Bun, înainte de a studia screenshot-urile v-aş ruga să citiţi măcar paginile de overclocking şi temperaturi ale articolelor dedicate placilor SOC şi MATRIX pentru a putea înţelege tot.

 

 

Mai jos aveţi un mic sumar al celor întâmplate.

 

MATRIX la 894 MHz în load atingea maxim 81° Celsius cu ventilatorul pe auto.

MATRIX la 1004 MHz în load atingea maxim 76° Celsius cu ventilatorul la 63%.

SOC la 950 MHz în load atingea maxim 75° Celsius cu ventilatorul pe auto.

SOC la 1000MHz atingea maxim 78° Celsius cu ventilatorul la 100%.

Struţocămila am testat-o cu ventilatoroarele rulând la 100% putere şi la 894 MHz a atins în regim load temperatura de 73° Celsius.

Struţocămila la 960 MHz a atins temperatura de 79° Celsius.

 

Frecvenţa maximă fără creşterea voltajului a fost 960 MHz. Peste această frecvenţă am experimentat blocări ale driverului video, comportament similar plăcii de la GIGABYTE. Dar având la dispoziţie posibilitatea de a modifica voltajul după bunul plac pentru că folosim practic implementarea ASUS, de la 960 MHz în sus vom creşte voltajul GPU-ului.

Primul pas: 960 MHz cu 1222mV înseamnă 87° Celsius.

Pasul 2: aceeaşi frecvenţă cu acelaşi voltaj, doar că se scurseseră două minute, driverul video s-a blocat exact în momentul în care am încercat să mut cursorul frecvenţei GPU-ului spre 975 MHz.

 

 

Oh, well. După cum vedem, duşmanul este temperatura. Se poate observa că sistemul de răcire de la GIGABYTE reacţionează foarte greu iar temperatura GPU-ului creşte foarte rapid la cea mai mică modificare a frecvenţei sau voltajului sau gradului de utilizare al GPU-ului.

Deşi pe aceea vreme eram foarte încântat de acest sistem de răcire, ţin să vă mărturisesc că experimentul de astăzi mi-a adus o mare dezamăgire. În sinea lui, sistemul de răcire este bun, dar aparent doar până la 950-960 MHz, frecvenţă la care şi vine tactată placă video de la GIGABYTE.

Concluzia finală despre placa video oferită de GIGABYTE ar fi că în niciun caz nu este pentru overclock-erii amatori şi ca dovadă stau cele 4 şuruburi ce pot fi îndepărtate imediat pentru instalarea unui tub ce poate fi folosit la răcire extremă şi piesele super scumpe folosite pentru construirea ei. Ca o paralelă, Radeon 5870 SOC seamnă cu un procesor Intel al cărui cooler box este cel puţin penibil but gets the job done.

 

Am fost extrem de mirat că într-un final răcirea folosită de ASUS, deşi vizual şi teoretic este penibilă, s-a dovedit mult mai eficientă. Deşi nu se poate vedea din nicio poză diferenţa ca nivel de zgomot produs dintre cele două este URIAŞĂ. Sistemul de răcire de la GIGABYTE este tolerabil şi atunci când rulează la 100%, cel de la ASUS provoacă dureri de cap şi dacă ascultăm muzică, la un volum ce nu deranjează vecinii, în sepranţa de a-l acoperi.

 

PS: sunt atât de nervos în momentul ăsta încât voi mai încerca o struţocămilă. Refuz să cred că nu se poate o combinaţie ca cea încercată mai devreme care să poată oferi rezultate mai bune decât dacă folosim sistemul de răcire ASUS. Aşadar, undeva peste aproximativ o saptamană voi reveni cu un mic update.

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.