumpere GTX 680.

Bottom line este că GTX 770 merită cu vârf şi îndesat şi de data aceasta vor cam dispărea discuţiile cu privire la faptul că 7970 este o alegere mai bună datorită preţului pentru că GTX 770 are un preţ la fel de atractiv iar performanţa este exact în aceeaşi zonă, fiind pe alocuri chiar mai rapidă ca 7970 GHz.

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.