Cu totii stim ca cele mai multe placi video high performance le gasim intr-un format ATX si intr-o marime pe masura. Mereu avem nevoie de cele mai bune modele de pe piata pentru a maximiza numarul de cadere pe secunda in cele mai intense jocuri, dar asta nu inseamna ca avem nevoie de o carcasa speciala pentru dimensiunea lor.

Nu toate PC-urile sunt mari… ele se mai gasesc si in formate mai mici pentru o mai usoara tranzitie la evenimente de gaming si in unele cazuri chiar si munca. Dar nu despre munca vorbim ci despre gaming-ul compact valabil si necesar pentru fiecare persoana ce participa la evenimente de acest fel.

Pentru orice persoana care isi creeaza un sistem de gaming mini-ITX o placa video compacta este necesara pentru a ne acomoda cu spatiul minuscul de care dispunem, iar cei de la Sapphire au dat lovitura. La un pret destul de mic putem lua in considerare lejer modelul R9 285 ITX Compact deoarece primim o gramada de performanta pentru o placa ce are doar 170 mm in lungime si 37 mm grosime. Placa desii este micuta vine cu o greutate pe masura cantarind 592 de grame si avand un sistem de racire creat de Sapphire.

Sapphire R9 285 2GB GDDR5 ITX Compact OC Edition review

Fara mai multe cuvinte sa trecem detaliile tehnice.

 

Specificatii si caracteristici

Acest model desii vine intr-o varianta ITX ne ofera totusi performanta unei placi video in format ATX si asta in foarte multe titluri cunoscute azi. Ea fiind sub GTX 960 totusi reuseste sa se apropie in diverse teste facute de noi si mai ales in situatiile unde Anti-Aliasing-ul era folosit folosindu-se de tot ce au pus AMD pe ea pentru cea mai inalta peformanta a lor intr-un format ITX.

Sapphire R9 285 2GB GDDR5
ITX Compact OC Edition
Nvidia GeForce GTX 960 Reference AMD Radeon R9 285 Reference
Arhitectura Tonga Maxwell Tonga
Nuclee 1792 1024 1792
Frecventa GPU 928 MHz 1127 MHz 918 MHz
Data rate memorii 5.5 Gbps 7.01 Gbps 6 Gbps
Magistrala memorie 256 biti 128 biti 256 biti
Conectori alimentare  1x 8 pini 1x 6 pini 2x 6 pini
TDP 190 W 120 W 190 W
Iesiri video 1x HDMI 1.4a
2x mini DisplayPort
1x DL-DVI
1x DL DVI-I
1xDL DVI-D
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2
1x Dual Link DVI-i
1x Dual Link DVI-D
1x HDMI 1.4a
1x DisplayPort 1.2

In pachet mai gasim si: un cablu HDMI de 1.8M, un adaptor 2x 6 Pin la 8 Pin, manual, card de inregistrare „Sapphire Select Club”, CD cu drivere si informatii, sticker Sapphire, adaptor DVI-VGA si un adaptor mini-DisplayPort la DisplayPort (pachetul se poate prezenta diferit). Mai vine si cu un mouse pad Sapphire-AMD care ne-a surprins cu calitatea sa de preș si pamant infertil.

Sapphire R9 285 2GB GDDR5 ITX Compact OC Edition review

Caractersiticile cele mai importante, dar pe care nu le cunosc toti utilizatorii sunt urmatoarele:

AMD Stream Technology – Folositi-va placa video pentru a accelera task-uri precum video encoding la care se va descurca mai eficient decat un procesor. AMD Avivo HD – Capabilitatea de a rula filme Blu-Ray si content pe un display 1080P cu UVD (Unified Video Decoder), fluent si fara intreruperi.

AMD HD3D – Primiti capabilitatea de a urmarii cele mai noi filme in format Blu-Ray pe un display capabil 3D. In acelasi timp puteti sa va jucati jocuri in formatul 3D si toate acestea avand nevoie de o pereche de ochelari corespunzatoari pentru cei care au aceasta posibilitate.

AMD Eyefinity 2.0 – Cu placile video AMD va puteti folosii de mai multe monitoare in acelasi timp pentru a virtualiza un monitor mai mare. Aveti capabilitatea de compensa marginile si in acelasi timp de a avea o experienta multi-monitor eficienta. Aceasta placa video fiind capabila de pana la 268 megapixel-i in total.

CrossfireX – Modelele R9 sunt destul de avansate sa nu mai necesite un Crossfire bridge pentru a conectat mai multe placi intre ele ci sa se foloseasca de slot-ul PCi-E 3.0.

UEFI BIOS – Puteti folosi bios-ul „UEFI” pentru avea proprietatea Secure Boot si a micsora timpii de pornire-oprire ai PC-ului cu mult peste bios-ul legacy.

AMD TrueAudio – Calitate inalta cu cerinte reduse si un 360* mai bun in mod surround sound.

DirectX 12 – Desi DirectX 12 nu a iesit la data postarii acestui review placa video este capabila si gata sa suporte viitoarea varianta DirectX de la Microsoft.

Mantle – Precum DirectX, Mantle este un motor nou video creat de AMD, care reduce necesitatea unui procesor foarte puternic in favoarea unei performante bune din partea procesorului vizual.

OpenGL 4.4 – Placa video R9 285 este capabila de OpenGL 4.4 pentru accelerarea aplicatiilor ce folosesc acest modul de redare.

DTSHD + Dolby TrueHD – R9 285 este 100% capabila de redare audio digitala prin HDMI a tehnologiilor DTSHD si Dolby Digital TrueHD

AMD PowerTune – Este o tehnologie creata de AMD care va permite sa schimbati setarile de baza ale placii video in timp real. PowerTune este succesorul lui PowerPlay si a preluat si imbunatatit capabilitatile oferite de aceasta tehnologie atat pentru placile video din PC-uri cat si PC-uri portabile.

TriXX – Sapphire TriXX este o unealta pentru tweak-ing creata special pentru overclock si fan control asistata de un micut set de informatii live ale placii precum temperatura sa curenta si clock-urile procesorului si ram-ului.

UVD 3 – Enchanced Unified Video Decoder 3 este aici pentru a va ajuta sa decodati formatele cele mai populare precum H.264 si in acelasi timp sa inbunatateasca per-total experienta dumneavoastra video.

Internet Accelerator – Cu R9 285 va puteti bucura de continut de calitate inalta direct in browserul dumneavoastra si de suport nativ pentru: Direct2D, HTML5, WebGL si Flash 16 (si viitoarele sale variante).

Dual Bios – R9 285 ITX Compact vine cu un „switch” special creat pentru a comuta bios-ul placii video de la modul Legacy la modul Uefi si vice-versa pentru o compatibilitate atat cu platformele viitoare cat si trecute.

Format ITX Compact – Aceasta placa video a fost creata special pentru cei ce prefera un build mic compact si nu un PC de tip Mid-Tower ea avand 171 (Lungime) x 110 (Latime) x 35 (Inaltime) mm.

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Desi ar fi avut sens sa schimbam procesorul cu un mai actual cum ar fi 4790K, diferenta minuscula dintre acesta si 4770K ne-a determinat sa continuam testele cu acesta din urma. Celelalte componente sunt neschimbate, exceptie facand SSD-ul, insa acesta este irelevant.

Pregatiti-va sufleteste caci urmeaza foarte multe teste!

 Placa de baza: Gigabyte G1 Sniper M5
 Procesor: Intel Core i7 4770K@default
 Cooler: Noctua NH-U12S
 Memorie RAM: 2×4 GB DDR3 Kingston HyperX Beast @2400 MHz
 Stocare: ADATA Premiere Pro SP610 512 GB
 Sursa: Sapphire Pure 950W
 Placi video: Gigabyte GTX 760 OC
MSI Twin Frozr II GTX 770
Asus Strix GTX 970
Asus Strix GTX 960
Sapphire Radeon R9 285 ITX
AMD Radeon R9 290
AMD Radeon R9 290X
 Driveri video: Nvidia 347.25 WHQL AMD Catalyst Omega 14.12
 Display: Philips 272G

 

Sapphire R9 285 2GB GDDR5 ITX Compact OC Edition review

 

Teste

3D Mark Fire Strike Extreme

3dmark-285

 

Bioshock Infinite

bioshock-285

bioshock-ddof-285

 

DiRT Showdown

dirt-285

dirt-aa-285

 

GRID 2

grid-285

grid-aa-285

 

Hitman: Absolution

hitman-285

hitman-aa-285

 

Metro Last Light

metroll-285

 

Sleeping Dogs

sleeping-285

sleeping-ex-285

 

Thief

thief-285

 

Tomb Raider

tomb-285

tomb-aa-285

 

 

Temperatura si consum

Temperatura

Ca de obicei, am masurat temperatura atat cu ventilatorul setat pe auto, cat si cu el la putere maxima. Pana la urma e bine de stiut cat poate sa scada temperatura in cazul in care se doreste un pic de overclocking.

temperaturi

Temperatura cu ventilatorul setat pe auto este destul de ok. Totusi, tineti cont de faptul ca am testat-o fara carcasa.

 

Consum

consum1

Tineti cont ca valorile din graficul de deasupra reflecta consumul intregului PC de test. Asadar, acesta poate fi altul in functie de componentele folosite. Pentru a putea compara cu alte placi video, intotdeauna folosim aceleasi componente.

 

Concluzii

Sapphire R9 285 2GB GDDR5 ITX Compact OC Edition reviewSapphire R9 285 ITX nu este cea mai rapida placa video de pe planta si se poate vedea de la o posta acest lucru. Nici consumul ei nu este foarte stralucit. Totusi, exceleaza la ceva aceasta placuta: este a naibii de mica si se potriveste ca o manusa in carcasele mici ca cea pe care noi am folosit-o pentru NYAC #2.

Pentru un PC de mici dimensiuni, care nu trebuie sa ofere cele mai bune performante, R9 285 ITX de la Sapphire este numai bun.  Pretul la care poate fi achizitionata o face concurent direct al placilor dotate cu GTX 960 si daca cumva aveti afinitati in acea directie, stiti singuri ce veti alege si la ce o veti folosi.

  • Placa video Sapphire R9 285 ITX Compact OC Edition poate fi achizitionata de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.