Dupa cum am mentionat in articolul de prezentare a noilor placi grafice de la AMD, sansele sa vedem pe piata modele cu design de referinta de la Radeon R9 280X in jos erau practic inexistente. Iata ca Sapphire ne pune la dispozitie primul model de Radeon R9 270X cu design propriu.

Sapphire ofera o multitudine de serii de placi grafice in functie de segmentul de piata caruia i se adreseaza, iar versiunile Toxic sunt cele mai puternice disponibile la scara larga. Seria Atomic include produse exclusiviste si la fel de rare precum placile grafice din seria Republic of Gamers de la ASUS, deci editii limitate.

Dupa cum am mentionat si in articolul dedicat, Radeon R9 270X este un Radeon HD 7870 GHz Edition supratactat. Nu este de mirare ca Sapphire au reusit sa scoata un model Toxic atat de repede de la lansarea noii generatii, insa ramane de vazut daca aceasta placa grafica aduce cu adevarat ceva nou.

 

Specificatii

Toate modelele Sapphire Toxic vin supratactate din fabrica, iar versiunea pentru Radeon R9 270X nu face exceptie. Avem de-a face cu o frecventa de 1150MHz pentru nucleul grafic si 6GHz frecventa efectiva pentru memoria grafica GDDR5. Asta inseamna 100MHz in plus fata de frecventa standard de 1050MHz pentru Radeon R9 270X, respectiv 400MHz frecventa efectiva mai mult decat cei 5.6GHz standard pentru memoria grafica.

Specs270xtoxic

In esenta, avem de-a face cu una dintre cele mai mari frecvente la care este livrat din fabrica nucleul grafic Pitcairn. Nu este de neglijat nici frecventa la care este tactata memoria grafica deoarece extrem de putine modele Radeon HD 7870 GHz Edition au venit echipate cu cipuri garantate pentru functionarea la 6GHz. Cum magistrala cu memoria grafica este pe doar 256 biti, frecventa memoriei este importanta. Cantitatea de memorie a ramas cea traditionala, anume 2GB. Ar fi fost interesant sa vedem un model cu 4GB GDDR5 pentru Battlefield 4, insa ramane de vazut daca nucleul grafic este indeajuns de puternic incat sa poata sa ruleze acest titlu cu toate setarile la maxim.

 

Sistemul de racire si ce e sub capota

Sapphire Radeon R9 270X Toxic este echipata cu cea mai noua iteratie a sistemului de racire Vapor-X. Cum Sapphire este primul producator care a adoptat tehnologia vapor chamber pentru sistemele de racire proprii si acestea au ajuns sa reprezinte o specialitate a producatorului. Prefer de departe orice vapor chamber decat versiunile heatpipe direct touch folosite de unii producatori datorita contactului impecabil cu nucleul grafic si a transferului mult mai bun de caldura.

sapphire-270x-toxic-02

Pentru realizarea noului radiator Vapor-X, Sapphire au folosit cinci heatpipe-uri, lamele de aluminiu si desigur un vapor chamber. Lamelele de deasupra vapor chamber-ului beneficiaza de aportul a doua heatpipe-uri de 7mm. Cel de-al doilea grup de lamele este intersectat de trei heatpipe-uri de 10mm. Spatiul mort ramas intre cele doua grupuri de lamele este cat mai mic datorita felului in care au fost aranjate heatpipe-urile. Chiar daca toate cipurile de memorie sunt montate pe o singura parte a PCB-ului, Sapphire au decis sa doteze modelele din seria Toxic cu un backplate din aluminiu anodizat de culoare neagra. Apreciez includerea acestuia deoarece ajuta la prevenirea potentialelor accidente cand umblati la placa si in acelasi timp confera un aspect placut placii. Sistemul de racire pentru GPU intra in contact si cu cipurile de memorie.

sapphire-270x-toxic-07 sapphire-270x-toxic-08

Noul sistem de racire este primul oferit de Sapphire cu trei ventilatoare. Doua dintre acestea au un diametru de 90mm, iar cel din centru este de 80mm. Rama pe care sunt montate ventilatoarele este construita din plastic si metal, o schimbare bine-venita comparativ cu ramele exclusiv din plastic folosite in trecut. Aspectul este extrem de placut datorita calitatii materialelor si a schemei coloristice cu negru si galben. Daca aveti o carcasa cu geam pe panoul lateral, veti aprecia LED-urile de culoare verde radioactiv care ilumineaza sigla Sapphire din partea laterala a ramei. Se remarca faptul ca Sapphire Radeon R9 270X este o placa neobisnuit de lunga datorita dimensiunilor sistemului de racire. Lungimea totala a placii este de aproximativ 31cm, deci asigurati-va ca aveti loc in carcasa pentru ea.

sapphire-270x-toxic-11

Se observa radiatoarele de aluminiu anodizat de culoare neagra folosite pentru racirea VRM-ului. Alimentarea shaderelor este asigurata de nu mai putin de sase stagii, in timp ce controller-ul de memorie beneficiaza de aportul unei singure faze. Acestea sunt acoperite de un radiator de dimensiuni generoase. VRM-ul pentru cele opt cipuri de memorie este alcatuit dintr-o singura faza, racita de un radiator de mici dimensiuni bine proiectat. Ambele sunt foarte bine fixate cu suruburi. Pentru realizarea VRM-ului au fost folosite numai componente de cea mai buna calitate, bobine cu miez de ferita cu design proprietar Sapphire pentru disiparea cat mai eficienta a caldurii, tranzistori MOSFET digitali si condensatori solizi.

sapphire-270x-toxic-12 sapphire-270x-toxic-13

Conectorii pusi la dispozitie de aceasta placa sunt in numar de patru, anume unul DisplayPort, unul HDMI, unul DVI-I si unul DVI-D. In partea opusa a PCB-ului fata de conectorii de semnal se observa un suport metalic prins cu suruburi. Acesta sustine greutatea sistemului de racire si previne indoirea PCB-ului. Alimentarea se face prin intermediul a doi conectori PCI-Express cu sase pini. Deasupra VRM-ului pentru cipurile de memorie se observa clasicii conectori CrossFire si butonul pentru alegerea unuia dintre cele doua BIOS-uri ale placii. Cipurile de memorie GDDR5 sunt produse de SK Hynix si sunt modelul AFR-R0C, garantate pentru functionarea la 6GHz frecventa efectiva. PCB-ul are aproximativ 26cm lungime si este de culoare neagra, din fericire. Se pare ca Sapphire au realizat in cele din urma ca utilizatorii prefera (pe buna dreptate) aceasta culoare pentru PCB.

 

Galerie de poze

{gallery}/2013/03-hardware/sapphire270xtoxic/galeriepoze:172:110:0:1{/gallery}

 

Overclocking si temperaturi

Atractia principala a acestei placi grafice este in mod evident overclocking-ul. Nu ma asteptam sa obtin frecvente prea mari, tinand cont ca frecventa maxima atinsa de acest nucleu grafic in overclocking se invarte in jurul valorii de 1230MHz. Chiar si asa, Sapphire Radeon R9 270X Toxic a reusit sa obtina 1200MHz pentru nucleul grafic, respectiv 6240MHz frecventa efectiva (1560MHz frecventa de baza) pentru memoria grafica.

 load270xtoxicoc

Cresterea turatiei ventilatorului nu a ajutat in niciun fel la obtinerea unor frecvente de lucru mai mari. Exemplarul primit pentru teste se numara cel mai probabil printre exemplarele mai slabe in ceea ce priveste overclocking-ul. Alte exemplare s-ar putea sa atinga frecvente mai mari, mai ales in momentul in care o sa fie adaugat suportul pentru cresterea tensiunii de alimentare in utilitarul Trixx oferit de Sapphire. Comportamentul neasteptat de slab al cipurilor de memorie grafica se datoreaza cel mai probabil driverelor.

 load270xtoxicstock

Temperaturile atinse in full load sunt exceptionale atat la frecventele implicite, cat si in overclocking. Temperatura maxima inregistrata in load a fost de 62 grade Celsius in overclocking, respectiv 60 grade Celsius la frecventele implicite. In idle, temperatura s-a stabilizat la 37 grade Celsius in ambele cazuri. Mai impresionant este faptul ca sistemul de racire a obtinut aceste performante in conditiile in care a ramas silentios pe tot parcursul testelor, indiferent de situatie. Practic nu am putut sa aud placa nici macar in overclocking. Amatorii de silentiozitate nu pot sa greseasca daca achizitioneaza acest model de placa grafica.

 

Concluzie

Sapphire Radeon R9 270X Toxic este cu siguranta una dintre cele mai bine balansate placi grafice pe care le-am testat vreodata. Performantele sunt mai mari chiar decat ale unui Radeon HD 7950 in conditiile in care sistemul de racire este extrem de eficient si silentios in acelasi timp. Daca tintiti catre un asemenea nivel de performanta, aveti o carcasa incapatoare, preferati linistea si nu vreti sa va bateti capul cu overclocking, atunci aceasta este placa ideala pentru dumneavoastra.

sapphire-270x-toxic-01

La ora redactarii acestui material nu am primit un pret pentru Sapphire Radeon R9 270X Toxic, insa acesta va fi cel mai probabil cuprins intre 1050 RON si 1100 RON. La acest pret, puteti deja sa luati in considerare modele Radeon HD 7950 3GB si GeForce GTX 760. Dintre alternative, Radeon HD 7950 3GB reprezinta cel mai puternic concurent daca nu va deranjeaza sa o supratactati. GeForce GTX 760 este putin mai slaba decat Sapphire Radeon R9 270X Toxic, practic alegerea dintre aceste doua modele se reduce la preferintele fiecaruia.

Per total, Sapphire ofera prin Radeon R9 270X Toxic o placa grafica excelenta pentru utilizatorii care isi doresc o placa grafica rapida, extrem de silentioasa si mai ales rece. Poatentialul de overclocking va fi cu siguranta imbunatatit in timp, mai ales in momentul in care Sapphire or sa lanseze o versiune noua a utilitarului Trixx care sa permita cresterea tensiunii de alimentare. Frecventa surprinzator de mica obtinuta in overclocking de cipurile de memorie grafica este singurul minus real, insa comportamentul variaza enorm.

 

Plusuri si minusuri pentru Sapphire Radeon R9 270X Toxic

recommended

+ Frecventa GPU
+ Silentiozitate
+ Sistem de racire

– Overclocking memorii

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.